22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

UKRAJINA: Proč Angličané ano a Němci ne

Dumáte jako co? No přece Velká Británie podporuje Ukrajinu jak dodávkami zbraní, tak výcvikem armády. Dokonce Britové dodávali Ukrajině moderní bojové prostředky ještě dříve, než Rusko na Ukrajinu zaútočilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Zurek 10.7.2022 11:29

Vaclav Vlk st. pise strasne nesmysly. Polsko - litevska unie? Znovuzrozeni? Vlk starsi placa.

V. Mokrý 10.7.2022 11:34

RvRv

;-€

M. Hoblík 10.7.2022 10:39

Britové jsmou stateční a pomáhají demokracii. Ale málo, Zelenskyj to světu zcela nepokrytě vytknul! Všichni to flákáme, naší vinou to Rusové zase vyhrají.

K. Křivan 10.7.2022 11:00

Kecáš. Rusové vyhrají, ale ne tak rychle a snadno jak chtěli. Vyhrají, protože mají větší zdroje než Ukrajina a NATO. Čím dražší to vítězství bude, i díky USA a VB, tím nasr....jší budou a tím víc to Evropani odse...u. I my, malí Čecháčkové si to odse...e. Díky našim pitomým politikům. Závidím Maďarům jejich Orbána !

K. Křivan 10.7.2022 11:08

Němci to pochopili a nedodali tanky a samohybné houfnice 2000. Nechtějí nas..t Rusy přes míru. Naš vládnoucí p....c to nepochopil. Rv

J. Lukavsky 11.7.2022 7:59

"Nechtějí nas..t Rusy přes míru" škoda jen, že USA chtěly nas..t Hitlera a dodali SSSR na začátku války 2500 letadel, 1000 tanků, 500 000 aut, 2 miliony párů bot, konzervy, ocel...... prostě váleční štváči, kdežto Němci jsou mírotvůrci za každou cenu. J.L. end

O. Kaucký 11.7.2022 18:01

Dodali a nechali si to dobře zaplatit, to nebyla žádná dobročinnost.

J. Lukavsky 11.7.2022 19:12

"nechali si to dobře zaplatit" no pokud já vím tak zaplatila Anglie i Československá republika, Francie nevím. Ale SSSR nezaplatil, nebo ne všechno a Stalin to odůvodnit "SSSR zaplatil krví svých vojáků".... také argument. J.L end

P. Fialek 10.7.2022 8:12

Polko-Litevská unie. To by se Polákům moooc líbilo. tenkrát to bylo i s Kyjevem a prim hráli Poláci. Vilnjus byl polský a světe div se, až za podpory Stalina se stal litevským hlavním městem a stačí se podívat trochu do historie, tak až sověti pomohli lievskému jazyku k rozmachu (jistě že ne z lásky, ale bylo to proti Polákům).

V. Kučer 10.7.2022 9:30

U nás vládli Jagellonci což byli původně litevská knížata.

V. Mokrý 10.7.2022 9:52

Někteří pšonkové mají občas velkopanský chutě.

Ale nějak zapomínají na to, kde byla jejich západní hranice před 2.sv. válkou. Kdo chce moc - nemívá nic.

K. Křivan 10.7.2022 10:36

Ale kde byla jejich východní hranice !

S. Ševeček 10.7.2022 10:31

SSSR pomohl k národnostnímu rozvoji mnoha národům a národnostním menšinám. ze svazového rozpočtu, mnohdy i nepřiměřeně, dotoval zvlášť okrajiny. takova Pribaltika, to byl sen mnoha Rusů z centrální části. i když šlo o закрытую область.

/pochopitelně výměnou za loyalitu.

M. Drašner 10.7.2022 13:23

To určitě, proto lifroval pobaltskou inteligenci na Sibiř a obecně se je snažil poruštit. Ta ujištění máte z Aeronetu nebo R1?

P. Fialek 10.7.2022 14:54

p. Ševček má pravdu. Také mnohé středoasijské, nyní samostané republiky, vznikly až v době SSSR. No a s tou Sibiří. Na ní končila samozřejmě i inteligence ruská. To byl zločinný režim a ne jeden národ. Těch národů tam bylo spousta a odnesly to všechny. Narozdíl od sousedů, kde byl jeden národ a jedna říše. Ještě k těm kecům. Informace beru z knihy amerického historika T. Snydera "Obnova národů, Polsko, Ukrajina, Litva, Bělorusko 1569-1999". Doporučuju přečíst. Historika slovanského původu bych se neodvážil citovat.

L. Kuča 10.7.2022 19:02

Tak zrovna středoasijské republiky skutečně byly před SSSR v podstatě úplně bezvýznamné a zanedbané regiony, které si polepšily. Ovšem Pobaltí se to až zas tak netýká, tam měl SSSR spíš negativní vliv.

