26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Žravenky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Honza z podhůří 11.6.2007 12:09

Re: Re: Stejně si myslím

R^ taky mne pobavilo jak tu "brečí" OSVČ

PeRe 11.6.2007 12:07

Re: Re: Stravenky jsou v Evropě běžné

to se Vaší milosti netýká, to bylo pro ty, co se chtějí něco nového dozvědět

Varan 11.6.2007 12:06

Re: Stejně si myslím

Jasně, že pokud se zruší stravenky a zaměstnavatel vám přidá stovku hrubého denně, půjde to. Ale vy zaplatíte daň z příjmu ze 100 místo původních cca 50 a abyste dostal 100 hrubého, musí zaměstnavatel vydat asi 130,- (nechytejte mě přesně za slovo) místo původní padesátky, kterou si navíc taky mohl odečíst z daní.  A to chci vidět :-).

slovan 11.6.2007 12:05

Re: Stejně si myslím

Rozdelujete poctive benzin a provozni naklady vaseho auta na cast kterou si zapocitavate do provoznich nakladu a na cast kterou si nezapocitavate protoze je to na ryze soukrome ucely? A co naklady na telefonovani, oddelujete je na firemni a soukrome? Ale poctive, nelzete!

Jura Jurax 11.6.2007 11:55

Re: Re: Re: Re: Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

No, půldruhé hodiny práce na dvacet zaměstnanců je minimálně dvě stovky na mzdových a ostatních nákladech té učetní - 10 Kč měsíčně na zaměstnance.

ludolf 11.6.2007 11:53

ach jo

Kazdemu jen trochu uvazujicimu cloveku musi byt jasne, ze ze stravenek maji prijem hlavne firmy, ktere se zabyvaji jejich distribuci. Pro ostatni je to prodelecna zalezitost (nebo presneji to muze byt prinosne pro ty, kteri je dostavaji, pokud je dostatecny pocet lidi nedostava - pak ovsem na jejich ukor). Je to tedy takove to levicove "my vam neco dame zadarmo", pricemz zadarmo to samozrejme neni.

Milda 11.6.2007 11:53

Re: ne novináři, ale rádoby pravicový trubka Vlk st.

Jura Jurax 11.6.2007 11:50

Re: Re: Neexistuje žádný důvod,

No, nepřesune. Stát se musí někde napakovat. Ale mělo by - státu by mohlo stačit jen to, co inkasují stravenkové firmy - pro zaměstnavatele i zaměstnance by to pak vyšlo beze změny.

Jura Jurax 11.6.2007 11:42

Re: Re: Rozkošné

Houby trh - blbé zákony, které složitě tenhle peníz daní takhle, tenhle onakle a tenhle vůbec - a pak teprve trh, který ke škodě zaměstnanců, co to finacují, téhle hovadiny využívá ... ;-€(Y)

Jura Jurax 11.6.2007 11:37

Re: Popsal jste to naprosto přesně

R^R^R^

Jura Jurax 11.6.2007 11:36

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

No,

mnozí lidé totiž baští všelijaké saláty i bagety i se stravenkami, za které pak nakupují potraviny pro rodinu, aby se pořádně najedli až doma ... :-D ... nemyslím, že vliv stravenek je až takový ...

Jura Jurax 11.6.2007 11:32

Re: Re: Re: Stejně si myslím

Máte pravdu, co by se měla do kamene tesat. Ovšem s našimi zákonodárci je to jak s c.k. generály - s jejich blbostí je nutno počítat jako s faktem.

Jura Jurax 11.6.2007 11:31

Re: Re: No pane Vlku, ještě je druhá cesta

Je pozoruhodné, jak nízká je úroveň matematického myšlení mezi lidem. Lze přece daně a pojištění nastavit tak, aby na té tisícovce navíc netratil ani zaměstnanec ani firma a vyšlo to stejně jako teď. Akorát by se neplatili obolus stravenkovým firmám za tu jejich zbytečnost a Vy byste nemusel vynakládat prostředky na evidenci a rozdělování stravenek.

Pravdu nemá Vlk. Ovšem vždy a všude osvědčená blbost našich zákonodárců napříč politickým spektrem - tedy nejde-li o jejich prebendy - tohle prosté a výhodné řešení smete ze stolu. Vládu pro jistotu ani nenapadlo, že by mohla slíznout to, co teď padá stravenkovým firmám.

