19.6.2024 | Svátek má Leoš


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stredocech 18.1.2006 15:10

Re: Re: chápu, že někteří zde diskutující období před rokem 1989 znají jen z vyprávění,

Zapomněl jste na to, čemu se i tehdy říkalo "výprodej lesů, vod a strání."
 
Petr 18.1.2006 15:08

Re: to je dobre napsany clanek

Chudáčku jeden uraženej  Copak ti zlí amici urazili? Asi poslední mozkový závit, který ti zbýval.
Jinak by jsi nemohl mít tu drzost mluvit za jiné. Tak to zkus znovu a mluv jen za sebe, jinak jsi pro mě jen bolševická pakáž
Rypák Rýpavý 18.1.2006 15:04

Re: Re: Budování kapitalismu ?

...tady mi spíš sedí formulace pana Pehe (viz o článek dále):
 kdyby dnes někdo v rozvinutých západních demokraciích mluvil o budování „kapitalismu“ místo sociálně tržního hospodářství, utrhnul by si řádnou ostudu.  ale i tak vám děkui za váš názor s kterým se neztotožnňuji :-))
Joska 18.1.2006 15:01

Budování kapitalismu

Pokud si dobře vzpomínám privatizace podniků probíhala i takto :
 Moc odborů v době, kdy se rozhodovalo o vytváření manažerských týmů tehdejších státních podniků byla Klausem předčasně ukončena a v podstatě tam, kde se to nestihlo ( převážná většina) zůstali zakonzervováni původní komunističtí ředitelé, případně jejich původní náměstci.
Tomuto týmu byla svěřena téměř absolutní moc a přestože nemuseli investovat nic, mohli se chovat jako jejich majitelé, bez jakékoli kontroly. Vzhledem k jejich osobnostnímu "vybavení  a zkušenostem" to nemohlo dopadnout jinak, než jak jsem zaregistroval v blízkém okolí. Bankroty, podivné nevýhodné prodeje "za babku" do rukou zahraničních investorů, přelévání kapitálu z původních firem do svých s.r.o. apod.
Nemohu si v této souvislosti odpustit polemiku, zda opravdu tehdy nebylo lepší volit cestu zaměstnaneckých akcií.
jogurt 18.1.2006 14:59

dobré

Stručné srozumitelné, jednoznačné a obsahově sympatické. Co víc si přát.
Volič 18.1.2006 14:40

Re: ODS málo pravicová?

Krásná pohádka a to se stalo kde? Hlavně,že Vám to soudruh Klaus vysvětlil, jak to bylo s tím budováním kapitalismu.Virtuále,okamžitě slezte z toho stromu do normálního světa.Naozaj tuna ze spoda,to vyzerá jinakše.
Antonín Hrbek 18.1.2006 14:32

Re: ODS málo pravicová?

Velmi mne rozesmějete.
Klaus vyprodukoval prvních 200.000 nezaměstnaných a protože se toho před volbami leknul, tak vzal zpátečku a nutil banky poskytovat nekryté úvěru na zaplacení nepracujících ve státních podnicích.
Vámi vyjmenovaní koryfejové "přestavby za pochodu" figurují i v jiných seznamech. I v těch ve kterých byli zapsáni lidé, kteří u nás chtěli za každou cenu zavést komunismus.
Máte to nějak popletené
Antonín Hrbek 18.1.2006 14:24

Re: chápu, že někteří zde diskutující období před rokem 1989 znají jen z vyprávění,

Pane Bubíku
Sám si odporujete v číslech v bodu 1 a 2.
Podívejte se laskavě do jakékoliv statistiky zahraničního obchodu za osmdesátá leta a poznáte, že hlásáte nesmysly. A zamyslete se nad tím, že např. ČSSR fungovala i jako transformátor rublů na dolary . Za  rubly jsme dováželi lacinou železnou rudu, tu jsme transformovali na hutní výrobky, ty jsme za dumpingové ceny exportovali na západ a za získané dolary jsme nakoupili řídící systémy pro dodávky strojů do SSSR, které jsme tam lacino prodali. Podobných věcí byla celá řada.
Navzdory tomu co podělal pan Klaus a jeho komunističtí i estebáčtí spolupracovníci dostihli jsme již nejhorší stát staré EU.
Antonín Hrbek 18.1.2006 14:10

Re: No, nechci šířit blbou náladu, ale ...