V. Kučer 10.7.2022 20:57

Středoasijských republik se Rusové rádi zbavili protože by je populačně převýšili, zájem měli o Bělorusko a Ukrajinu.

P. Diviš 10.7.2022 15:42

Nejspíš má noty od řídícího důstojníka.

I. Širůček 10.7.2022 18:34

Hlavně pomoh německým antifašistům, prchajícím před Hitlerem, zpátky do jeho "náruče". ČS uprchlíky poslal na Siobiř, odkud je vysvobodil až Hitler, když napadl SSSR - to jim bylo umožněno vstoupit do armády.

M. Drašner 10.7.2022 13:20

To jsou ovšem kecy. Vilnius ovšemže byl hlavním městem Velkoknížectví litevského, již za knížete Gedimina. Polákům se dostal po 1.světové.

V. Novak 10.7.2022 13:52

Ale no tak - založení Vilniusu Gediminem je legenda - stejně platná jako založení Prahy Libuší. S tím, že Gediminas existoval. Takže možná jako pověst o založení Karlových Varů Karlem IV.

Píšete hezky "se dostal Polákům" - Poláci ho ve skutečnosti násilně okupovali. Ovšem obyvatelé se moc nebránili, protože to byli především Poláci, Židé a Bílí Rusové (Bělorusové), Litevců tam žilo pramálo. Vilensko i s Vilnem pak věnoval Litvě Stalin. Stejně jako Klajpedu (Memel).

J. Kostelanský 10.7.2022 8:01

Možná něco pravdy na tom bude, ale důvody bych viděl spíše jinde. Britové jsou v posledních desetiletích jen takovým poskokem USA. Co si Amíci umanou, to Britové udělají. V Evropě jsou takovou prodlouženou rukou USA. Snaha USA je dlouhodobě zřejmá, Amíci se tím vůbec netají a je to oficiální součást jejich doktríny: bránit užšímu ekonomickému propojení Evropské unie, zejména Německa, a Ruska. Kombinace inovačního a průmyslového potenciálu EU a téměř nekonečných zásob nerostných surovin v Rusku je pro postavení USA coby dominantní světové velmoci nesmírně nebezpečná. A ještě nebezpečnější by bylo propojení tohto ekonomického bloku s Čínou, na čemž se už začalo pracovat. Např. železničním propojením mezi Čínou a EU. Teď je i tento projekt uložen k ledu.

Naopak, podle této doktríny se Američané mají snažit vytvořit mezi EU a Ruskem hradbu nebo val států, které nebudou vůči Rusku přátelsky naladěny. Ten val již existuje - od Pobaltí přes Polsko, Česko a Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko až po Turecko. Mimochodem všechno to jsou státy NATO. Maďarsko a Turecko teď zrovna nejsou nejsilnějšími částmi tohohle valu, ale to je normální, vždy je něco někde silnější a jinde slabší. Ukrajina měla být v tomto valu takovou třešničkou na dortu, zvláště pokud by byla i členem NATO. Pro Rusko by byla zdrojem permanentního napětí a ohrožení.

Současným konfliktem USA vyřešili hned několik "problémů". I když na jeden nový - vysokou inflaci - si zadělali.

Možná definitivně pohřbili slibně se vyvíjející spolupráci mezi EU a Ruskem. Evropské politiky natolik vystrašili, že se hrnou do NATO hlava-nehlava. I takové Švédsko, které bylo několik staletí neutrální a od Ruska mu nikdy nic nehrozilo. Stávající členové NATO honem mění státní rozpočty a ve velkém se chystají zbrojit. Americké firmy budou mít pohádkové zisky z prodeje LNG a taky z prodeje zbraní. A nezanedbatelný je také fakt, že se oslabí ekonomiky EU - američtí byznysmeni už teď plánují velké nákupy evropských firem, co se dostanou do potíží. No

J. Kostelanský 10.7.2022 8:02

No nestojí tohle všechno za několik desítek tisíc mrtvých Ukrajinců a Rusů na opačném konci zeměkoule? Zvláště při srovnání se Sýrii. Tam Amíci nedosáhli téměř ničeho, ač si to vyžádalo několik set tisíc mrtvých Syřanů. Co je proti tomu pár desítek tisíc mrtvých Slovanů? Mimochodem USA ještě před 100 let neuznávaly židy, ale také Slovany za bělochy...

Britové pak s nelibosti vnímají, jak se jejich odvěký rival z 19.století, ale i druhé půlky 20.století stává opět velmocí, zatímco oni mohou jen tiše a se závistí vzpomínat na časy, kdy vládli říši, nad kterou slunce nikdy nezapadalo... Angažovanost Borisa Johnsona bych viděl hlavně jako snahu překrýt své skandály válečným tažením na Rusko. Chvíli mu to i procházelo, ale s tím je konec - musel oznámit svou rezignaci. Uvidíme, jak se k válce na Ukrajině bude stavět jeho nástupce.

