19.6.2024 | Svátek má Leoš


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Honza ze Žižkova 18.1.2006 9:23

Re: Oslavy vítězství kapitalismu

Myslíte tu přihlášku, co koluje po internetu? Co je na ní na druhý pohled vidět, že je to montáž?
I-Worm 18.1.2006 9:22

Privilegovaná vrstva měla vždy dostatek

toaletního papíru - tak nekupovala. Tak došlo k tomu, že stranický tisk se do perdele dostával prostřednictvím pravice.
Pirat 18.1.2006 9:16

VELMI, VELMI dobré

Takle si představuji věcný článek s dobrýmy postřehy.
Em 18.1.2006 9:08

Re: Re: Oslavy vítězství kapitalismu

 Ja nikdy Kajane. Jeste jsme zapomeli na Triskovo "angazma" u STB. To je jak ta ytresnicka na dortu.
cer 18.1.2006 9:06

pane Dolezal,

poklesly Klaus tady predevsim etabloval moralni marasmus, ktereho potom vyuzili predevsim vyhladli urednici CSAD  a ktery se tahne a hlavne bude tahnout vsema smery jeste dlouho, predlouho!
Em 18.1.2006 9:05

Re: Re: Re: Václav Klaus jako vždy perferktní, ale že by tenkrát byl zrovna připraven jít do politiky, se nedá říci. Totiiž

 Tak ted uz musis byt kazdopadne zdravy a za kazdou cenu. Priste u toho nesmis chybet!
Kajan 18.1.2006 8:59

Re: Oslavy vítězství kapitalismu

Mirku Šejno a to Vy musíte přece vědět, vždyť  Vy s tím Rudým právem i spíte. Já jsem si ho například nekoupil už od roku 1986 !!!!!!! Dzp.
Jaroslav 18.1.2006 8:56

Re: Oslavy vítězství kapitalismu

Správně. To se "antikomunistovi" panu Doležalovi nehodilo do jeho propagandistického žvanění a tak to skromně vynechal. Z toho vidíte, že i "antikomunista" může úspěšně napodobovat metody komunistických pisálků z 50. let.  
Kajan 18.1.2006 8:56

Re: Re: Václav Klaus jako vždy perferktní, ale že by tenkrát byl zrovna připraven jít do politiky, se nedá říci. Totiiž

Mandát k oslovení Václava Klause jsem dostal já, ale onemocněl jsem. Pokud tomu nevěříte, nakoukněte do prvního rozhovoru Václava Klause pro media po jeho zvolení. Mluví tam o delegátech z Bruntálu a z Náchoda. Dzp.
Jaroslav 18.1.2006 8:50

Re: na rozdíl od autora to vidím trochu jinak...

já bych to viděl naprosto opačně. V prvních polistopadových letech obrovský pokles výkonnosti ekonomiky, postupování zhoršování životní úrovně velké části venkova, nesprávná privatizace vedla k obrovským transformačním nákladům (Kožený atd.), opoždění restruktualizace kvůli "bankovnímu socialismu"...když toto "prasklo", pak teprve došlo k obrovskému nárustu nezaměstanosti kvůli restruktualizaci, kterou musela provádět sociálně demokratická vláda namísto pravice a přitom musela čelit nevýhodné situaci vinou od začátku špatně založené transformaci.
Pocit zoufalství a naprosté beznaděje většiny občanů v letech 1991-1998 vzhledem k tomu, že většina sdělovacích prostředků byla (a většinou i dosud je) v moci jedné strany - ODS. To je známka autoritativních nedemokratických režimů, ani v Bělorusku se toto nedělo. Prof. Zelený nazval atmosféru té doby "dusivým fašismem".
Už osmý rok postupné zlepšování ekonomické situace a trocha naděje na větší pluralitu médií v této zemi.  
Dr.X.Crement 18.1.2006 8:47

Re: Souvislosti zapomenuty,

Zažil jsem revoluci na podzim 1989.V té době hlavní aktéři  slibovali tržní ekonomiku,ale bez negativních jevů, jako
je například nezaměstnanost.Šlo třeba o svobodné volby-tehdy věc nepředstavitelná.
Nezaměstanost  jsem pocítil na vlastní kůži v r. 1991,když byla zrušena pobočka státního podniku,ve kterém jsem pracoval.Takže jsem začal "podnikat" úplně sám,vlastně proti své vůli,jen abych nebyl nezaměstnaný.Dnes jsem rád,že jsem se naučil plavat,když jsem byl do té vody vhozen.A používejte především to,co máte pod vlasama.... 
Začátky 90.let nebyly jednoduché i z toho důvodu,že se začalo Československo neodvratně rozpadat a mnoho energie se tím proplýtvalo : hádání,polemiky,etc.etc.
Přestože vládne ČSSD,je to dnes lepší z objektivních důvodů:kapitalismus je prostě výkonnější než socialismus.
Mirek Šejna 18.1.2006 8:46

