12.5.2024 | Svátek má Pankrác


Diskuse k článku

POLITIKA: Zkusme oživit ideu Československa

Při příležitosti státního svátku 28. října si každý rok uvědomuji, jaké neštěstí nás postihlo, když došlo k rozpadu Československa. Jak zbytečně naše vlast, za kterou považuji stále Československo, oslabila rozpadem na dva samostatné státy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Josífko 8.11.2014 17:29

Re: Probůh, co je to za šílený nápad?

Ve většině souhlasím a pokusím se doplnit :

Co je to za nesmysly pořád omílat, že jsme "maličký stát" ?

Patříme velkostí do skupiny EU : Belgie, Švédsko, Dánsko,Portugalsko,. Holandsko a dalších . To jsou v mezinárodním kontexu "mrňavé bezvýznamné" státy ?

B. Rybák 8.11.2014 19:40

Re: Probůh, co je to za šílený nápad?

Přesně tak! Od okamžiku, kdy Havel a jeho "osmašedesátníci" odmítli (ze strachu, že by se i mnozí z nich museli zodpovídat z vlastizrady) návrat k ústavě 1. republiky, nebylo možno společný stát zachránit, protože Husákova federalizace byla vedena snahou, postavit proti českým reformistům slovenské nacionalisty a byla proto vůči Česku záměrně nespravedlivá (slovenští nacionalisté měli ústavní pravomoc k zablokování veškerých pokusů o její nápravu).

Zavřením slovenských zbrojovek tomu Havel nasadil "korunu"!

Rychlé rozdělení státu bylo tehdy naprosto nezbytné pro zachování dobrých vztahů obou národů!

V. Kolman 9.11.2014 11:38

Re: Probůh, co je to za šílený nápad?

Klepla jste paní Zuckerová hřebíček na hlavičku - lépe bych to nenapsal! Přeji Vám hezký den :-))

J. Cervenka 8.11.2014 14:04

komplex

komplex menecennosti je mor lidstva. A to je asi hlavni slovenky problem se kterym nejde nic delat. Zvlast, kdyz je bizarne spojen s komlexem nadrazenosti ( podobne jako treba u ceskych intelektualu kdyz jde o Ameriku.) Je to videt ledackde po svete.

F. Doušek 8.11.2014 12:44

Jak víte, že rozdělení bylo proti vůli lidu?

A to ostatní ....

J. Josífko 8.11.2014 17:36

Re: Jak víte, že rozdělení bylo proti vůli lidu?

Kde jste byl tehdy vy ? Já byl v Bratislavě. Ať proboha někdo vytáhne originální nahrávky z bratislavských náměstí, kde řvali desetitisíce protičeská hesla, plná nenávisti a lidé jásali.

Nemám ani po tom nic proti Slovákům. Ale vezměte na vědomí, že žádné nové sjednocování mimo rámec EU Češi nepřipustí.

I. Kudrnová 8.11.2014 11:30

Co pořád chcete centralizovat?

Nestačilo Vám, že Slováci už mají  za sebou dvě odtržení? Jednou to byla republika fašistická a to chtěli Slováci a teď taky. Nestačí že Slováci u nás dělají, studují zadarmo? Co ještě budeme dávat?Oni  to totiž tak  ch t ě j í, . tak jim dejme pokoj.

I. Kudrnová 8.11.2014 11:19

O co Vám krucipísek jde,Nemáte co dělat?

I. Kudrnová 8.11.2014 11:18

Výmyšlejte radši něco jiného.

R. Hroza 8.11.2014 10:40

Dobrý den,

pane Vlku, nápad je to zajímavý ale myslím, že ještě trochu předčasný. Ještě si musíme oba národy trochu "nabít hubu". Pak snad. Nejsme ještě dospělí.

K. Janyška 8.11.2014 9:34

Kdo nerozumí procesu civilizace obchodem,

nerozumí ani jeho produktům, tedy zejména vzniku národních států. Jděte všichni už do háje doučte se teorii přeměny divocha v občana obchodem a spontánního řádu lidské interakce ... Dzp.

T. Krystlík 8.11.2014 9:29

Autor zcela podceňuje

odlišnou mentalitu Slováků, kterou si Češi v podstatě vůbec neuvědomují vlivem vylhaného jednotného národa československého. Zejména se neorientují v emocionálních projevech Slováků. Nejblíže jsou Čechům mentalitou sudetští Němci, Rakušané, Němci obecně, pak Maďaři a teprve Slováci.

