12.6.2024 | Svátek má Antonie


Diskuse k článku

VLÁDA: Vše, jen ne pravdu!

S pohledem na zadlužení ČR musely dosud dotované položky cen elektřiny přejít na občany a podniky. Nedůstojným lavírováním kolem faktu, že nakonec vše zaplatí spotřebitelé, vláda doložila, že nechce občanům říkat pravdu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 27.9.2023 22:39

Neboj, ZELENÉ MAGORY S JEJICH ZÁSADNÍMI NEZNALOSTMI už mám docela proklepnuté... :-P

P. Rada 28.9.2023 3:48

Pane Hajský měl jsem vždy na mysli měrnou spotřebu - tedy přepočet na jednotlivce. Zdroj:

https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/ceska-energetika-slavi-100-let-se-za-tu-dobu-zmenila

Mohl by jste na oplátku uvést odkud Vy čerpáte informaci "milionkrát"?

Záhadou je mi takto hluboká disproporce už proto, že základní biologická spotřeba energie teplokrevníků (jakým je i člověk) je dlouhodobě relativně stálá (viz kalorické nároky organismu) a proto prakticky nemůže ani do velmi vzdálené minulosti pod jistou hranici klesnout.

Jako na "kolovrátku" také opakuji, že nynější spotřeba při tvorbě HDP je vzhledem k dostupným technologiím a tedy situaci v okolních zemích Evropy právě v Česku neadekvátně vysoká:

https://www.investicniweb.cz/ekonomika-politika/vydaje-za-energie-v-cr-sance-usetrit

L. Novák 28.9.2023 5:56

;-D Úplně mimo jako obvykle...

L. Novák 27.9.2023 13:16

Volkswagen omezí výrobu dvou modelů elektromobilů. Potýká se s nezájmem zákazníků

Volkswagen ID.3 a Cupra Born čeká odstávka na výrobní lince. Zájem o auta poklesl i kvůli tomu, že v německá vláda tento měsíc ukončila možnost čerpat dotace na elektromobily ve firemních vozových parcích. ...

... Zájem o elektromobily v Evropě v posledních měsících brzdí vyšší náklady na energie, bydlení a úvěry. Přetrvávají také obavy spotřebitelů ohledně nabíjecí infrastruktury a dojezdu aut.

Rozhodnutí německé vlády ukončit tento měsíc dotace na elektromobily ve firemních vozových parcích vedlo v srpnu podle německého svazu automobilového průmyslu VDA k meziročnímu nárůstu registrací nových elektromobilů o 171 procent.

Automobilka dříve informovala, že neprodlouží smlouvu 269 dočasným pracovníkům, kterým brzy vyprší roční kontrakty. Velké podnikové zakázky, které zastupovaly kolem 70 procent elektromobilů vyrobených ve Zwickau, od konce státních dotací pro firemní vozové parky prudce klesají. ...

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/elektromobilita/volkswagen-omezi-vyrobu-dvou-modelu-elektromobilu-potyka-se/r~c0dbbf125d1c11ee93abac1f6b220ee8/

K. Křivan 27.9.2023 20:04

Elektroauta kupují jen hlupáci. Ti se probudí, až budou potřebovat novou baterii.

P. Labaj 27.9.2023 21:39

No to teda musí ale pořádně jezdit. Takové baterky typu LFP dají celkem s přehledem milion kilometrů. Tak to si ten hlupák (jak ho nazýváte) zajezdí docela dost, než se probudí. A po tom probuzení si zřejmě tu baterku z auta vymontuje (nebo spíš nechá vymontovat) a použije ji doma ke své fotovoltaice na dalších pěkných pár let.

Ale chce to myslet trochu dopředu a kupovat auta s baterkami LFP a ne třeba NMC. Případně do budoucna možná i M3P, i když LPF mají pořád ještě větší životnost. Kdo ví, co bude dál. Pokrok v baterkách letí celkem rychle.

L. Novák 27.9.2023 22:03

Milion kilometrů? Hahahaha!

Auto dražší o pětinu, pojištění o polovinu. Elektromobily doplácejí na drahé opravy

Martin Frei

Zatímco ceny elektromobilů se benzinovým autům mírně přibližují, u pojištění je tomu opačně. Kalkulace totiž vždy vychází ze škod v uplynulém období a s přibývajícím počtem elektromobilů se ukazují vyšší náklady na opravy. Havarijní pojištění letos vyjde asi o polovinu dráž než u spalovacího motoru, což platí shodně u levnějších i dražších ústavů. Cenová politika automobilek ne vždy odráží jednoduchou matematickou logiku. Někde zůstávají elektromobily o polovinu dražší, jinde rozdíl zmenšují interní dotace nebo účelové zdražování spalovacích verzí.

