29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tarszátaras 13.4.2006 19:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Zvolil jste úplně blbý příklad. S českou modrou Narexkou jsem postavil barák, vrtal, řezal, brousil. Maká po více než dvaceti létech bez jediné opravy dodnes, i když už z ní sem tam něco odpadne. Novodobé šmejdy s elektronickou regulací otáček nevydrží ani desetinu. POkud se vyváží zboží ve směnném kurzu, který se liší od parity kupní síly pětkrát, a to byl náš případ, potom se jedná z národohospodářského hlediska o jednostranně nevýhodný kšeft, na kterém slabší partner prodělává, protože prodává své výrobky hluboko pod cenou. (Stejná situace nastává, když přijedou cizinci s nadhodnocenou měnou.) Udělejte si rozvahu finančních dopadů na obě země, když si vyjedete do Německa, koupíte si tři piva v lahvi za tři euro jedno, a když totéž udělá Němec, koupí si tři piva za osm korun jedno, teď sedíte vy i Němec doma, máte oba tři piva, to je naprosto stejný hmotný efekt. Vy máte v hajlu skoro stovku, Němec pětadvacet. Kdo asi zaplatil jeho profit? Jednodušeji to už také nejde.

Pavel Kořenský 13.4.2006 19:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Ale jo, já jsem vrtačku použil zcela záměrně. Právě proto, že ty modré Narexy (sám mám většinu nářadí i nového od téhle firmy) bylo něco, co mělo šanci uspět alespoň za těch 50 DEM. Mimochodem, za tuhle cenu se reálně v Německu v té době prodávaly.

Finanční dopady na obyvatelstvo nikoho nezajímají, jde o kšeft. Pokud vyvážet chcete, tak nezbývá než akceptovat podmínky, které je ochoten akceptovat zákazník. A on vám těch marek za tu vrtačku víc nedá i kdyby čert na koze jezdil. Pravda, nemusíte vyvážet a můžete to prodávat doma za kocourkovské šmudlíky. Ale suroviny a stroje musíte kupovat za marky či dolary. A ty vezmete kde, pokud nebudete vyvážet ?

A pokud chcete vyrábět lepší vrtačku, aby byla prodejná za víc marek, tak musíte například nakupovat za marky ložiska.

ČR nikdy nebyla soběstačná země, hlavně z hlediska surovin. V rámci RVHP se to pytlíkovalo tak, že Rusko dodalo za šmudlíky ropu, zemní plyn a železo, tady se něco vyrobilo a prodalo se to za šmudlíky Bulharům. V okamžiku, kdy Rusko začalo chtít za ropu, železo a plyn dolary už to fungovat nemohlo, koruna se musela stát konvertibilní a to v reálném a nikoli umělém kursu. Jinak by byl stát v pytli do půl roku, protože by nebylo čím topit a na co jezdit. Krom toho byla po směnitelných měnách obrovská poptávka z důvodu obrovského dovozu zboží (např. počítače, strojírenské výrobky atd.), které jsme vyrobit neuměli.

A ekonomiku těžko rozjedete, pokud se bude cokoli modernějšího než logaritmické pravítko prodávat jen v Tuzexu. Za totáče se pro podniky nakupovaly kalkulačky takzvaně "přes bazar". Kalkulačka, která stála v Německu 250 DEM se prodávala v Tuzexu za 1000 bonů. Když jí člověk koupil a dal do bazaru, tak si jí nějaký podnik obratem koupil za 30.000 nekonvertibilních korun. To byl kurs 1:120.

Pavel Kořenský 13.4.2006 20:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Mimochodem, ten příklad s pivem je taky nesmysl. Tomu Němci nikdo nezaplatil žádný profit. Prostě si od hospodského koupil tři piva za cenu, za kterou hospodský pivo prodává. Obdobně s tím Čechem v Německu.

Ten poměr prostě vyjadřuje reálnou sílu ekonomiky české a německé a ještě na blbém příkladu, protože pivo má každý vlastní, na rozdíl od ropy, plynu nebo třeba přesných CNC strojů.

Vy byste navíc chtěl, aby se německé pivo dováželo k nám a tady se prodávalo za 8 Kč. Jenže ten Němec vám ho za tu cenu prostě neprodá, ten za něj chce 5 marek.

