26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Zkusme oživit ideu Československa

Při příležitosti státního svátku 28. října si každý rok uvědomuji, jaké neštěstí nás postihlo, když došlo k rozpadu Československa. Jak zbytečně naše vlast, za kterou považuji stále Československo, oslabila rozpadem na dva samostatné státy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 8.11.2014 22:02

Co si lidé přejí,

to se oživí tak nějak automaticky. Tohle si nejspíš nepřejí, ono je dost problémů se soudruhy v Bruseli, natož ještě tahanice se Slováky.

P. Čech 9.11.2014 7:59

Re: Co si lidé přejí,

Vzhledem k Vaši odpovědím zde, docházím k názoru, že mi asi nerozumíte. Nemluvím zde o společném státě Čechů a Slováků, postaveném na národním principu, ikdyž takovým Československo bylo. Mluvím o státě, jaký měl na mysli Masaryk, když jej spoluvytvářel. O občanském státě, postavené výhradně na občanských principech. O státě, kde nějaká iluzorní národnost hraje zcela podřadnou a nebo vůbec žádnou roli. O státě, v němž všichni občané mají své, taxativně vyjmenované občanské povinnosti a v případě, že si tyto plní, jsou obdařeni rovněž vyjmenovanými občanskými právy. To zcela nezávisle na tom, je-li někdo Čech, Moravan,  Slovák či Němec, Žid či Rusín. Tímto směrem mělo pokračovat úsilí našich politiků a ne k rozbití společného státu. Počátek problémů totiž vznikl okamžikem, kdy se hovořilo o Československu jako státu, který zahrnuje území Čech, Moravy, Slovenska a Podkarpatské Rusi, o území, kde žijí Češi, Moravané, Slováci, Rusíni a další národnosti.Pojem "národnost" je totiž v dnešní době, a v Evropě zvlášť, zcela iluzorní a pokud se pamatujete na dějepis, národní politika byla příčinou obou světových válek. Jediná země v Evropě, které se podařilo vyřešit národnostní problémy poněkud (ale ne moc) jinak je Švýcarsko. Každopádně tam Jsou především švýcarští občané (ikdyž různých národností) a z toho vychází celý jejich systém. To, že mají 4 státní jazyky na věci nic nemění.Naši politici rozbili společný stát Čechů a Slováků a vytvořili stát Slováků a Maďarů,  a na druhé straně stát Čechů, Moravanů a Pražáků.

P. Urban 9.11.2014 9:26

Pojem národnost je v dnešní Evropě zcela iluzorní

pomineme-li Belgii, Španělsko, Severní Irsko, Skotsko a pár dalších menších regionů, například jižní Tyroly. A, samozřejmě, Balkán.

Existují lidé, kteří se domnívají, že problémy vznikají v okamžiku, kdy se o nich začne hovořit. Když se o nich nehovoří, žádný problém neexistuje. Dokud existuje silná výkonná moc a funguje cenzura, tak to může i fungovat. Když pak moc přestane být silná, optimisté valí oči nad tím, jak společnstí najednou hýbou problémy, které ještě včera neexistovaly.

P. Čech 9.11.2014 11:10

Re: Pojem národnost je v dnešní Evropě zcela iluzorní

Ale ano, pane Urbane, máte plnou pravdu, ikdyž. Ikdyž všechny tyto problémy jsou vyvolávány a vyvolány tím, že různé národy a národnosti v jednom státě (třeba federálním) mají různé povinnosti a různá práva. Například cikáni u nás mají zcela jiné (skoro žádné) občanské povinnosti a jiná občanská práva než ostatní společnost. Problémy to vyvolává nezávisle na tom, že se o věci nesmí hovořit.Říká se tomu politická korektnost. Jsem přesvědčen o tom, že všechny současné problémy mezi národy a národnostmi mají základní původ ve vzniku národních států v 19. a 20. století. Kdyby v té době vznikaly stáíty na principu občanském, problémy by v takovém měřítku nenastávaly a možná by ani nedošlo k oběma válkám.

Z. Lapil 9.11.2014 11:57

Re: Pojem národnost je v dnešní Evropě zcela iluzorní

Přeji pěkný den.

