24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Žravenky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
PetrM 11.6.2007 6:24

vlk

8-o Astone, proč necháváte publikovat i sprosté senilní dědky? Charita?

J.G. Pašek 11.6.2007 5:33

Pane Vlku, a kdo dává ty stravenky penzistům?

.

cipísek 11.6.2007 7:45

Re: Pane Vlku, a kdo dává ty stravenky penzistům?

Nebo OSVČ ?

Alfons 11.6.2007 4:47

To jste socky

že nemáte na zaplacení oběda v plné výši? Socializmus už dávno není. A pořád natahujete po někom ruku. Styďte se hamouni. Platy vám stoupají a pořád pláčete. ;-O

Richard 11.6.2007 3:50

O co se vlastně hraje!!!!

Vážení, hodnota stravenky je nákladem, (nebo výdajem - podle toho jaké účetnictví kdo vede) toho, kdo ji zaměstanci z 55% dává a ze 45% prodává. Na to aby si zaměstanec mohl koupit těch 45% musí ze své bruto mzdy odvést sociální pojištění, zdravotní pojistění a daň. Zaměstnavatel z této částky odvede dalších 34% na sociální zabezpečení a zdarvotní pojištění. Všechny tři platby (zdravotní pojištění ovládá stát také) jsou eráru. Především daň a sociální pojištění slouží jako další příspěvek do státního rozpočtu, tedy nesmyslného balíku z něhož se roztáčí stále větší kolotoč výplat a dotací. Když budou stravenky zrušeny  a zaměstanci si budou muset vydělat na plnou cenu oběda, bude nutné jim také zvýšit mzdu. Zvýší to náklady podniku.

Na to abychom si domů přinesli 100Kč ve výplatě, musíme zaplatit průměrně 10% daně (po započtení daňové slevy na poplatníka) - tedy 10,-Kč. Z bruto mzdy musí zaměstanac odevzdat sociální a zdravotní pojištění - dohromady 13,5%. 110,-Kč tedy 86,5% hrubé mzdy, která činí 127,17Kč. Z této částky zaměstnavatel odvede 34% sociální správě a zdravotní pojišťovně - dohromady 43,24Kč. No a když se to sečte, podnik a zaměstnanec musí společnými silami vyrobit a prodat dílo dohromady za 170,41Kč na to aby na konci zůstala jedna zelená stovečka. Ta z celkové částky činí 100/170,41x100= 58,68%.

Celá hra kolem stravenek se zaměřuje na zbylých 41,32%, které jsou příjmem zdravotních pojišťoven, České správy sociálního zabezpečení a státu. U stravebny za 80,-Kč je to 80x0,55/0,5868x4142=30,98Kč. O 30,98Kč si každý z nás bude muset odpracovat více aby se naobědval jako dosud.

Snahou by mělo být z vydělaných peněz lidem brát co nejméně. Sníží to celkově cenu práce a zvýší konkurenceschopnost našich výrobků. Ruku v ruce s tím musi dojít ke ztencečení státních výdajů a celkové zeštíhlení státní správy, pak se nám bude v Česku dařit lépe.

Claudio 11.6.2007 4:16

Re: O co se vlastně hraje!!!!

 Pěkně jste to rozepsal:-) To znamená, že já jsem větším přispívatelem do státního, tedy společného, protože žádné stravenky mi nikdo nedává a neproplácí. Ba co dím, ani pitný režim, ačkoliv jsem v horkém provozu mi nijak firma nehradí. Mám prý to v prémiích. Ani praní pracovního prádla není nijak propláceno, to je též v prémiích.

 Autor článku by se měl zamyslet nad spravedlností systému proplácení stravenek a podobných vymožeností, vzhledem ke hrubé mzdě,z které se vypočítává daň, nemocenská a sociální. Je pěkné, když se firma stará o blaho zaměstnance, ale jen potud, pokud to nesnižuje povinný odvod do státní kasy. To potom my, kterých se dobrota zaměstnavatelů netýká, sponzorujeme blaho vybraných jedinců!

 Díky "Richarde" za velice správnou námitku:-)

Pavel Kořenský 11.6.2007 5:04

Re: Re: O co se vlastně hraje!!!!

Ano, i tak to lze říct. Pokud někdo stravenky nedostává, platí těm, kteří je dostávají. Ať už se jedná o zaměstnance, kteří stravenky nemají, o důchodce, děti, rentiéry či znuděné multimilionáře. Ti všichni platí (třebas formou DPH či daní z příjmu) na to, aby někdo jiný, počínaje popelářem a konče generálním ředitelem ČEZu, sekretářkou ministra, učitelem, policajtem, soudcem nebo šéfem stavebního odboru Místního úřadu mohl v Albertu či Tescu nakupovat za méně než polovinu (do určité absolutní výše, abychom jim zase tak moc nekřivdili).

