24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Žravenky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
BM 11.6.2007 10:47

Re: Re: Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Az bude Vista pre zamestnancov za kupony, ktore si zamestnavatelia budu moct dat do danovo uznatelnych nakladov, bude to rovnaka blbost ako so stravenkami. Pochopil ste rozdiel ?

Ano plati to zmestnavatel, ked plati stravenkarom viac ako je nominal stravenky a casto uhradou vopred, plati to zamestnanec, lebo o ten rozdiel ma nizsi prijem, a platia to aj prijemncovia straveniek, lebo tieto musia oznacit, spocitat, odoslat ako cennu postu stravenkarom a nepochybne dostanu menej ako je nominal, za tu cest, ze maju nalepku na dverach.

Ak ste trafil, je pre mna zahadou, ze vo Vasich ultra presnych vypoctoch, ako je to so stravenkami lacnejsie, tieto peniaze chybaju, pokial pravda nie ste rovno stravenkarenskou mafiou plateny.

Andrea 11.6.2007 10:44

Re: stravenky výmysl socialistů a odborářů

;-D;-D;-D to jste je fakt musel namíchnout

vládík 11.6.2007 10:43

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

Znám lidi, kteří za stravenky jídlo nekupují. A je jich dost. Konec-konců se máme každý o sebe postarat (pokud můžem - a kdo je zaměstnán, ten může).

malstoka 11.6.2007 10:43

stravenky výmysl socialistů a odborářů

Vždyť je to jen další pokus o sociální dávky a vůbec nejde o zajištění stravy pro zaměstnance. Jako podnikatel, když přišli zaměstnanci k vůli stravenkám a já jim nabídl zajištěné stravování formou cateringu tak to odmítli s oddůvodněním, že  za stravenky si mohou nakoupit nákup pro rodinu. Tak jsem jim dal prd, protože to není zajištění stravování, ale skryté zvýšení platu.

Jojin 11.6.2007 10:37

Re: Nějak tomu nerozumím

Protože si p.Vlk st. vidí o ten pověstný kousek dál než na špičku nosu.Má pravdu že pokud lidem"zdraží"stravování o cca 40-60%(příspěvek dělá přibližně polovinu částky)tak minimálně třetina jich přestane chodit na obědy a raději si jídlo donese z domova.Část jídelen které tyto služby poskytují tudíž přijde o klienty s pochopitelnými důsledky...Dostávám Gastroturky v hodnotě 70Kč jako kompenzaci za chybějící stravování na nočních směnách,je pravda že je utratím ve zcela jiných obchodech než je závodní bufet,ovšem spíše z toho důvodu že oschlý salát a nazelenalou sekanou nemusím.V tomto ohledu v některých zařízeních(EUREST)vládne socík s celou parádou a nebo je to tím že se to na nočních nevyplácí?

F2 11.6.2007 10:33

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

A nevedlo by to paradoxně naopak k poklesu ceny za polední menu či hotovky?

Kylchap 11.6.2007 10:27

Stravenky se nehodí

do modrobolševického vidění světa.

JoJo 11.6.2007 10:22

Re: Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Právě že to není nikde napísané. Firmy, které nabízejí službu, kterou si nejste za rozumné náklady pořídit sám, jsou bez rozdílu pijavice. Proč ne, vraťmě se zpátky na stromy a zaměstnávejme ve firmách tisíce referentů s pracovní náplní na 20 hodin měsíčně. Víte kolik vydělává Bil Gates? Zrušíme wokna?

Myslím, že to zčásti platí zaměstnanci a zčásti zaměstnavatel. Mám pravdu, trefil jsem se?

Netřeba 11.6.2007 10:12

Re: Re: Re: Zaměstnanec si domluví . . .

No teda Machu, postrádám jakýkoliv argument. Není to ani prázdná glosa. Pouze prázdná slova.

pulec 11.6.2007 10:10

Není to pravda, daňové zvýhodnění bych zrušil

U nás ve firmě stravenky nejsou a většina lidí na jídlo přesto chodí a platí si ze svého (do stejné jídelny chodí lidé z jiných firem s tiketkama). Víte kolik lidí si za tiketky nekupuje teplé jídlo, ale utratí je v obchodech za nákupy ?

Navíc víte o kolik Kč by mohlo být jídlo levnější, kdyby se neplatily náklady na firmy prodávající tiketky ??  Typuji  že o 5 až 10 Kč.

claudie novakova 11.6.2007 10:06

Re: Naprosto s vámi souhlasím,nasere to lidi,protože nikdo nezdůvodní ,proč je urušit.

