22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Joska 18.1.2006 15:01

Budování kapitalismu

Pokud si dobře vzpomínám privatizace podniků probíhala i takto :
 Moc odborů v době, kdy se rozhodovalo o vytváření manažerských týmů tehdejších státních podniků byla Klausem předčasně ukončena a v podstatě tam, kde se to nestihlo ( převážná většina) zůstali zakonzervováni původní komunističtí ředitelé, případně jejich původní náměstci.
Tomuto týmu byla svěřena téměř absolutní moc a přestože nemuseli investovat nic, mohli se chovat jako jejich majitelé, bez jakékoli kontroly. Vzhledem k jejich osobnostnímu "vybavení  a zkušenostem" to nemohlo dopadnout jinak, než jak jsem zaregistroval v blízkém okolí. Bankroty, podivné nevýhodné prodeje "za babku" do rukou zahraničních investorů, přelévání kapitálu z původních firem do svých s.r.o. apod.
Nemohu si v této souvislosti odpustit polemiku, zda opravdu tehdy nebylo lepší volit cestu zaměstnaneckých akcií.
jepice 18.1.2006 16:03

Re: Budování kapitalismu

V některých případech určitě. Podniky by bankrotovaly tak jako tak, ale dělnící by aspoň měli doma pěkně potištěné papírky.
zlý kukuč 18.1.2006 18:35

Re: Budování kapitalismu

To co popisujete je přesné - odstátnění , ocenění a privatizace se smíchalo do jednoho kroku. Jedna z podstatných chyb otců kuponové privatizace , ať je to kdokoliv.
Odstátnění a ocenění a privatizace, jsou-li spojeny, vedou k jasnému konfliktu zájmů. Na to už přišla Thatcherová patnáct let před Klausem.
oTCŮM KUPONOVÉ PRIVATIZACE CHYBĚLY ZNALOSTI, ZKUŠENOST, JENOM SEBEVĚDOMÍ NIKOLIV.
Pepan-b 18.1.2006 21:58

Re: Re: Budování kapitalismu

Ty znalosti a zkušenost,  nechyběli otcům privatizace. Ty chyběli DIKům. A nejen zkušenosti, ale hlavně vědomosti a rozum. Protože o pravém poslání akcie vědělo snad 10% lidí. Ti ostatní to znali pouze z potrhlých filmů, nebo vyprávnění  novodobých agitátorů v médiích (zejména ze strany emigrace).  Poslouchali a viděli pouze příjmy z dividend, ale nevěděli co za tím stojí. Dodnes ty plky nemohu dostat z uší. DIKům se mělo nejdříve vysvětlit, co vlastně dostávají do rukou. Já si na kuponovou privatizaci stěžovat nemohu, protože jsem vlastně své dostal zpět. Své zpět jsem dostal, protože jsem věděl. Nenaletěl jsem týpkům Kožený, Kocáb-Kratochvíl PPF a jiným podobným fondům. Kažkou vloženou tisícovku jsem zhodnotil 92x . Později jsem zjistil, že jsem byl takový poctivý trouba.
Kony 18.1.2006 20:08

Re: Budování kapitalismu

Ano, majetek, provozovny a fabriky přešly v převážné většině do rukou soudruhů náměstků, kteří se rychle zbavovali ředitelů. Tito komunisté, v již svých podnicích, skoupených za cizí peníze gazdovali stejně mizerně, jako za "totáče". Zlodějizací nezískali vztah k nabytému majetku a začali jej rozkrádat. Zbavvili se nejprve inteligentních a schopných zaměstnanců, aby Pokračování by zabralo několik stran. Pan Doležal je jistě zapleten do pavučiny pražských vztahů, která mu nedovolí víc.nebyli nikým rušeni,
jogurt 18.1.2006 14:59

dobré

Stručné srozumitelné, jednoznačné a obsahově sympatické. Co víc si přát.
Virtuál 18.1.2006 13:46

ODS málo pravicová?