Pro plné pochopení celého problému je nutné si uvědomit, že víceméně všichni zaměstnanci státu (tedy lidé placení z daní vybraných v soukromém sektoru) stravenky dostávají. Včetně odborářů z podniků typu ČD a podobných.

Takže BFU (Běžný Franta Úředník) dostane svou výplatu z peněz, které stát nejprve produktivním občanům v soukromém sektoru sebral, nákladně je přerozdělil a BFU vyplatil jako výplatu. A k té výplatě dostane BFU bonus ve formě 55% slevy na nákup libovolného zboží v supermarketu. A ta sleva se zaplatí opět z peněz, které stát sebral produktivním občanům v soukromém sektoru.

A pokus o zrušení této pitomosti je novináři chápán jako levicová úchylka. Sorry, ale tohle skutečně není demokratický stát, to je bordel na kolečkách.

Claudio 11.6.2007 6:05

Re: Re: Re: O co se vlastně hraje!!!!

 Což o to, já to chápu už hodně dlouho. Jenže někteří z tohoto pochopitelna dělají politikum a samozřejmě tím míří na současnou ODS v koalici ve snaze populisticky(jako vždy) ovlivňovat voliče, tentokrát pro změnu stravenkami.

 Kolik je to těch státních zaměstnanců a lidí, co dostávají stravenky? No mraky! Nás, kteří na levnější obědy nemáme nárok je sice víc, ale to se v tom kraválu o žračenkách zmiňovat nebude:-/

Milda 11.6.2007 11:53

Re: ne novináři, ale rádoby pravicový trubka Vlk st.

kaca 11.6.2007 9:51

Re: Re: O co se vlastně hraje!!!!

Kvůli pitnému režimu v horkém provoze se obraťte se stížností na místně příslušnou Hygienickou stanici - odbor hygieny práce. Spadá to pod jejich kompetence...

Kvetla 11.6.2007 2:38

Naprosto s vámi souhlasím,nasere to lidi,protože nikdo nezdůvodní ,proč je urušit.

Že se ze žravenek stalo běžné platidlo,v supermarketech za ně koupíte cokoliv,ba i krmivo pro kočky,ptačí zob atd je veřejné tajemství.Prosté obcházení zákonů na všech stranách.Ale je to docela slušný,výnosný  džob pro všechny "zprostředkovatele",protože se platí provize za odběr stravenek,za zařazení do sítě,za vyúčtování....,takže nahradí-li se stravenky tisícovkou k výplatě,zaměstnanec nic nepozná,zaměstnavatele to vyjde levněji a zmizí mu péče o "ceniny",jen pár !!pečovatelů o blaho pracujících skrze provize do vlastní kapsy !!zavře krámTohle musí ale také někdo odpovědný říci veřejně a hlasitě.Je to podobný "tunel" jako "lehké topné oleje". Tady se ale okrádají "legálně"nejen státní kasa a zdravotní a sociální pojišťovny , ale i právě ti zaměstnanci,pro které by finanční refundace byla jednoznačně výhodnější.

Ale to jsme zase u toho,kdo odpovědný se "poníží",aby tuhle trivialitu těm blbcům nechápavým dole  pracně vysvětlil.Či že by se našel novinář,kterému není matematika oborem sci-fi a tohle vše spočítal,aby usvědčil odborové křiklouny ze lží, protože firmy ,které se tímhle byznisem zaobírají zpětně v odborech "sponzorují"......

Pavel Kořenský 11.6.2007 2:56

Re: Naprosto s vámi souhlasím,nasere to lidi,protože nikdo nezdůvodní ,proč je urušit.

No, tohle je také maličko odvážné tvrzení.

Zaměstnavatel to pochopitelně pozná, protože tu tisícovku k výplatě bude muset vypláznout z čistého zisku a bude muset patřičně víc platit na sociální a zdravotní daň, když by se to jen tak připočítalo ke mzdě.

Takže lacinější to rozhodně nebude. Bude to dražší, ale pokud by to bylo doprovázené snížením daně právnických osob, mohlo by to být pro zaměstnavatele víceméně neutrální a přínos by byl v tom, že zmizí jeden velký absurdní kostrukt který byl vytvořen cirkulací parallelní "měny".

Kvetla 16.6.2007 2:47

Re: Re: Naprosto s vámi souhlasím,nasere to lidi,protože nikdo nezdůvodní ,proč je urušit.

