7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Žravenky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
IS 11.6.2007 17:19

Re: Omyl, stravenky mají zajsitit stravu.

Nejde o nějaké ponižování, ale cílem je zajistit stravování během pracovní směny. Ve velkých firmách mají závodní jídelny a zaměstnanci tam žádné stravenky nedostávají. Stravenky se využívají u malých firem, které si nemohou pořídit závodní jídelnu. Stravenka není peněžní poukázka, což  znamená, že se v zásadě nevrací zpět, jestliže cena vybrané stravy nedosáhne výše hodnoty stravenky. Jako OSVČ jste na úrovni podnikatele a máte šanci stravenky zavést, jestli budete mít zaměstnance a sám se zaměstnáte. Nezáviďte.

Jura Jurax 11.6.2007 11:18

Nesouhlas.

Stravenková firma je zbytečný prostředník stojící mezi zaměstnancem a jeho obědem či jiným pokrmem, kterého si ten zaměstnanec nuceně musí platit. Díky pošetilosti zákonodárců zlobbovaných a uplacených patřičnými firmami, vyčůranosti odborových bossů, kteří tohle obírání zaměstnance prezentují jako velké vítězství nad kapitalistickými vydřiduchy a v neposlední řadě díky přejímání kdejaké voloviny z ciziny.

Peníze jsou známy od šerého dávnověku a jejich oběh je propracován. Na co tedy extra poukázky, z nichž nějaké procento se nezmění v pokrm, ale zisk vydavatele oněch extra poukázek? Dalo by se říct, že ta koruna či kolik z šedesátikorunové stravenky by se na tom dlabanci stejně nepoznala, ale stravenkové firmy z ní slušně žijí.

Ano, firma může přispívat na hodnotu stravenky nezdaněnými penězi. A aby se toho nezneužívalo, musí to taky patřičně evidovat a vykazovat, což ovšem taky platí ten strávník - zaměstnanec, protože firma - pokud si prachy netiskne - jiné peníze než ty, co jí zaměstnanci vydělají nemá - ať už ti zaměstnanci obchodují na burze, montují auta nebo kopou kanály.

A ty daně, resp. daňová výhodnost stravenek - výše daní a výše všelikých odpočtů jsou jen hra s čísly. Zachovat daňovou výhodnost sumy na stravování lze jednoduše i tak, že firma dá ten příspěvek do výplaty, zaměstnanec dostane peníz v platné měně a za ten si zakoupí pokrm podle svého uvážení, a daně a pojištění budou upraveny tak, aby netratil zaměstnanec ani firma - a stát pak může získat to, co se nyní platí stravenkovým firmám, aby si mohl zaplátovat rozpočtový definic vzniklý díky rozhazovačným socanům (a bohužel nejen jim), kupujícím si za státní peníze hlasy voličů. Jenže tohle jednoduché a prosté řešení se proti jekotu odborů a lobbingu stravenkových firem stěží prosadí.

A je pozoruhodné, že tohle nechápe ani starší Vlk, jehož příspěvky jinak čítám se zalíbením.

Jindra 11.6.2007 11:22

Re: Nesouhlas.

Vlk asi taky chodil v pátek na nákupy s plnou peněženkou těhle žebračenek ve víře "že je to pro něj výhodné". Výhodné to ovšembylo jen pro ty stravenkové firmy, které jsou absolutně zbytečným parazitem.

autor 11.6.2007 18:18

Re: Nesouhlas.

Milý Juraxi, na začátku zamyšlení máte chybu! Žádný zamenstanec SI JE KUPOVAT NEMUSÍ!! Ale všichni si je kupují rádi . V tom je ten vtip.

Bubik 11.6.2007 11:03

No pane Vlku, ještě je druhá cesta

a/ podniku snížit daně

b/ mně snížit daně taky a zvednout mi plat o to, co do stravenek podnik strká.

A pak stravenek, ze kterých nejvíce profitují stravenkové firmy, netřeba.....

Ony ty hospody mají taky raději hotové peníze, ze kterých jim nikdo nestrhává procenta.....:-D

třetí 11.6.2007 11:22

Re: No pane Vlku, ještě je druhá cesta

A kdepak vám jako zaměstnavatel na zvýšení platu seberu ? co ? Je to tak tisícovka. To by se musely sociální a zdravotní z 35 % snížit na asi 2O až 25%. A byly by státní  pokladny prázdné. Tudy cesta, milý pane ,pro vládu nevede. Pravdu má vlk, ne koza.