Zatímco elektrický Renault Megane E-Tech stojí dvakrát víc než konvenční hatchback s benzinovou třináctistovkou a automatem, Volkswagen prodává elektrický ID.3 jen o polovinu dráž než Golf. Navíc čím větší auto, tím menší roli v jeho ceně hraje pohon. Za elektrickou Škodu Enyaq s velkou baterií a pohonem všech kol tak zaplatíte jen o 16 procent víc než za srovnatelný dieselový Kodiaq.

Když ovšem počítají pojišťovny, nastupuje chladná matematika. Vybrané peníze musejí stačit na hrazení škod a ty jsou u elektromobilů vyšší.

Prvním důvodem je riziko poškození baterie. U nového vozu tvoří asi polovinu ceny, přitom jeden silný náraz - zejména na spodek - ji může zcela odepsat. Posuzuje se podle signálu z nárazových čidel nebo podle viditelného poškození spodního rámu. (pokračování v článku)

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/elektromobilita/auto-drazsi-o-petinu-pojisteni-o-polovinu-elektromobily-dopl/r~73a7ec5e4abe11eea9eeac1f6b220ee8/

P. Labaj 27.9.2023 22:22

LFP baterka při slušném zacházení ten miliónek klidně dá. Je to podařená technologie. Má sice nižší hustotu výkonu, ale zase má děsnou životnost a nerada hoří.

Že je pojištění vyšší je možné. Díky za tip. Někdy si o tom něco přečtu.

L. Novák 27.9.2023 22:40

Tak nám nezapomeň ohlásit, až bude v prodeji v elektromobilech a pak 10 let v provozu... ;-D

P. Labaj 27.9.2023 20:57

Protože ta německá elektroauta nejsou žádná výhra (za ty prachy). A bude asi hůř, pokud to nějak EU nezařízne nějakými speciálními cly nebo sakncemi. Čínská i americká (Tesla) auta mají prostě o dost lepší poměr výkonu ku ceně. Čínu by možná nějak zařízli, ale vůči USA si to Evropa asi nedovolí.

L. Novák 27.9.2023 22:07

Elektroauta mají spoustu nevýhod, které ZELENÁ PROPAGANDA RUKU V RUCE S OBCHODNÍKY zamlčují...Rv!!

P. Rada 28.9.2023 3:52

Porovnávat neudržitelné s nedořešením je o nerozumnosti.

L. Novák 28.9.2023 5:59

Tvoje žvásty jsou o neléčitelné BLBOSTI A FANATIZMU. Rv

L. Novák 27.9.2023 12:39

Česko hrálo v Green Dealu klíčovou roli, chválila v Praze von der Leyenová

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová na úterní konferenci Green Deal Summit v Praze ocenila podíl českého předsednictví v Radě EU na schvalování balíku klimatických norem Fit for 55. S klimatickou Zelenou dohodou stojí podle ní Evropa na české straně. Evropské firmy jsou připravené inovovat, potřebují ale předvídatelné prostředí, aby mohly do novinek investovat.

"Za vašeho předsednictví v Evropské unii jste sehráli klíčovou roli ve schválení Fit for 55, což je hlavní pilíř Green Dealu," ocenila von der Leyenová. Na legislativu podle ní čekaly evropské firmy, aby dostaly jasný směr, kterým se mají vydat. "Evropské podniky vyvíjejí nové nápady a řešení. Co potřebují zvýšit, je předvídatelnost plánování svých investic. Jasnou trasu, která udává směr jízdy. A to je přesně to, co přináší Zelená dohoda," uvedla v úterý na Green Deal Summit Prague, který pořádají Hospodářské noviny.

Fosilní paliva jsou jedem nejen pro jednotlivce, ale klima celé planety, zdůraznila. "Green Deal vyvstal z potřeby chránit lidi i planetu. Je ale zároveň postavený tak, aby položil základy pro budoucí prosperitu. V českém průmyslu je obrovský potenciál, tato země vynálezců a inovátorů byla po staletí tepajícím srdcem evropské výroby," dodala. ... (pokračování v článku)

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zelena-dohoda-podle-fialy-zatim-eu-nenasmerovala-k-inovacim/r~88a9222a5c3f11ee8980ac1f6b220ee8/

L. Novák 27.9.2023 12:51

P.S.: Zapomněl jsem na smajlík: ;-D Ona to totiž ta hloupá bába myslela vážně! :-)

V. Kuhaj 27.9.2023 15:50

Tak to jo!R^

L. Zídek 27.9.2023 15:57

Co blbneš, eurobolševiku ? Děláš si ze šéfové srandu !

J. Hajský 27.9.2023 14:27

To mi připadá jako kdyby Reinhard Heydrich ocenil protektorátní vládu jak přivítala vítězný boj Wehrmachtu na všech frontách.