Taraszátaras 13.4.2006 21:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Reálný poměr síly ekonomik české a německé byl - vyjádřen měnou - v paritě kupní síly 1 : 4, po redukci z obchodně- technických důvodů max. 1 : 10, nikoliv ve veksláckém kurzu 1 : 22, což nasadil v podstatě administrativně pan profesor. Já nechci, aby se k nám dováželo německé pivo za 8 Kč, jak mi podsouváte, já jsem na tom příkladu vysvětloval dopad nevýhodného měnového kurzu na hospodářství: pouze z důvodů nevýhodně nastavené směny jeden sosá stejné pivo za stovku, druhý za pětadvacet. Klausova zbrklá transformace a privatizace (z čistě kriminálních důvodů doprovázená obrovskými ztrátami) neměla ani politicky ujasněný rámec. Jistě jste zaznamenal, že Ukrajina dodnes platila za plyn čtvrtinu světové ceny. Našla své štěstí v přitulení k Západu (což je její právo), a čeští novinářští idioti se rozhořčují, že je Ruskem vydírána. Může někdo někoho vydírat, když chce za surovinu světovou cenu? Proto ani my jsme nemuseli z východních trhů bezhlavě utect (dnes se tam s obtížemi vracíme), a nemuseli jsme na Rusy dělat politická ramena, když v podstatě rozpustili Varšavskou smlouvu a RVHP dobrovolně. Neboli: nepochybně nutná změna měla být prováděna gradualisticky, krok po kroku, jak navrhovali někteří ekonomové, kteří byli Klausem a Dlouhým doslova uřváni. (Mimochodem - výsledkem tohoto rozumného konceptu byla privatizace Škodovky MB.) Nahoře se někdo vyjádřil o Klausovi nevhodnou formou. Obsah však sedí.

jepice 13.4.2006 21:47

Víte co?

Běžte se zeptat ekonomů, co připravovali prodej Škodovky, co by řekli vaší teorii o kursu koruny a o paritě kupní síly. Když vám to pochválí, můžete se vítězně vrátit.

Taraszátaras 13.4.2006 21:59

Re: Víte co?

To nejsou moje teorie, ale obecně známá ekonomická násobilka, v pravicových kruzích však přijímaná s nedůvěrou. Pravičáci také vedou cestovní kanceláře, protože neustále někoho posílají někam: zeptat se ekonomů, do Koreje, na Kubu, místo toho, aby řekli nějaký názor. Jaký je tedy Váš názor na relaci mezi paritou kupní síly a kurzem?

jepice 13.4.2006 22:54

Re: Re: Víte co?

Netušila jsem, že to k těm ekonomům máte tak daleko, že by to bylo na cestovní kancelář. Já nejsem znalec na IP, takže neodhalím, kdo píše z Kolína nad Labem nebo nad Rýnem nebo nedejbože z Koreje.

Co se relace mezi paritou kupní síly a kurzem týče, snažili se vám to už tady osvětlit jiní a neuspěli. Ale zkusím to: relace může existovat takřka mezi čímkoli,  ale jenom někdy to může být významné. Uvědomte si, že ta naše tehdejší kupní síla byla veličina vpodstatě odečtená z křišťálové koule,  zatímco reálný vztah naší koruny k marce byl k vidění na každém rohu.

Taraszátaras 13.4.2006 23:21

Re: Re: Re: Víte co?

Tehdejší kupní síla, vyjádřená spotřebním košem a promítnutá do paruty kupní síly je exaktně určenou veličinou, žádnou křišťálovou koulí. Na každém rohu byli k vidění veksláci, budoucí to hybná síla kapitalismu ála Klaus.

jepice 14.4.2006 0:02

Re: Re: Re: Re: Víte co?

Křišťálovou kouli beru zpět. Komárek a jemu podobní  brali v potaz exaktní údaje předplyšákových expertů /vytahují je občas doteď/. Pro křišťálovou kouli by srovnání  s nimi bylo urážkou.

Mimochodem: Zkuste si představit tehdejší český spotřební koš a srovnat kvalitu jednotlivých položek s obdobným západním zbožím.  

Pavel Kořenský 13.4.2006 22:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

No, problém je v tom, že ten kurs 1:4 nebo 1:10 byl zcela nereálný a vyjadřoval jenom zbožná přání komunistů typu Komárka. Já už nevím, jak bych Vám vysvětlil, že směnný kurs nelze administrativně nasadit, leda by na něj stát připlácel. A to neměl z čeho. Nevýhodný měnový kurs je výsledkem stavu hospodářství, nikoli jeho příčinou.

A kdyby se to stalo, tak by se na tom dalo dobře zbohatnout. Nakupovat v ČR marky za 4 kačky, vozit je do Mnichova a tam je měnit v kursu 1:20 (reálný a existující kurs Dresdner Bank v té době), to by byl šolich. :-) V otevřené ekonomice nic takového jako administrativně stanovený směnný kurs neexistuje a ani existovat nemůže. Emisní banka může do kursu zasahovat jen pomocí velmi omezených prostředků, zejména pokud je to banka malého a chudého státu.