S přípodotekem, že cikáni u nás mají stejná práva a povinnosti, jako ostatní občané, jen to vymáhání a plnění je poněkud šejdrem, se s Vámi dá souhlasit. Jen se obávám, že funkčnost Vašich názorů je podmíněna nereálnými předpoklady. Že by dobře fungoval společný stát občanů, je jistě pravda, jenže Československo bylo státem Čechů, Slováků, Němců, Rusínů a Maďarů.V první fázi to dokonce přidržela pohromadě armáda. Možná by se tahle směska časem stala jednotným občanstvem, jenže Sudety 1938, Slovensko 1939, znovusjednocení 1945, ovšem bez Zakarpatské Ukrajiny a bez Němců, 1968 federace, 1992 nebo kolik dva samostatné státy a - zatím nakonec - polosjednocení v EU, která také nevypadá jako vzor pro stát jednotného občanstva.

Aktuálně vidím dva národy ve dvou státech; slovenští Maďaři se neprojevují tak, aby to ke mně dolehlo. Dovedu si představit - i když hodně špatně - nějakou unii nebo federaci, ale pro jednotný stát občanů nevidím ty jednotné občany.

P. Čech 9.11.2014 12:41

Re: Pojem národnost je v dnešní Evropě zcela iluzorní

Ono to není příliš složité. Jediné co je nutno udělat, je přijmout bez jakýchkoliv dodatků a českých specialit švýcarský systém. Veškeré dění ve státě musí vycházet od občanů. Občané musí mít ve svých rukou přímou moc. Moc ve státě musí mít pouze občané a ne nějaké jejich spolky. Moc občanů musí vycházet z obcí přes kraje až ke státu.Nikoliv naopak, jak je tomu u nás. Jsem přesvědčen o tom, že pokud by byl u nás přijat nepozměněný švýcarský systém (skutečná zastupitelská demokracie), velice rychle by zde vychoval ony "jednotné" občany. Občané totiž nejsou hloupí, za jaké je považují politické strany a politici. Dokáží velice rychle poznat a přijmout zásady, pokud jim tyto vyhovují. Nějaké pseudoargumenty typu "k tomu je potřeba oněch Švýcarů", "naši občané k tomu nejsou vyspělí" a pod. neberu

P. Urban 9.11.2014 18:03

Ono to asi nebude tak jednoduché

ale i kdyby, k zavedení takového systému v České a Slovenské republice nepotřebujete společný stát.

P. Urban 9.11.2014 18:05

Mohl byste mi,prosím, vysvětlit

v čem se liší práva a povinnosti Vlámů a Valonů v Belgii? Práva a povinnosti Katalánců, Basků a ostatních Španělů? Katolíků (Irů) a protestantů v Severním Irsku?

M. Prokop 9.11.2014 16:05

Re: Co si lidé přejí,

Však Československo byl stát založený na občanských principech.

Co to ale bylo platné, když národnost stále škrábala Slováky i Němce.

P. Čech 9.11.2014 17:01

Re: Co si lidé přejí,

To není pravda. Československo bylo státem národním, ovšem Masaryk se dopustil hrubého omylu, když hovořil o národu československém. Pokud by toto neříkal a hovořil pouze o československých občanech, možná by se vyhnul i sporu s Němci. Tam, kde se začne mluvit o nějakých národech, okamžitě to zavání průšvihem. A ty průšvihy se zhusta staly.

Č. Punčochář 8.11.2014 20:21

Dva samostatné státy,

oba s vlastní mezinárodně právní subjektivitou, ale s možná nadstandardními vztahy, vázanými nicméně smluvně.

Jinak by to zase nefungovalo.

P. Čech 9.11.2014 9:08

Re: Dva samostatné státy,

Jako několikanárodnostní stát by to opravdu nefungovalo, stejně, jako to nefungovalo a nefunguje dodnes. Zato jako občanský demokratický stát, postavený na občanských principech ano. Pokud bychom chtěli pokračovat jako dosud, zanedlouho zde budeme mít Českou republiku, Moravskou republiku, Slezskou republiku a možná Pražskou republiku, nehledě na to, že by mohla vzniknout i Hanácká republika, Valašská republika či Chodská republika. To by se Vám také tak líbilo?

P. Urban 9.11.2014 9:36

Pokračovat jsme mohli

už začátkem devadesátých let. Tehdy měli své národovce v politice i Moravani. Ve volbách dostali s bídou deset procent a posléze zcela zmizeli.

