21.6.2024 | Svátek má Alois


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
sam 31.5.2007 19:05

Re: Re: doležale

ani to neříkej. Jde z toho hrůza :-P

oakman 31.5.2007 15:47

Otázka pro ostatní žvanily:

Opravdu nejste schopni uvěřit, že tenhle člověk vždy psal názory své?? Musím se smát tomu vašemu automatismu - kde to slyšel, pro koho píše?..... to je mi zase projekce vlastního rozoumku do oponenta.

Pohled do společnosti, která automaticky očekává "myšlení v něčí službě" je smutný, zvláště když postižení jedinci nejsou schopni ani pochopit, že tu opravdu jsou lidé, kteří legitimně nesdílejí váš většinově nesprávný postoj ke spoustě věcí. To, že ten postoj je špatný, nemění ani počet jeho sympatizantů. S masou žádná kvalita nevzniká, to známe z krámu, že???

F.VÍZEK 31.5.2007 15:23

Poznámka "od věci" ?

Co sahá lidská paměť, nikdy nikdo v dějinách nevydával vlastní zbrojení za přípravu na agresivní válku. Každý horoval  pro mír, který mínil hájit a uhájit. Vlastní sílu potřeboval na ochranu míru, klidu, svobody, spravedlnosti, na nápravu křivd, také pro osvobození jiných národů (menšin) z jařma útlaku, pro zajištění lepšího "příští" pro budoucí generace atd. 

Každý diktátor si  pro svoje ovečky  uměl obléknout beránčí kůži, aby přesvědčil, že „prevíti“ a „nebezpečí“ už už klepou na dveře. I panu  Hitlerovi se to dařilo a jeho výzvy k míru byly více než srdceryvné.  Právě my, STŘEDOEVROPANÉ,  bychom si měli trochu "hlídat"  všechny,  kteří pro udržení míru zbrojí, zbrojí a zbrojí...  Paměť národů si to žádá!

oakman 31.5.2007 15:41

Tak poraď Františku....

USA a Rusko zbrojí paralelně, koho hlídat více?? Ty, keří útočí, protože stále mohou, nebo ty, kteří neútočí, protože dočasně nejsou schopni??

F.VÍZEK 31.5.2007 21:08

Re: Tak poraď Františku....

Útok i jen jednoho z mocných by se týkal všech...  Proto být ve střehu, spíše usmiřovat než provokovat a neironizovat... Nejde o hru...

F2 31.5.2007 15:54

Re: Poznámka "od věci" ?

Takže jste pro radar ... ?

oakman 31.5.2007 16:07

Re: Re: Poznámka "od věci" ?

V principu ano, záleží na konkrétních podmínkách - pokud mne paměť nemate, vstupovali jsme do NATO s nadějí, že naše členství zastaví mocenské šachy Ruska a Německa s našimi zeměmi. V tomhle směru je radar naprosto v pořádku. Politicky je to správné, reakce Ruska je irelevantní. Rusové prostě musí začít žít jako Němci ve vědomí, že komandují na území svém, ne za hranicí. Při jejich dosavadní politice ve střední Evropě, je radar v Brdech naprosto přirozeným východiskem. Řeči o nedemokratičnosti Ameriky rok před koncem éry jejího osobního nositele mne opravdu nechávají chladným. Pro tento problém - radar - je totiž daleko důležitější doktrína paní Clinton - ta bude v roce 2012 v čele USA....

oakman 31.5.2007 16:13

Re: Re: Re: Poznámka "od věci" ?

Jen poznamenám, že na to hledím z posice podobné té Churchillovi - je to nejlepší z možných špatných řešení - ideální by bylo nezbrojit, ale to je utopie. Stejně tak, jako při výběru Topolánek/Paroubek musím, bohužel, říci: Topolánek!!, tak při výběru Clinton(ová) / RussPutinův Hurvínek na jedno období a RusPutin za pět let zpět, tak bohužel musím říci: Ano, USA. Pan Schroeder mi přitakává svými činy, pan Stoiber pak slovy.

Joska 31.5.2007 16:33

Re: Re: Re: Re: Poznámka "od věci" ?

oakmene,mluvíte mi ze srdce.Dnes v novinách je článek,že Putin řekl,že na základě myšlenky umístit radar v Evropě jako protiopatření vyzkoušeli novou balistickou raketu.Jako kdyby vyvinuly raketu za těch pár měsíců,co se mluví o radaru.Tomu má někdo věřit?Je pravdou,že obě supervelmoci bojují o prvenství mezi sebou.Svým charakterem jsou si podobni.Ale ,když bych si měl vybrat,tak volím menší zlo a to je USA.Pokud někdo porovnává,kolik vydávají oba státy na zbrojení a tvrdí,že USA více,má pravdu.Kdyby však Rusko bylo tak hospodářsky silné jako Spojené státy,vůbec nepochybuji,že by vydávaly na zbrojení stejně.

sam 31.5.2007 20:18

Re: Re: Re: Re: Re: Poznámka "od věci" ?

