5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Luky Strike 15.4.2006 12:11

"Normální" lidé vzbuďte se

V současné společnosti neexistuje "rovnost-volnost-bratrství",na výběr je pouze první nebo druhá strana barikády. Kde první je komunismus,který snad víme co znamená a druhá je kapitalismus,který alespoň nás normální lidi nechá žít,tj. nechá nás pracovat, nekrade nám většinu majetku šílenými daněmi, nechá nám alespoň špetku občanských svobod atd. V Čechách již začal třídní boj, kde na jedné straně stojí plebs, tedy dělníci, utahnutí na namazaném rohlíku hrstkou chytráků v ČSSD, KSČM a Odborech, a na druhé staně zbylá část společnosti. První skupina má Haló noviny, Právo a hromadu bulvárů. Ke druhé skupině snad patří Lidové noviny a MF dnes a snad dále internetové servery, i tak je to tragická nerovnováha. Proto by všechna tato média měla zásadně zpřístupnit diskuze - odkaz dát na hlavní stránku,zavést politické diskuze, umožnit,aby čtenáři zadávali diskuzní témata,umožnit neomezenou velikost přístévků. A všichni by sem měly masivně přispívat - uvádět  příklady ze svého okruhu, oboru, činnosti, života. Jen tak se podaří zamezit vítězství výše uvedeného "plebsu" a ustavovení komunismu v Čechách.

AMico 15.4.2006 8:27

kohout na hnojišti

Potěšilo mne, že roli kohouta v tomto duelu zaujímá prezident Václav Klaus.

Joska 14.4.2006 13:56

Re: Ano to je běžný syndrom,

To není nenávist.. mám pouze názor, že VK není dobrý člověk a mě prospěšný politik. To, že na někoho intelektuálně nestačím mne vůbec neznepokojuje. Není to pro mne to nejdůležitější měřítko! Pro Vás ano?

C.Q.Lafayette 14.4.2006 11:21

Ano to je běžný syndrom,

že nenávidíte někoho, na koho intelektuálně nestačíte. To není nic nového. Jestli s tím chcete něco dělat, tak Vám poradí každý psychiatr.

jepice 14.4.2006 0:02

Re: Re: Re: Re: Víte co?

Křišťálovou kouli beru zpět. Komárek a jemu podobní  brali v potaz exaktní údaje předplyšákových expertů /vytahují je občas doteď/. Pro křišťálovou kouli by srovnání  s nimi bylo urážkou.

Mimochodem: Zkuste si představit tehdejší český spotřební koš a srovnat kvalitu jednotlivých položek s obdobným západním zbožím.  

jepice 13.4.2006 23:52

Vaše dělení společnosti

na dvě skupiny, na exportéry a národ, přičemž zájmy obou skupin jsou v protikladu, je z hlediska ekonomie novátorské, ale v pořádku asi nebude.:-D:-D:-D 

Taraszátaras 13.4.2006 23:39

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Vaše argumenty neobstojí, koruna je stále podhodnocená, což se nejlépe projeví při přechodu na euro. Exportérům by vyhovovalo euro za padesát korun, jenže národ na jejich zisky nemůže pořád doplácet a vytvářet jim měkké prostředí.

Pavel Kořenský 13.4.2006 23:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Ale houby. Žádné ztráty to nepřineslo a kdyby se majetek nechal v rukou bolševika, bylo by to mnohem horší.

Tu transakci bych klidně udělal, protože opakuji "Německé banky v Německu měnily nekonvertibilní korunu na marku za cca. 20:1". Vím to, byl jsem tam a koruny si měnil.

Jediné jak by se tomu dalo zabránit by bylo nechat zadrátované hranice.

Mimochodem, koruna je dneska škaredě nadhodnocená. Zeptejte se libovolného exportéra. Mně osobně to celkem vyhovuje, protože na dovolené je levnějí, ale ekonomiku to poněkud brzdí.

Taraszátaras 13.4.2006 23:21

Re: Re: Re: Víte co?