D. Polanský 27.9.2023 12:16

Kdo zaplatí náklady na likvidaci panelů fotovoltaiky? Ne stát!, ale skrze něj ti, co fotovoltaiku nemají nebo neměli fotovoltaické elektrárny. Zase někomu dáme a někoho okradneme.

P. Brich 27.9.2023 12:26

To okrádání je soustavné prostřednictví zákonů o OZE. Na faktuře na to máte zvláštní položku. To, že ji dočasně platil stát neznamená, že ji nezaplatí občané. Je to jen odložení platby včetně úroků za dluh!!;-€

P. Labaj 27.9.2023 21:22

To okrádání (to, co máte na faktuře) je historická zátěž. To se platí solárním baronům za instalace z let 2010/11.

Svému sousedovi, který si na střeše dneska postaví FVE, nic neplatíte a platit nebudete. A pokud vám jde o dotaci, kterou ten soused případně dostane, tak to jsou účelově vázané peníze z emisních povolenek, které se nedají použít na nic jiného než na podporu zateplení, zadržování vody, solárů atd. Pokud se nevyčerpají tak spadnou do EU-žumpy.

L. Novák 27.9.2023 22:20

Melete kraviny jako pokaždé! Podívejte se, jak narůstají výdaje na stabilizaci energetické soustavy násilným připojováním občasných zdrojů... Ty souvisejí s neustálým zvyšováním instalovaného výkonu občasných zdrojů... Něco si o tom přečtěte, ZELENÝ MAGORE!

https://oenergetice.cz/nemecko/stabilizace-prenosove-soustavy-nemecko-vloni-stala-23-miliardy-eur-nejvice-historii

Platí pro rok 2021, náklady neustále rostou.... :-P

P. Labaj 27.9.2023 22:25

S vámi je radost diskutovat. Ty vaše kecy mi vždy zvednou náladu. Takže díky za to. :-)

L. Novák 28.9.2023 6:02

Je mi jasné, že INFORMACE jsou pro tebe a tvou hloupou ;-O PROPAGANDU "škodná"... :-P

P. Labaj 28.9.2023 14:32

Jasně. Když budu potřebovat informace, tak si pro ně budu chodit k tobě. Nebo taky k Boženě ze špuntárny. Ta též nemá ráda soláry a je taky moc chytrá. Taky vždycky říká, že by se všecky ty soláry měly zrušit. Není to tvá kamarádka? ;-)

P. Vychodil 27.9.2023 14:25

to bude zajímavé, až sběrné dvory začnou být zavalovány panely. O likvidaci, tedy specielně té ekologické, a její ceně, všichni raději mlčí. To samé u větrníků, i když u nich sem tam nějaké info již prosákne.

Typická instalace FVE na domek koštuje tak 450 tis Kč. Ovšem, když si clověk spočítá cenu komponent, jsme na ceně cca 250 tis (vč DPH). Není divu, že se vyrojilo tolik expertů na instalace. 200 tis za zhruba 3 dny instalace je slušný vejvar ! Až jednou skončí dotace, pak ceny padnou na polovic...

P. Labaj 27.9.2023 17:10

Kolik těch fotovoltaik jste už postavil, že to tak dobře víte? Když si na hromadu dáte zásuvky, dráty a jističe, tak to taky neznamená, že máte hotovou elektroinstalaci domu. A to ten elektromateriál klidně bude stát i míň než 50% celkové ceny elektroinstalace.

Neříkám, že spousta firem na stavbách FVE nerýžuje. Ale pokud se to má udělat pořádně a z kvalitních komponent, tak to taky něco stojí. Já si to stavěl vlastníma rukama. Takže mám přehled o každé koruně. A taky o každé hodině práce, kterou jsem nad tím strávil. A že už jich bylo (když to chci mít udělané pořádně).

P. Vychodil 27.9.2023 17:52

spousta selfmade lidiček připouští,kolik je stály omyly při vlastnín realizaci.

Tudíž, můžeš mi indikovat cenu za tvoji vlastnoručně dělanou realizaci, aniž bys započítaval svoje omyly ?

P. Labaj 27.9.2023 20:50

Zhruba 350 tisíc. Když nepočítám práci, projekt, vyřizování povolení a dotace (to vše si dělám sám) a drobný materiál, který mám doma.

Ale je fakt, že je ta FVE lepší, jakou mi nikdo z nabízejících nenabídl (měl jsem 4 komerční nabídky).

Trochu tu cenu zvyšuje to, že vše mám s 21% DPH. Když to instaluje firma, tak pak je na všechno 15% DPH.

Chyby jsem (zatím) nanadělal. Ale je to vykoupeno mnoha hodinami (spíš mnoha desítkami hodin) samostudia.

L. Novák 27.9.2023 22:47

Pořád málo... :-)