16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Žravenky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vládík 11.6.2007 9:17

Ježíši, já jsem také starý

To opravdu taky tak debilně žvaním, jako Vlk st.?  Ó, jak hluboko klesl.

SmallM 11.6.2007 9:04

Něco mi to připomíná

Pane Vlku, ono mi to připomnělo komunální volby v Brně: ODS měla v programu přesun nádraží a rušení "hypertrofovaných (podle ní) zahrádkářských kolonií ve městě. To jsou místně naprosto nepopulární záležitosti. Proč? Je s podivem kolik i přes toto nasbírala hlasů.. Já se nepovažuji za levicového voliče, také se nepovažuji za chudobného - kvůli přesunu nádraží jsme se před dvěma lety raději přestěhovali do Brna a pořídili si tu zahrádku. Co by mi ale jako mohla ODS komunálně nabídnout?

Honza42 11.6.2007 9:03

Stravenky jsou jen dalším oběživem, souběžně s penězi.

To snad mělo smysl za války v přídělovém systému a v rozvrácené ekonomice. Takhle to akorát generuje vícenáklady s udržováním téhle "měny" v oběhu.

Jíst musí každý. Boty a kalhoty (sukni) na cestu do práce potřebuje taky každý. Proč tedy nezavést ke stravenkám ještě botěnky a kalhotěnky. To aby nám ti naši pracující nechodili do práce jako šupáci.

gill 11.6.2007 9:08

Re: Stravenky jsou jen dalším oběživem, souběžně s penězi.

Zapomínáte, že ošatné se pěstuje m.j. ve finačnictví , v prosperujících megafirmách - a mezi námi, něco takového má naše soušasné načalstvo v míře přebohaté.

Divte se pak člověku, který má do těch deseti tisíc hrubého měsíčně, že nějak nedokáže pochopit, proč nektěré firmy (i stát svým lidem voleným) zaměstnancům dovolné a jiné požitky, a on nemá ty ani dvě stovky měsíčně stravenkové přilepšení. A že se v práci nefláká...

JoJo 11.6.2007 9:15

Re: Re: Stravenky jsou jen dalším oběživem, souběžně s penězi.

Jistě. Stejně jako nedokáže pochopit, proč se ti jiní neflákali ve škole, zatímco on ano. Samozřejmě neplatí paušálně, komu není shůry dáno, nicht wahr? Je pravdou i to, že by byla blbost, aby v Tescu doplňoval regály akademik.

Honza42 11.6.2007 9:43

Re: Re: Stravenky jsou jen dalším oběživem, souběžně s penězi.

Souhlasím s vámi, že dávat sako manažera do nákladů je lumpárna. Ledaže by se v práci převlékal a měl to jako pracovní oděv.

Honza42 11.6.2007 9:43

Re: Re: Re: Stravenky jsou jen dalším oběživem, souběžně s penězi.

V tom případě bych mu ale namaloval přes celá záda logo firmy.

Realista 11.6.2007 8:54

No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Pokud někdo chce dělat reformu, která je vždy nepopulární a vždy to stojí volební hlasy, protože se převážně jedná o vytažení dalších peněz z kapes daňového poplatníka. Je to jednoduché a rychlé. Kdepak ucpávat otvory z nádrže peněz, aby neodtékaly tam, kam nikdo nechce? Poslední bláznivé nápady ODS jsou Olympijské hry. S¨takovou myšlenkou by k nádrži přpojili opravdu odtokové potrubí velkého průměru.. Všichni dobře ví, kolik firem se živí výrobou a prodejem stravenek. Přitom se jedná o naprosto nesmyslný prvek prebend pro zaměstnance, kterým více prospěje, pokud jim prostě o tento benefit zaměstnavatel zvýší plat. Oběd si protě zaplatí za peníze, zmízí byrokracie se stravenkami, které zatěžovaly nejen účetní systém podniků, ale živilo se tam mnoho pijavic, které si také nasály. Přidáním benefitu do mzdy se dostane jen více peněz k zaměstnanci. A daň, kterou zaplatí přijde státu, nesežerou jí distribuční mezinárodní pijavice. Zaměstnanec na tom bude nastejno. Takže když se to tak vezme v globále, mnoho povyku pro nic, stačí si vzít tužku a počítat.. Časem vyčpěje i tohle hloupé odborářské téma..;-D

JoJo 11.6.2007 9:28

Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Bože, realisto, vezměte tu tužku a počítejte! Pokud zaměstnavatel zvýší zaměstnanci plat právě o např 44 Kč, které mu doplácí na nominál stravenky 80 Kč, dostane zaměstnanec na ruku cca 35 Kč. Navíc zaměstnavatele to zvýšení platu o 44 Kč bude stát o víc než 9 korun více proti stravenkám. Argumentovat tím, že daň sežere namísto distribuční sítě pijavic nenažraný bezedný stát? Pod jakým kamínkem jste prožíval svoji relitu doposud?

