21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Čumil 6.1.2006 16:06

Re: A abychom sli

No, pro začátek, Šárko, by stačilo vyloučit ty se dvěma hlavičkami, jak píšete. Jednoocí tolik nevadí, takových je většina.
Celkem vzato nic proti feminismu jakožto vědnímu oboru, zkoumajícímu onen ženský vid světa. Malér ovšem je, když se feminismus promění v politickou ideologii - nebo naopak zase veseleji, jak se to vezme. Nám, zavilým antiamerikanistům se zdá, že je to zejména americký problém, který je v této středoevropské zemi RELATIVNĚ vyřešen - on ten bolševismus učinil svým způsobem pro ženskou rovnoprávnost tolik, až se jim začínala eklovat (a ani se nedivím); neznamená to ovšem, že je po této stránce vše naprosto v pořádku (co do platů apod.) Nicméně s paní Paroubkovou to bojovný feminismus rozhodně nevytrhne - ta je, jak se zdá, spokojena s klasickou rolí ženy v domácnosti. Snad ji kvůli tomu feministky nevyhlásí za chlapa...
Sarka 6.1.2006 16:16

Cumile

zdravicko. Long time no see, abych trochu podrazdila Vase anti-Americke zlazy. Myslim ze se dost tragicky mylite: "Militantni feminismus" (stale jeste nevim presne, co tim chtel autor rici a co tim mel na mysli - mohu jen predpokladat ze si pod timto pojmem predstavuje neco jako vousatou lesbicku s kalasnikovem v ruce poradajici hon na muske exemplare rodu Homo sapiens) na teto strane oceanu prakticky neexistuje. Existuje par potrhlych bab uzavrenych za slonovinovymi zdmi nekterych Universit ktere si potrpi na pestovani absurdit, jako napriklad Marlene Dixon a Vivian Gornick, o kterych - krome velmi maleho uzavreneho kruhu radikalnich marxo-feministu nikdo neslysel. A pak zde existuje zhruba 150 milionu Americanek, ktere by se vysmaly vtrzeni, ze "zena nepatri do politiky, protoze muze byt zaujata". A to od leva do prava celeho politickeho spektra. Vy mate "v Evrope ten problem vyreseny" asi tak, jako mate "vyreseny" problem s rasovymi tenzemi. Kdyz se o nich nemluvi, nepise, a predstira se ze neexistuji, tak je to "vyresene". Muzu Vas usjistit, ze kdyz muj v Americe vyrostly a vychovany syn jako mlady muz navstivil zemi jeho predku, byl aprosto sokovan, jakym zpusobem se tam o zenach jakozto o kategorii lidskych bytosti bezne mluvilo. Kdyz se navraatil, hovorill a opcitech stredoveku. Myslite, ze to bude tim, ze tu mame "problemy s militantnim feminismen"?
Čumil 6.1.2006 17:16

Re: Cumile

No, to je těžký, Šárko, já tam u vás nikdy nebyl a stěží kdy už budu, abych tu zemi zaslíbenou poznal na vlastní oči - a že tam mám pár místeček a lidí, které bych chtěl vidět.
K militantnímu feminismu - kromě těch mně neznámých paní, jež uvádíte - mně stačila jistá Morrisonová a její feministická teorie literatury - starej dobrej Ždanov hadra, holt tentokrát jen s tím feministickým zorným úhlem - čímž jsem s touto pozoruhodnou vědou na dlouhý čas skončil. Ale především, každé politické hnutí je svým způsobem militantní, protože vnucuje druhým svou vizi světa, někdy dosti neomaleně. Nevím, jak nazvat výdobytek feminismu, jímž jsou takřka povinně otevřené dveře při individuálním jednání pedagogů vysokých škol se studenty opačného pohlaví, či naopak boj severoevropských feministek za rovnost močení - pánové, povinně usedněte! - apod. Nepochybuji, že mezi těmi 150 miliony Američanek by se našlo dost takových, které by s tezí, že žena nepatří do politiky neměly problém. Autorka výroku jej totiž považuje za své osobní stanovisko a obšírně vysvětluje, že chápe politickou angažovanost žen jako MOŽNOST, nikoli jako POVINNOST - další příklad militantního feminismu. Jinak gratuluji ke vzorně vychovanému potomkovi; myslím, že jeho reakce je dokladem mé soukromé teze, že Amerika a Evropa jsou dnes už DVĚ RŮZNÉ KULTURY,  jakkoli se zdánlivě podobají. Nemyslím, že máte ve Státech problémy s militantním feminismem, naopak, je příznačné, že v nich vznikl. V Česku - a přinejmenším ve střední Evropě - se ujímá obtížně. Tady ženy nemají problémy zaujímat příslušná místa a povolání, spíše o to mnohé nestojí, jak nám názorně sděluje paní premiérová (není to zrovna břitká intelektuálka - ale to taky nebude povinnost, nebo ano?). Osobně znám asi dvě velice rozumné feministky, s jejichž názory nemám nejmenší potíže (jsou to vůbec feministky?), a pak několik, které zcela zapadají do té komické kategorie "
Čumil 6.1.2006 17:18