Jindra 11.6.2007 11:28

Re: Re: Stejně si myslím

nezávidím ani v nejmenším, celá ta šaškárna ze stravenkama mi připadá ovšem zhovadilá. Takto se totiž masově generují neproduktivní náklady.

Jindra 11.6.2007 11:25

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

Nepřeji si aby nějakej Topolánlův nebo Paroubkův ouřada reguloval nebo moderoval moje stravovací návyky a státu je do toho prd cpu-li se topinkama s česnekem nebo tatarákem  z pravý svíčkový....

Jura Jurax 11.6.2007 11:24

Re: Stejně si myslím

Nezáviďte - ten zaměstnanec si na ten trik taky musí vydělat, firma si peníze netiskne. OSVČ mají zas jiné úlevy. Buďte ubezpečen, že dobrotivý stát dbá na to, aby všechny odíral co nejvíc a ty pilné a šikovné pak ještě víc.

Jindra 11.6.2007 11:23

Re: Stravenky jsou v Evropě běžné

no a co my s tím....

třetí 11.6.2007 11:22

Re: No pane Vlku, ještě je druhá cesta

A kdepak vám jako zaměstnavatel na zvýšení platu seberu ? co ? Je to tak tisícovka. To by se musely sociální a zdravotní z 35 % snížit na asi 2O až 25%. A byly by státní  pokladny prázdné. Tudy cesta, milý pane ,pro vládu nevede. Pravdu má vlk, ne koza.

Jindra 11.6.2007 11:22

Re: Nesouhlas.

Vlk asi taky chodil v pátek na nákupy s plnou peněženkou těhle žebračenek ve víře "že je to pro něj výhodné". Výhodné to ovšembylo jen pro ty stravenkové firmy, které jsou absolutně zbytečným parazitem.

Jura Jurax 11.6.2007 11:22

Re: Stravenky se nehodí

Přečtěte si Bubíkův a můj příspěvek výše a možná pochopíte, že přinejmenším v tomto konkrétním případě Vaše ať již jakkoliv barevné vidění světa z Vás dělá hlupce.

Jindra 11.6.2007 11:20

Stejně si myslím

Že lidi měli dostat za práci slušně zaplaceno a ne být ponižováni nějakými  poukázkami. Daňové zvýhodění a sazby pak pro všechny a ne jen pro vybrané, jako OSVČ na podobný trik nedosáhnu, nebo ano?

JoJo 11.6.2007 11:20

Re: Re: Re: Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

Dělal jste to někdy? Bez automatizovaného software práce max na půldruhé hodiny (při průměrně 20 zaměstnancích) a to i včetně prodeje. Pokud to účetní nezvládne, je zadarmo drahá a měla by jít doplňovat zboží do kaufu.

Jura Jurax 11.6.2007 11:18

Nesouhlas.

Stravenková firma je zbytečný prostředník stojící mezi zaměstnancem a jeho obědem či jiným pokrmem, kterého si ten zaměstnanec nuceně musí platit. Díky pošetilosti zákonodárců zlobbovaných a uplacených patřičnými firmami, vyčůranosti odborových bossů, kteří tohle obírání zaměstnance prezentují jako velké vítězství nad kapitalistickými vydřiduchy a v neposlední řadě díky přejímání kdejaké voloviny z ciziny.

Peníze jsou známy od šerého dávnověku a jejich oběh je propracován. Na co tedy extra poukázky, z nichž nějaké procento se nezmění v pokrm, ale zisk vydavatele oněch extra poukázek? Dalo by se říct, že ta koruna či kolik z šedesátikorunové stravenky by se na tom dlabanci stejně nepoznala, ale stravenkové firmy z ní slušně žijí.

Ano, firma může přispívat na hodnotu stravenky nezdaněnými penězi. A aby se toho nezneužívalo, musí to taky patřičně evidovat a vykazovat, což ovšem taky platí ten strávník - zaměstnanec, protože firma - pokud si prachy netiskne - jiné peníze než ty, co jí zaměstnanci vydělají nemá - ať už ti zaměstnanci obchodují na burze, montují auta nebo kopou kanály.

A ty daně, resp. daňová výhodnost stravenek - výše daní a výše všelikých odpočtů jsou jen hra s čísly. Zachovat daňovou výhodnost sumy na stravování lze jednoduše i tak, že firma dá ten příspěvek do výplaty, zaměstnanec dostane peníz v platné měně a za ten si zakoupí pokrm podle svého uvážení, a daně a pojištění budou upraveny tak, aby netratil zaměstnanec ani firma - a stát pak může získat to, co se nyní platí stravenkovým firmám, aby si mohl zaplátovat rozpočtový definic vzniklý díky rozhazovačným socanům (a bohužel nejen jim), kupujícím si za státní peníze hlasy voličů. Jenže tohle jednoduché a prosté řešení se proti jekotu odborů a lobbingu stravenkových firem stěží prosadí.