ODS je neustále napadána, že v době transformace byla málo pravicová.Pokud by skutečně byla, potom by zde vznikla padesátiptocentní nezaměstnanost, rozpadly se trhy RVHP, nebylo by odbytiště pro naše archaické zboží.Privatizační zákony by nebyly hotové ještě ani dnes, hroutící se socialistický moloch by byl rozkraden mnohem dříve, než vytvořeno právní prostředí.Byla by bída, nezaměstnanost a lidé by vyšli do ulic už ne s klíči, ale většími předměty.To vše bylo jasné každému, kdo onu přestavbu za pochodu prováděl.Ježek,Tříska,Dyba,Kočárník,Klaus...Jejich pohled tenkrát na celou perestrojku bral v ohled krom ekonomického aspektu i aspekt sociální.Brali ohled na lidi.Na ty, kteří zde dělají chytrolíny, jak, že by se to bývalo bylo mělo udělat.Ze dne na dem zavřít neprosperující fabriky, zrušit dopravní spoje, dotované šachty, zavřít nadbytečné úřady...bylo by toho mnoho a je toho mnoho, co se zastáncům starých pořádků hodí do jejich programu, jako vhodný cíl jejich neutichající kritiky.Přitom by nejraději komunismus.
Antonín Hrbek 18.1.2006 14:32

Re: ODS málo pravicová?

Velmi mne rozesmějete.
Klaus vyprodukoval prvních 200.000 nezaměstnaných a protože se toho před volbami leknul, tak vzal zpátečku a nutil banky poskytovat nekryté úvěru na zaplacení nepracujících ve státních podnicích.
Vámi vyjmenovaní koryfejové "přestavby za pochodu" figurují i v jiných seznamech. I v těch ve kterých byli zapsáni lidé, kteří u nás chtěli za každou cenu zavést komunismus.
Máte to nějak popletené
Lerak 18.1.2006 20:44

Re: Re: ODS málo pravicová?

Pane Hrbku Klaus samozřejmě nevyprodukoval nezaměstnané, ti patří k tržní ekonomice. Ovšem dnešní čísla nezaměstnanosti  (včetně té skryté-nadbytečné úřednictvo) jsou již dost alarmující.
Czert 18.1.2006 23:41

Re: Re: Re: ODS málo pravicová?

ale presto se oficialni nezamestnanost prilis nelisi od nekterych ve vyspelych zemich.
Volič 18.1.2006 14:40

Re: ODS málo pravicová?

Krásná pohádka a to se stalo kde? Hlavně,že Vám to soudruh Klaus vysvětlil, jak to bylo s tím budováním kapitalismu.Virtuále,okamžitě slezte z toho stromu do normálního světa.Naozaj tuna ze spoda,to vyzerá jinakše.
Petr 18.1.2006 15:21

Re: ODS málo pravicová?

Virtuále, dalo by se to brát tak jak píšeš. U mě to má ODS rozlito pro něco jiného.
Když se dala uvedenou cestou, nadělala i řadu chyb. No, kdo nic nědělá, nic nezkazí. Ale ona nemá dostatek slušnosti nebo alespoň sebezáchovy, aby ty chyby pojmenovala a třeba se za ně i omluvila. Samozřejmě ne komoušům a socanům, ale slušným lidem. Řada z nich jí věřila , nyní je velice zklamána a prakticky nemá žádnou, alespoň trochu pravicovou alternativu.
Mlčením o vlastních chybách se tyto nesmažou a ani se tím nezíská ztracená důvěra. Klaus a jeho boys by si to už konečně měli uvědomit. Jinak nám budou vlásnout socani spolu s komunistickou pakáží.
 
loula 18.1.2006 15:55

Re: Re: ODS málo pravicová?