Re: Re: Cumile - pokr.

 Osobně znám asi dvě velice rozumné feministky, s jejichž názory nemám nejmenší potíže (jsou to vůbec feministky?), a pak několik, které zcela zapadají do té komické kategorie "potrhlých bab", jak jste se středověce vyjádřila :-)). Obecně vzato - feminismu se vskutku v Česku nějak nedaří - asi nenašel pro dost zajímavých témat. Ale Státům ho přeji z celého srdce, když je ho tam tolik třeba :-))
Čumil 6.1.2006 18:12

Re: Re: Re: Cumile - pokr.

Hm - a jak tak čtu komentáře pana Petra H, je vidět, že v těch Státech je existence feminismu conditio sinequa non. Nepochybně.
Sarka 6.1.2006 18:13

Cumile, nezlobte se, ale

tenhle Vas "argument"  smrdi povysenosti a aroganci. Vase hypoteza, presentovana zde jako "otazka"  ( je-li nekdo "rozumny"  - samozrejme "rozumny" hodnoceno Vasim filtrem rozumnosti, nemuze prece byt feministka) je presne produktem one stredovekosti mysli, ktera tolik sokovala meho syna pri jeho prvni samozstatne navsteve v Cechach. Divte se nebo ne, ale neni na Vas, abyste vymezil  "feminismus" pro druhe, ani neni na Vas, abyste vymezil "rozumnost" pro druhe. V nejlepsim pripade muzete prohlasit, co VY si myslite ze feminismus je (jenze pak byste se musel verejne prihlasit bud k hrube neznalosti ci k hrubemu predsudku), a co Vy si myslite ze je rozumne. Ja se jiz leta musim smat jak se lide ohaneji militantnim feminismem jako necim kolem ceho smrdi ohen a sira aniz definuji co jim maji na mysli. Omezenost a predpojatost autora clanku spociva v nasledujicim akrobatickem logickem skoku: Od argumentace ze neni nejmensiho duvodu aby zeny nemely nabizet naprosto stejne hodnotny ( i kdyz treba z jineho uhlu pohledu) prinos do politiky (prava, architektury, strojniho inzenyrstvi, soudnictvi, pedagogiky, atd) se odvodi, ze zena ktera takovyto nazor zastava je "militantni feministka" a tudiz se jejimi nazory neni treba zabyvat a je ji treba s povysenym smichem co nejvice urazit, znehodnotit, zesmesnit (odtud image vousate lesbicky s kalasnikovem v ruce). Pak teprve zivtezi rozum, ze? Snad Vam to ani neprislo, ale svym prispevkem jste bohuzel potvrdil do jake miry mate v Evrope "tento problem vyresen": Ja, vzdelany, inteligentni a navysost rozumny muz prohlasim ze jsou to militantni kravy, a mame uvarino. No problema.  Pro ty, kteri se snad domnivaji ze toto ma co delat s politickou orientaci, musim je zklamat: na nasi spolecnekso- politicke scene byste takovym pristupem neuspel ani u tech nejpravicovejsich zen naseho verejneho zivota, od Phyllis Schlafly po profesorku Condoleezu Riceovou.
Na tuto premisu Vam ja jakozto&nbs
Sarka 6.1.2006 18:17

A hergot, nakecala jsem toho

moc a usekl se mi prispevek. Takze tedy, abych dokoncila myslenku: Na tuto premisu Vam jakozto celozivotni (nevousata, nelesbicka, vdana, matka dvou deti a babicka dvou krasnych vnucek ktera rada vari, plete, sije a dlouha leta vede oddeleni jedne velke kliniky) feministka muzu rici jenom: NO TE BUH!
Čumil 6.1.2006 18:28