Tehdejší kupní síla, vyjádřená spotřebním košem a promítnutá do paruty kupní síly je exaktně určenou veličinou, žádnou křišťálovou koulí. Na každém rohu byli k vidění veksláci, budoucí to hybná síla kapitalismu ála Klaus.

Andy 13.4.2006 23:13

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Je mi líto,

:-D:-D:-D

Tarasi, nefanděte si.

Že je to šílený termín, stejně jako všechny ismy, co jich na zemi je, prostě nezakecáte nikým a ničím. RSDr nejsem, ale pár zkoušek z oboru mám- jako každý,  Bulbo.

Já se svým přesvědčením, že civilizace má nárok jen na ..ie, netajím.

jepice 13.4.2006 23:08

Na ty kádry šok nefungoval?

Buďto byli proti šoku očkovaní /A/ anebo jsou ve vaší teorii mezery /B/.

B/ je správně.

Joska 13.4.2006 22:55

Já pořád do toho VK tepu

 A to z toho důvodu, že je v charakteru oslabenej. No prostě je to tak.Křivdil bych mu, kdybych tvrdil, že některé jeho názory nesdílím.. nelíbí se mi taky Eurobyrokracie a její nešťastné nápady jak dirigovat do "důsledků" všem život. Zase však nevěřím tomu, že si to Evropané nechají líbit a tam Klaus pražádnou roli hrát nebude. Klaus je hlavně narcis, nezdravě sebevědomej ( nebo naopak zakomplexovanej?), který nám nic dobrého právě z těchto důvodů nepřinese. V podstatě všichni jeho soupeři v prezidentské volbě ( když nepočítám Bureše) byli lepšími a vyzrálejšími kandidáty. Lid (reprezentovaný tím, co si zasloužíme rozhodl - jako obvykle) špatně! Avšak blýská se na lepší časy! Strana zelených možná uspěje ( to nejsou mí koně) ale je to naznačení trendu konce odporně pragmatických a neslušných stran v Česku. A také konec Klause!

jepice 13.4.2006 22:54

Re: Re: Víte co?

Netušila jsem, že to k těm ekonomům máte tak daleko, že by to bylo na cestovní kancelář. Já nejsem znalec na IP, takže neodhalím, kdo píše z Kolína nad Labem nebo nad Rýnem nebo nedejbože z Koreje.

Co se relace mezi paritou kupní síly a kurzem týče, snažili se vám to už tady osvětlit jiní a neuspěli. Ale zkusím to: relace může existovat takřka mezi čímkoli,  ale jenom někdy to může být významné. Uvědomte si, že ta naše tehdejší kupní síla byla veličina vpodstatě odečtená z křišťálové koule,  zatímco reálný vztah naší koruny k marce byl k vidění na každém rohu.

Taraszátaras 13.4.2006 22:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Vám je milé, že šoková terapie přinesla ztráty v bilionové výši, které zabrzdily ekonomiku na dvacet let dopředu a v roce 1998 vedly k hospodářské krizi? Podhodnocený kurz koruny se srovnává ještě dneska, a bude ještě pár let (pokud se ovšem nedostane k vládě ODS, to by nastal opět proces opačný). Pokud by koruna nebyla volně směnitelná, tu Vaši transakci byste nemohl provést. Na přechod ekonomiky byla řada konceptů, všechny mnohem rozumnější než ten Klausův. I ti komunističtí náměstci by byli lepší, než rozkrádači a tuneláři, kteří přišli po nich. Mimochodem - ti z bývalých kádrů, kteří nebyli úplně ideologicky pomatení, se v nových podmínkách velmi dobře uplatnili, jsou znovu manažery nebo mají své firmy. A konečně - Rusko pro nás bude v budoucnosti znovu velmi významným partnerem, důležitějším než Amerika. Pokud se ovšem panu profesorovi podaří vystoupit z EU, tak by to mohlo nabrat grády.