A je pozoruhodné, že tohle nechápe ani starší Vlk, jehož příspěvky jinak čítám se zalíbením.

JoJo 11.6.2007 11:12

Re: Re: Re: Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Vy jste pochopil, že doba, kdy ti, co vydělávali podstatně víc než kolektiv, byli nemilosrdně vládnoucím režimem zatlučeni do země, je snad už nenávratně pryč?

Náklady na zpracování samozřejmě užírají zisk příjemci stravenek, ten má potom na výběr, jestli chce vydělat na jídle 10 Kč nebo 9,80, jestli chce mít pravidelné strávníky nebo ne.

Napadlo Vás někdy, proč u nás nejsou vidět samoobslužné čerpací stanice PHM na platební karty, když ve světě jsou běžné? Napadlo Vás někdyproč už jsou v Čechách běžné rozdílné ceny pro ty, co platí hotově a pro platící kartou? Máte představu, kolik si účtuje banka za platební transakci, v případě platebních karet plně automatizovanou? Viděl jste někdy, jaké provize má CCS? Proč nikdo neřve proti těmto nehorázným pijavicím? Že by za nimi stejně jako za odpůrci stravenek stála nějaká zájmová skupina?

Dobře nám tak, bulíkům, nechme se vodit za kruh v nose.

Bubik 11.6.2007 11:06

Re: Popsal jste to naprosto přesně

Špatně. Jejich hlavním cílem je zajisit prosperitu stravenkovým firmám.:-/

Bubik 11.6.2007 11:03

No pane Vlku, ještě je druhá cesta

a/ podniku snížit daně

b/ mně snížit daně taky a zvednout mi plat o to, co do stravenek podnik strká.

A pak stravenek, ze kterých nejvíce profitují stravenkové firmy, netřeba.....

Ony ty hospody mají taky raději hotové peníze, ze kterých jim nikdo nestrhává procenta.....:-D

PeRe 11.6.2007 10:57

Stravenky jsou v Evropě běžné

Mám dojem , že autor (viz. první odstavec) a spousta diskutujících má mylný dojem, že stravenky jsou nějaký náš socialistický vynález. Stravenky jsou ale min. v Evropě zcela běžné a systém v ČR zdaleka nepatří mezi ty nejštědřejší. viz. např.:  http://www.zachrantebenefity.cz/clanky/media-o-reforme/stat-chce-sahnout-zamestnancum-na-stravenky

Alfred 11.6.2007 10:56

Re: Re: Zaměstnanec si domluví . . .

Pokud nějaký podnikatel postaví potenciálního zaměstnance před volbu "ber nebo běž", je tu přece solidární, schopná levice, která mu nabídne zaměstnání za lepších podmínek a hrubián ostrouhá. Nebo ne? Pan poslanec Křeček například umí stavět domy, které dokáží být ziskové i s regulovaným nájemným, ale nestaví je. Vždyť to je skoro jako by někdo měl lék na rakovinu, jenom to oznámil v novinách a strčil do šuplíku. Kde je solidarita? A co teprve umějí pánové Paroubek, Sobotka, Filip? Proč nepodnikají a nenabídnou svým nespokojeným stoupencům práci? Levičáků je přece kolem 50%, měli by si stačit i bez "pravičáků a modrých svazáků". Hej, rup.

R 11.6.2007 10:50

Reforma veřejných výdajů.

Stravenky v dnešní době je jen jedna snad z několika stovek úlev na daních státu. Je pochopitelné, že když musí být nějaká forma reformy, která má zarazit rostoucí deficit, tak prvním cílem reformy bude tyto výjimky omezit. Bohužel omezit mandatorní výdaje, důchody, sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti adt je politicky mnohem neprůchodnější, takže reforma v první řadě bude omezovat tyto úlevy na daních.  Podniky, které chtějí mít zdravé zaměstnance, budou muset tyto stravenky hradit ze zisku.

David 11.6.2007 10:47

Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Zajímalo by mně, co by si zaměstnanec vybral, kdyby dostal nabídku: buď stravenku v nominální hodnotě 80 Kč nebo 35 Kč v platu každý pracovní den.