A prodávat něco Rusku nemělo smysl, protože ti nám dluží ještě teďka a s nima spousta pronárodů typu Lybie nebo Angola.

Řekněte rovnou, že podle Vás by bylo lepší nechat podniky ve státních rukou, ovládané komunistickými náměstky a dále mít devizy na příděl. Tedy vlastně zachovat chcípající bolševickou ekonomiku, podobně jako na Kubě. Jenže to bychom vydrželi přesně těch šest měsíců nebo rok, protože už ani Bulhaři nám nechtěli dodávat své počítače "Pravec" za leva a chtěli za ně dolary. Krom toho, jak už jsem napsal, tak na devizových aukcích byl kurs ještě mnohonásobně vyšší, takže marka za 20 znamenala hodně nadhodnocenou korunu.

Sorry, ale mně je milejší, že to proběhlo tak jak to proběhlo a nijak netoužím mít od bolševického dubiska plyn za čtvrtinové ceny výměnou za loajalitu.

Taraszátaras 13.4.2006 22:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Vám je milé, že šoková terapie přinesla ztráty v bilionové výši, které zabrzdily ekonomiku na dvacet let dopředu a v roce 1998 vedly k hospodářské krizi? Podhodnocený kurz koruny se srovnává ještě dneska, a bude ještě pár let (pokud se ovšem nedostane k vládě ODS, to by nastal opět proces opačný). Pokud by koruna nebyla volně směnitelná, tu Vaši transakci byste nemohl provést. Na přechod ekonomiky byla řada konceptů, všechny mnohem rozumnější než ten Klausův. I ti komunističtí náměstci by byli lepší, než rozkrádači a tuneláři, kteří přišli po nich. Mimochodem - ti z bývalých kádrů, kteří nebyli úplně ideologicky pomatení, se v nových podmínkách velmi dobře uplatnili, jsou znovu manažery nebo mají své firmy. A konečně - Rusko pro nás bude v budoucnosti znovu velmi významným partnerem, důležitějším než Amerika. Pokud se ovšem panu profesorovi podaří vystoupit z EU, tak by to mohlo nabrat grády.

jepice 13.4.2006 23:08

Na ty kádry šok nefungoval?

Buďto byli proti šoku očkovaní /A/ anebo jsou ve vaší teorii mezery /B/.

B/ je správně.

Pavel Kořenský 13.4.2006 23:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Ale houby. Žádné ztráty to nepřineslo a kdyby se majetek nechal v rukou bolševika, bylo by to mnohem horší.

Tu transakci bych klidně udělal, protože opakuji "Německé banky v Německu měnily nekonvertibilní korunu na marku za cca. 20:1". Vím to, byl jsem tam a koruny si měnil.

Jediné jak by se tomu dalo zabránit by bylo nechat zadrátované hranice.

Mimochodem, koruna je dneska škaredě nadhodnocená. Zeptejte se libovolného exportéra. Mně osobně to celkem vyhovuje, protože na dovolené je levnějí, ale ekonomiku to poněkud brzdí.

Taraszátaras 13.4.2006 23:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Vaše argumenty neobstojí, koruna je stále podhodnocená, což se nejlépe projeví při přechodu na euro. Exportérům by vyhovovalo euro za padesát korun, jenže národ na jejich zisky nemůže pořád doplácet a vytvářet jim měkké prostředí.

jepice 13.4.2006 23:52

Vaše dělení společnosti

na dvě skupiny, na exportéry a národ, přičemž zájmy obou skupin jsou v protikladu, je z hlediska ekonomie novátorské, ale v pořádku asi nebude.:-D:-D:-D 

zoch 13.4.2006 16:32

Zdravím,Šedovousi !!

Vy jste se dneska nějak rozjel.Chtěl jsem jen poděkovat za článek autorovi,ale pozdrav si neodpustím.

