22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

UKRAJINA: Proč Angličané ano a Němci ne

Dumáte jako co? No přece Velká Británie podporuje Ukrajinu jak dodávkami zbraní, tak výcvikem armády. Dokonce Britové dodávali Ukrajině moderní bojové prostředky ještě dříve, než Rusko na Ukrajinu zaútočilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Kuča 11.7.2022 17:29

Samozřejmě oni Anglosasové z toho měli sami obrovské dilema. Na jedné straně potřeba co nejvíc zatopit Hitlerovi znamená na druhé straně podporu zločinného státního zřízení.

J. Vala 9.7.2022 9:17

na odpoved staci se podiuvat do historie. Vitezne mocnosti po 2WW nedovolily Nemecku zbrojit, Bundeswehr je podvyzbrojeny, nejmodernejsi stihaci letedla jsou vyrobena v 80-letech a jsou urcena pouze na pruzkum,drony zadne, tezka polni technika se sice v Nemecku vyrabi, ale jenom vyvazi, tzn. vitezne mocnosti chtely mit Bundeswehr takovy, jaky je ted= temer akce nschopny. Zato maji vojaci budeswehru mnoho paradnich uniforem. Z toho neni nic co rozdavat, aby si Bundeswehr uderzel aspon optickou pripravenost na obranu Nemecka

P. Hák 9.7.2022 9:17

"Německo ve skutečnosti dělá vše proto, aby Ukrajina v žádném případě a žádným způsobem nezvítězila."

Čistá lež. Německo PROTI Ukrajině nedělá nic.

Nevím, zda ten článe má být ironie, ale pokud citovaná věta ironií je, tak to není moc vidět.

Dejme tomu, že to ironie není. Protiváha k Německu by se hodila, jenže v současné realitě by to nebyla protiváha, ale společný pochod na Moskvu. Němci by jistě dokázali nasměrovat touhu středoevropské mocnosti po prosazení tím směrem, protože suroviny jsou přece potřeba a mužici v láptích si je nezaslouží. Další vyhlazovací válka (přečtěte si, co tady někteří píší, a budete zírat), ovšem tentokrát se závěrem v podobě všeobecné apokalypsy.

Západní státy (Británie, USA) mají jistou brzdu. Mají také jistý pocit odpovědnosti, za hranici jaderné války se jim nechce. Vlády některých středoevropských států tuto schopnost očividně nemají.

P. Hák 9.7.2022 9:22

"Tady" míněno tady na Psu, na dnešní diskuzi zatím ani ne. Ale oni dorazí, nebojte.

J. Vala 9.7.2022 9:30

R^

D. Stirsky 9.7.2022 9:08

Zbytečně rozvleklé jako vždy. Ale idea větších státních celků je myšlenka, která není úplně nesmyslná. Koneckonců mnozí autoři sci-fi předpokládají existenci Spojených států světových.

M. Drašner 9.7.2022 9:02

1) K autorovu (pravdivému) tvrzení, že "tomto území existoval v letech 1569 až 1795 historicky největší stát Polsko-litevská unie" nutno ovšem dodat, že území Kyjeva (až po Braclav) bylo připojeno k Litevskému velkoknížectví již v letech 1345-1377 za velkoknížete Algirdase - Litevci dobyli ho na nástupnických chanátech Zlaté hordy.

2) Oproti tomu panství Moskvy, jejíž knížata původně působila jako výběrčí daní pro chány Zlaté hordy a nástupnických chanátů (nejpozdějí od dob Iva Kality) začalo používat název Ruské carství (rusky Царство Русское, Russkoje tsarstvo, později změněno na rusky Российское царство, Rossijskoje tsarstvo) byl oficiální[1] až od r. 1547.

3) Poboční větev Rurikovců, vládnoucí v Moskvě, neměla v sobě o nic více krve rurikovského rodu, vládnoucího do dobytí Kyjeva Mongoly ve 13. stol., než litevská velkoknížata, která prováděla aktivní sňatkovou politiku s rurikovskými vládci ostatních ruských knížectví. Jedním z titulů litevského vládce, ať velkoknížete či krále (Vytautas), byl i velkokníže kyjevský.

J. Sedlář 9.7.2022 8:41

Máte tam špatně tuto větu: "Porážka Sovětského svazu v roce 1989".

V. Němec 9.7.2022 8:33

Zajímavé úvahy, na všech něco je, ale myslím, že překvapení na nás nečekané čeká.