Re: A hergot, nakecala jsem toho

No, Šárko, vidím, že se mne pokoušíte mocí mermo nacpat do jakési krabičky, s níž by se dalo lépe manipulovat, asi jako s tím antiamerikanismem.  Škoda, co se dá dělat. Takže tě bůh. :-))
Sarka 6.1.2006 18:31

uh-uh

kdepak Cumile, ja Vas do zadnych krabicek necpu. Jenom reaguji na vyroky typu "ja proti XXX (Zidum, Cikanum, Feministkam, Cernochum) nic nemam, nekteri jsou dokonce docela rozumni :-))))). To jsou totiz ty vyroky ktere druhe skatulkuji. Ale to prece Vy, v Evrope, mate davno vyresene
Čumil 6.1.2006 19:19

No to rád slyším od někoho, kdo definuje skupiny svých spoluobčanek jako potrhlé baby. :-)

Kdybyste se ráčila podívat, co jsem vám tu - zbytečně obšírně - napsal,  možná byste pochopila, co myslím militantním feminismem. Ale míníte-li, že je nutné nechávat otevřené dveře, konzultujete-li se studentem jeho diplomovou práci, aby nemohlo dojít k žádnému tomu harrasmentu, žijeme vskutku každý někde jinde. Považujete-li za bezpodmínečný příznak dobré literatury zobrazení ženy bojující proti ujařmení falickými prasaty, je to asi podobné. Nutíte-li členy své rodiny, aby močili v sedě a neponižovali vás svou močivou zpupností, nemám co bych vám řekl. Přicházíte se svou iniciativou do země, kde jedno spisovatelské mužské čuně dokonce vytvořilo v románku Katyně obraz do důsledků zrovnoprávněného ženského elementu, a jiné falické prase zase román, v němž se ženy ujaly vlády nad muži. Kousek na sever, v jiné středoevropské zemi, zase na to téma kdosi natočil moc pěkný a chytrý film. Jsou tu úspěšné vědkyně, podnikatelky, manažerky, političky, lékařky, kantorky, dělnice i vojákyně, cokoli chcete. Možná tu dokonce byly dříve než tam u vás ve Státech, nevím. A jsou tu rovněž ženy, které stojí o  klasické postavení ženy v domácnosti tak, jak to bylo zvykem ve Státech v 50. letech. Jedna z nich, zajímavá pouze tím, že její manžel zrovna vede tuto zemi, měla tu drzost říct to nahlas. Křik spustily militantní (a v podstatě skutečně bezvýznamné) české feministky, aby se zviditelnily  - nikoli paní Sommerová. Feministický křik, jak tak pozoruji, spouštíte i vy, ač si nejsem jist, zda vůbec víte, o čem je přesně řeč. Prostě proto, že 150 milionů Američanek, jak píšete, si myslí, že ženy do politiky patří. Já si to myslím také, aspoň o těch, které to chtějí dělat a dělají to dobře. Ale to přece není žádný důvod k tomu, abych čural v sedě a nechával dveře dokořán pokaždé, když mne v pracovní záležitosti navštíví osoba jiného pohlaví, což je, jak jistě uznáte, jeden z důsledků militantního feminismu. To prostě považuji - středověk nestředověk -
Čumil 6.1.2006 19:24

Re: No to rád slyším od někoho, kdo definuje skupiny svých spoluobčanek jako potrhlé baby. :-)

sakra, zase moc slov - tedy považuji to za naprostou blbost. A hnutí, které takové blbiny prosazuje,  za úplnou zbytečnost.
Sarka 7.1.2006 0:02

Cunile, lide kteri redukuji

feminismus na "curani v sede" jsou bud neuveritelne ignoratni ( nevim proc, ale cosi mi napovida ze to zrovna Vy asi nebudete), anebo velmi predpojati (cos se obavam je Vas pripad). Feminismus rozhodne nei, a nikdy nebyl, o "curani v sede", ac se nasly i takove blaznive Nanduly, ktere na toto tema cosi vykrikovaly. Je to ale stejne hloupe zamenovat, jako je hloupe zamenovat  konzervativismus s posetilymi vyrony Pat Robertsona. Ze by Vas ani nenapadlo tvrdit, ze "konzervativci tvrdi, ze mrtvice je bozi trest za neposlouchani Boziho planu"?
JInak co se tyce tech otevrenych dveri - nevim o cem mluvite, tady rozhodne nikdo otevrene dvere nedrzi. Ovsem zase na druhou stranu, protoze jste nikdy nebyl v pozici zeny, ktere sef dychal za krk a septa uslintane ukoptene svinarnicky do ouska (ja v ni na rozdil od vas byla), tezko pochopite proc otevrene dvere jsou za urcitych okolnosti moudrym zarizenim.
Čumil 9.1.2006 21:15

