22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

UKRAJINA: Proč Angličané ano a Němci ne

Dumáte jako co? No přece Velká Británie podporuje Ukrajinu jak dodávkami zbraní, tak výcvikem armády. Dokonce Britové dodávali Ukrajině moderní bojové prostředky ještě dříve, než Rusko na Ukrajinu zaútočilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 9.7.2022 20:35

Tak reparace Německo celkem podusily. Pak se rozhodli všechno bojkotovat a to německou ekonomiku ještě víc pocuchalo. Až když Hitler reparace přestal platit a začal zbrojit. ekonomika šla nahoru. Samozřejmě k tomu všemu tam byly i německé interní problémy

P. Černý 9.7.2022 20:55

Že vás baví psát podobné blafy. Vy se opravdu domníváte, že Ukrajina byla před ruskou invazí v pravém slova smyslu suverénním, demokratickým a mírumilovným státem? Nebo že se jím stane, až ta příšerná válka snad jednou skončí?

Naopak. Ukrajina by v roli mostu mezi Ruskem a zbytkem Evropy mohla jenom vydělat.

P. Černý 9.7.2022 20:49

Hlavní problém vidím v tom, že s vítězstvím Ukrajiny ti, kteří ji připravují a vyzbrojují na válku s Ruskem, evidentně nepočítají. Naopak počítají s tím, že Ukrajina přijde o území, že bude ekonomicky v troskách, že se možná úplně rozpadne...

Kdyby jim šlo o Ukrajinu, o vážně jednání s Ruskem by se alespoň pokusili. Rusové položili na stůl minimálně dvě legitimní témata: Vyřešení otázek spojených s uskutečněním politické části Minských dohod a požadavek na vojenskou neutralitu Ukrajiny. Pokud by v obou otázkách došlo k dohodě, autonomní Donbas by zůstal součástí Ukrajiny. A neutrální Ukrajina by jen vyměnila pravidelná cvičení armád NATO, tisíce západních poradců a instruktorů a také základny NATO za mezinárodní záruky své bezpečnosti.

Toto všechno za pokus určitě stálo. Pro Ukrajinu a její obyvatele.

V. Novak 9.7.2022 21:27

Proč pořád vykládáte hovadiny, Církvo?

O Duginovi jsem vám psal - a nejednou. S Putinem nemá nic společného, zakládal antiputinskou stranu nacbolů a kvůli naci(onali)smu ho vykopli z Lomonosovovy university, aniž by kdokoli z vlády protestoval.

Ivan Iljin byl prapodivný filosof, kterého po bolševické revoluci několikrát zavřeli a nakonec o nechal Lenin deportovat "parníkem intelektuálů". V Evropě publikoval divně filosofické články. A zemřel v roce 1954 - to byly Putinovi 2 roky.

P. Diviš 9.7.2022 20:26

Nebýt ruské agrese, nemusela se Ukrajina připravovat. Nepřipravená přišla o Krym a část Donbasu.

Před druhou světovou se Polsko, Francie a Británie (později i další) bránily, smluvní spojenci Třetí říše a SSSR útočily.

V. Novak 9.7.2022 15:50

Ukrajina uzavřela plynovod do Záporožské oblasti, takže místní samospráva byla nucena požádat Rusko o pomoc a dodávku elektrozařízení, která by mohla nahradit spotřebiče plynu aspoň v nejkritičtějších částech infrastruktury, jako jsou nemocnice.

Ukrajina to zřejmě považuje za nejlepší způsob jak přesvědčit tamní obyvatele, že je jejich nejlepším přítelem a jak moc jí na nich záleží...

Vyzkoušeno už na DLR, LLR i Krymu.

K. Křivan 9.7.2022 16:35

A odkud bere Ukrajina plyn ? Z kterého plynovodu ho krade ?

V. Novak 9.7.2022 17:16

Nekrade. Tranzituje ruský plyn a platí ho Francouzům (ti si dají pozor, aby zaplatila) a Francouzi platí Rusku.

V poslední době tranzit dost omezila, ale pořád je ho dost na to, aby si mohla odebrat, co frantíkům zaplatí. Kolik dostanou ostatní - čert ví...