Na tomto místě tedy děkuji za článek a to zejména proto,že se konečně jasně objevují kontury Klausových chyb resp. čím dál více lidí si uvědomuje tu zoufalost jeho pozice. Pomoci mu již není,protože v jeho věku už není schopen relevantně reagovat a chápat své omyly.Uzavřen do svého skleníku už dožije své dny aniž by  pozitivně přispěl k řešení nějakého evropského problému.Lenivost většiny obyvatel Evropy je  autorem zmíněna oprávněně a na příkladu  Francie je zřetelně vidět,kam až to může dojít.Jenže to je mezní a dlouhodobě již neudržitelný přístup a opět souhlasím s autorem v náhledu na dálněvýchodní konkurenci i v pohledu na formu řešení. Nějaký nacionalismus a uzavírání se do vlastních právních norem a rozuměj ulit je naprosto chybné a snad brzy nastane doba,kdy učedníci VK pochopí celou realitu a to dříve,než si díky své nerozhodnosti budeme připadat oproti Číně a ostatním východním ekonomikám jako myš v kleci.Ono rozšiřování EU a homogenní ochranářská politika trhu se svým  plánováním je téměř jediným východiskem,které zajistí nějaký rozvoj evr. regionu a dostatečnou sílu při vyjednávání směrem na východ při zajištění velké části současné životní úrpvně .Folklórní kecy o české cestě a o tom,že právní prostředí si budeme  tvořit my zde sami zavedou jejich šiřitele jen do slepé uličky někam k těm holým lebkám s pokřikem "Nic než národ !" Bipolární rozdělení světa je pryč,globalizace svět. obchodu hnána internetem a satelitní komunikací nebude čekat na stále více se opožďujícího dědu VK,který chce uchránit naší kotlinu před celoevropským vlivem,neboť sama Evropa bude mít co dělat,aby stačila světovému tempu. A chce-li mu stačit,musí rychle sjednocovat právní normy,unifikovat obch. prostředí ,zjednodušovat politické prostředí atd...Pokud se Evropa bude opožďovat tak za světem,jako VK za Evropou,zbude zase nakonec jen jediné řešení - silové.A to je nejhoší možnost.

Jaka 13.4.2006 18:28

Proboha, jak jste na to přišel? "čím dál více lidí si uvědomuje tu zoufalost jeho pozice

Klaus má pořád ještě největší podporu a důvěru Čechů, že se tam tlačí žoviální populista Jandák, to vůbec nic nemění na prezidentově popularitě. Že jeho texty nejsou příliš srozumitelné všem, to souhlas, ale je moc dobře, že je tu aspoň pár politiků a prezident hlavně, kteří vidí dál než na špičku nosu a je naší pojistkou proti nedemokratickým postupům. A že není populista a nesnaží se říkat za každou cenu jen to, co se všeobecně líbí..

zoch 13.4.2006 19:25

Re: Proboha, jak jste na to přišel? "čím dál více lidí si uvědomuje tu zoufalost jeho pozice

Nic ve zlém,Jako.

Připomínám ale,že  popularita pana Havla byla ve své době ještě větší,ale jak doba ukázala, je to spíše onen úřad,který budí vážnost a respekt,než člověk,který jej zastává.Popularita VH se spíše vytratila s opuštěním onoho postu a nejinak to bude u VK. Havel si ale ponechal stále slušný vliv  v cizině a to mj. z toho důvodu,že pochopil ony celosvětové vazby i evr. integraci a to vzdor jeho sekpsi týkající se globalizace. Smysl pro humanitu a celkové potřeby společnosti jej dovedly k pochopení,kterému je VK poměrně vzdálen. Ale srovnávat jsem vlastně vůbec nechtěl,pročež končím s tím,že trvám na tom,že onu vážnost budí spíše úřad než osoba.A přeji hezký večer. 

Jaka 13.4.2006 20:58

pokud chybí pochopení, že na humanitu či charitu je třeba nejprve "vydělat", tak to je těžké

vždycky je něco za něco. Pokud chci být velkorysý, sociálně cítící či jak ještě víc lze onen životní postoj nazvat, musím na to mít. Nemůžu takový být na svůj úkor. Víte, znám zblízka, jak se žije s "humanistou". Takový člověk je ke všem kolem laskavý, velkorysý, chápavý, nikdy nevstupuje do konfliktu, šlápne-li někomu na nohu, omdlí. Onen velkorysec není na nikoho náročný, nikoho nikam netlačí, nikomu neodporuje, po nikom nic moc tvrdě nevyžaduje.

S tímhle přístupem však ale nic nemá, nedosáhne. Nevadí, žije-li tak na vlastní úkor, je to jeho problém, že žije nekonečně střídmě. Jenže on takový velkorysec obvykle nežije sám, a lehce přijímá, že to kolem něj všechno normálně funguje. Vůbec mu ale nedojde, že to není jeho zásluhou, že to je jen díky jeho partnerům.