F. Navrátil 9.7.2022 8:02

Trojmoří není nic jiného, než intelektuálské hrátky na geopolitiku. Představa, že by Slovinsko válčilo s Ruskem kvůli litevským zájmů nebo Estonsko vyhlásilo válku Turecku kvůli Bulharsku není z tohoto světa.

R. Polášek 9.7.2022 10:50

Trojmoří ale není vojenský projekt, ale ekonomický a politický.

J. Mareš 9.7.2022 7:53

České království součástí Rzeczi pospolitej? Dynasticka příslušnost ještě neznamená společnou státnost.

V. Němec 9.7.2022 7:49

"Dokonce Britové dodávali Ukrajině moderní bojové prostředky ještě dříve, než Rusko na Ukrajinu zaútočilo."

Jestli v tom masivním vyzbrojování, výcviku a pěstování protiruského nacionalismu a fašismu, zároveň s krvavou osmiletou válkou proti vlastním Rusům na Ukrajině, není příčina toho, co se děje teď. Svět se nezačal točit 24.2.22.

[>-]

J. Sedlář 9.7.2022 8:37

Jaktožene 24.2? V CT09 ale říkali... a Pohádkách Vaška Pospece v nedělu rozhazovala sužka Drábová pracičkama slámu u kravína. A nebyl to apríl.

T. Kohout 9.7.2022 6:31

1) Být součástí nějakého polsko(-íránského) režimu bych neviděl jako nějaké velké štěstí. Vyhlídky by to byly chmurné. Buď "polsko(-íránský)" režim se systémem duchovních vůdců, nebo německý fanaticko-zelený režim lidí, co přišli o rozum. To je mi tedy "výběr".

2) i v dobách "bolševiků" nás v dějepise v ZDŠ i na SŠ dějepisáři učili, že základní zahraniční politikou "Anglie" je podpora toho druhého nejsilnějšího na kontinentě. Přesně "rozděl a panuj".

To jen 2 otázky na okraj. A co se týček Velkoknížectví litevského v jeho různých formách, já o něm psal velmi často, čili není to nějak zapomenutá novinka.

R. Vacek 9.7.2022 5:47

Domnívám se, že opírat se dnes o USA znamená něco podobného, jako se za úpadku socialismu opírat o SSSR. Dnešní Amerika totiž Evropě nemá moc co nabídnout a patřit do její sféry vlivu představuje zvolit si energetickou nouzi a úpadek.

A jak aktuálně vidíme i nebezpečí konfliktů na hranicích její říše.

T. Novy 9.7.2022 1:27

Na začátku každého skvělého výsledku je překvapivá myšlenka.

Dneska se mi vaše politická myšlenka moc líbí, pane Vlku.

Teď jen potřebujeme lídra, co jí dokáže realizovat. Na konec článku by se po vzoru p. Kevhlibara bodily vložit skladbu I need the hero.

J. Novak 9.7.2022 0:34

CR by mela spolehal zejmena sama na sebe. Jako Polaci.

V tom Mnichove byl totiz i Chamberlain. A USA zase posledni dobou zadnou valku vyhrat nechce. Chce oslabit Rusko ale nechce dodat Ukrajincum zbrane kterymi by prenesli boje i do Ruska.

J. Kočvar 9.7.2022 1:48

S těmi americkými zbraněmi těžko říct - diskutující na Armádních novinách chovají naději, že Američané nechtěli všechno vybalit najednou a pomalu stupňují dodávky, aby Rusy nevyprovokovali k použití ještě ničivějších zbraní (jako když se vaří žába).

https://www.armadninoviny.cz/specialni-diskuse-ukrajina.html

T. Kohout 9.7.2022 6:37

Tak Poláci spoléhají především na USA. Podporovali dokonce i Trumpa. Dokonce tam byla i myšlenka, že Polsko dělá USA BJ a nedostává za to ekvivalent.

P. Diviš 9.7.2022 0:20

"Než začnu psát dále, musím znovu zdůraznit, že Rusko Ukrajinu přepadlo a že viník současné situace se jmenuje Putin."

Ano.

Ten zbytek jsou spíše fantazie.

J. Novak 9.7.2022 0:36

Nejsou.

Ze Nemci ukrajine nedodali nic uzitecneho je fakt. Ani jeden tank.

T. Kohout 9.7.2022 6:39

To jim tam nezbyl ani jeden z války, nebo po NDR?