J. Vala 9.7.2022 11:14

jinak je celkem takticke, ze se Nemecko drzi stranou. Nejenom proto, ze v zasade po 2WW neni z pohledu viteznych mocnosti zadouci, aby melo vyzbrojenou armadu, za druhe proto, ze Rusove maji stale a do dnesniho dne zafixovano, ze co Nemec, fo fasista, a do dneska Rus nespokl "urazku ruske duse" tim, kdyz z 2WW zniceneho a do poslednihou sroubku do Ruska odvezeneho nemeckeho prumyslu je dneska svetovy ekonomicky gigant s HDP 3x vyssim nez RF ( zatimco Rusko by pri cene a dostupnosti vlastnich surovin a cene pracovni sily v RF melo byt 3x lepsi nez cele Nemecko . Ty neustale ruske narazky na "denacifikaci" jsou dukazem, ze by se Nemecko melo drzet stranou

V. Novak 9.7.2022 14:02

Bundeswehr byl za studené války jednou z nejsilnějších armád NATO, přinejmenším v Západní Evropě.

I. Lyčka 9.7.2022 15:17

A pak přišla Uršula...

P. Diviš 9.7.2022 17:09

Jo.

Ale fakt je, že skopčákům to moc nevadilo, jinak by Andělínu nevolili.

P. Diviš 9.7.2022 17:08

Odvezli jen z DDRonu. Četl jsem pár pěkných historek o tom, jak přesné obráběcí stroje trhali od podlahy tankem a odváželi na otevřených vagonech.

Německo by se nemělo držet stranou, protože Rusáci budou držkovat tak jako tak a Ukrajina pomoc potřebuje.

V. Novak 9.7.2022 17:18

Leccos i z budoucí DDR jim ukradli Američani. Třeba dost V2, dílů k nim a strojů. Nebo cca 1100 tun uranového koncentrátu.

V. Církva 9.7.2022 20:21

Jak to z té DDR USA odvezli, to jim dali Rusové? https://cs.wikipedia.org/wiki/Okupa%C4%8Dn%C3%AD_z%C3%B3ny_N%C4%9Bmecka

P. Diviš 9.7.2022 20:30

Nějaké ty díly V2 jo, bleskurychlá (a prozíravá) výprava v poválečném zmatku.

V. Novak 9.7.2022 21:43

Bleskurychlá (a prozíravá) zlodějna.

V. Novak 9.7.2022 21:41

Poslyšte, Církvo, opravdu mě chcete přesvědčit, že jste až takový blbec?

Postup armád nebyl určován dohodami o okupačních zónách. Část budoucí DDR obsadili Američané, stejně jako celý Berlín obsadili Sověti. Po válce si ta území vyměnili. Mittelwerk Dora, kde vyráběli V2 i Haigerloch, kde Němci postavili první jaderný reaktor spadaly do sovětské zóny, ovšem obsadili je Američané. A vyrabovali - navzdory dohodám z Jalty.

L. Kuča 9.7.2022 23:51

A dobře udělali.

V. Novak 10.7.2022 8:22

Další schvalovatel zlodějin...

A prd jim to bylo platný. I válečný zločinec WvB jim byl prd platný, nedokázali ho pořádně využít.

L. Kuča 10.7.2022 8:44

V tom nevidím zlodějnu, spíš - kdo tam bude dřív.

S tím pardonem pro nacistické válečné zločince, kteří měli užitečné informace už mám problém podstatně větší. Tak zrovna onen Werner von Braun byl využit celkem dobře, Orel přistál, kam spěchat, byli na hraně tehdejších znalostí o materiálech a konstrukcích, možná už riskantně kousek za ní, ovšem z morálního hlediska byla celá ‘Kancelářská sponka’ počinem vysoce sporným.

M. Drašner 10.7.2022 13:25

O těch, co byli odvezeni do SSSR se ovšem nemluví, že?

L. Kuča 10.7.2022 13:37

Kvůli úpornému a velmi kvalitnímu zatloukání orgánů tehdejšího a současného CCCP + dětinské naivitě obyvatel a některých politiků Západu ani mluvit nezačne.

V. Novak 10.7.2022 17:04

O těch, co byli odvezeni do SSSR, píše třeba Kurt Magnus v knize Otroci raket. Je až úsměvné, jak se snaží přesvědčit čtenáře že bez nich by to Rusové nezvládli - a pak mu z toho pytle vyleze šídlo, které propíchne, že to byla třetí, možná čtvrtá garnitura neinvenčních techniků a mechaniků, kteří byli možná dobří každý ve svém oboru - ale celkově byli skoro k ničemu.