>Že se ze žravenek stalo běžné platidlo,v supermarketech za ně koupíte cokoliv,ba i krmivo pro kočky,ptačí zob atd je veřejné tajemství...

jenze tohle uz neni pravda

1/ ne vsechny supermarkety berou stravenky

2/ v tech ktere znam, a ktere berou stravenky, se da za strravenky koupit jen jidlo (albert, plus)

muzete uvest nejaky protipriklad? dekuji :)

Tomáš 11.6.2007 10:00

Re: Re: Rozkošné

Mluvit o trhu v situaci, kdy jedna komodita (stravenky) má (aspoň zdánlivě) výhodnější podmínky, než druhá (hotové peníze), je poněkud podivné. jako bych ta slova slyšel od soudruha Paroubka.

Tomáš 11.6.2007 9:54

Re: Re: Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

Říkáte úspora 9,50Kč? Teď si připočtěte náklady na získání stravenek (jak tu někdo napsal, pokud není zaměstnavetel dost tvrdý, platí stravenkářské firmě nějakou provizi), náklady na administraci v účtárně (každý měsíc rozdělit stravenky podle počtu odpracovaných dní, odečíst služební cesty, protože tam se dostávná stravné v hotovosti, vytisknout seznamy, předat obálku se stravenkami proti podpisu na ten seznam, celé to založit do účetnictví a do počítače - software to musí umět), restaurace nebo obchod odvádí také provizi (nevím přesně kolik to dělá na 60Kč, zkuste to někdo doplnit), kterou si musí zakalkulovat do nákladů.

Pořád si myslíte, že jsou stravenky tak výhodné? Ano, jsou výhodné pro levicové xinldy.

Když už má být nějaká sleva na stravu, ať je to daňově uznatelná náklad, například 1000 měsíčně. Ať si za to vohnouti kupují třeba cigarety, když nemusejí jíst.

autor 11.6.2007 9:53

pane Pašku,

odpověď na Vaši otázku je pod Andreou. Chtěl jsme to poslat vám,ale nemám adresu. Zdravím

kaca 11.6.2007 9:51

Re: Re: O co se vlastně hraje!!!!

Kvůli pitnému režimu v horkém provoze se obraťte se stížností na místně příslušnou Hygienickou stanici - odbor hygieny práce. Spadá to pod jejich kompetence...

Corsini 11.6.2007 9:50

Re: Re: Rozkošné

Daňové výjimky pro stravenky nejsou zasahováním do ekonomiky?

Honza42 11.6.2007 9:48

Popsal jste to naprosto přesně

Stravenky jsou nátlakovým prostředkem jak donutit pracující, aby část svých peněz utratili předepsaným způsobem v předepsaných zařízeních. Jejich hlavním cílem je zajisit prosperitu těmto zařízením. Konečně to někdo řekl.

Pokud bych chtěl jíst skutečně zdravě, nikdy nepůjdu do hospody.

Corsini 11.6.2007 9:48

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

Bla bla bla... to si opravdu myslíte, že zaměstnanci obědvají jenom proto, že dostanou stravenky? A, že se za stravenky nedá koupit třeba ta bageta? Nebo cigára a kafčo k obědu?

Máte příznaky typického levičáckého uvažování - lidi sou blbí, musíme je za ruku dovést do jídelny, aby nám nepomřeli hlady.

A navíc - co kdyby si místo rajské s knedlíkem koupili někde studený zeleninový salát? Jak by to s českou kuchyní dopadlo, že?

Snem 11.6.2007 9:46

co je to za pitomost?

Že stravenky neutratí za oběd, ale za alkohol a cigarety v hyper? A oběd si asi odepřou, vlastně celý den nebudou jíst, jen aby šetřili stravenky na ten alkohol :(

Honza42 11.6.2007 9:43

Re: Re: Re: Stravenky jsou jen dalším oběživem, souběžně s penězi.

V tom případě bych mu ale namaloval přes celá záda logo firmy.

Honza42 11.6.2007 9:43

Re: Re: Stravenky jsou jen dalším oběživem, souběžně s penězi.

Souhlasím s vámi, že dávat sako manažera do nákladů je lumpárna. Ledaže by se v práci převlékal a měl to jako pracovní oděv.

BM 11.6.2007 9:42

Re: Re: Rozkošné

Vsak prave, az zvysime zamestnancom cisty prijem o cenu stravenky a ponechame na ich slobodnej voli ako s tymito peniazmi nalozia, tak stravenky zmiznu. O nic ine nejde.