Jura Jurax 11.6.2007 11:31

Re: Re: No pane Vlku, ještě je druhá cesta

Je pozoruhodné, jak nízká je úroveň matematického myšlení mezi lidem. Lze přece daně a pojištění nastavit tak, aby na té tisícovce navíc netratil ani zaměstnanec ani firma a vyšlo to stejně jako teď. Akorát by se neplatili obolus stravenkovým firmám za tu jejich zbytečnost a Vy byste nemusel vynakládat prostředky na evidenci a rozdělování stravenek.

Pravdu nemá Vlk. Ovšem vždy a všude osvědčená blbost našich zákonodárců napříč politickým spektrem - tedy nejde-li o jejich prebendy - tohle prosté a výhodné řešení smete ze stolu. Vládu pro jistotu ani nenapadlo, že by mohla slíznout to, co teď padá stravenkovým firmám.

Ivošek 11.6.2007 14:40

Re: Re: Re: No pane Vlku, ještě je druhá cesta

Vážně máte pocit, že po zrušení stravenek vláda opravdu bude ochotná upravit daně tak, aby na tom netratil ani zaměstnavatel, ani zaměstnanec? Anebo bude ráda, že díky zrušeným stravenkám dostane od zaměstnavatelů zase o něco vyšší daně, protože tam už nebudou odpisy za ty nešťastné stravenky?

jirka.s. 11.6.2007 13:16

Re: Re: No pane Vlku, ještě je druhá cesta

No třeba prodej Jaguára a kup si kolo, milicionáři!

PeRe 11.6.2007 10:57

Stravenky jsou v Evropě běžné

Mám dojem , že autor (viz. první odstavec) a spousta diskutujících má mylný dojem, že stravenky jsou nějaký náš socialistický vynález. Stravenky jsou ale min. v Evropě zcela běžné a systém v ČR zdaleka nepatří mezi ty nejštědřejší. viz. např.:  http://www.zachrantebenefity.cz/clanky/media-o-reforme/stat-chce-sahnout-zamestnancum-na-stravenky

Jindra 11.6.2007 11:23

Re: Stravenky jsou v Evropě běžné

no a co my s tím....

PeRe 11.6.2007 12:07

Re: Re: Stravenky jsou v Evropě běžné

to se Vaší milosti netýká, to bylo pro ty, co se chtějí něco nového dozvědět

R 11.6.2007 10:50

Reforma veřejných výdajů.

Stravenky v dnešní době je jen jedna snad z několika stovek úlev na daních státu. Je pochopitelné, že když musí být nějaká forma reformy, která má zarazit rostoucí deficit, tak prvním cílem reformy bude tyto výjimky omezit. Bohužel omezit mandatorní výdaje, důchody, sociální dávky, podpory v nezaměstnanosti adt je politicky mnohem neprůchodnější, takže reforma v první řadě bude omezovat tyto úlevy na daních.  Podniky, které chtějí mít zdravé zaměstnance, budou muset tyto stravenky hradit ze zisku.

malstoka 11.6.2007 10:43

stravenky výmysl socialistů a odborářů

Vždyť je to jen další pokus o sociální dávky a vůbec nejde o zajištění stravy pro zaměstnance. Jako podnikatel, když přišli zaměstnanci k vůli stravenkám a já jim nabídl zajištěné stravování formou cateringu tak to odmítli s oddůvodněním, že  za stravenky si mohou nakoupit nákup pro rodinu. Tak jsem jim dal prd, protože to není zajištění stravování, ale skryté zvýšení platu.

Andrea 11.6.2007 10:44

Re: stravenky výmysl socialistů a odborářů

;-D;-D;-D to jste je fakt musel namíchnout

Kylchap 11.6.2007 10:27

Stravenky se nehodí

do modrobolševického vidění světa.

Jura Jurax 11.6.2007 11:22

Re: Stravenky se nehodí

Přečtěte si Bubíkův a můj příspěvek výše a možná pochopíte, že přinejmenším v tomto konkrétním případě Vaše ať již jakkoliv barevné vidění světa z Vás dělá hlupce.

autor 11.6.2007 9:53

pane Pašku,

odpověď na Vaši otázku je pod Andreou. Chtěl jsme to poslat vám,ale nemám adresu. Zdravím

BM 11.6.2007 9:25

pomatene pojmy

Zaradenie nakladu na stravenky do danovo uznatelnych nakladov je len prerozdelovanie verejnych financii - teda jav skor blizky lavici a urcite nie konzervativnej politike. Nepochopil som teda, preco by podla autora "postkomunisti infiltrovani do ministerstiev" alebo CSSD mali toto prerozdelovanie rusit. Myslienka zrusit tuto dotaciu a zaroven paritne ZNIZIT danove zatazenie a ponechat na slobodnej voli obcana ako s touto sumou nalozi je v sulade s programom pravicovej strany.

