12.6.2024 | Svátek má Antonie


Diskuse k článku

VÁCLAV KLAUS: Reakce na článek o Izraeli

To je agrese, to je válka nikoli arabského světa s Izraelem, nýbrž válka Hamasu s Izraelem. Pokud tedy někdo posunuje interpretaci „toho, o co tam jde“, pak je to především Václav Klaus.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Linda 15.10.2023 8:54

Tak si ty bestie hezky vymlátí a kdo na ně bude pracovat? Židovská dcerka v první Republice nikdy služku nedělala i když neměli na živobytí. Na řadu vyjímek Žid moc rukama nedělá.;-)

H. Lukešová 15.10.2023 9:46

Ale dělá. Já nevím, jak židovská dcerka v První republice, ale co vím, je, že Židé vlastníma rukama vytvořili moderní zemi, vysušili bažiny, zúrodnili pole, vysadili lesy, vytvořili moderní průmysl a zemědělství. Udělali ze Státu Izrael klenot Blízkého východu.

Kibucy byly a jsou zemědělské osady na bází socialismu v tom dobrém slova smyslu, kde Židé pracovali a dodnes pracují fyzicky, zatímco palestinští Arabové nikdy nepracovali ani hlavou, ani rukama, jenom se povalují a žijí z mezinárodní podpory. První sionisté, kteří vybudovali Stát Izrael dřeli rukama a fyzicky jako koně.

D. Laurencikova 14.10.2023 18:12

Vy nemate ani ten rozhled, abyste mi laskave netykal. Nejsme ani pribuzni, ani dobri znami, ani kamaradi. Nebo se mylim? V takovem ripade se dej poznat, priteli.

Vy mate zdroje, ktere lici jak Zide vnikaji do palestinskych osad a brutalne masakruji palestinske zeny a deti? Tak tady neco vlozte, at se poucim!

K. Křivan 14.10.2023 15:55

No, kpnečně jsi pochopil Vychodile ! Zlo je nutné zabíjet. Hamás a všichni jeho přívrženci jsou Zlo. SS Satanovy sr...y.

K. Křivan 14.10.2023 16:56

Přesně tak. A Židi jsou na svém území, které osvobodili ze spárů arabů. Sice až po 1400 letech, ale v téhle historii se čas počítá po tisíci letech.

J. Černý 14.10.2023 15:06

Přidejte nulu ;-D

P. Brich 14.10.2023 11:51

Akce Hamásu je průzkum bojem. Nakolik je Izrael silný a schopen se bránit proti zahnání Židů do moře. Hamáz je jen jednotka obětovaná, aby se pak zvedla celá fronta.:-/

Je to takový zástupný boj civilizací. A proto by měl mít Izrael plnou podporu!!

K. Křivan 14.10.2023 13:10

Ano, vypadá to tak. Boj civilizací je to od doby co arabáči vylezli z pouště. 1400 let dobývají a ničí civilizaci, vše neislámské. Nejvyšší čas očistit svět od islámu.

J. Černý 14.10.2023 11:44

Židovský stát vznikl v zásadě na účet Arabů. Je to proces přeměny arabského území na území židovské. Palestina už neexistuje. Konec. Měl bych říct, že je mi to líto, ale líto mi to není.

Moše Dajan

H. Lukešová 14.10.2023 12:19

Člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) Zahír Músejn

v rozhovoru pro nizozemský deník Trouw, v roce 1977 pravil

„Žádný palestinský národ neexistuje. Vytvoření palestinského státu je pouze prostředkem pokračování našeho boje proti státu Izrael za naši arabskou jednotu. Ve skutečnosti dnes není žádný rozdíl mezi Jordánci, Palestinci, Syřany a Libanonci. O palestinském lidu mluvíme dnes pouze z politických a taktických důvodů, protože národní zájmy Arabů vyžadují, abychom jako účinný prostředek boje proti sionismu vyzvedli existenci zvláštního ‚palestinského národa‘. Jordánsko jako suverénní stát s definovanými hranicemi nemůže uplatňovat nároky na Haifu a Jaffu. Jako Palestinec si však mohu nepochybně nárokovat Haifu, Jaffu, Beer-ševu

i Jeruzalém Jakmile jednou prosadíme naše právo na celou Palestinu, nebudeme váhat ani minutu a spojíme ji s Jordánskem“.