Jen pro pořádek.Sravenka přísluší zaměstnanci v případě,že směnu odpracuje.A tu začíná účetní kolečko a doslova gulášek,protože jde o ceninu.Není to jen o tom,objednat,zaplatit,vyzvednout a rozdat.Musíte evidovat komu kolik.....A ono tu de vloudí nemoc,dovolená,absence......A nechcete li risknout průs.r s FÚ, baví se tím docela dobře účetní i 2-3 hodiny denně.A ono i se slušňáky bývá problém-vraťte prosím 4 stravenky za nemoc-jé,já už je utratila,tak mi to strhněte příští měsíc...a už se falšuje...

claudie novakova 11.6.2007 10:06

Re: Naprosto s vámi souhlasím,nasere to lidi,protože nikdo nezdůvodní ,proč je urušit.

>Že se ze žravenek stalo běžné platidlo,v supermarketech za ně koupíte cokoliv,ba i krmivo pro kočky,ptačí zob atd je veřejné tajemství...

jenze tohle uz neni pravda

1/ ne vsechny supermarkety berou stravenky

2/ v tech ktere znam, a ktere berou stravenky, se da za strravenky koupit jen jidlo (albert, plus)

muzete uvest nejaky protipriklad? dekuji :)

JW 11.6.2007 1:46

Nějak tomu nerozumím

Když je něco nezdanitelné, tak to znamená, že se to bere jako náklad, ze kterého se daně neplatí. takže je něco v článku špatně!

Reforma prostě bude taková, že se přestane rozdávat, pokud se to má reformě alespoň trochu podobat. Jen se divím, že zrovna pana Vlka tak vzaly za srdce zrovna stravenky! A to tu nedávno psal o tom, jak je ta reforma mělká a heboučká, prostě žádná reforma, jen pár nevýrazných opatření.

 

Jojin 11.6.2007 10:37

Re: Nějak tomu nerozumím

Protože si p.Vlk st. vidí o ten pověstný kousek dál než na špičku nosu.Má pravdu že pokud lidem"zdraží"stravování o cca 40-60%(příspěvek dělá přibližně polovinu částky)tak minimálně třetina jich přestane chodit na obědy a raději si jídlo donese z domova.Část jídelen které tyto služby poskytují tudíž přijde o klienty s pochopitelnými důsledky...Dostávám Gastroturky v hodnotě 70Kč jako kompenzaci za chybějící stravování na nočních směnách,je pravda že je utratím ve zcela jiných obchodech než je závodní bufet,ovšem spíše z toho důvodu že oschlý salát a nazelenalou sekanou nemusím.V tomto ohledu v některých zařízeních(EUREST)vládne socík s celou parádou a nebo je to tím že se to na nočních nevyplácí?

Pavel Kořenský 11.6.2007 1:31

No ja nevím,

co přesně je na nápadu zrušit stravenky levicového ? Mně to připadá spíš jako rozumný, pravicově orientovaný krok.

Moji zaměstnanci sice stravenky dostávají, ale já sám jsem si je pro sebe nikdy nekupoval, protože celá ta koncepce stravenek mi přijde úchylná. Proč má sakra stát na úkor výběru daní dotovat nákupy zaměstnanců soukromých a zejména státních firem či úradů ???? Co je to za potrhlou Kocourkovskou logiku ?

80% stravenek neutratí zaměstnanci za obědy, ale za nákupy v hypermarketech, kde se ještě před pár lety dal za stravenky nakupovat i alkohol, cigarety a podobné zboží.

Tahle pitomost se neměla nikdy zavést a pokud se zavedla, měla by se zrušit co nejdříve. Kompensovat se to může tím, že zaměstnancům se maličko sníží daňové zatížení, aby jim zbylo na nedotovaný oběd. Rozumná soukromá firma může svým zaměstnancům přispět na jídlo třeba tím, že jim poskytne těch 48 Kč denně jako určitou formu zaměstnaneckého benefitu i když si to neodmázne z daní.

Pokud se stravenky zruší, ve své firmě to rozhodně tak udělám.

šakal 11.6.2007 1:38

...Úžasný!...

...Když mu to erár zákonem zruší, tak on to tak provede...Cha, cha, cha!...

Tomu se řiká: "Blbej, ale nechá si poradit!" (7:- P) (7;- D)

Pavel Kořenský 11.6.2007 1:49

Re: ...Úžasný!...

Nikoli Šakale,

rozdíl bude v tom, že já prostě zaměstnancům přidám na platu, aby na ty obědy měli. Mám kvalifikované lidi, kteří makají jako šroub a nechci, aby šli ve svém výsledku s platem dolů (když si budou muset platit obědy v plné výši).