Příklad - když se jim podařilo zkompletovat z odvezených dílů (celé V2 si odvezli Američané - všechny) několik raket, ty létaly z Kapustin Jaru úplně náhodně. Až přijel Kurt Magnus co deus ex machina a poradil, aby zapojili výstupy z gyroskopů přes řídící elektromechaniku na křidélka, která řídila tah. No není to psina? Je potřeba specialisty na gyroskopy, aby někoho napadlo je vůbec zapojit. A takových "úletů" je kniha plná.

Skončili odstartováním několika V2 a nákresy dvoustupňové rakety - už Ciolkovskij uměl lepší - pak je Sověti převedli na jiné technické práce a když je po r. postupně 1953 propustili zpátky do Němec, neměli tihle o sovětském raketovém výzkumu ani šajn. I proto byl Sputnik 1 takový šok - oni totiž tvrdili BND i CIA, že "Rusové jsou tak primitivní, že je ani nedokázali využít"...

BTW - celá kniha počínaje názvem je doslova nabitá německým übermenschovstvím. Otroci raket, ti skuteční, jezdili po Evropě v dobytčákách a měli průměrnou "dobu spotřeby" do smrti vyčetpáním 3-4 měsíce. Magnuse a jeho budoucí společníky odstěhovali Sověti ve spacích vozech první třídy, v nákladních vozech jim vezli nábytek a v SSSR byli nadstandardně placeni a zásobováni tak, jak v té Němci zničené zemi většina lidí mohla jen snít.

Ale to už je jiný aspekt.

V. Novak 10.7.2022 13:38

Podstatné je, že se v Jaltě dohodli na poválečném uspořádání, kde se dohodli také na německých reparacích a zabavení německého majetku na principu "majetek v okupační zóně patří mocnosti spravující příslušnou okupační zónu". Válka ještě neskončila a "Spojenci" začali SSSR okrádat. A Churchill nechal vypracovat plán Operation Unthinkable, jak zapojit Wehrmacht do války proti SSSR.

WvB využili dobře - ale až když zjistili jaký náskok má SSSR i bez něj.

L. Kuča 10.7.2022 20:11

Já vědět, že to můj protivníko-spojenec prakticky s jistotou vytáhne proti mě, tak taky dlabu na všechny smlouvy a balím všechno, co se dá - speciálně, pokud bych tušil, že jde o nejpokročilejší zbraňový nosič doby.

J. Jirka 9.7.2022 10:29

"Rusko přesouvá své záložní síly z celé země a shromažďuje je u Ukrajiny, aby je bylo možné použít pro ofenzivu," uvedlo britské ministerstvo obrany.

A až je tam shromáždí, nastane (bohužel) ten pravý čas pro čínskou anexi Sibiře...

V. Novak 9.7.2022 14:01

Britské ministerstvo obrany zřejmě nezaregistrovalo, že ofenzíva pokračuje, aniž by kdo čekal na nějakou mýtickou ruskou mobilizaci. Spojené síly milicí DLR a LLR s podporou Ruska útočí ve směru na Se/iversk a už vyhnaly ukrajinské síly z další opevněné oblasti po cestě. Zajímavé je zejména to, že síly LLR, které už obsadily (dle nich osvobodily) celé území bývalé Luhanské oblasti, dnes LLR, se připojily k silám DLR a obsazují/osvobozují už DLR.

K mobilizaci - kyjevská vláda má stále větší problémy přinutit povolance k nástupu k armádě, musí je doslova lovit v místech, kde se shromažďují mladí lidé - v nočních klubech a na diskotékách, na plážích a u bazénů, v poslední době i u východů z kostelů po nedělních bohoslužbách. Na Ukrajině se mezi potenciálně postiženými rozmáhá označení těchto postupů jako "mohylizace".

J. Jirka 9.7.2022 14:07

Tisíce volných míst. Rusko shání nové vojáky pomocí inzerátů na internetu.

Zbytek nemá cenu komentovat, je to jen vlhký sen rusofilů.

V. Novak 9.7.2022 14:11

Jistě - Ukrajina to přizná tak za týden. To byl už za bojů 2014-15 obvyklý interval mezi striktním odmítnutím "desinformace" a tichým přiznáním reality.

Mobilizace pomocí inzerátů?

To bude nějaký nový způsob rekrutace...