K. Křivan 14.10.2023 13:05

Chudák Zahír Músejn. Za tohle vyzrazení tajemství byl později svými spolubojovníky zavražděn. ;-D ;-D ;-D

K. Křivan 14.10.2023 13:20

Přečti si "Jak se dělila Palestina" Dá se to vygooglovat.

A. Teplý 14.10.2023 14:14

Chápu to dobře, že radíte Moše Dajanovi, aby si něco přečetl o dělení Palestiny ?

Ten to už nenastuduje - zemřel v roce 1981.

Ale troufnul bych si odhadnout, že takové studium nepotřeboval...

Jiná věc je, jestli je citát opravdu autentický.

J. Farda 14.10.2023 14:33

Jako o všem, co zde na Psu uvádí zdejší pútinokolaborantští Černí & comp., lze o autenticitě pochybovat více než oprávněně!

J. Černý 14.10.2023 15:08

Da se to vugooglovat Ferdo. To není o Putinovi ;-D

J. Černý 14.10.2023 11:35

Dne 2. listopadu 1917 vydala Velká Británie nechvalně známou Balfourovu deklaraci. Dokument nesoucí jméno tehdejšího ministra zahraničí Arthura Balfoura vyjadřoval příslib, že Británie podpoří zřízení „židovské národní domoviny v Palestině“.

Balfourova deklarace byla motivována snahou Británie získat na svou stranu podporu světové židovské komunity ve válečném úsilí proti Německu a Osmanské říši. Deklarace obsahovala také dovětek, že „nebude učiněno nic, co by mohlo poškodit občanská a náboženská práva existujících nežidovských společenství v Palestině“. Zatímco příslib týkající se vytvoření židovské národní domoviny byl splněn bezezbytku, dovětek o právech původních obyvatel země zůstal jen na papíře a brzy upadl v zapomnění.

Sloupek●Filip Outrata

Palestina: Sto let od Balfourovy deklarace

V roce 1917 bylo území pozdější Palestiny dosud pod osmanskou nadvládou. Arabové v té době tvořili devadesát procent obyvatelstva, zatímco Židé představovali zbylých deset procent a vlastnili pouhá dvě procenta půdy. Balfourova deklarace byla typickým koloniálním dokumentem, protože zaručovala národnostní práva početně nevýznamné menšině, zatímco většině zaručovala jen práva „občanská a náboženská“.

Aby toho nebylo málo, deklarace navíc hovořila o Arabech, tvořících drtivou většinu populace, jako o „nežidovských společenstvích v Palestině“. Arabský odpor vůči britské nadvládě byl tak od počátku nevyhnutelný.

Jedno arabské přísloví říká, že co jako křivé vznikne, zůstane už křivým napořád. Tak či onak si jen těžko lze představit, jak by se mohla britská správa Palestiny narovnat, aniž by to vzbudilo nevoli židovských beneficientů pokřivených poměrů.

H. Lukešová 14.10.2023 11:38

1) Izrael není koloniální projekt. Židé jsou původním obyvatelstvem jižní Levanty a osídlili území Země izraelské o dva tisíce let dříve než arabští dobyvatelé, kteří začali podnikat výboje z Arabského poloostrova do celého světa a na začátku 7. století dobyli a obsadili židovskou domovinu, jejíž původní jméno „Judea“ změnili Římané na „Palestinu“. Ale na druhé straně Arabové masově zalidnili tuto zemi až v průběhu 19. století, kdy také započalo novodobé židovské přistěhovalectví (nazývané „alíja“) do Země izraelské,.