Krom toho, budu tak činit za svoje, takže to každému může být zcela lhostejné. Moje zkušenost je, že když se pracovníci v poledne nadlábnou, tak se jim později odpoledne lépe pracuje a myšlenkami se netoulají kolem vidiny večeře doma.

Krom toho, u nás se občas maká tak, že na podlaze se válí škatule od pizzy a koš přetéká polystyrénovými krabičkami od číny a když přijdu ve středu do kanclu, tak ve dvě odpoledne někdo přijde a řekne "S e r u na to, jedu se vyspat, jsem tady už od pondělka". Takže ho vlídně seřvu a řeknu mu, ať se mi neukazuje na očích dřív než v pátek.

kralevic 14.6.2007 18:12

Re: Re: ...Úžasný!...

Prostě takovej firemní táta, kterej má starost akorát, aby zaměstnanci měli hlavně dost peněz a pořádně si odpočinuli. Kam se na to hrabou ty japonský manažerský metóóódy. O továrníku-drábovi ani nemluvě.

Snem 11.6.2007 9:46

co je to za pitomost?

Že stravenky neutratí za oběd, ale za alkohol a cigarety v hyper? A oběd si asi odepřou, vlastně celý den nebudou jíst, jen aby šetřili stravenky na ten alkohol :(

mol 11.6.2007 1:30

stravenky jsou nesmysl

Proč ne bydlenky? Záchodenky? Koupelenky?

BTW oblíbené "ministerstva jsou bašta levice" se opírá o nějakou statistiku nebo je to jenom tradovaná blbost?

šakal 11.6.2007 1:36

...Vy jste taky kus blbce...

...Stravenky dávají kromě "eráru" i soukromé firmy. Kromě nich dávají některé i poukazy na levnější služby: rekreace, solárko, fitness...takže vlastně i ty "koupelenky", vy vole!...

...A tam, kde chybí životní zkušenost, nastupuje statistika ;-P ;-D

mol 11.6.2007 1:39

Re: ...Vy jste taky kus blbce...

A ty jsou úplně stejně danově zvýhodněny jako stravenky?

šakal 11.6.2007 1:43

...To se musíte zeptat jich...

...Asi vědí, proč to dělají ;-P ;-)

Pavel Kořenský 11.6.2007 2:05

Re: ...To se musíte zeptat jich...

Šakale, neblbni.

Ty stravenky jsou skutečně levicový nemrav a je fajn, pokud se podaří se jich zbavit (IMHO nepodaří, takže debata je stejně o ničem).

Různé jiné benefity se dávají, ale firma si je neodmázne z daní. Těží jen z toho, že pokud se domluví s nějakým fitkem či solárkem, tak dostane fajn cenu a může poukázky dát či prodat (za sníženou cenu) svým zaměstnancům.

Pochopitelně, tyhle benefity by měl (de-jure) každý zaměstnanec přiznat v daňovém prohlášení, stejně jako mobil či auto používané k soukromým účelům. To, že na to v Kocourkově s e r e pes je záležitost zcela jiná a s tématem nesouvisející.

Ale fakt nevidím důvod, proč by stát měl hradit 55% ceny stravenky až do výše 48.30 Kč za běžnou pracovní dobu. Jednak se na tom živí fůra úředníků a za druhé se na tom živí ty stravenkové firmy. Kdyby se do zákona učinila změna v tom, že každý občan má nárok na 50 Kč denně slevy na daních, vyšlo by to brutálně laciněji a bylo by to naprosto stejně "sociální". Ale já bych to raději zrušil celé, protože fakt nevidím jediný důvod, proč by zaměstnaný člověk v produktivním věku měl mít oběd o 55% lacinější než důchodce, milionář rentiér, nezletilé dítě nebo socka na podpoře.

J.Mach 11.6.2007 9:29

Re: ...Vy jste taky kus blbce...

Šakale, měl byste psát o něčem, čemu alespoň trochu rozumíte. A pokud možno, nadávat až po zralém uvážení. A případně si zjistit, v čem je problém, co patří do odečitatelných nákladů (do toho stát může a musí mluvit) a co podnik poskytuje mimo odečitatelné náklady, do toho nikomu nic není.

Dag Badman 11.6.2007 1:30

Co je to za nesmyslný článek?

... aby byl náklad na stravenky zařazen do nezdanitelné části nákladů ...

to teda vážně nevím, co si autor představuje pod touto formulací. Chápal bych, kdyby napsal "nebyl zařazen do daňově uznatelných nákladů", ale takto to nedává smysl.

Navíc, pokud je autor příznivcem ODS, tak přece musí vědět, že téměř všechny reformní kroky někoho postihnou. Takže nakonec by při takovém postupu z reforem nezbylo vůbec nic.