Velkých, rozhodujících "vítězství" jsem již zažil velkou řadu. Většina z nich skončila krachem.
I po roce 89 zvítězil kapitalismus (který podle pana Klause nikdo nechtěl) nad socialismem. Stali jsme se příkladem pro všechny, středoevropskými tygry atd. A když už tohoho nebylo mnoho na rozkradení, tak jsme skončili s balíčky v hluboké hospodářské krizi. Některé výroky z této doby:
Dávat otázku zvýšení nájemného do souvislosí s volbami je nesmysl - MF 27.8.1991
Objevují se první náznaky o dosažení dna poklesu naší ekonomiky - T 19.5.92
Já už jsem dávno přešel z role ekonoma do role politika T 3.7.92
Jeden z největších experimentů našich dějin se v této chvíli chýlí ke konci - ČD 16.12.92
Dovolím si tvrdit, že ČR prochází nejrychlejšími a nejúspěšnějšími systémovými změnami v celém postkomunistickém světě - LN 26.5.94
Česká republika bude za deset let - a tím neříkám, že k tomu nedojde dříve - evropskou zemí nerozeznatelnou od těchm, které komunismus neprožily - Reflex č.21 1994
Předpokládám tedy, že je nastolen setrvalý stav pozitivního ekonomického růstu - T 23.9.94
Musím se smát nebo štípat, když slyším říkat pana Miloše Zemana, že dochází k propadu průmyslové výroby - T 22.9.1995
Nesouhlasím s názorem, že se růst nedostavil. Spíše se nenaplnila některá optimističtější očekávání - HN 10.1.1997
Virtuál 18.1.2006 13:46

ODS málo pravicová?

ODS je neustále napadána, že v době transformace byla málo pravicová.Pokud by skutečně byla, potom by zde vznikla padesátiptocentní nezaměstnanost, rozpadly se trhy RVHP, nebylo by odbytiště pro naše archaické zboží.Privatizační zákony by nebyly hotové ještě ani dnes, hroutící se socialistický moloch by byl rozkraden mnohem dříve, než vytvořeno právní prostředí.Byla by bída, nezaměstnanost a lidé by vyšli do ulic už ne s klíči, ale většími předměty.To vše bylo jasné každému, kdo onu přestavbu za pochodu prováděl.Ježek,Tříska,Dyba,Kočárník,Klaus...Jejich pohled tenkrát na celou perestrojku bral v ohled krom ekonomického aspektu i aspekt sociální.Brali ohled na lidi.Na ty, kteří zde dělají chytrolíny, jak, že by se to bývalo bylo mělo udělat.Ze dne na dem zavřít neprosperující fabriky, zrušit dopravní spoje, dotované šachty, zavřít nadbytečné úřady...bylo by toho mnoho a je toho mnoho, co se zastáncům starých pořádků hodí do jejich programu, jako vhodný cíl jejich neutichající kritiky.Přitom by nejraději komunismus.
jose 18.1.2006 13:43

dost dobré

Váš komentář se mi líbí pane Doležal, děkuji
Virtuál 18.1.2006 13:31

Soudruhu Hrbku,

vy jste zářným příkladem demagoga proškoleného ideologicko-diverzními složkami komunisticlého Ministerstva vnitra.Ten Šejna byl vaším spolužákem?
Klaus v životě nepodával žádnou přihlášku do KSČ.Jak snadno se taková lež napíše, že? A i když ne všichni, ale alespoň někdo se chytne.Cui bono?
Stredocech 18.1.2006 13:28

Svatá prostoto - odhlasovat můžete leccos, ale pak se

nedivte, co to udělá. Např. se pak najde nějaký Adolf Hitler nebo V.I.Lenin, který se postižených "zastane."
 
Stredocech 18.1.2006 13:25

Právní prostředí

Podotýkám, že při "nezávislosti" a rychlosti našich soudů je to právní prostředí problémem dodnes. Část pravdy měl J. Kalvoda, který opakovaně tvrdil, že existující zákony by stačily, pokud by se důsledně aplikovaly. Já sám ale souhlasím s názory, že u nás se to musí dát soudům polopatě, jinak to často neudělají.
Na druhou stranu, při soudech, táhnoucích se celá léta si neumím představit, že by se bez "útěku před právníky" vůbec něco zprivatizovalo.
Podotýkám, že už tehdy byly známy maďarské zkušenosti, kde se největší zvěrstva děly před privatizací.
A obecně, "bankovní socialismus" byl cenou za relativně nízkou nezaměstnanost. 20% či více nezamětnaných by speciálně naše společnost nezvládla.
 
Virtuál 18.1.2006 13:24

CER. Nejen vyhladli urednici CSAD, ale i spousta řidičů, dispečeři, prodavačky z

nádražních bufíků, ba i toiletářky uklízející záchodky na autobusových nádražích.
L 18.1.2006 12:46

Pockat si na pravni prostredi

Na to pravni prostredi se nemelo zajiste cekat, to pravni prostredi se melo udelat.
Profesorova parta to jednoduse neudelala, protoze by z toho prachy nemela.
Jak proste.
 