Taraszátaras 13.4.2006 22:24

Re: Re: Re: Re: Re: Je mi líto,

Aniž bych se jakkoliv snažil, tak jsem si všimnul, že slovo "sociáldemokratismus" pro Vás dodnes bylo španělskou vesnicí. Díky mně a mé trpělivosti s pravicovými exoty jste si něco osvojila, a ještě kušníte.

Pavel Kořenský 13.4.2006 22:19

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

No, problém je v tom, že ten kurs 1:4 nebo 1:10 byl zcela nereálný a vyjadřoval jenom zbožná přání komunistů typu Komárka. Já už nevím, jak bych Vám vysvětlil, že směnný kurs nelze administrativně nasadit, leda by na něj stát připlácel. A to neměl z čeho. Nevýhodný měnový kurs je výsledkem stavu hospodářství, nikoli jeho příčinou.

A kdyby se to stalo, tak by se na tom dalo dobře zbohatnout. Nakupovat v ČR marky za 4 kačky, vozit je do Mnichova a tam je měnit v kursu 1:20 (reálný a existující kurs Dresdner Bank v té době), to by byl šolich. :-) V otevřené ekonomice nic takového jako administrativně stanovený směnný kurs neexistuje a ani existovat nemůže. Emisní banka může do kursu zasahovat jen pomocí velmi omezených prostředků, zejména pokud je to banka malého a chudého státu.

A prodávat něco Rusku nemělo smysl, protože ti nám dluží ještě teďka a s nima spousta pronárodů typu Lybie nebo Angola.

Řekněte rovnou, že podle Vás by bylo lepší nechat podniky ve státních rukou, ovládané komunistickými náměstky a dále mít devizy na příděl. Tedy vlastně zachovat chcípající bolševickou ekonomiku, podobně jako na Kubě. Jenže to bychom vydrželi přesně těch šest měsíců nebo rok, protože už ani Bulhaři nám nechtěli dodávat své počítače "Pravec" za leva a chtěli za ně dolary. Krom toho, jak už jsem napsal, tak na devizových aukcích byl kurs ještě mnohonásobně vyšší, takže marka za 20 znamenala hodně nadhodnocenou korunu.

Sorry, ale mně je milejší, že to proběhlo tak jak to proběhlo a nijak netoužím mít od bolševického dubiska plyn za čtvrtinové ceny výměnou za loajalitu.

Andy 13.4.2006 22:14

Re: Re: Re: Re: Je mi líto,

v první řadě se naučte vůbec číst, pak můžete číst po sobě, pak po Vízkovi a když se budete hodně snažit, tak si všimnete, že o původu slova sociál... bleble netvrdím nic jiného než vy.

Taraszátaras 13.4.2006 22:12

Re: Re: Re: Je mi líto,

...demokraty spojit a umetli... Už to po sobě začnu číst, socialistický závazek.

Taraszátaras 13.4.2006 22:10

Re: Re: Je mi líto,

Vždyť říkám, potřebovala byste doškolování. Sociáldemokratismus je starý Stalinův termín, který s tímto odpudivým jevem bojoval velmi urputně, skoro stejně, jako VK. Sociáldemokratismus byl pro Stalina větším nebezpečí, než nacismus, což vedlo k tomu, že němečtí komunisté se na příkaz Moskvy odmítli s německými sociálními demokraty a umetli tak Ádovi cestu k moci. Ovšem Hitler se socany bojoval stejně vášnivě, takže Vašík se ocitá v pěkné společnosti. Co všechno  já neudělám pro kultivaci české pravice?

Taraszátaras 13.4.2006 21:59

Re: Víte co?

To nejsou moje teorie, ale obecně známá ekonomická násobilka, v pravicových kruzích však přijímaná s nedůvěrou. Pravičáci také vedou cestovní kanceláře, protože neustále někoho posílají někam: zeptat se ekonomů, do Koreje, na Kubu, místo toho, aby řekli nějaký názor. Jaký je tedy Váš názor na relaci mezi paritou kupní síly a kurzem?

jepice 13.4.2006 21:47

Víte co?