2) V průběhu celých dějin nikdy neexistoval žádný státní útvar „Palestina“, a už vůbec ne „arabská Palestina“. Pod pojmem „Palestina“ rozumíme geografické označení území nazývaného v dějinách Království izraelské, Království judské, Země izraelská či Svatá země. Na tomto území žili Židé, Římané, Arabové, Osmani, Čerkesové, Arméni, vyznavači judaismu, křesťanství i islámu. Nejednalo se a dodnes se nejedná o arabsko-muslimskou zemi. Až do 30. let 20. století požadovali tehdy Arabové žijící v britském mandátním území Palestiny spojení s francouzským mandátem Sýrií a Libanonem, jelikož považovali tuto oblast za jižní Sýrii.

3) O vznik Státu Izrael ve Svaté zemi se zasloužili odhodlaní sionisté, jejichž úsilí započalo po roce 1897, a to v době po skončení prvního sionistického kongresu - 45 let před konferencí Wannsee. Fakta nade vši pochybnost dokládají, že za doby Osmanské říše byla Palestina v rozkladu a v rozvalinách, nic v ní nerostlo, byla velmi chudou, zaostalou a prokletou zemí, sestávala jen z bažin a pouště a až novodobí židovští přistěhovalci z ní vytvořili moderní zemi, vysušili bažiny, zúrodnili pole, postavili moderní města, vysadili lesy, vytvořili moderní průmysl a zemědělství. Což potvrzují mnozí zahraniční cestovatelé, kteří tehdejší Palestinu navštívili. Židé mají zásluhu na tom, že Stát Izrael je moderní, vyspělou a demokratickou zemí.

H. Lukešová 14.10.2023 11:38

4) V mnoha zemích, včetně Velké Británie a Spojených států, později převládala zřetelná ambivalence – a dokonce i přímý odpor – vůči židovskému státu v Palestině. I když si Velká Británie zaslouží uznání za vydání Balfourovy deklarace z roku 1917, za krátký čas však porušila svůj mandát udělený Společností národů tím, že odřízla více než dvě třetiny země pro arabský stát dnes nazývaný Jordánsko, a poté ji de facto zrušila vydáním nechvalně známé Bílé knihy z roku 1939, která prakticky zamezila židovskou imigraci do Palestiny v té nejkritičtější době.

J. Černý 14.10.2023 11:57

Britové od roku 1939 značně omezovali imigraci Židů do Palestiny. Jako reakci založila Hagana jednotky Palmach (Úderné síly Hagany – Haganah's strike force), které také organizovaly ilegální imigraci Židů do Palestiny. V uplynulé dekádě druhé imigrační vlny (Ha'apala neboli Alija Bet) bylo do Palestiny přivedeno přibližně 100 000 Židů na více než stovce lodí. Palmach také organizoval demonstrace proti britským imigračním kvótám.

Hagana spolupracovala v roce 1944 po atentátu na lorda Moynea (britského ministra pro Blízký východ) na chycení, vyslýchání a v některých případech i na deportaci zainteresovaných členů skupiny Lechi. Tato akce, nazvaná Saison (období lovu) vážně demoralizovala Irgun a omezila jeho aktivity.

Přestože Saison pozastavil Irgun, neukončil spolupráci mezi Haganou a Sternovou skupinou. Tyto tři skupiny měly odlišné funkce, které sloužily k odsunu Britů z Palestiny a k učinění Palestiny židovským státem. Jak Menachem Begin, velitel Irgunu prohlásil v roce 1944: „Ve skutečnosti existuje rozdělení rolí; jedna organizace hájí individuální terorismus (Lechi), jiná vede sporadické vojenské operace (Irgun) a existuje třetí organizace, která se připravuje na svou konečnou roli v rozhodující válce.“[zdroj?]

Po válce Hagana pokračovala v protibritských operacích v Palestině, stejně tak jako v osvobozování internovaných imigrantů z tábora Atlit, bombardování silniční sítě, sabotáží radarových zařízení a základen britské policie. Také pokračovala v organizování ilegální imigrace.