Petře, u mne si to ODS rozlila kvůli prkotině. A to s podvody okolo financování své strany. Pravda, šlo o blbých 7 milionů, ale v době, kdy se s opovržením opustila morálka bolševizmu a hledala se morálka nová, to byl zničující čin. Nejen kvůli tomu vlastnímu podvodu, ale k zatloukání okolo toho, ztrátě paměti všech zúčastněných atd atd.  Je fakt, že ODS nakonec zaplatila doplatek daně, že se omluvila, ale to všechno pod dosti brutálním tlakem skutečností.
Daleko více bych si jich cenil, kdyby den po zveřejnění této kauzy Klaus řekl, ano, toto bylo špatně, kdyby na den vyhodil pokladníka nebo odpovědného místopředsedu. Ale víte sám, jak to bylo..
Lerak 18.1.2006 20:47

Re: Re: Re: ODS málo pravicová?

No dnešní levicová vláda si s ukrýváním úplatků starost nedělá ale vůbec žádnou. Před volbami rozháže lůze úplatky ve formě tužkovného pak zase  na něco jiného a vše je OK..
zoch 18.1.2006 17:38

Re: Re: ODS málo pravicová?

Ano,ano,Petře.
Říká se tomu sebereflexe. Jenže v současném stavu ODS již ani není této schopna.Není,kdo by to provedl. A potom není jiné cesty,než se při takové sebereflexi otřít i o ikonu. A to do voleb nikdo neudělá. Po volbách ve chvíli,kdy zde bude  tak či onak instalována vláda na jejíž počínání bude mít ODS jen omezený vliv se snad pohnou ledy,které se měly hnout v roce 97-98.
Neustálá pozice "proti všem",nulová tolerance,průběžný život v zákopech,televizní kauzy  - to vše dovedlo ODS k procentuálním ztrátám ,které okamžitě nenahradí a je nutno se na to dívat tak,že při volbách jde zejména o průměrného občana a jeho hlas. Každý fan club má své skalní a o ty se bát nemusí. Ten volební rozdíl dělá prostý a víceméně slušný volič. Otočit pramici je jednoduché,otočit parník na krátkou vzdálenost však nemožné. Komu není rady,tomu není pomoci.
A od kdy sebereflexe ? Tak od r. 93. Tam bych viděl zakopaného prvního psa.
Kony 18.1.2006 20:12

Re: Re: Re: ODS málo pravicová?

Ano, tak jest.
Joska 18.1.2006 23:38

Re: Re: ODS málo pravicová?

Petře máš pravdu a já doufám, že se ODS po neúspěšných volbách rozpadne. Podle mne není jiné cesty, protože času na to aby se rehabilitovala měla dost a neudělala to.Vůbec nic se nestane, zrodí se nová pravicová strana na zdravých základech, které konečně budu moci fandit a volit ji. A to také bude definitivní konec éry " klausismu". Problém mám jen jediný, že nechci aby vyhrála ČSSD....
Czert 18.1.2006 23:44

Re: Re: Re: ODS málo pravicová?

neboj, vyhrajou komunisti
Joska 19.1.2006 0:11

Re: Re: Re: Re: ODS málo pravicová?

Czerte nebuď jedovatej! Komunisti nemaj šanci, jenže jsou takové "pravicové (dokonce konzervativní) strany", které se jeví téměř stejně jako bolševici. Třeba takový pan Doležal z ODS, kterej zařídil vyvlastňování minoritních akcionářů, pan Klaus, kterej by nám život dirigoval pouze přes politické ( nejlépe pouze 2) strany. Tlustý, pozdní "pravicový" radikál (jakejpak demokrat, když v89. vstoupí do kSČ), exhibicionista a hochštapler Langer (ministr vnitra!!!!) . Jímá mne hrůza...
jose 18.1.2006 13:43

dost dobré

Váš komentář se mi líbí pane Doležal, děkuji
Stredocech 18.1.2006 13:25

Právní prostředí

Podotýkám, že při "nezávislosti" a rychlosti našich soudů je to právní prostředí problémem dodnes. Část pravdy měl J. Kalvoda, který opakovaně tvrdil, že existující zákony by stačily, pokud by se důsledně aplikovaly. Já sám ale souhlasím s názory, že u nás se to musí dát soudům polopatě, jinak to často neudělají.
Na druhou stranu, při soudech, táhnoucích se celá léta si neumím představit, že by se bez "útěku před právníky" vůbec něco zprivatizovalo.
Podotýkám, že už tehdy byly známy maďarské zkušenosti, kde se největší zvěrstva děly před privatizací.
A obecně, "bankovní socialismus" byl cenou za relativně nízkou nezaměstnanost. 20% či více nezamětnaných by speciálně naše společnost nezvládla.
 
