22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vlasta(on) 18.1.2006 10:47

Re: Budování kapitalismu ?

To, že si to nepamatujete, je problém vaší sklerózy. A stím, že si někdo nepamatuje, že si nepamatuje, se bohužel nedá nic dělat.
klobuk 18.1.2006 11:20

Re: Re: Budování kapitalismu ?

neni nad vecny argument, vidte ?
Václav 18.1.2006 11:39

Re: Budování kapitalismu ?

Autor se zmiňuje o profanaci a zkreslení významu slova kapitalizmus . Jak hlubokou má pravdu dokazuje právě vaše reakce. "neměl by se stát starat spíš o budování demokracie, svobody..." Ano měl, bez toho "spíš" Kapitalizmus, jako forma demokratického uspořádání společnosti založené na svobodné soutěži a důsledném dodržování práva na soukromý majetek, je tedy právě to, po čem voláte.
Rypák Rýpavý 18.1.2006 15:04

Re: Re: Budování kapitalismu ?

...tady mi spíš sedí formulace pana Pehe (viz o článek dále):
 kdyby dnes někdo v rozvinutých západních demokraciích mluvil o budování „kapitalismu“ místo sociálně tržního hospodářství, utrhnul by si řádnou ostudu.  ale i tak vám děkui za váš názor s kterým se neztotožnňuji :-))
Bubik 18.1.2006 10:38

chápu, že někteří zde diskutující období před rokem 1989 znají jen z vyprávění,

a tak jim ta doba připadá IDEÁLNÍ. Takže pro připomenutí:
1/ v 80 letech jsme 95% obchodní činnosti směřovali na státy světové socialistické soustavy
2/ SSSR bylo  65%, NDR bylo cca 15%, ostatní evropsé soc. státy cca 10%, ostatní soc. státy cca 5%, všechny ostatní státy světa 10%.
3/ SSSR se rozpadl a přestal odebírat a platit, NDR zanikl a Německo už neodebralo ani část vyrobeného zboží (například tramvaje z ČKD), Bulharsko, Rumunsko kleklo úplně, Lybie a Kuba ap. kupovali na dluh a do dneška nezaplatili atd.
4/ ČSSR převážnou část zahr. obchodu realizovala hutními výrobky a těžkou dopravní technikou.  Na západě od nás znali převážně pivo a sklo.
5/ TOHLE VŠECHNO po pádu RVHP už NIKDO UŽ NECHTĚL a kdo chtěl, neměl na to peníze.
6/ Domácí kapitál nebyl, zahraniční si vybíral rozinky (kdo si pamatuje, že Škoda v MB byla před prodejem kompletně oddlužena?), nálada tady byla proti cizím investorům obecně ( kdo si vzpomene na Zemana a jeho "výprodej rodinného stříbra"?)
7/ Všechno od velké fabriky až po poslední opravnu bot bylo státní. Metoda, jak to zestátnit, byla vyzkoušená, metod, jak to vrátit případně zprivatizovat moc nebylo.  Navíc lidi neměli peníze.
8/ Obecně bylo těžko možno po vzoru Šípkové Růženky stát zastavit, připravit prostředí, odladit na malém vzorku a po skončení zkušebního provozu spustit. A že se nejdříve vždy zorientují lumpové, to vždy byla pravda. A že se najde spousta chytrých, co TEĎ říkají, že se to TENKRÁT mělo dělat jinak (jak? a proč to nedělali?) to je taky pravda.
Takže buďme rádi, že to dopadlo, jak dopadlo. Pokud by se nepovedl přechod v letech 1990 až 1995  tak, jak se povedl, taky jsme mohli dopadnout jako Poláci (30% nezaměstnanost), Bulhaři ( průměrná mzda 150 USD), nebo bývalí NDRáci (i přes biliony narvané tam ze západní části země je nezaměstnanost 20% a lidé utíkají do starých spolkových zemí).
kapitán 18.1.2006 11:34

NDR - správný příklad

Těm kritikům - že jsme si měli počkat na právní prostředí atd.
NDR ho dostala ihned + miliardy marek a jak to dopadlo? Má prostě zase jiné problémy - nezaměstnanost atd.
Podle mne kdyby to řídil KOMÁREK - opatrnej a hlavně upovídanej, tak tu máme pouze PERESTROJKU
L 18.1.2006 12:46

Pockat si na pravni prostredi

Na to pravni prostredi se nemelo zajiste cekat, to pravni prostredi se melo udelat.
Profesorova parta to jednoduse neudelala, protoze by z toho prachy nemela.
Jak proste.
 