Běžte se zeptat ekonomů, co připravovali prodej Škodovky, co by řekli vaší teorii o kursu koruny a o paritě kupní síly. Když vám to pochválí, můžete se vítězně vrátit.

Andy 13.4.2006 21:34

Re: Je mi líto,

a proč by to měl zrovna vám vysvětlovat ? Vysvětluje nám snad někdo něco ? Například proč premiér obhajuje přestupníky zákona  z řad své politické strany ?

Vám se boj se sociáldemokratismem ( pěkný výraz, takový úderný, jako sociálrealismus) nelíbí a chcete ho vysvětlovat, mně se líbí a s vysvětlovat ho nepotřebuji, je mi jasný.

Oba si tak maximálně můžeme trhnout ploutví. A to já ty šašky narozdíl od vás platím.

F.Vízek 13.4.2006 21:23

Je mi líto,

že na tento věcný a fundovaný text nebude reagovat ani Hrad a ani strana čestného předsedy V.Klause. Nikdy jsem se nedočkal vysvětlení, proč prezident republiky (součást výkonné moci, jejímž vrcholem je vláda) se doma i venku opakovaně pouští  do bohatýrského boje nejen s dirigismem a sociáldemokratismem, ale s plným nasazením i s europeismem, multikulturalismem, „environmentalismem“, „humanrightismem“ a zvláště nebezpečným NGO-ismem a v poslední době homosexualismem. 

Nedozvíme se, proč za pouhé tři roky vrátil V.Klaus 21 zákonů (z toho zatím 18 bylo poslanci přehlasováno), což bylo více než Václav Havel za osm let. Sám tento postup u V.H. kritizoval. Prezident má plné právo účastnit se jednání vlády a ZÁSADNÍ připomínky ventilovat dokonce dřív, než se návrh zákona dostane do parlamentu.  Nedělá to, vrací a vrací a PS přehlasovává...  Trochu dospělosti by ani tady neškodilo!  

Taraszátaras 13.4.2006 21:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Reálný poměr síly ekonomik české a německé byl - vyjádřen měnou - v paritě kupní síly 1 : 4, po redukci z obchodně- technických důvodů max. 1 : 10, nikoliv ve veksláckém kurzu 1 : 22, což nasadil v podstatě administrativně pan profesor. Já nechci, aby se k nám dováželo německé pivo za 8 Kč, jak mi podsouváte, já jsem na tom příkladu vysvětloval dopad nevýhodného měnového kurzu na hospodářství: pouze z důvodů nevýhodně nastavené směny jeden sosá stejné pivo za stovku, druhý za pětadvacet. Klausova zbrklá transformace a privatizace (z čistě kriminálních důvodů doprovázená obrovskými ztrátami) neměla ani politicky ujasněný rámec. Jistě jste zaznamenal, že Ukrajina dodnes platila za plyn čtvrtinu světové ceny. Našla své štěstí v přitulení k Západu (což je její právo), a čeští novinářští idioti se rozhořčují, že je Ruskem vydírána. Může někdo někoho vydírat, když chce za surovinu světovou cenu? Proto ani my jsme nemuseli z východních trhů bezhlavě utect (dnes se tam s obtížemi vracíme), a nemuseli jsme na Rusy dělat politická ramena, když v podstatě rozpustili Varšavskou smlouvu a RVHP dobrovolně. Neboli: nepochybně nutná změna měla být prováděna gradualisticky, krok po kroku, jak navrhovali někteří ekonomové, kteří byli Klausem a Dlouhým doslova uřváni. (Mimochodem - výsledkem tohoto rozumného konceptu byla privatizace Škodovky MB.) Nahoře se někdo vyjádřil o Klausovi nevhodnou formou. Obsah však sedí.

Josef Kalek 13.4.2006 21:11

Re: p.Neumanne, tady jste trochu mimo dle mého názoru

:-DSuhlasím a že ten boj proti islámu bude těžký je nasnadě.

