23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Zkusme oživit ideu Československa

Při příležitosti státního svátku 28. října si každý rok uvědomuji, jaké neštěstí nás postihlo, když došlo k rozpadu Československa. Jak zbytečně naše vlast, za kterou považuji stále Československo, oslabila rozpadem na dva samostatné státy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 8.11.2014 12:59

Re:Tady v Německu . . .

No jsem vždycky na rozpacích, kým se lidé jako vy cítí být. Žijete téměř padesát let v Německu (někdo jiný v USA nebo v Austrálii), píšete "Tady v Německu", ale mluvíte, jako byste žil tady v Česku.

Pochopitelně když bydlíte v Německu, tak kontakty se slovenštinou jsou nebo byly minimální. Já tady u nás doma slyším slovenštinu denně a opravdu s ní nemám žádné problémy. A to samé platí, když čas od času zajedu za svými známými na Slovensko. Každý mluvíme po svém a neexistuje žádná jazyková bariéra.

Pochopitelně když začnu s brněnským hantecem, nerozumí mně ani dnešní mladí z Brna :-))

S. Landa 8.11.2014 13:44

Re: Re:Tady v Německu . . .

No, já nežiji v Německu, ale v Praze, slovenštinu neslýchám, a popravdě, mluvené slovenštině téměř nerozumím. Vy máte ve Slovensku známé, máte jejich jazyk "naposlouchaný", ale mladší Češi slovenštině moc nerozumějí a upřímně, ani o to nestojí.

J. Schwarz 8.11.2014 20:21

Re: Re:Tady v Německu . . .

Kdybychom měli v minulosti společný stát s poláky, rozuměli bychom polštině stejně jako dnes slovenštině a taky by se nám zdála strašně blízká.

J. Boleslav 9.11.2014 12:30

Re: Re:Tady v Německu . . .

Pokud bychom nedej Bože měli mít zase s někým společný stát, tak bych byl pro Slovince. Slovenštině dosud poměrně rozumím, ale už mně docela otravuje. Od 93.

B. Hamáček 8.11.2014 0:52

Jsem jednoznačně

Jsem jednoznačně PRO !!!! A nebylo by od věci Klause ,Mečiara a jejich pomocníky poslat na doživotí do basy.

P. Lenc 8.11.2014 7:53

Re: Jsem jednoznačně

V tom případě budete muset poslat "na doživotí do basy" i 63% Slováků, kteří volili na Slovensku strany žádající samostatnost Slovenska.

P. Gábriš 8.11.2014 19:06

Re: Jsem jednoznačně

ono s těmi procenty rozpaduchtivých Slováků to nebylo až tak žhavé. Je to stejné, jako s volbou komunistů u nás - nikdo je nechce, ale procenta pořád mají, potvory. Vím, o čem mluvím, žil jsem v té době na Slovensku.