25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Žravenky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Petr kohout 11.6.2007 7:31

Technicky vzato - stravenky jsou daňová úleva

A jako taková komplikuje systém a z celkového hlediska nemá výdaj na tisk a distribuci stravenek odůvodněný (je zbytečný). A pokud je zruší a nahradí daňovou úlevou jinde (daň ze mzdy), nemám s tím problém.

Ivan Nový 11.6.2007 7:27

Neexistuje žádný důvod,

proč by stát měl přispívat na obědy zaměstnancům, proč by zaměstnanci měli být okrádáni o část mzdy stravenkami.

loula 11.6.2007 8:03

Re: Neexistuje žádný důvod,

vy si opravdu myslíte, že zrušením stravenek se odpovídající část peněz přesune do výplatních pásek? To si opravdu myslíte?

Nelde 11.6.2007 9:15

Re: Re: Neexistuje žádný důvod,

Přesune, pokud to bude zrušení stravenek + přesun příslušné částky do snížení daňového základu + navýšení mzdy. Ono by stačilo, kdyby to dali jako možnost a firmy to rády udělají. Stravenky jsou ve skutečnosti docela drahé: kromě placení za vyzvednutí stravenek je tu ještě administrativa s rozdáváním a počítání na kolik stravenek má kdo nárok (odpracované dny v místě firmy - bez dovolené, nemocenské, služebních cest, atd.)

Jura Jurax 11.6.2007 11:50

Re: Re: Neexistuje žádný důvod,

No, nepřesune. Stát se musí někde napakovat. Ale mělo by - státu by mohlo stačit jen to, co inkasují stravenkové firmy - pro zaměstnavatele i zaměstnance by to pak vyšlo beze změny.

Rýpal 11.6.2007 7:18

Milý autore

Obávám se, že největší pitomostí z reformního balíku nebyl návrh na rušení stravenek, ale návrh na zrušení daňového testu (šestiměsíční období mezi nákupem a prodejem cenných papírů, po jehož uplynutí se neplatí daň z příjmu). Toto opatření, které předpokládalo podávání daňového přiznání i lidmi, kteří jej nikdy dříve podávat nemuseli (např. zaměstnanci, důchodci), by patrně vedlo k úpadku řady podílových fondů (potažmo kapitálového trhu) a návratu drobných investorů ke spořitelním knížkám, čímž by daňové výnosy byly navíc marginalizovány. Ke cti mohu vládní koalici přičíst pouze fakt, že dle informací MF DNES byl návrh nakonec stažen…

KROKODL 11.6.2007 6:38

Jsem podnikatel a chci se zeptat...

Makam 12 hodin denne, kde ja se mam prihlasit o stravenky ? Mozna v sidle CSSD nebo primo u Paroubka ? Tyhle socialisticke vymozenosti mne muzou vzdy jen nastvat. ;-€

PP 11.6.2007 7:36

Re: Jsem podnikatel a chci se zeptat...

Nikde se nehlašte. Měl ste si nakoupit stravenky a část si dát do nákladů. (Ale na to je, zdá se, už pozdě.)

KROKODYL 11.6.2007 9:24

Re: Re: Jsem podnikatel a chci se zeptat...

a 'dat si to do nakladu' mi pomuze v cem ? ;-D  To¨mi to jako proplati parokek nebo komousi ?

sss 11.6.2007 19:51

Re: Re: Re: Jsem podnikatel a chci se zeptat...

hm taky budes teda podnikatel.. kdyz nezabiras ani " dat si do nakladu"

Netřeba 11.6.2007 6:33

Jasně, pište o stravenkách!

Aspoň lidi nebudou přemýšlet o tom, že i kdyby dostali za svoji práci dvojnásobek, pořád "chlebodárcům"  zůstane dost na to, aby si na zahradu svoji vilky nechali z Austrálie např. dovézt bazén.

Andrea 11.6.2007 6:46

Re: Jasně, pište o stravenkách!

i kdyby "lidi" dostali za svou práci stonásobek, pořád budou mít starosti, že někdo jiný  má stoajedennásobek. Proto je zbytečné do "lidí" cpát nějaké peníze či stravenky v pošetilém domnění, že "lidi" přestanou remcat, když budou mít sami dost. Nepřestanou ;-P

Netřeba 11.6.2007 6:52

Re: Re: Jasně, pište o stravenkách!

To má logiku. Takže vlastně na co mzdu, že.

Andrea 11.6.2007 6:55

Re: Re: Re: Jasně, pište o stravenkách!

Mzda je odměna za práci. Není to podíl na zisku firmy.

Netřeba 11.6.2007 7:29

Re: Není to podíl na zisku firmy.

Nechcete mi tvrdit, že čím vyšší mzda, tím vyšší zisk firmy, že ne?!