Re: Cunile, lide kteri redukuji

Ach, bože, Šárko - zkusme to jinak: Co dle vás feminismus zatím rozumného prosadil a objevil, aby toho bez feminismu nebylo?  Boj za ženskou rovnoprávnost byl v těchto šířkách aktuální na přelomu století 19. a 20. a rozhodně se to nejmenovalo feminismus... V průběhu 20. století se vztahy mezi oběma pohlavími ve středoevropské společnosti vyrovnaly. Zůstává pár otevřených témat - domácí násilí a důsledná platová rovnoprávnost , víc si jich v tomhle okamžiku nevybavím. Tady, jak si jistě pamatujete, měl boj za rovnoprávnost některé neblahé důsledky - např. takřka stoprocentní feminizaci základního a středního školství. Pokud se toho "harašení" týče, není  nikterak  výsadou falických prasat; spíše je, jak praxe ukazuje, definováno mocenským postavením a nedostatkem elementárních lidských zábran. Nemohu si pomoci - politizovat a přímo ideově antagonizovat v 21. stol. pohlavní diferenciaci je přinejmenším ve střední Evropě zbytečné. Ale neztrácejme naději, třeba se to tady taky ujme. Ale jak tak sleduji vývoj svého ženského potomka, moc to zatím nevypadá... :-)
O.K. 6.1.2006 16:27

Re: Re: A abychom sli

Feminismus není vědní obor. Vědní obor, který máte na mysli, se jmenuje Gender Studies - do češiny to moc přeložit nejde, protože nemáme pořádný ekvivalent slova "gender". Používá se sice pojem "rod", ale ten celkem nic nevysvětluje. Snad by se dalo říci, že Gender Studies se zaměřují na zkoumání toho, co v různých kulturách znamená být mužem nebo být ženou a jaké atributy jsou mužnosti či ženskosti připisovány a proč.
 
A pokud jde o paní premiérovou - samozřejmě že má právo si myslet, že ženy jsou špatné političky bez správného pohledu na věc. Ovšem fakt, že něco takového straší v ČR v 21. století i v hlavě ženy předního levicového (!) politika, že nemá dost soudnosti, aby to nepustila ven a že jí to pánové jako Doležal ještě s potelskem schválí -  to je celkem katastrofický obrázek duševního stavu naší populace.
Čumil 6.1.2006 17:37

Re: Re: Re: A abychom sli

No ano, O.K., píšete to správně, však mám dojem, že jste taky navštěvovala tu fakultu, kde je  na to speciální katedra. Ale k názvu samému - co máte proti rodovým studiím? Smrdí vám to genealogií?
A proč, prokristapána, by měla "žena předního levicového politika" tvrdit něco jiného? Jako feministka byste měla mít porozumění pro to, že manželka není pouhou hlásnou troubou politických názorů svého manžela... :-) Aspoň je vidět, že se nenechá utlačovat manželovou politickou doktrínou. Měla byste ji za to pochválit. Ostatně v písemném interview to vysvětluje zcela jasně. Vaše profese vyžaduje nebýt trémistou, to není případ paní Paroubkové. Nikdy jste neslyšela o tom, co říkají lidé zachvácení trémou? Mám docela slušný archiv kouzelných blábolů, z nichž nesestavíte rozumnou větu. A jsou mezi nimi lidé docela zvučných jmen. Nahlédněte někdy do Rozmarného léta - je tam věta mistra Důry o profesorech, otřásajících celou literaturou, a přesto neschopných vyrazit ze sebe na veřejnosti bez zakoktání srozumitelnou větu. Není to nikterak mocná nadsázka.
nekuřák Saša 6.1.2006 16:02

A to si ten hloupý zákon nevymyslela žádná ženská, ale MUDr. Janeček

A je to obdobný paskvil jako kdysi ten zákon 3T (Tlustý, Tyl a ještě jakýsi poslanec od T).
Inu - tihle lidi si vážně myslí, že když byli zvoleni, tak jsou chytří a schopní.
 