Jarda Musil 18.1.2006 12:22

No, nechci šířit blbou náladu, ale ...

O jaké že to vítězství kapitalismu jde? Opravdu někdo už má pocit, že transformace už zase skončila? Nebyl ten pocit u stejného profesora už jednou?
Pokud si pod pojmem kapitalismus představuji to, o čem se zde dnes diskutuje (v teoretických termínech), tak mám pocit, že "vítězství kapitalismu" je jen další socialistické hlášení  a že reálně tady ještě hezkých pár let nebude - dokonce občas mám pocit, že to nějak vyšumívá
Antonín Hrbek 18.1.2006 14:10

Re: No, nechci šířit blbou náladu, ale ...

Velkých, rozhodujících "vítězství" jsem již zažil velkou řadu. Většina z nich skončila krachem.
I po roce 89 zvítězil kapitalismus (který podle pana Klause nikdo nechtěl) nad socialismem. Stali jsme se příkladem pro všechny, středoevropskými tygry atd. A když už tohoho nebylo mnoho na rozkradení, tak jsme skončili s balíčky v hluboké hospodářské krizi. Některé výroky z této doby:
Dávat otázku zvýšení nájemného do souvislosí s volbami je nesmysl - MF 27.8.1991
Objevují se první náznaky o dosažení dna poklesu naší ekonomiky - T 19.5.92
Já už jsem dávno přešel z role ekonoma do role politika T 3.7.92
Jeden z největších experimentů našich dějin se v této chvíli chýlí ke konci - ČD 16.12.92
Dovolím si tvrdit, že ČR prochází nejrychlejšími a nejúspěšnějšími systémovými změnami v celém postkomunistickém světě - LN 26.5.94
Česká republika bude za deset let - a tím neříkám, že k tomu nedojde dříve - evropskou zemí nerozeznatelnou od těchm, které komunismus neprožily - Reflex č.21 1994
Předpokládám tedy, že je nastolen setrvalý stav pozitivního ekonomického růstu - T 23.9.94
Musím se smát nebo štípat, když slyším říkat pana Miloše Zemana, že dochází k propadu průmyslové výroby - T 22.9.1995
Nesouhlasím s názorem, že se růst nedostavil. Spíše se nenaplnila některá optimističtější očekávání - HN 10.1.1997
Czert 18.1.2006 23:49

Re: Re: No, nechci šířit blbou náladu, ale ...

ale tento trend se nezastavil. Staci se mrknout na to, jak nekteri CSSDaci tvrdi ze v roce 2010 budou prumerne platy 25000 (oproti dnesnimu 19 000), ze do 2010 (mozna 2012) budeme na prumeru EU.....
TOM 18.1.2006 11:03

KSČ

Já myslím,že kdo chce vědět a zajímá se ví,že ta přihláška Klauze do strany byl padělek,ale určitému druhu lidí používat lži je vlastní.Komunisté tuto praktiku používali 40let aprimitivové jim to baštili a podle průzkumu veřrjného mínění baští dodnes.Proto na tuto metodu najíždí Paroubek,Rath ajim podobní,protože se spoléhají¨,že jejich voliči nemají mozek
Em 18.1.2006 11:54

Re: KSČ

Ale Tome, to mu snad nikdo za zly nema. Jina vec je, ze pul roku pred listopadem nechtel podepsat v prognostaku petici za propusteni Havla. Ale vysledky z listopadu vyuzil dokonale.
Nemela uz by zase zaznit slova z brit. parlamentu-200let stara: Jste zde prilis dlouho, nez abyste byli schopni jeste cokoliv dobreho vykonat? 
Nebo je tak doby, ale opravdu dobry?
Pepan-b 18.1.2006 21:30