Eva 11.6.2007 9:42

Re: ZRUŠIT !

Ano a k tomu plus nějaké procento od zaměstnavatele / cca 2-3% /.

Andrea 11.6.2007 9:39

Re: Máte pravdu, pane Vlku, ale ještě nutno doplnit,

neděláte náhodou v Gastrotouru?;-D;-D;-D;-D

autor 11.6.2007 9:39

Re: Počkejte, až to tu bude jako na Slovensku

Díky Andreo! konečně někdo kdo umí číst! V článku nešlo o to,zda jsou stravenky mravné či nemravné, sociální či nesociální ale o to, jak bude tento nikým nevysvětlený a veřejně neobhájený krok mít dopad na voliče. Jo a pane Pašku, důchodci dostávají příspěvky na stravu různě. Ti co mojí celkem slušný příjem - a těch je skutečně hodně , viz skutečnost, že zahraniční zájezdy k moři do Egypta, na Kanáry, Tunisu, Chorvatska specielně pro důchodce a nebo společně dospělí s dětmi (děti velice levně, neplatí třeba letenku a podobně ) na které často jezdí prarodiče s vnuky- a podobně jsou velice lukrativní a rozšířenou částí byznysu cestovek- tak ti nedostávají většinou nic. Ovšem jinak funguje systém ,kde Obecní úřady a Sociální zpráva doplácí na obědy důchodcům v některých restauracích, velké podniky často umožňují důchodcům, zvláště tam, kde fabrika ovládá kraj či město se stravovat v jejich závodce. Starým a nemohoucím důchodcům se strava rozváží sociálními službami až do bytu a podobně. Není to vše dokonalé, ale funguje to. Žádný důchodce nemá hlad. Systém vznikl více méně za Husáka, kdy po velkém zdražení v sedmdesátých letech bylo najednou plno důchodců, co měli důchod 400.- Kčs a byly z toho strašné problémy. Ti lidé neměli ani na byt a ni  a jídlo. Tak to soudruzi vyřešili po svém, vybudovali domovy důchodců a začali jídla rozvážet a dávat důchodcům poukázky do závodek a některých restaurací. Vím, dělal jsem na OPBH a zanedbané čtvrti chudých dělníků ve starých Vysočanech. Z té doby zbyl vtip" Co je to domov důchodců" ? To je pomsta dětí za školky a jesle!" V současné době se systém ještě vylepšuje a to bez ohledu na to,zda vládnou socani a nebo modří ptáci ( ODS)

BM 11.6.2007 9:38

Re: Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Kde je napisane, ze ruka v ruke so zrusenim nezmyselnej dotacie stravovacich spolocnosti, sa neznizi danove a odvodove zatazenie zatazenie tak, aby stat dostal tolko co predtym, zamestnanec Vasich 44 po zdaneni a odvodoch, zamestnavatela to nestalo viac akurat "pijavica so svojimi paralelnymi peniazmi" pride o svoj bezva kseftik ? Viete kolko zarobia tieto spolocnosti a kolko stoji iba tlac tych papierikov s ochrannymi prvkami pomaly ako u penazi ? Kto myslite ze to vsetko plati ?

Finrod Felagund 11.6.2007 9:37

Re: Rozkošné

Proč za komunistu? Stravenky chce trh, byla poptávka, objevila se nabídka. Všechny strany, které se stravenkami přijdou do styku, jsou s tímto staven spokojeny. Žádný nátlak státu, žádné umělé zasahování do ekonomiky. Až trh nebude chtít stravenky, samy zmizí.

J.Mach 11.6.2007 9:36

Re: Re: Zaměstnanec si domluví . . .

To teda je Netřebo, argument. Ale Andrea má pravdu, což vy, jako marxleninista, nejste schopen uznat a poznat proto jen mluvíte z cesty.     

J.Mach 11.6.2007 9:29

Re: ...Vy jste taky kus blbce...

Šakale, měl byste psát o něčem, čemu alespoň trochu rozumíte. A pokud možno, nadávat až po zralém uvážení. A případně si zjistit, v čem je problém, co patří do odečitatelných nákladů (do toho stát může a musí mluvit) a co podnik poskytuje mimo odečitatelné náklady, do toho nikomu nic není.

BM 11.6.2007 9:28

Re: No někdo by to tam jistě vzkázat mohl, ale...

Naprosty suhlas. Velmi pregnantne vyjadrene.