Oslavy vítězství kapitalismu

Ten nadpis je jak z Rudého Práva. Tak Klaus s CEPem oslavili 15 let od vvítězství kapitalismu v ČSFR? A kdopak nám tu ten kapitalismus zavedl? Dyba, Kočárník, Dlouhý, Čalfa, Tříska a Klaus? Kromě Klause to byli všechno členové KSČ. Klaus se do KSČ nedostal, i když podal přihlášku. Byl jen kandidátem na členství. A tak nám tu Doležal vlastně sdělil, že o vítězství kapitalismu v ČSFR se zasloužili komunisté. Ještě chybí zvolat: "Ať žije KSČ!!!". To údajně provolávali na závěr oslav vítezství kapitalimu.
Em 18.1.2006 8:43

Re: Václav Klaus jako vždy perferktní, ale že by tenkrát byl zrovna připraven jít do politiky, se nedá říci. Totiiž

No vida jaky jsi pasak. Mel bys jit na namesti a rici to lidem. Radosti te umackaj (nebo taky uslapou) . Obzvlaste tam u Vas. Copak asi ted delaji a rikaji modre soudruzky?Neda mi to nevzpomenout na Zizkovske zeny. Zeny v politice-tot vzdy povyrazeni!
J. T. 18.1.2006 8:40

Re: Ony ty polostátní banky mají jeden důvod, který si nikdo dneska přiznat už nechce

Tohle socialisté tehdy i dnes neradi slyší, protože ty státní molochy v jejich očích představovaly životaschopné podniky. Já se vůbec divím, že jsme rozpad "východních trhů" takhle ve zdraví přežili.
klobouk 18.1.2006 8:31

Autor chce vyvolat dojem,

ze prislusni panove meli priravenou koncepci transformace a jen cekali az to vypukne. Nic takoveho samozrejme pripraveneho nemeli, téma zmeny vlastnickych forme bylo v jejich ustavu tabu. Vlastne bych ocekaval od autora resersi v prognostickem ustavu - jiste by nasel spoustu materialu ktery by dostatecne dokumentoval tehdejsi dobu a vedeckou cinnost a temata akteru tehdejsi doby. Paklize by nic nenasel bylo by to take svedectvi.
Neni to tak davna doba aby bylo potreba historiku, kdo sledoval tehdejsi deni musel si vsimnout faktu ze veskera diskuse o nutnosti vytvoreni regulativnich norem byla ze strany Klause a jeho politickych souputniku odmitana s argumentem ze jde o pusobeni "drivejsich temnych sil" ktere se snazi branit demokratizaci.
Co jim zustalo dodnes je snaha po monopolizaci interpretace minulych udalosti. Tato snaha je samozrejme marna.
Lékař 18.1.2006 8:26

Re: Václav Klaus jako vždy perferktní, ale že by tenkrát byl zrovna připraven jít do politiky, se nedá říci. Totiiž

No to je veselé. Do vlády se zase dostal tak, že když Havel požádal šéfa prognostického ústavu, aby dodal do vlády dva schopné ekonomy, při hlásili se ze všech aktivně jen dva Klaus a Dlouhý. Nebyli zdaleka nejschopnější, ale neb (bohužel) nikdo jiný nechtěl, stali se ministry.
Tak málo někdy stačí... a půlk amajetku republiky v dalších letech zmizí  v nenávratnu... 
M. Zima 18.1.2006 8:25

Pane Doležal, to, že "nejste ekonom"

Vás na kLause jistě pevně váže, ale že byste kvůli tomu musel mutovat na potulného proprognostického kazatele je přehnané. A navíc při tom ztrácíte přehled. Rozpoznal jste sice, že kLausova reforma byla nomenklaturou iniciovaná habaďúra, při které kLaus '97 ekonomicky zkrachoval, přesně stejně, jako jeho komunističtí kumpáni '89, ale Váš finální požadavek po "nápravě" je v českých poměrech utopický. Chtěl byste skutečně, aby ta plejáda z CEPu dostávala na dýchánky prognostiků s nomenklaturou vycházky z Pankráce?
Lékař 18.1.2006 8:21

Re: Jak by to slo jinak?

Zákony nebyly - cíleně se odkládaly. Byly - ale na  Slovensku, proto tak taky žádná aféra a-la LTO nevznikla. O potenciálních problémech LTO se vědělo, legislativa byla připravena. Jen se stále oddalovalo její přijetí. Že by jen tak náhodou?
Šedovous 18.1.2006 8:14

Souvislosti zapomenuty,

exkrement, nikdy žádný souvislosti nebyly, leda v tvém nedostatkem kyslíku promodralém mozečku a jeho chorobných představách.
Zhluboka dýchat, zhluboka dýchat.....
Šedovous 18.1.2006 8:10

Tak dosud jsem si myslel , že kapitalismus je když....