Re: KSČ

Co je to za termín přihláška do strany? Vstup do KSČ,ČSL,ČSS, ODS, ODA, ČSSD nebo co? To tady jiná nebyla?
Jinak je třeba se také ptát, co ta myšlená strana (pravděpodobně KSČ) zajistila Klausovi za post od ledna 1990 a kam to měl vlastně sbaleno? To je totéž, jako označovat za komunistu Zemana, který se jako spousta mladých trumberů nechal nabulíkovat v r.1968. Což byl stav podobný roku 1948. V duchu hesla - kdo nejde s námi, jde proti nám.  Co tam ti lidé chtěli reformovat na nereformovatelném. Jeden vyhozený mi kdysi říkal, že to bral ve svém mládí (25)jako srandu. Protože ten dotyčný lanař mu údajně řekl. Pojď  tam, je tam legrace. Tam si můžeš dneska říkat co chceš. Vzpomínám si jak jeden kolega asi v roce 1985 natruc vstoupil do ČSL. V životě jsem neviděl takový poprask a šeptandu v řadách komunistů i nestraníků. Někteří ho obdivovali, jiní mu odvahu zaviděli. Toho snad estébáci doprovázeli i na WC. Jinak ti co chodí volit mozek určitě mají, jinak by tam nechodili. Mozek nemají ti co volit nechodí. 
Joska 18.1.2006 10:56

Pan Doležal jako vždy..

Pan Doležal musí být "jinak" myslící člověk. Jeho ani tak netrápí mravní marasmus, špinavé "podnikání", tunely, prorůstání politiky s ekonomikou, protěžování "známých", či přímo členů ODS v podnikání, bankovnictví, všechen ten gaunerskej mafiánskej kapitalismus vzniklej právě za jeho "dohledu" , za doby "útěku právníků před trhem". Jakoby to byla jen dětská nemoc, nějaké zarděnky. Zajímalo by mne jak by pochodil u těch okradených a jinak poškozených, kterým nebylo (soudně ani jinak) pomoci. Pan Doležal ale samozřejmě neopomene kopnout do Havla a nesmyslně jej obvinit z ublíženectví, či nějakých pokusů o manipulaci veřejného mínění. Nepamatuji si, že by se Havel nějak výrazně míchal do ekonomiky, pominu-li Rudolfinský projev, kdy naopak nazval někdo (KONEČNĚ!!) stav pravým jménem. Klaus byl do nedávné té doby uctíván téměř jako bůh a to i hloupými novináři. Pan Doležal se taky s despektem vyjadřuje o opozičnících v ODS, které prý Klaus porazil čelně. Nu což porazil, porazil, ale s jakou suitou. Nedošlo Vám náhodou, že Ti opozičníci byli na správné straně sporu. To už Vás nezajímá? Inu jste ze stejného těsta jako pan Klaus a v tom bude ten problém.
 
Rypák Rýpal 18.1.2006 10:39

Budování kapitalismu ?

No brrrr...
A on je tady stát proto, aby budoval kapitalismus??? Neměl by se starat spíš o budování demokracie, svobody, zajištění základních služeb-sociálních, zdravotních, služeb práva atd..?? Asi jsem příliš liberální... :-)
A "...apriorní nárok disidentů kolem Havla na výjimečné postavení..." -na to se taky nějak napamatuji. :-)  Oni požadovali nějaké výjimky a postavení??? Že by bojovali o nějaké prebendy??? No souhlasím že to je nehorázné ale nějak si na to nepamatuji-zvlášť při pohledu na prebendy současného i bývalého politického mozkový trus(t)u a jejich aféry...    :-)
 
Otakar 18.1.2006 10:46

Re: Budování kapitalismu ?

 O prebendy nešlo, ty jim zůstaly, ale šlo a jde moc o moc !