život není kdyby. je o tom, co je.

Olina 31.5.2007 15:14

Doležale, Doležale

Zase jeden z nejblbějších příspěvků, kromě toho Topolánkova, který se dnes dá přečíst. Já vím,že kdyby k něčemu došlo tak budete po... až za ušima první jako ta krysa zalezete do díry. Ale teď jste hrdina a válečný štváč.

Kubeš 31.5.2007 19:12

Re: Olino, Olino

vrať se pětapadesátku

Karel Brandl 31.5.2007 14:52

Radar je svinstvo

Radar je zkrátka svinstvo, obzvlášť takhle v pátek odpoledne před Cukrákem u mostu. Toto radarové nebezpečí přímo nesnáším

XYZ 31.5.2007 14:41

Aby bylo jasné, o který článek jde

http://www.globalaffairs.cz/cz/oldthemes/oldthem1/534.html 

(I když chápu, že je tady tradice odsuzování nezveřejného. )

Posouzení úrovně zmíněného článku a komentáře pana Doležala raději vynechám.

Tom 31.5.2007 15:14

Re: Aby bylo jasné, o který článek jde

V jakem oboru jste expert ze by jste dokazal posoudit uroven zmineneho clanku ?

Jiří Studený 31.5.2007 14:40

Poslední kapitán jde ke dnu...

Tím kapitánem samozřejmě myslím samotného pana autora, jednho z posledních kapitánů jakž takž ještě důstojené politologicky orientované české publicistiky. Že by pracoval přímo na objednávku Bílého domu se mi nezdá pravděpodobné, že se, s prominutím, pominul podobně jako jedne nejmenovaný bývalý odpůrce základní vojenské služby, to mi přijde ale taky staží možné, na to napsal docel ahodně hodně dobrých článků. Prostě zřejmě jen žije v jiném světě než většina z nás, kteří si o putinovském Rusku žádné iluze neděláme, tím méně pak o bushovské Americe. Málo platné, pravdu má americký (sic!) psychiat Albert Ellis, když říká, že v případě blízkého konce světa by se chtěl ještě rozloučit se svými blízkými, pomilovat se třeba, pokud bude s kým, a pak prostě ten konec snést a vydržet. Zlatý soticismus, požehnaná moudrost ve světě nekonečné manipulace ze všech stran a směrů, dobrá smrt, to je ta otázka, protože bojovat s politiky a politology jejich zbraněmi slušný člověk nesmí, musel by se stydět...

...já vím, žádný argument, jen samé pocity a invektivy. Inu takoví jsme my, zlhostejnělí občané totalitního kapitalismu, v němž trh a politika nám lezou až do postele, děvky!

:-))

MOON 31.5.2007 14:39

Radar

Váženy pane kapitáne první třídy.Nečekejte na radar postavený v Brdech a šupněte nám sem tu atomovku hned,nebo se tady uhádáme k smrti.Rozpoutáte sice Třetí světovou, ale v budoucnosti, až bude po všem a rozptýlý se atomový prach a zkončí jaderná zima a poločas rozpadu už proběhl a planeta přestala být mrtvou a zamořenou a noví obyvatelé planety jsou již vzdělavatelní a mohou zkoumat minulost,tak tito se dozví, že kdysi dávno byly nějaké války v Evropě a všechny je zavinili lidé žijící tak v centru toho kontinentu mezi řekami tehdy nazývanými ,Labe,Vltava,Odra,Morava a horskými útvary Krkonoše,Orlické hory,Jesníky,Beskydy,Šumava.:-DHezký den MOON

F.VÍZEK 31.5.2007 14:34

Ideologii pošlete do šrotu !

Rusko i USA tady byly a budou a o všem - co se týká světa - budou spolurozhodovat, dokud je možný konflikt nepostaví proti sobě a tím  na okraj "horké"  války.  Amerika a Rusko se navzájem respektují (byť je k tomu vede nejspíš strach) a nepochybně o všem významném se informují, prostě komunikují a snaží se vliv udržet. Svoji první a druhou pozici nemíní ztratit a hlídají si, aby jim "ten druhý"  příliš nepřerostl přes hlavu. Jistě také vnímají růst Číny, Indie, Brazílie a dalších, kteří posilují. 

V české kotlině jsou „siláci“ (nebo ratlíci)?,  kteří  fakta neberou a všechno sledují přes ideologické brýle. Prostá pravda jim tudíž uniká:  Pokud Rusko na radary a základny (v ČR a Polsku) Americe kývne, jistě "za to" něco někde získá.  Pokud jim na ně nekývne, nebudou! Bushovi v tom zabrání sami američtí zákonodárci, pokud by sám nevycouval a ruský postoj bagatelizoval.  Česko může „umenšovat“ Rusko do aleluja (sklidí leda úsměv či mlčení), ale USA si to dovolit nemohou ani náhodou.  A také to nedělají.  Ideologii do vztahů mezi zeměmi už dávno nezatahují, jsou už zralejší a dospělejší ... 