P. Vaňura 8.11.2014 12:25

Češi a Slováci mají skutečně poněkud odlišnou mentalitu

Mezi mentalitou Čechů a Rakušanů jsem rozdíly nepozoroval, ale nebyl jsem tam možná dost dlouho, abych si to mohl uvědomit, totéž Češi a Maďaři. Němci jsou nám skutečně dost blízcí, je tady ale ZÁSADNÍ rozdíl ve vztahu k vrchnosti. Rozdílnou mentalitu Švýcarů jsem naproti tomu poznal už první den pobytu ve Švýcarsku, ale nedokáži ji úplně popsat, jeden jev je ale očividný, tam se netrpí "chytristika" a vyčůranost ve vztahu k okolí.

L. Křivan 8.11.2014 8:30

Ne, děkuji, nezájem.

Spojení se Slovenskem bbyla už v roce 1918 chhyba, ale tehdy ta chyba nešla neudělat. Bez ní by Slovensko bylo i dnes jen Felvidék, Horní Uhry a Maďarsko by mělo společnou hranici s Polskem. 

Po skončení války byla chyba přijmout Slovensko zpět. Stálo nás to příšerné peníze. Bez Slovenska by byla česká ekonomika mnohem dál. (pokud by ji rusáci "neodsáli". )  Jeden příbuzný pracoval ve státní plánovací komisi a hodně o tom vyprávěl, co bylo se Slováky za problémy. Chovali se jako malé děti: "Vy máte v Praze tolik mostů, a my v Bratislavě jen jeden, tak chceme mít stejně mostů jako vy".  Takhle s vážnou tváří argumentovalu slovenští politici. Pamatujete ještě na to, jak chtěli zaplatit za vlajku ?

Ne ! Zaplať Pánbůh za rozdělení ! Bez Slováků je nám lépe !

Š. Hašek 8.11.2014 10:26

Re: Ne, děkuji, nezájem.

Asi tak.

A našlo by se dále dosti argumentů.

Horní Uhry jsou jiná země.

M. Gavlák 8.11.2014 7:39

Pitomost.

Je vidět, že Slováky a Slovensko vůbec neznáte. Krom toho, co by jim Češi asi tak mohli nabídnout? Ten místní bordel a ekonomické potíže?

J. Josífko 8.11.2014 17:55

Re: Pitomost.

Mám jen malý dotaz : proč bychom / podle vás / měli Slovákům něco nabízet ?

Žijme v pokoji a míru v EU, ať Slováci u nás pracují, turistický ruch na Slovensko pomalu zhasíná,je škoda,že kulturní výměna /např.pondělní Národní divadlo z Bratislavy /podle mých dojmů klesla na minimum.

J. Urban 8.11.2014 7:17

Dejte pokoj, autore.

14. březen 1939 nepamatuju, ale pamatuju rok 1968 a roky 1990 až 1993.

J. Babička 8.11.2014 3:26

ale

Není na Slovensku, žádná strana co by stála za řeč, žadná významná politická osobnost, která by si přála spojení s českem.

P. Lenc 8.11.2014 7:57

Re: ale

Ze strany autora jde pouze o oprášení tzv. dvojdomku.Nic víc.

P. Sulc 8.11.2014 1:54

Ano, pane Vlku, mate docela pravdu,

atomisace statu je falesna, spatna, neb v jednote je sila A nestesti Cechu neni rozpad umeleho vytvoru pana Taticka, ale rozpad Rakouska Uherska. Vsak ty umelotiny, nastupnicke staty , na to doplatili, a z pru$$eru se nevyhrabaly dodnes, a to je uz skoro sto let. Tatickovo lhani spojencum behem valky a Benesovo po valce dalo Cechum pekne zabrat..A to habsburske soustati pretrvalo vsechny neprizne osudu 400 let. Taticka ale neprezilo.

L. Křivan 8.11.2014 9:00

Re: rozpad Rakouska Uherska

Nepřežilo prohranou světovou válku.  Atomizace státu je nevyhnutelná, když zmizí to, co sjednocuje. Kdyby starej Franc-Josef včas předal žezlo, mohl svět vypadat jinak a asi by byl hodně neštěstí ušetřen. To je tak, když se neovládá umění včas odejít.