Prikladem je regulovane najemne dodnes. Ptal jsem se kdysi na predvolebni verejne schuzi ODS, kdy planuji zruseni dekretu na byt po babicce. Ten soudruh poslanec mi rekl, ze to neni tak jednoduche. Pritom takova vec nic nestoji, jen se to odhlasuje. Jenze tak to bylo s tim ODS, spousta zvaneni, ale skutecnost je jina. Nikdy nebudu volit ODS, protoze je to tak jednoduche.
 
Stredocech 18.1.2006 13:28

Svatá prostoto - odhlasovat můžete leccos, ale pak se

nedivte, co to udělá. Např. se pak najde nějaký Adolf Hitler nebo V.I.Lenin, který se postižených "zastane."
 
Czert 19.1.2006 0:00

Re: Svatá prostoto - odhlasovat můžete leccos, ale pak se

ano, ale obyvatel dekretov\ych bytu neni tolik,aby mohli zpusobit problemy - za predpokaldu ze by vsichni postizeni nevolili komunisty.
Antonín Hrbek 18.1.2006 14:24

Re: chápu, že někteří zde diskutující období před rokem 1989 znají jen z vyprávění,

Pane Bubíku
Sám si odporujete v číslech v bodu 1 a 2.
Podívejte se laskavě do jakékoliv statistiky zahraničního obchodu za osmdesátá leta a poznáte, že hlásáte nesmysly. A zamyslete se nad tím, že např. ČSSR fungovala i jako transformátor rublů na dolary . Za  rubly jsme dováželi lacinou železnou rudu, tu jsme transformovali na hutní výrobky, ty jsme za dumpingové ceny exportovali na západ a za získané dolary jsme nakoupili řídící systémy pro dodávky strojů do SSSR, které jsme tam lacino prodali. Podobných věcí byla celá řada.
Navzdory tomu co podělal pan Klaus a jeho komunističtí i estebáčtí spolupracovníci dostihli jsme již nejhorší stát staré EU.
Stredocech 18.1.2006 15:10

Re: Re: chápu, že někteří zde diskutující období před rokem 1989 znají jen z vyprávění,

Zapomněl jste na to, čemu se i tehdy říkalo "výprodej lesů, vod a strání."
 
Antonín Hrbek 18.1.2006 15:37

Re: Re: Re: chápu, že někteří zde diskutující období před rokem 1989 znají jen z vyprávění,

Vážený příteli, máte zcela pravdu.
Písek z Halámek, Chlumu a Vlkova se jen převezla v Rakousku skladoval na hromadách. Z jihočeského dřeva tyly rakouské pily, Dřevo na Šumavě se prodávalo na stojato a lanovkou (někdy i vrtulníkem) se lifrovalo za Bavorské hranice. Vyvážely se i brikety a hnědé uhlí. Ale to lze všechno nalézt tam, kam se autor diskusního příspěvku nepodíval. I když něco bylo zkreslené a něco občas utajené
S pozdravem
Pepan-b 18.1.2006 22:24

Re: Re: Re: Re: chápu, že někteří zde diskutující období před rokem 1989 znají jen z vyprávění,

Až na to, že dneska se tam toho pod cizím, nebo soukromým kapitálem vytahá daleko víc. Jenom toho dřeva nastojato. Bydlím tady a pořád hodně jezdím, takže vidím. A statistiky také sleduji. Dnes vyveze více dřeva jakýsi Lobkowitz, než dříve celá ČSSR. Ty keci o hromadách písku v Rakousku, tady šířili pouze troubové, kteří nemají představu o tom, kolik je ho třeba jenom na postavení nebo opravu silnice. Máte vůbec představu, kolik se ho denně odvezlo do Prahy? Kolik tam bylo všude ne hromad, ale hor písku? A ty Rakouské pily, to byly jenom pilčičky, které se nákupem relativně levného dřeva drželi při životě. Autore příspěvku, nechci Vás urážet, ale Váš rozhled, nebo přehled sahá tak po jedna pani povídala a k nejbližšímu kopci. Bohužel je vás zde více.
Czert 19.1.2006 0:02