Pozice Německa ve vztahu k Rusku je diametrálně odlišná. Medzi těmito zeměmi je dlouhodobě takové italské manželství - buď se milují nebo nenávidí. V současnosti jsou v té první fázi. Němci jako každá ekonomická velmoc myslí hlavně ekonomicky - stejně to dělají i USA. Spolupráce s Ruskem je pro Němce mimořádně výhodná - mají , resp. měli zajištěny stabilní dodávky surovin pomocí dlouhodobých kontraktů, a na druhé straně měli rovněž zajištěn velký objem exportu produktů svého průmyslu do Ruska. Projekt plynovodu Nord Stream 2 by byl tuhle spolupráci dovedl téměř k dokonalosti. Idylka. Ale jen pro Němce, ne pro USA. Popsal jsem to výše. Němci se bohužel musí přizpůsobit Amíkům, a ne opačně - to si už USA dovedou ohlídat.

Kdyby se Německo mohlo rozhodovat zcela svobodně, tak by na celou Ukrajinu vykašlalo. Němci rovněž mají svou zahraniční rozvědku a alespoň lidé v ní vědí, co se skutečně na Ukrajině od roku 2014 dělo. Obětovat gradující vzájemně výhodnou spolupráci s Ruskem kvůli Ukrajině, kde se vzmáha nacistické hnutí, tak to by určitě neudělali z vlastní iniciativy. Jenže Němci se nemohou rozhodovat zcela samostatně jako např. Rusko, Čína nebo USA. Mohou si

J. Kostelanský 10.7.2022 8:03

Mohou si sice dělat co chtějí, ale jen pokud to moc neleze do zelí americkým zájmům. Něco jako Brežněvova doktrína omezené suverenity, jen na demokratický způsob.

A tak se Němci snaží, seč mohou - jako tá selka z pohádky, co měla přijít na hrad ani ráno, ani v noci, ani oblečena, ani nahá, ani na koni, ani pěšky. Tedy nekřížit své zájmy s těmi americkými, ale současně myslet na budoucí spolupráci s Ruskem. Žádná válka netrvá věčně, ani ta na Ukrajině nebude. Po jejím konci se budou ve vztahu k Rusku karty rozdávat nově, a Němci už teď přemýšlejí, jak se dostat k těm nejlepším. A toho mohou dosáhnout jen tím, že do Ruska nebudou bušit příliš, a hlavně ne iniciativně.

Samozřejmě i Rusové vědí, jak na tom Němci jsou. I oni i chtějí nechat pro budoucnost otevřeny zadní dvířka. Paradoxně Rusko se možná snaží pomoct Německu i tím, že plyn - kvůli zabavené turbíně v Kanadě - proudí do Německa jen na 40 %. Pokud Kanada bude sveřepe trvat, že turbínu Německu, resp. Rusku nevrátí, a situace s energiemi se bude v Německu stávat kritickou, tak kvůli ohrožení národní bezpečnosti nakonec Němci dodávky plynu přes Nord Stream 2. povolí. Ale bude to pod obrovským tlakem ohrožení základů německé ekonomiky, zaměstnanosti i života lidí. Pud sebezáchovy se pak vykašle na nějakou, navíc fiktivní jednotu Západu. V takové situaci nikdo nebude moci Německu zazlívat, že to udělalo. Resp. spuštění Nord Stream 2 si Němci před Bruselem a Američany snáze obhájí. Navíc v situaci, kdy Ukrajina doslova nařizuje západním zemím odstřihnout se od ruského plynu, ale ona sama ten samý ruský plyn nakupuje a Rusku za něj platí (!) Ale to vše je jen má vlastní teorie, která možná nemá s realitou nic spoločné. Nejpozději do několika měsíců se to vše vyjasní.

Jako vždy, i v této válce, řečí klasika, "jsou peníze až na prvním místě".

P. Kmoníček 10.7.2022 8:30

Kostelanský, ještě by stálo za to vysvětlit, kdo mohl za trable světa před Columbem.

M. Šejna 10.7.2022 9:21

To je přece jasný, ne?

Před Columbem za všechno mohl Putin, Rusové a Babiš. :-P

P. Pepax 10.7.2022 10:22

:-)

P. Vychodil 10.7.2022 10:04

dobrá analýzaR^

J. Krejčová 10.7.2022 10:51

Váš příspěvek je výborným shrnutím situace.

P. Hák 10.7.2022 11:07

Zajímavé, jen poznámka: Nevěřím tomu, že přijetí Finska do NATO se uvařilo letos. Něco takového se dojednává roky a už loni Finové objednali velký počet F-35. Takovou dodávku zase neveřejně projednávají americké úřady delší dobu, musí projít Kongresem atd. a každému se to nedává. Myslím, že v té době už bylo rozhodnuto.

Dotaz - můžete uvést pramen k tomu neuznávání Slovanů za bělochy v USA?