Ono vobec stravenky su peknym prikladom pokrytectva "socialneho" statu. V zakonniku prace je narok na "teple" jedlo, co u vacsiny mensich firiem sidliacich mimo miest nie je technicky mozne, takze ho nahradime "studenou" stravenkou, za ktore ludia z tychto oblasti nakupuju v hypermarketoch "teplu" stravu.

Celkove by sa tento clanok dal chapat skor ako plateny lobbing stravovacich spolocnosti, ktore sa prizivuju na "teplej" strave.

Saša 11.6.2007 9:22

Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

že stravenky za situace jejich všeobecného rozšíření jsou velmi významné ekonomicky. Jejich nepřímou podporou vláda přímo podporuje lokální trh a místní výrobce a poskytovatele služeb.

Levná stravenka totiž vede příjemce k tomu, aby ji skutečně utratil za stravu. Tím udržuje ve městech dostatečnou síť restaurací a jídelen. A samozřejmě i jejich dodavatele surovin a nápojů. Odstranění stravenek přinese pokles tržeb restaurací a zmenší množství denně vařeného jídla. Mnozí lidé se budou na jídle všelijak šidit a jíst během dne jen nějaké saláty nebo bagety s tím, že pořádně se nají až doma. Odstranění stravenek se nemůže nepromítnout do poklesu počtu lidí zaměstnaných v gastronomii. Tedy i do počtu zařízení. A tím i do turistické atraktivity atd. atp. a efekty se nabalují a nabalují...

Andrea 11.6.2007 9:39

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

neděláte náhodou v Gastrotouru?;-D;-D;-D;-D

Corsini 11.6.2007 9:48

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

Bla bla bla... to si opravdu myslíte, že zaměstnanci obědvají jenom proto, že dostanou stravenky? A, že se za stravenky nedá koupit třeba ta bageta? Nebo cigára a kafčo k obědu?

Máte příznaky typického levičáckého uvažování - lidi sou blbí, musíme je za ruku dovést do jídelny, aby nám nepomřeli hlady.

A navíc - co kdyby si místo rajské s knedlíkem koupili někde studený zeleninový salát? Jak by to s českou kuchyní dopadlo, že?

Honza42 11.6.2007 9:48

Popsal jste to naprosto přesně

Stravenky jsou nátlakovým prostředkem jak donutit pracující, aby část svých peněz utratili předepsaným způsobem v předepsaných zařízeních. Jejich hlavním cílem je zajisit prosperitu těmto zařízením. Konečně to někdo řekl.

Pokud bych chtěl jíst skutečně zdravě, nikdy nepůjdu do hospody.

Bubik 11.6.2007 11:06

Re: Popsal jste to naprosto přesně

Špatně. Jejich hlavním cílem je zajisit prosperitu stravenkovým firmám.:-/

Jura Jurax 11.6.2007 11:37

Re: Popsal jste to naprosto přesně

R^R^R^

pulec 11.6.2007 10:10

Není to pravda, daňové zvýhodnění bych zrušil

U nás ve firmě stravenky nejsou a většina lidí na jídlo přesto chodí a platí si ze svého (do stejné jídelny chodí lidé z jiných firem s tiketkama). Víte kolik lidí si za tiketky nekupuje teplé jídlo, ale utratí je v obchodech za nákupy ?

Navíc víte o kolik Kč by mohlo být jídlo levnější, kdyby se neplatily náklady na firmy prodávající tiketky ??  Typuji  že o 5 až 10 Kč.

F2 11.6.2007 10:33

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

A nevedlo by to paradoxně naopak k poklesu ceny za polední menu či hotovky?

vládík 11.6.2007 10:43

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

Znám lidi, kteří za stravenky jídlo nekupují. A je jich dost. Konec-konců se máme každý o sebe postarat (pokud můžem - a kdo je zaměstnán, ten může).

Jindra 11.6.2007 11:25

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

Nepřeji si aby nějakej Topolánlův nebo Paroubkův ouřada reguloval nebo moderoval moje stravovací návyky a státu je do toho prd cpu-li se topinkama s česnekem nebo tatarákem  z pravý svíčkový....

Jura Jurax 11.6.2007 11:36

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

No,

mnozí lidé totiž baští všelijaké saláty i bagety i se stravenkami, za které pak nakupují potraviny pro rodinu, aby se pořádně najedli až doma ... :-D ... nemyslím, že vliv stravenek je až takový ...