P. Vaňura 8.11.2014 12:33

Máte naprostou pravdu, oba potenciální nástupci,

korunní princ Rudolf (+1889 Mayerling) i arcivévoda Ferdinand (+1914, Sarajevo), viděli jasně problémy monarchie a měli snahu je řešit. Dokonce se říká, že všechno to, před čím mladý Rudolf varoval svého otce se v důsledku nedbání jeho rad splnilo.

A WW1 bylo něco, co postavilo národy monarchie ostře proti sobě.

P. Urban 9.11.2014 18:23

František Josef

byl konzervativní člověk. Šek s dobou, pokud to bylo nutné, ale nesnažil se ji řídit, pokud to nutné nebylo. Vládl 68 let a zemřel pokojně v posteli.

Ke kritikům takovéto vlády patřil i jeho mladší bratr Maxmilián. Tomu osud umožnil, na rozdíl od Rudolfa a Františka Ferdinanda, uplatnit svoje teorie v praxi. Jeho vláda v Mexiku trvala tři roky a skončila před popravčí četou.

Asi to nebude tak jednoduché.

P. Sulc 8.11.2014 22:24

Re: rozpad Rakouska Uherska

To je pravda. Kdyby nezil tak dlouho, mohlo vse dopadnout lepe. Jenze situace mezi velmocemi byla napnuta i bez toho Sarajeva, k valce mohlo dojit i drive. Anexe Bosny, Marocka krise, Balkanska valka, dve.

P. Dvořák 8.11.2014 1:20

Částeční blázni jsou muži, kteří se rozvedou,

aby si za pár let znovu vzali tutéž ženu. A jen úplný blázen si znovu vezme tu, která od něho předtím odešla.

Blázen by byla žena, která by si znovu vzala muže, od kterého odešla, protože byla přesvědčena, že jí bez něho bude líp a nakonec se ukázalo, že je to vlastně pravda.

J. Huml 8.11.2014 4:32

Re: Částeční blázni jsou muži, kteří se rozvedou,

Zajiste, emocionalni myslenka spolecneho statu pretrvava, vzdyt opravdu mame my Cesi a Slovaci tolik spolecneho. Na stranu druhou, vzajemne problemy a emocionalni a hospodarske tlaky zmizely, tak ted obe narodnosti, Cesi i Slovaci maji moznost ocenit, co jsme vsichni rozdelenim ztratili a jak byly nase mnohe emocionalni vyhrady nepodstatne. Pro nas je ted mozne lepe oenit budouci spolupraci a uvedomit si, jak jsou si Cesi a Slovaci opravdu blizci, podobni a take cim jsme rozdilni. Musim ale souhlasit s panem Dvorakem, ze jednotny stat v dnesni dobe neni realny ani hospodarsky, ani politicky, mozna jen ty nase emoce nas ponekud trapi. Vsem mym pocetnym Slovenskym pratelum preji vse nejlepsi, v jejich opravdu samostatnem state.

L. Křivan 8.11.2014 8:53

Re: "mame my Cesi a Slovaci tolik spolecneho"

Nemáme. Jen fakt, že slovenštině se dá jakžtakž rozumět.  Mnohem víc společného máme s Němci.

P. Dvořák 8.11.2014 12:13

Re: "mame my Cesi a Slovaci tolik spolecneho"

Jakž takž rozumět? No to musíte být pěkný mladíček. Protože my starší mnohdy ani nezaznamenáme, že někdo na nás mluví slovensky. Prostě automaticky přeskočím na jiný jazyk.

Společného s Němci dnes nemáme nic. Jsme na nich závislí mnohem víc, než jsme kdy byli na Rusku.

L. Křivan 8.11.2014 12:30

Re: "mame my Cesi a Slovaci tolik spolecneho"

Jsem roční 48 a do 68 jsem slovenštině celkem rozumněl. Ne, že bych četl slovenské knihy, to ne, ale ty televizní pondělky, to stačilo. Tady v Německu jsem žádný kontakt se Slováky neměl. Ti se tu Čechů hodně stranili.  Takže teď slovensky už nerozumím, a nevadí mi to. No rozumím, asi tak jako díky němčině holandsky.