Dne 28. května 1948, méně než dva týdny po založení státu Izrael 14. května 1948, prozatímní vláda vytvořila Izraelské obranné síly (Israel Defence Forces), které se staly následovníkem Hagany. To také postavilo mimo zákon podporu jakýchkoliv jiných ozbrojených sil. Irgun zpochybnil rozhodnutí, které vedlo ke krátkému střetu mezi Haganou a Irgunem. Nakonec Irgun složil zbraně a Menachem Begin přeměnil své milice na politickou stranu – Cherut.

Mezi známé členy Hagany patří: Jicchak Ra

J. Černý 14.10.2023 12:00

Mezi známé členy Hagany patří: Jicchak Rabin, Ariel Šaron, Rechav'am Ze'evi, Dov Hoz, Moše Dajan, a Dr. Ruth Westheimer.

H. Lukešová 14.10.2023 12:22

No a. To bylo naprosto normální, národně osvobozenecký boj židovského lidu proti britské imperiální nadvládě. Amen.

K. Křivan 14.10.2023 13:23

Židi osvobodili historické území Israele od arabské okupace.

A. Teplý 14.10.2023 14:22

Odvolávat se na historii "starou" 2000 let mi přijde dost problematické.

Z civilizačního pohledu je mi Izrael samozřejmě mnohem bližší, než Palestinci.

Jiná věc ale je, že by bylo lepší, kdyby Izrael vznikal méně konfliktně.

Kdyby např. v době vzniku Izraele každý Arab (i žebrák) dostal např. $10.000 za to, že se vystěhuje - možná by to v konečném důsledku vyšlo levněji.

J. Kočvar 14.10.2023 15:01

Národněosvobozenecký boj prováděný přistěhovalci z jiných kontinentů? Na území, jehož stávající většinové obyvatelstvo bylo naprosto kategoricky proti židovskému přistěhovalectví?

K. Křivan 14.10.2023 11:26

Je to spiknutí arabů, peršanů, sunnitů a šiítů, Hamásu, emira z Katáru, Hisboláhu, Westbankbandy, levičáků z universit Západu, prostě sr....k ze Satanovy prrr...e k likvidaci Israele.

Jako první zmizí Hamás. a doufám že i katarský emír. Potom Hisboláh. emir z Katáru, a dál se uvidí. Kdo financuje teroristy je také terorista. Smrt emirovi.

P. Vychodil 14.10.2023 13:47

A jsou jiní , kteří tvrdí , ze zmizí israel v dnešní podobě .

No, vsazet se nebudu . Jen jednu poznámku , Izrael existuje jen díky USA. A ještě druhou, zda se , ze cely arabsky a muslimský svět se sjednocuje..

D. Laurencikova 14.10.2023 18:18

Ano, a take mame uzasny potencial synu Allahovych v Evropskych zemich, to je pekna casovana bomba. Vasi zjevnou radost z teto situace, lze dost tezko pochopit.

H. Lukešová 14.10.2023 10:47

Zamyšlení. Co bylo bombardování německých měst spojeneckými vojsky? Hamburk, Berlín, Drážďany? Pozastavovali se Spojenci nad civilními ztrátami? Ne. Protože v Německu byli u moci nacisté a nacismus bylo nutné vojensky rozdrtit, a brali to také tak, že Němci holt doplatili na nacistický režim.

Nebo Američané na uhel spálili Tokio, když nepočítám atomovky na Hirošimu a Nagasaki... A měli nějaké výčitky? Brali Japonce zodpovědné za svou zločinnou vládu.

K. Křivan 14.10.2023 11:33

Já doufám, že ti "civilisti" co jásali nad podříznutými israelskými dětmi se Vánoc nedožijí. Stejně je neslavěj. ;-D

D. Laurencikova 14.10.2023 12:18

Nekteri nemecti Zeleni dokonce dodnes vykrikuji: "Bomber Harris, do it again"! Napr. kdyz se v Nemeckych Drazdanech posledne ozvalo par vlastencu proti islamizaci Evropy!

Grünen-Politiker Matthias Oomen fordert Bombardierung Dresdens (berlinjournal.biz)