Re: Re: chápu, že někteří zde diskutující období před rokem 1989 znají jen z vyprávění,

ale to, ze staty ktere byly v 1989-90 na tom hure nez my, jsou dneska na tom lepe nez my, evidente prehlizite. Hlavne ze jsme predstihli nejhorsi stat EU - ktery  se choval 15 let jako dnes CSSD 8 let.
Krasny priklad, jak dopadnem, pokud bude stale u vlady CSSD.
DK 18.1.2006 10:03

ksč

Už je tady ta lež zase.KLAUS nikdy říkám znova nikdy nepodal přihlášku do KSČ.Stále ale bolševičtí demagogové zneužívají ten padělek,který tenkrát někdo udělal pomocí dotazníku,který každý musel vyplnit při nástupu do práce.Je to hnusná asprostá lež.ten kdo ji vědomě používá je sprostý gauner a nemá ve slušné společnosti co dělat.
Antonín Hrbek 18.1.2006 10:26

Re: ksč

Takže pan Klaus, který nikdy nepopřel že přihlášku podal, je sprostý gauner, hnusně a sprostě lže a nemá ve slušné společnosti co dělat?
raptor 18.1.2006 10:29

Ale ovšemže to popřel.

Antonín Hrbek 18.1.2006 10:36

Re: Ale ovšemže to popřel.

Kde? Kdy? Prosím přesně uvést
Antonín Hrbek 18.1.2006 10:51

Re: ksč

Pro upřesnění - Václav Klaus vždy tvrdil, že nebyl členem KSČ. A to má pravdu.
raptor 18.1.2006 11:22

A také tvrdil, že se členství v žádné straně neucházel.

Já mu věřím, takže problém to je zhola Váš. :-))
ČUmil 18.1.2006 12:20

Credo, quia absurdum est...

Virtuál 18.1.2006 13:31

Soudruhu Hrbku,

vy jste zářným příkladem demagoga proškoleného ideologicko-diverzními složkami komunisticlého Ministerstva vnitra.Ten Šejna byl vaším spolužákem?
Klaus v životě nepodával žádnou přihlášku do KSČ.Jak snadno se taková lež napíše, že? A i když ne všichni, ale alespoň někdo se chytne.Cui bono?
Antonín Hrbek 18.1.2006 15:39

Re: Soudruhu Hrbku,

Blahoslavení chudí duchem,neboť jejich jest království nebeské
loula 18.1.2006 16:30

Re: Soudruhu Hrbku,

Proboha, o čem se to tady hádáte. Existovala přeci nějaká stranická organizace, kam Klaus pracovně spadal. A pokud podal nějakou přihlášku ( já opravdu nevím, jestli ano nebo ne), tak v archivu té stranické organizace to musí být.
Jestli se ovšem tyto archivy selektivně nestornovávaly, což ovšem nevím.
lop 18.1.2006 9:54

to je dobre napsany clanek

a ma takova jedina pripominka k clanku je, ze bych zase vyznam ceske republiky v ramci mez. vyznamu nepodcenoval, ono to pak muze vest k tomu, ze sice urazet americkeho velvyslance jiste neni v poradku, ale americkou zahranicni politikou je urazeno denne 9 mil. ceskych obcanu
Petr 18.1.2006 15:08

Re: to je dobre napsany clanek

Chudáčku jeden uraženej  Copak ti zlí amici urazili? Asi poslední mozkový závit, který ti zbýval.
Jinak by jsi nemohl mít tu drzost mluvit za jiné. Tak to zkus znovu a mluv jen za sebe, jinak jsi pro mě jen bolševická pakáž
jakovy 18.1.2006 15:45

asi nejsem český občan

nebo mám výjimku
Pirat 18.1.2006 9:16

VELMI, VELMI dobré

Takle si představuji věcný článek s dobrýmy postřehy.
vLk 18.1.2006 9:44

Re: VELMI, VELMI dobré

takhle si představuji reagování sto let za opicema. Je nutné si vzpomenout na dřívější Doležalovu antiflustraci z Klause. Že by stařík Doležal zmoudřel?
Pirat 18.1.2006 11:22

Re: Re: VELMI, VELMI dobré

hmm, zato vaše reakce je superinteligentní, věcná a plná argumentů jak ke článku, tak k mé pochvale autora, že ? .-)