Prikladem je regulovane najemne dodnes. Ptal jsem se kdysi na predvolebni verejne schuzi ODS, kdy planuji zruseni dekretu na byt po babicce. Ten soudruh poslanec mi rekl, ze to neni tak jednoduche. Pritom takova vec nic nestoji, jen se to odhlasuje. Jenze tak to bylo s tim ODS, spousta zvaneni, ale skutecnost je jina. Nikdy nebudu volit ODS, protoze je to tak jednoduche.
 
Jarda Musil 18.1.2006 12:22

No, nechci šířit blbou náladu, ale ...

O jaké že to vítězství kapitalismu jde? Opravdu někdo už má pocit, že transformace už zase skončila? Nebyl ten pocit u stejného profesora už jednou?
Pokud si pod pojmem kapitalismus představuji to, o čem se zde dnes diskutuje (v teoretických termínech), tak mám pocit, že "vítězství kapitalismu" je jen další socialistické hlášení  a že reálně tady ještě hezkých pár let nebude - dokonce občas mám pocit, že to nějak vyšumívá
ČUmil 18.1.2006 12:20

Credo, quia absurdum est...

Em 18.1.2006 11:54

Re: KSČ

Ale Tome, to mu snad nikdo za zly nema. Jina vec je, ze pul roku pred listopadem nechtel podepsat v prognostaku petici za propusteni Havla. Ale vysledky z listopadu vyuzil dokonale.
Nemela uz by zase zaznit slova z brit. parlamentu-200let stara: Jste zde prilis dlouho, nez abyste byli schopni jeste cokoliv dobreho vykonat? 
Nebo je tak doby, ale opravdu dobry?
fakír 18.1.2006 11:41

Re: Re: Re: na rozdíl od autora to vidím trochu jinak...

intelektuálně to vyjde na stejno
Václav 18.1.2006 11:39

Re: Budování kapitalismu ?

Autor se zmiňuje o profanaci a zkreslení významu slova kapitalizmus . Jak hlubokou má pravdu dokazuje právě vaše reakce. "neměl by se stát starat spíš o budování demokracie, svobody..." Ano měl, bez toho "spíš" Kapitalizmus, jako forma demokratického uspořádání společnosti založené na svobodné soutěži a důsledném dodržování práva na soukromý majetek, je tedy právě to, po čem voláte.
kapitán 18.1.2006 11:34

NDR - správný příklad

Těm kritikům - že jsme si měli počkat na právní prostředí atd.
NDR ho dostala ihned + miliardy marek a jak to dopadlo? Má prostě zase jiné problémy - nezaměstnanost atd.
Podle mne kdyby to řídil KOMÁREK - opatrnej a hlavně upovídanej, tak tu máme pouze PERESTROJKU
jepice 18.1.2006 11:26

Re: Re: Pane Doležal, to, že "nejste ekonom"

To myslíte vážně, že absolvování  školy člověka automaticky posouvá do nějaké  kategorie?
Jestli jo, tak máte můj soucit.
 
 
raptor 18.1.2006 11:22

A také tvrdil, že se členství v žádné straně neucházel.

Já mu věřím, takže problém to je zhola Váš. :-))
Pirat 18.1.2006 11:22

Re: Re: VELMI, VELMI dobré

hmm, zato vaše reakce je superinteligentní, věcná a plná argumentů jak ke článku, tak k mé pochvale autora, že ? .-)
klobuk 18.1.2006 11:20

Re: Re: Budování kapitalismu ?

neni nad vecny argument, vidte ?
jepice 18.1.2006 11:18

Šedovousi, bacha

dneska se tvým nikem podepisuje nějakej sprosťák
jepice 18.1.2006 11:12

Re: Re: na rozdíl od autora to vidím trochu jinak...

Jaroslave, já mám  pocit, že jste žil někde jinde než já. A to jsem odjakživa ke Klausovi a k ODS kritická.
jepice 18.1.2006 11:08

Re: Souvislosti zapomenuty,

Trocha věcnosti by neškodila.
TOM 18.1.2006 11:03

KSČ

Já myslím,že kdo chce vědět a zajímá se ví,že ta přihláška Klauze do strany byl padělek,ale určitému druhu lidí používat lži je vlastní.Komunisté tuto praktiku používali 40let aprimitivové jim to baštili a podle průzkumu veřrjného mínění baští dodnes.Proto na tuto metodu najíždí Paroubek,Rath ajim podobní,protože se spoléhají¨,že jejich voliči nemají mozek