Pokud ano, chápal bych, proč je výhodnější zaměstnávat hůře placené Ukrajince a pod. Přece proto, že se zaměstnavateli dělá špatně z toho, kdyby jeho zisk byl příliš vysoký :-)

Andrea 11.6.2007 7:36

Re: Re: Není to podíl na zisku firmy.

netřebo, tvrdit vám nic nechci, popravdě vůbec nechápu, co to píšete. Pokud reagujete na můj příspěvek, který vyjadřuje , že zaměstnanec není v rovnoprávném postavení s majitelem vůči firmě a bazény pana majitele, které si tento pořídil ze zisku firmy nemají být problémem zaměstnance, přesto ale jsou a to je zásadní problém postsocialistických závistivých zemí, pak jsme se asi dost minuli v úvahách. Zaměstnanec si domluví se zaměstnavatelem mzdu, za kterou je ochoten pracovat a kterou mu je zaměstnavatel ochoten vyplácet a basta.  

Netřeba 11.6.2007 8:44

Re: Zaměstnanec si domluví . . .

Prdlačku. Domluva nespočívá v   "Ber nebo běž!"   Kydy o závistivcích si strčte do kabele.

J.Mach 11.6.2007 9:36

Re: Re: Zaměstnanec si domluví . . .

To teda je Netřebo, argument. Ale Andrea má pravdu, což vy, jako marxleninista, nejste schopen uznat a poznat proto jen mluvíte z cesty.     

Netřeba 11.6.2007 10:12

Re: Re: Re: Zaměstnanec si domluví . . .

No teda Machu, postrádám jakýkoliv argument. Není to ani prázdná glosa. Pouze prázdná slova.

Alfred 11.6.2007 10:56

Re: Re: Zaměstnanec si domluví . . .

Pokud nějaký podnikatel postaví potenciálního zaměstnance před volbu "ber nebo běž", je tu přece solidární, schopná levice, která mu nabídne zaměstnání za lepších podmínek a hrubián ostrouhá. Nebo ne? Pan poslanec Křeček například umí stavět domy, které dokáží být ziskové i s regulovaným nájemným, ale nestaví je. Vždyť to je skoro jako by někdo měl lék na rakovinu, jenom to oznámil v novinách a strčil do šuplíku. Kde je solidarita? A co teprve umějí pánové Paroubek, Sobotka, Filip? Proč nepodnikají a nenabídnou svým nespokojeným stoupencům práci? Levičáků je přece kolem 50%, měli by si stačit i bez "pravičáků a modrých svazáků". Hej, rup.

selidka 11.6.2007 7:32

Re: Re: Re: Re: Jasně, pište o stravenkách!

Mzda není odměna za práci, mzda je cena práce

Andrea 11.6.2007 7:36

Re: Re: Re: Re: Re: Jasně, pište o stravenkách!

ale no jistě.

Andrea 11.6.2007 6:31

pokr.

No a péče našich lokálních kapitalistů o to, že snad někdo platí menší daně než jiný a co se z nich komu dotuje je fakt absurdní. Tenhle stát už je úplně pomatený, místo aby vláda obhajovala výši daní a lidé proti tomu měli námitky a nutili vládu daně snižovat se staráme, aby měla vláda všechno, co si nadiktuje a děláme z těch, co nechtějí odvádět desátky, spíš padesátky zločince srovnatelné s vrahy. Vzpamatujte se, krucinál:)))) Nestarejte se o to, kolik platí soused daní, starejte se o to, aby byly daně co nejnižší, dotujete z nich maximálně pohodlný život hordě darmožroutů,  kteří spíš omezí stavby dálnic, nemocnic a škol než by si odepřeli příspěvek na zahraniční dovolenou.

nik 11.6.2007 8:05

Re: pokr.

Pokud jste měl na mysli odvádění poloviny, tedy každé druhé části, pak spíše druhátky ;-) ...

Andrea 11.6.2007 6:31

Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

a krmení zaměstnanců bude povinné:))

No, ale vážně. Stravenky, přežitek minulého století je velmi administrativně náročný a zrušeny měly být už dávno. V rámci tržního hospodářství je ale fakt, že je to bonus oblíbený i zaměstnavateli, i zaměstnanci,hlavně však společnostmi zabývajícími se jejich prodejem - provize nejsou malé. Navíc nejeden hloupý zaměstnavatel také platí provizi těmto firmám za odběr stravenek, takže si Gastrotour atd. přijdou na své dvakrát.  Psychologicky však stravenky jako bonus nemají absolutně žádný význam, neboť zaměstnanci je berou jako samozřejmost a v podstatě povinnost firmy a žádným vděkem neoplývají, spíš remcají, že Máňa co dělá v XYZ a.s. má stravenky za osmdesát a my jen za šest pětek, abysenáhodoupanšefnepředal...ble ble.  Státní úředníci pak berou stravenky jako přirozené právo a náklady je naprosto nezajímají.

Autor článku má ale na mysli spíš fakt, že v atmosféře politického boje, kdy ČSSD prezentuje vládu jako element, který má v úmyslu ožebračit  prostý lid je rušení stravenek pěkná blbost, podaná ruka politrukům a Paroubkovi, který bude s pupkem přetékajícím z kalhot hřímat, jak dělníci a dělnice umřou  u svých ponků a stavů hlady, když nebudou mít stravenky.  Tohle vážně mohlo počkat, lidi očekávají od vlády řešení palčivějších problémů.