BM 11.6.2007 9:38

Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Kde je napisane, ze ruka v ruke so zrusenim nezmyselnej dotacie stravovacich spolocnosti, sa neznizi danove a odvodove zatazenie zatazenie tak, aby stat dostal tolko co predtym, zamestnanec Vasich 44 po zdaneni a odvodoch, zamestnavatela to nestalo viac akurat "pijavica so svojimi paralelnymi peniazmi" pride o svoj bezva kseftik ? Viete kolko zarobia tieto spolocnosti a kolko stoji iba tlac tych papierikov s ochrannymi prvkami pomaly ako u penazi ? Kto myslite ze to vsetko plati ?

JoJo 11.6.2007 10:22

Re: Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Právě že to není nikde napísané. Firmy, které nabízejí službu, kterou si nejste za rozumné náklady pořídit sám, jsou bez rozdílu pijavice. Proč ne, vraťmě se zpátky na stromy a zaměstnávejme ve firmách tisíce referentů s pracovní náplní na 20 hodin měsíčně. Víte kolik vydělává Bil Gates? Zrušíme wokna?

Myslím, že to zčásti platí zaměstnanci a zčásti zaměstnavatel. Mám pravdu, trefil jsem se?

BM 11.6.2007 10:47

Re: Re: Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Az bude Vista pre zamestnancov za kupony, ktore si zamestnavatelia budu moct dat do danovo uznatelnych nakladov, bude to rovnaka blbost ako so stravenkami. Pochopil ste rozdiel ?

Ano plati to zmestnavatel, ked plati stravenkarom viac ako je nominal stravenky a casto uhradou vopred, plati to zamestnanec, lebo o ten rozdiel ma nizsi prijem, a platia to aj prijemncovia straveniek, lebo tieto musia oznacit, spocitat, odoslat ako cennu postu stravenkarom a nepochybne dostanu menej ako je nominal, za tu cest, ze maju nalepku na dverach.

Ak ste trafil, je pre mna zahadou, ze vo Vasich ultra presnych vypoctoch, ako je to so stravenkami lacnejsie, tieto peniaze chybaju, pokial pravda nie ste rovno stravenkarenskou mafiou plateny.

JoJo 11.6.2007 11:12

Re: Re: Re: Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Vy jste pochopil, že doba, kdy ti, co vydělávali podstatně víc než kolektiv, byli nemilosrdně vládnoucím režimem zatlučeni do země, je snad už nenávratně pryč?

Náklady na zpracování samozřejmě užírají zisk příjemci stravenek, ten má potom na výběr, jestli chce vydělat na jídle 10 Kč nebo 9,80, jestli chce mít pravidelné strávníky nebo ne.

Napadlo Vás někdy, proč u nás nejsou vidět samoobslužné čerpací stanice PHM na platební karty, když ve světě jsou běžné? Napadlo Vás někdyproč už jsou v Čechách běžné rozdílné ceny pro ty, co platí hotově a pro platící kartou? Máte představu, kolik si účtuje banka za platební transakci, v případě platebních karet plně automatizovanou? Viděl jste někdy, jaké provize má CCS? Proč nikdo neřve proti těmto nehorázným pijavicím? Že by za nimi stejně jako za odpůrci stravenek stála nějaká zájmová skupina?

Dobře nám tak, bulíkům, nechme se vodit za kruh v nose.

David 11.6.2007 10:47

Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Zajímalo by mně, co by si zaměstnanec vybral, kdyby dostal nabídku: buď stravenku v nominální hodnotě 80 Kč nebo 35 Kč v platu každý pracovní den.

jajaja 11.6.2007 14:47

Peníze 35,-

Peníze. Hotových 35,- je lepší než stravenka za 80,- (btw. zaměstnanec uhradí 36,- nebo se mu navýší základ daně).

Naposledy za peníze jsem koupil stejné jogurty, které běžně kupuji za stravenky po 6,90, v (bezstravenkovém) mamutu v akci po 2,90 kus. A dovezl jsem je pohodlně autem až před dům a nenosil je postupně v igelitce tramvají při cestě z práce.