... jsou kapitalisti s kapitálem.
Sakra kde se nám tu před 15 lety tak okotili, ty svinskej pisálku, co !?
Pacholku.
Šedovous 18.1.2006 8:09

"....Klausovi a jeho druhům, jimž šlo o kapitalismus, spontánní vládu neviditelné ruky trhu, tradiční demokracii, postavenou na politických stranách, a zahraniční politiku, v níž je ČSFR organickou částí evropského Západu....."

Ti jeho druzi mne zaujali, že by Kožený, Soudek, Stehlík, Šťáva, Barak Alon,Pitr a Krejčíř ....  !?
Autor je žvanivý dobytek.
Ladislav N. 18.1.2006 8:03

"Nízkou nezaměstnanost" zaplatily neprivatizované banky nedobytnými úvěry

"Sociální politika" jiným způsobem... ;-) A za ty banky a jejich oddlužení státem to nakonec zaplatíme my všichni prostřednictvím daní.
Ladislav N. 18.1.2006 7:59

Re: Vyhnání? Ano.

Václav Klaus je osobně vyzval k odchodu z ODS...
Ladislav N. 18.1.2006 7:54

Re: Václav Klaus jako vždy perferktní, ale že by tenkrát byl zrovna připraven jít do politiky, se nedá říci. Totiiž

No vidíte, Kajane, a nakonec ho "dostrkali" až na Hrad... :-P
xxx 18.1.2006 7:53

Re: Jak by to slo jinak?

jo, jo, JJ, byly takové,že dokud se nesřílili páni pakující se na LTO jako v Palermu,nikdo nic nedělal a každý se hrabal.Při dobré vůli jsme se mohli zařídit jako Slovensko. To jsou jen úvahy,po jaké době přistoupit k reformám.Každopádně bez zákona z toho máme na problém zaděláno. A další vyplouvá. Nemám na mysli různé aféry,ale vyvlastnění malých akcionářů.Jestli to vyhrají u evropského soudu,jsem zvědavá, s jakou chutí je budou ze společných peněz odčiňovat ti,kteří netrhli ani korunu .Mám na mysli lidi,kteří svěřili v kopunovce své knížky CS fondům,Trendu,Harvardu /ti,co se nenechali vyplatitit/ a další.Ono nestačí,že z jejich kapes byli vyplaceni klienti vytunelovaných kampeliček. Nyní by paradoxně mohli přispět na malé akcionáře,kteří trhli alespoň něco.
Honza 18.1.2006 7:12

Re: Václav Klaus jako vždy perferktní, ale že by tenkrát byl zrovna připraven jít do politiky, se nedá říci. Totiiž

Díky Kajane, takže vlastně vy můžete za relativně úspešnou transformaci z bolševismu do demokratického prostředí.
ll 18.1.2006 7:11

Vyhnání?

To snad ne. Sami uraženě odešli.
Honza 18.1.2006 7:09

Re: Doležalovo hodnocení je mnohem lepší, než Pehe, ale...

Ladiku,  všechno hezký co píšete, ale on to Klaus nedělal ve sterilním prostředí, to nebylo psaní knihy, kdy autor si vymyslí zápletky a pak je nechá elegantně vyřešit.
Byla a je realita, bylo tady 14 M obyvatel, později 10 M a kdekdo z nich do toho mohl Klausovi mluvit, především ve volbách. Takže keci o zásadovosti a co Klaus podělal, co měl udělat jinak jsou k prdu.
Ano, mohlo to být lepší, ale MOHLO TO BÝT TAKY HORŠÍ. A jaké by to bylo, kdyby to řídíl Paroubek, zkuste hádat.
JJ 18.1.2006 7:07

Jak by to slo jinak?

U LTO byly zakony a policie se presto zacvicovala. To se meli policajti poslat nejprve nekam par let naucit se jazyk a pote par let to fungujici zeme, aby ziskali zkusenost. Stejne statni zastupci a soudci? A po 5-10 letech uvazlive pristoupit k reformam? A vite urcite, ze LTO bylo prejevem privatizace a reforem!?
 
Jinak srovnejte nezamestnanost v dobe ODS a CSSD...
JJ 18.1.2006 7:03

Za neuspechem Klause bohuzel nejvice stoji totalni moralni rozpad ODA

ODS nemohla slozit vladu sama a ODA se dokonale zdiskreditovala natolik, ze mela pomalu vice ministru, nez volicu.