Jaka 13.4.2006 21:05

a že Havlova popularita klesla až po odchodu z funkce,

to pak mám pocit, že žiji v jiné zemi.

Jaka 13.4.2006 20:58

pokud chybí pochopení, že na humanitu či charitu je třeba nejprve "vydělat", tak to je těžké

vždycky je něco za něco. Pokud chci být velkorysý, sociálně cítící či jak ještě víc lze onen životní postoj nazvat, musím na to mít. Nemůžu takový být na svůj úkor. Víte, znám zblízka, jak se žije s "humanistou". Takový člověk je ke všem kolem laskavý, velkorysý, chápavý, nikdy nevstupuje do konfliktu, šlápne-li někomu na nohu, omdlí. Onen velkorysec není na nikoho náročný, nikoho nikam netlačí, nikomu neodporuje, po nikom nic moc tvrdě nevyžaduje.

S tímhle přístupem však ale nic nemá, nedosáhne. Nevadí, žije-li tak na vlastní úkor, je to jeho problém, že žije nekonečně střídmě. Jenže on takový velkorysec obvykle nežije sám, a lehce přijímá, že to kolem něj všechno normálně funguje. Vůbec mu ale nedojde, že to není jeho zásluhou, že to je jen díky jeho partnerům.

Takže mi klidně ještě chvíli vykládejte a humanitcích a "hodných" lidech. Velmi byste se divil, jak na ně jejich okolí "doplácí", aby dohnalo výpadek, který vzniká jeho nepíděním se po "hnusně materiálních výdobytcích". Pro jeho rodinu to není nic hnusného, naopak. Každá rodina si nějak opatřuje vše, co potřebuje k normálnímu životu, to jen intelektuálové ohrnují nos a mluví o materialistickém způsobu života. Oni jím třeba i mohou pohrdat, jejich rodina ale ne.

Takže běžte k šípku s chválou humanistů, jsou to většinou děsní pokrytci

ap 13.4.2006 20:42

p.Neumanne, tady jste trochu mimo dle mého názoru

Musím souhlasit s tím, co po ránu napsal p. Pergill:

Z textu Klausova článku jsem nabyl dojmu, že VK si je islámského nebezpečí vědom, ale že se zaměřuje spíše na příčiny současného stavu, tedy toho PROČ je pro Evropu a teď islám tak nebezpečný. A hlavní příčinou na straně Evropy (a zejména EU) je onen europeismus, protože ten znemožňuje evropským komunitám se aktivně bránit. EK, která se po atentátech v Madridu a Londýně zmohla pouze na blábol "žádný islámský terorismus neexistuje", je pro nás reálně větším rizikem než jaderná bomba v rukou islámských teroristů. A díky právě ideologii a praxi europoeismu se jí není možno zbavit a může dál produkovat stovky nesmyslných opatření, která riziko islámského terorismu i islamismu jako takového budou dále zhoršovat.

Pokud jednou budeme bojovat s islámským terorismem a budeme chtít být úspěšní, pak s největší pravděpodobností budeme muset nejprve zlikvidovat struktury EU, aby v tom boji nepřekážely, případně se nepostavily nepokrytě na stranu nepřítele, což některé celebrity EU činí už dnes.

Jaka 13.4.2006 20:30

no, to je noblesa

Pavel Kořenský 13.4.2006 20:27

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Šedovousi,

Mimochodem, ten příklad s pivem je taky nesmysl. Tomu Němci nikdo nezaplatil žádný profit. Prostě si od hospodského koupil tři piva za cenu, za kterou hospodský pivo prodává. Obdobně s tím Čechem v Německu.

Ten poměr prostě vyjadřuje reálnou sílu ekonomiky české a německé a ještě na blbém příkladu, protože pivo má každý vlastní, na rozdíl od ropy, plynu nebo třeba přesných CNC strojů.

Vy byste navíc chtěl, aby se německé pivo dováželo k nám a tady se prodávalo za 8 Kč. Jenže ten Němec vám ho za tu cenu prostě neprodá, ten za něj chce 5 marek.