BM 11.6.2007 9:28

Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Naprosty suhlas. Velmi pregnantne vyjadrene.

Jaroslav Hora 11.6.2007 8:37

Nebojte jednou Vám to znárodníme

Nebojte jednou Vám to znárodníme. Dokonce i to, co je ještě národní. Třeba ČEZ, který zajímá víc cena jeho akcií než jestli dodává proud. Těm starým komunistům a estébákům ale taky.Nazdar.

Rose.Maria 11.6.2007 8:27

Moc hezký článek

s přehledem a přesným vystižením problému

portwyn 11.6.2007 8:23

Rozkošné

Pan autor si nyní nepochybně skvěle naběhl a bude promptně označen za komunistu ;-) Mně osobně je to jedno, pokud mi zaměstnavatel dá na platu totéž, co mi přispíval na obědy (15 Kč denně), najím se jinde a bez toho, aby kolem mne běhaly řvoucí děti. Ale vzpomínám, jak mne zde liberálové školili, že využíváním školní jídelny se ze mne stává levičák. Jestli pak také budou školit pana Vlka? ;-P

Poznámka: pokud například pan Kořenský svým zaměstnacům ztrátu výhody kompenzuje zvýšením platu, tak je to velmi solidní jednání.

Finrod Felagund 11.6.2007 9:37

Re: Rozkošné

Proč za komunistu? Stravenky chce trh, byla poptávka, objevila se nabídka. Všechny strany, které se stravenkami přijdou do styku, jsou s tímto staven spokojeny. Žádný nátlak státu, žádné umělé zasahování do ekonomiky. Až trh nebude chtít stravenky, samy zmizí.

BM 11.6.2007 9:42

Re: Re: Rozkošné

Vsak prave, az zvysime zamestnancom cisty prijem o cenu stravenky a ponechame na ich slobodnej voli ako s tymito peniazmi nalozia, tak stravenky zmiznu. O nic ine nejde.

Corsini 11.6.2007 9:50

Re: Re: Rozkošné

Daňové výjimky pro stravenky nejsou zasahováním do ekonomiky?

Tomáš 11.6.2007 10:00

Re: Re: Rozkošné

Mluvit o trhu v situaci, kdy jedna komodita (stravenky) má (aspoň zdánlivě) výhodnější podmínky, než druhá (hotové peníze), je poněkud podivné. jako bych ta slova slyšel od soudruha Paroubka.

Jura Jurax 11.6.2007 11:42

Re: Re: Rozkošné

Houby trh - blbé zákony, které složitě tenhle peníz daní takhle, tenhle onakle a tenhle vůbec - a pak teprve trh, který ke škodě zaměstnanců, co to finacují, téhle hovadiny využívá ... ;-€(Y)

Corsini 11.6.2007 8:16

ZRUŠIT !

Stravenky nejsou nic jiného, než souběžně platící měna s jiným režimem zdanění.

Mimochodem, stravenkové firmy žijí i z toho, že si berou procenta z ceny stravenek od  hospodských (a k tomu ještě přirážky, když chtějí vidět své peníze dřív, než za několik týdnů).

Kubeš 11.6.2007 8:46

Re: ZRUŠIT !

R^

Eva 11.6.2007 9:42

Re: ZRUŠIT !

Ano a k tomu plus nějaké procento od zaměstnavatele / cca 2-3% /.

Ašek 11.6.2007 7:53

Kecko

Pivní skauti ti davají za pravdu,to bylo piv a cigár,někde za to daj i prachy,opravdu to funguje soudruhu.58 let stárý dělník,nazdar.

kritik 11.6.2007 7:49

oběd v bandasce

si zase budou nosit lidi do práce, protože i kdyby jim to softvérář Kořenský odpustil na daních, tak máma doma řekne: Nic, Franto, já ti to udělám levnějc, přece to nebudeš utrácet po hospodách (s podtextem - ještě bys tam k  tomu urazil pár piv).

No a nejde jen o žravenky - velké firmy měly své kantiny (s vařením nebo dovozem obědů) - takže se ty daňově odečitatnl náklady částečně vracely firmě zpět - to padne taky - takže nas.. by neměly být jen dělníci, ale i finanční ředitelé.

Emigrant 11.6.2007 7:38

Stravenky - k cemu?

Zbytecna zatez, tady si schovas uctenku za obed no a pri danovem priznani se Ti 50% dostane do nakladu. Jak jednoduche. A muzes si klidne davat ustrice kazdy den.