Malý Aston 31.5.2007 14:42

Re: Ideologii pošlete do šrotu !

Mám dojem,že je to poprve co s Vámi souhlasím.Dohoda bude mezi USA+Ruskem a také rozhodnutí zda ano nebo ne.Naše postoje,přání a návrhy jsou naprosto zbytečné jako vždy kdy se jedná o rozhodnutí velmocí.Divadélko které je pořádáno našimi herci dočasně v angažmá politických stran je zajímavé ale to je všechno.Nevím proč ale nechat dělat ze sebe šaška v rámci předehry před vlastním jednání USA+Rusko se mi nelíbí.:-D

F.VÍZEK 31.5.2007 15:11

Ideologii pošlete do šrotu !

Dokázat to nemohu, ale nabyl jsem dojmu, že "příznivý signál" potřebuje prezident Bush spíše k jednání s vlastními zákonodárci ... a očekává, že mu něco takové nabídne Praha.

jirka.s. 31.5.2007 15:04

Re: Francek, obdivovatel Wolkera!

Francek zase "umenšuje", až se z něho stane trpajzlík!

Pepa Jetel 31.5.2007 14:23

Autore, koukněte se vedle, jak se píše věcně a nezaujatě.

Jinak zůstanete pouze fanouškem - místo tohoto článku stačilo napsat jen "USA DO TOHO!!!" a "Rusko, Rusko, buzerantů parta"...

Karel 31.5.2007 14:06

Četl jste vůbec někdo originální článek?

Překlad je na B_r_i_t_s_k_ý_ch listech, bohužel censorský systém nedovolí vložit náležitý odkaz.

Karel 31.5.2007 14:01

Četl jste vůbec někdo originální článek?

http://www.izvestia.ru/politic/article3104617

Jura 31.5.2007 14:05

Re: Četl jste vůbec někdo originální článek?

Četl jsem český překlad na Britských listech : Protiraketový systém se tváří jako obrana, je ale určen k útoku.

mel 31.5.2007 15:07

Re: Re: Četl jste vůbec někdo originální článek?

Slušný článek, psaný profesionálem, bez  emocí. Nikomu nevyhrožuje jak píší naše noviny ale popisuje skutečnost. Rusové berou PR systém jako opravdovou hrozbu vlastní existence a podle toho se zařídí. 

Zajímavá věc je to, že autor nepočítá s tím, že by se Rusko a USA úplně zničili ale že budou v prvním kole zničeny radary a družice,potom  bude i  čas na vyjednávání. Asi 15 minut. Nám to ale už nepomůže.  

nactiutrhačka 31.5.2007 13:39

dobrý důvod k nezávislosti vlastního úsudku

abychom  nedej  bože  nedali  Rusákům najevo   že se bojíme...  To  snad  není  důvod, proč  tady  americkou  kontrolu  nechceme.

Hariet 31.5.2007 14:31

Re: dobrý důvod k nezávislosti vlastního úsudku

B. Doležal uvažuje a prognostikuje jen v horizontu vlastního života, -  ten ale není směrodatný - ani vzhledem k mladším ročníkům. Umístění radaru je pro Česko problém i dlouhodobého, vzdáleného časového horizontu. Kdoví, co se z tohoto úhlu pohledu může časem semlít... Kdo by si na př. někdy v roce  1970 mohl pomyslit, že USA po  roce 2000 napadne Irák? Divím se proto B. D., že se do takových úvah pouští. Všechno na světě je relativní... :-(

Jura 31.5.2007 15:20

Re: Re: dobrý důvod k nezávislosti vlastního úsudku

Panama 199x ... generál Noriega je kamarád USA, že je to diktátor a vydělává na drogách nikomu nevaní. Panama později: Generál Noriega odmitl prodloužit pronájem Panamského průplavu včetně dislokace vojenské základny ... generál Noriega je sesazen a zpětně obviněn z obchodu s narkotiky. Nová vláda má možnost uvedené smlouvy svobodně podepsat.... a učiní tak.

Josef 31.5.2007 15:55

Re: dobrý důvod k nezávislosti vlastního úsudku

Kdepak, pani. Nikdo nikde nedava najevo, ze se boji! Bezte se jen mrknout na diskuze na idnes! Tam je nase mladez, jako jeden muz, pro radar a na utok smerem na vychod. Muzeme byt spokojeni, ze po generacich zbabelcu, kteri se nikdy na obranu vlasti nepostavili, nam ted vyrusta nova generace odhodlanych, chrabrych hrdinu.