Sarka 6.1.2006 16:05

Jestli ono to nebude tim jmenem

- podle vzoru "nomen omen est". Vzhledem k tomu, ze vetsinu zakonu v poslednich minimalne dvou tisicich letech vymysleli muzsti, asi nebude tezke predpokladat, ze i ty pitome vymyslel nejaky muzsky. Ale nejspis to bude min tim, ze je to muzsky nez tim, ze je to (pravdepodobne) trouba. Troubovitost je "gender free" atribut, chyta se obou pohlavi uplne stejnou merou.
O.K. 6.1.2006 14:59

Takže to opravdu řekla. Ach jo.

V pořadu Před půlnocí na ČT24 Zuzana Paroubková odpověděla na otázku moderátora, zda v české politice nechybí víc žen: "Já nevím, jestli by ženy nebyly nějakým způsobem zaujaté."
A když se moderátor zeptal, zda si myslí, že muži jsou lepšími politiky než ženy, řekla ano. "Také z toho důvodu, že ženy mají víc starostí mimo svoji práci, a myslím si, že by na to neměly ten správný pohled."
 
LJG 6.1.2006 15:56

Re: Takže to opravdu řekla. Ach jo.

Nojo. Řekla. A není to žádný odvážný útok na feministky, ale docela obyčejné faux pas. Jako kdyby například řekla, že se v Čechách nemají pěstovat ředkvičky, protože ona je nejí. To se říká mezi kamarádkami u kafíčka, ne jako paní premiérová v televizi.
jonáš 6.1.2006 16:43

Ach jo.

Takže svobodu projevu ano, pokud je to projev politicky korektní? Ach jo. Pani P. P. přece nikomu pěstovat ředkvičky ani vstupovat do politiky nezakazuje, jen si myslí že to neni užitečné. Cenim upřímnost, stejně jako když mi tam nějakej "in" týnejdžr tvrdí, že klasika je stará veteš a čtení knih zbytečná ztráta času.
Kantor 6.1.2006 17:14

Re: Takže to opravdu řekla. Ach jo.

Řekla to, co přece vidíme.V politice převládají chlapi, protože jsou lepší.
Rpuť 6.1.2006 14:54

Pravda, paní Paroubková je velmi snadný terč.

Že Vám to stojí za to
O.K. 6.1.2006 14:25

Paní Paroubková má dítě jedno,

paní Sommerová dvě. Takže tady byste měl spíše chválit Sommerovou a odsuzovat tu druhou, že flákala.
Sch.glosátor 6.1.2006 15:45

No sláva, už se nám stejskalo.

Ale co absence v diskusi o Temelínu ?
Petr H 6.1.2006 13:55

A když budou všechny ženský feministky nebo jak p.Sommerová,

tak nám nezbyde nic jiného než si ty děti nakonec muset vyluštit v křížovce.
O.K. 6.1.2006 14:22

Paní Paroubková má dítě jedno,

edith 6.1.2006 14:32

Re: A když budou všechny ženský feministky nebo jak p.Sommerová,

Dnes je všechno postavené na hlavu. Muži mají silné řeči, ale málokterý uživí rodinu sám, aby žena mohla jen vychovávat děti. Na druhou stranu mají děti i ženy, které chtějí dělat kariéru a pak obojí nestíhají.
Saša 6.1.2006 15:25

Za to může sociálismus a feministický požavek pracovní a společenské rovnosti žen.

Existuje takový železný zákon socioekonomický: v rámci mechanismů velkých čísel dostane každá jednotka produkující pracovní sílu jen takové prostředky, které jsou k produkci pracovní síly nezbytné.
Jestliže v rodině vydělává jeden, pobírá takový plat, aby uživil rodinu. Pracují-li v rodině dva, dostávají každý část toho, co potřebují k uživení své rodiny. Do rodiny prostě jde jen tolik, kolik té rodině stačí, bez ohledu na to, je-li to vypláceno jednomu členu rodiny nebo rozdělováno mezi dva členy rodiny.
Když ženy nebudou pracovat, bude lidská práce cennější a muži budou za ni dostávat více.
Vím, že to vypadá divně, ale je to tak. Sám jsem si to nevymyslel - to mne vážně učili i s matematickým doložením kdysi pradávno v 70. létech.
 
LJG 6.1.2006 15:48

Re: Za to může sociálismus a feministický požavek pracovní a společenské rovnosti žen.

jak do toho pasují slovenské a ukrajinské prodavačky? Určitě český prodavač mající ženu v domáctnosti odstaně vyšší plat?
nekuřák Saša 6.1.2006 16:04

Hned na začátku

jsem se opřel o teorii velkých čísel.