Takže mi klidně ještě chvíli vykládejte a humanitcích a "hodných" lidech. Velmi byste se divil, jak na ně jejich okolí "doplácí", aby dohnalo výpadek, který vzniká jeho nepíděním se po "hnusně materiálních výdobytcích". Pro jeho rodinu to není nic hnusného, naopak. Každá rodina si nějak opatřuje vše, co potřebuje k normálnímu životu, to jen intelektuálové ohrnují nos a mluví o materialistickém způsobu života. Oni jím třeba i mohou pohrdat, jejich rodina ale ne.

Takže běžte k šípku s chválou humanistů, jsou to většinou děsní pokrytci

Jaka 13.4.2006 21:05

a že Havlova popularita klesla až po odchodu z funkce,

to pak mám pocit, že žiji v jiné zemi.

zoch 13.4.2006 20:13

Re: Proboha, jak jste na to přišel? "čím dál více lidí si uvědomuje tu zoufalost jeho pozice

A ještě bych poprosil v souvislosti s  pojistkou demokratických postupů v souvislosti s Václavem klausem,aby byl vzat v úvahu jeho postoj po volbách r.98.Pokud mi chcete říci,že Klausův postup naplnil výsledky voleb demokraticky,pak s Vámi nemohu souhlasit a věřte,že nejsem sám.

Taktně se o té všivárně mlčí,ale všeho s mírou.

Ivan Nový 13.4.2006 18:37

zochu,

podělte vlas dvakrát, pak ještě jednou a ještě jednou a budete mít 8 vlasů :-))) Tak funguje plánování a důsledná ochranářská politika :-))) Vyjednávání se sice pěkná věc, ale musíte mít v záloze stále něco nového, co jiný nemá. EU má v záloze jen zvyšování cel :-))) Než špatný obchod, je lepší žádný obchod, ale co zůstane EU?

zoch 13.4.2006 19:30

Re: zochu,

Zdravím a souhlasím s tím,že je to o technologiích a pokroku.Jenže větší dynamiku dáte pouze tak,jak jsem uvedl. Vše ostatní je  cesta zpátky nebo cesta nikam.Potom opravdu může VK spoléhat jen na ony jím vzývané Blanické rytíře......

Šedovous 13.4.2006 16:18

Ivanovi :"..neregulovaný trh mává s každým pořád a po troškách, vzájemně asynchronně,..."

Člověče Vy jste ale inspirativní, hned jsem si ten neregulovaný trh představil jako POPCORN na plotně a hned mám jasno !

Ivan Nový 13.4.2006 18:16

Šedovousi, velmi

dobrá představa, tak to přesně je. Jedni se teprve rodí, druzí už umírají.

Šedovous 13.4.2006 15:54

No nejhorší je že jsem původně do týhle putyky pod mostem vlezl proto, abych

pana Neumanna podrbal za ouškem za jeho článek.A pak se nechám takhle strhnout.

Čímž to dodatečně činím.

Šedovous 13.4.2006 14:42

"....je umění číst povinné k tomu, aby byl člověk plnoprávným členem společnosti ?..."

No žil byl chlapec, kterého podkarpatský rabi nevzal za pomocníka, protže neuměl číst. Emigroval do Ameriky,zbohatl a když měl podepsat smlouvu která mu zajišťovala milionový obchod, nebyl schopen ji podepsat. Na poznámku společníka Čím jste vy mohl být, kdybyste uměl psát odpověděl stručně To vám mohu říct přesně, pomocníkem rabiho na podkarpatsku :-D

Jak jsou na tom Krejčíř, Pitr a Mrázek netuším, čeští vekláci , pinglové, zelináři a taxikáři včetně pasáku (opory českého mafianského CARGO-KLAUS kapitalismu)prý byli velmi vzdělaní. Trojčlenka, procenta a i velká násobilka jim šla z hlavy impestré jazykové znalosti prý byly . Fuck, fuck ...?

Stredocech 13.4.2006 15:02

Právě veksláky Klaus zlikvidoval už na začátku, pokud jste

si nešiml, že máme konvertibilní měnu.

Šedovous 13.4.2006 15:15

Re: Právě veksláky Klaus zlikvidoval už na začátku, pokud jste

áááááá další těžkej srandista, zlikvidivat veksláky oficiálním přijetím veksláckého kursu a tím jim zhodnotit navekslovaný kapitál.....8-o

Andy 13.4.2006 15:17

Re: Re: Právě veksláky Klaus zlikvidoval už na začátku, pokud jste

to je pravda, kurz měl být jedna koruna socialistická ku jedné marce západoněmecké, popřípadě libře spojených království.

nepálí se ti rentgen ?