Naprosto pak nechápu, proč by měl zaměstnavatel přidávat zaměstnancům na mzdě,  pokud zruší stravenky, to snad je věc smlouvy, do které mají co mluvit obě strany. Můžou to udělat a nemusí. Že to bude záminka pro pokřik odborářů státních institucí, kteří si vyječí zvýšení platů, o tom není snad sporu. 

JoJo 11.6.2007 8:04

Re: Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

Je skutečně vidět, že nechápete. Zkuste vzít do ruky tužku a papír, spočítejte si, kolik zaměstnavatel ušetří, pokud zaměstnancům namísto zvýšení  mzdy dá k dispozici stravenky. Mně to vychází u stravenek v nominálu 80 Kč na cca 9,50 Kč na stravenku. Je to málo? úspora na jednoho zaměstnance za měsíc cca 200 Kč. Za rok 2400 Kč. Vynásobte počtem zaměstnanců, najdete takové peníze na ulici? Zaměstnanec navíc doplatek zaměstnavatele za stravenku dostane v "čistých", při zvýšení mzdy  o 44 Kč dostane zaměstnanec při běžné mzdě z tohoto zvýšení cca 35 Kč.  To je celé kouzlo přitažlivosti stravenek, nikoliv to, aby dělný lid měl teplou polívku v žaludku, agitátorko.

Tomáš 11.6.2007 9:54

Re: Re: Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

Říkáte úspora 9,50Kč? Teď si připočtěte náklady na získání stravenek (jak tu někdo napsal, pokud není zaměstnavetel dost tvrdý, platí stravenkářské firmě nějakou provizi), náklady na administraci v účtárně (každý měsíc rozdělit stravenky podle počtu odpracovaných dní, odečíst služební cesty, protože tam se dostávná stravné v hotovosti, vytisknout seznamy, předat obálku se stravenkami proti podpisu na ten seznam, celé to založit do účetnictví a do počítače - software to musí umět), restaurace nebo obchod odvádí také provizi (nevím přesně kolik to dělá na 60Kč, zkuste to někdo doplnit), kterou si musí zakalkulovat do nákladů.

Pořád si myslíte, že jsou stravenky tak výhodné? Ano, jsou výhodné pro levicové xinldy.

Když už má být nějaká sleva na stravu, ať je to daňově uznatelná náklad, například 1000 měsíčně. Ať si za to vohnouti kupují třeba cigarety, když nemusejí jíst.

JoJo 11.6.2007 11:20

Re: Re: Re: Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

Dělal jste to někdy? Bez automatizovaného software práce max na půldruhé hodiny (při průměrně 20 zaměstnancích) a to i včetně prodeje. Pokud to účetní nezvládne, je zadarmo drahá a měla by jít doplňovat zboží do kaufu.

Jura Jurax 11.6.2007 11:55

Re: Re: Re: Re: Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

No, půldruhé hodiny práce na dvacet zaměstnanců je minimálně dvě stovky na mzdových a ostatních nákladech té učetní - 10 Kč měsíčně na zaměstnance.

autor 11.6.2007 9:39

Re: Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

Díky Andreo! konečně někdo kdo umí číst! V článku nešlo o to,zda jsou stravenky mravné či nemravné, sociální či nesociální ale o to, jak bude tento nikým nevysvětlený a veřejně neobhájený krok mít dopad na voliče. Jo a pane Pašku, důchodci dostávají příspěvky na stravu různě. Ti co mojí celkem slušný příjem - a těch je skutečně hodně , viz skutečnost, že zahraniční zájezdy k moři do Egypta, na Kanáry, Tunisu, Chorvatska specielně pro důchodce a nebo společně dospělí s dětmi (děti velice levně, neplatí třeba letenku a podobně ) na které často jezdí prarodiče s vnuky- a podobně jsou velice lukrativní a rozšířenou částí byznysu cestovek- tak ti nedostávají většinou nic. Ovšem jinak funguje systém ,kde Obecní úřady a Sociální zpráva doplácí na obědy důchodcům v některých restauracích, velké podniky často umožňují důchodcům, zvláště tam, kde fabrika ovládá kraj či město se stravovat v jejich závodce. Starým a nemohoucím důchodcům se strava rozváží sociálními službami až do bytu a podobně. Není to vše dokonalé, ale funguje to. Žádný důchodce nemá hlad. Systém vznikl více méně za Husáka, kdy po velkém zdražení v sedmdesátých letech bylo najednou plno důchodců, co měli důchod 400.- Kčs a byly z toho strašné problémy. Ti lidé neměli ani na byt a ni  a jídlo. Tak to soudruzi vyřešili po svém, vybudovali domovy důchodců a začali jídla rozvážet a dávat důchodcům poukázky do závodek a některých restaurací. Vím, dělal jsem na OPBH a zanedbané čtvrti chudých dělníků ve starých Vysočanech. Z té doby zbyl vtip" Co je to domov důchodců" ? To je pomsta dětí za školky a jesle!" V současné době se systém ještě vylepšuje a to bez ohledu na to,zda vládnou socani a nebo modří ptáci ( ODS)