Takže ono to asi nehrozí. Je pravda, že mnoho obyvatel Moravy i českých regionů Pražáky moc nemusí, ale o tom to není. Ani obyvatelé švýcarských kantonů se se svými sousedy taky vždycky moc nemusí. Ale před světem jsou Švýcaři.

Se Slováky jsme se mohli uvnitř Československa hádat až do alelujá, a přesto to mohlo pokračovat dál. Začátek konce nastal v okamžiku, kdy Slováci chtěli být před světem především Slováky a až potom, možná, Čechoslováky.

Takhle funguje národ. Což je kategorie politická. Na rozdíl od národnosti, což je kategorie kulturní. Národ lidi rozděluje, ale taky spojuje. Když je všechno v pořádku, zdá se, že to spojování nepotřebujeme. Ale ono to věčně v pořádku být nemusí.

P. Čech 9.11.2014 11:29

Re: Pokračovat jsme mohli

A právě proto je naprosto nutné vytvořit systém, který vyhovuje většině občanů, nejlépe 95% z nich. Systém, který občany spojuje. Tím systémem však není a nemůže být národnost. Musí to být systém, který občané berou jako svůj systém a který jen tak a nikdy ne jinak může smysluplně fungovat. Viz opět ono Švýcarsko.

P. Urban 9.11.2014 18:09

Zapomněl jste ještě na jednu věc

musí to být systém, který bude fungovat v Československu, ale v samostatné České a Slovenské republice nikoli. Jinak totiž není důvod, aby tento systém spojoval Čechy a Slováky. Respektive občany České a Slovenské republiky navzájem.

P. Gábriš 8.11.2014 19:33

a viděla z Vás, fundovaných, alespoň jednou živého Slováka ?

tak jsem se propracoval na konec diskusních příspěvků, Je mi z toho smutno a stydím se za většinu z Vás, přátelé. Je to čecháčkovství jako vyšité (nebo jak to slyšet v Praze: " za Boleslaví začíná Asie...")

S. Landa 8.11.2014 21:06

Oprava

Dovolím si Vás opravit. V Praze se říká, že Asie začíná za řekou Moravou...

I. Teren 8.11.2014 21:22

Re: Well

Nazozy Nemcov, Holandanov, Francuzov etc., kde konci Europa by typickeho stredoeuropana zrejme sokovali. Pre vatsinu z nich je vychodna (stredna) Europa stale divoka Terra Incognita.))

P. Gábriš 8.11.2014 22:29

Re: Oprava

nelísejte se. My v Brně Čechy taky moc nemusíme

S. Landa 8.11.2014 22:40

Re: Oprava

No, s tím příjmením vypadáte na Moravana. Mohu hádat, odkud přišli Vaši předci? :-)

P. Gábriš 8.11.2014 23:44

Re: Oprava

Moraváci do nedohledna. Ne jako Landové.

S. Landa 8.11.2014 23:45

Re: Oprava

Já Vám věřím, ale příště mi už nelžete. :-)

M. Prokop 8.11.2014 21:48

Re: a viděla z Vás, fundovaných, alespoň jednou živého Slováka ?

Za karlínským viaduktem.

Historicky za Litavou.

Slováků znám dost, takže jim ten jejich vymodlený stát přeji.

P. Čech 9.11.2014 9:13

Re: a viděla z Vás, fundovaných, alespoň jednou živého Slováka ?

Dovoluji si Vás poněkud opravit. Není to čecháčkovství, ale pražáctví. Oni totiž ti Pražáci jsou specifická sorta lidí. Pocházejí sice ze všech možných koutů a vesnic, ale snad právě proto se nad ně vyvyšují. Je to typická pražská malost a vlastnost.

V. Ondys 9.11.2014 10:25

:))))))))))) Ale skutečnou Evropu najdete až za

:)))))) Krušnými horami a drtivější většina vyvolených svým nadřazeným chováním i pleněním v zájmu :))))))))) tureckého hospodářství neochvějně projevuje důsledky nespočetných vpádů všech hord na naše území...

J. Skála 9.11.2014 12:07

Není to pravda.

V Praze se říká, že Asie je všechno od Negrelliho viaduktu na východ.

J. Kyselková 8.11.2014 19:17

Pane Vlku,

s tímhle nápadem byste mohl vycestovat na Slovensko, možná by se nějaký ministr do týmu pana Babiše ještě dal ulovit. Jinak - nezájem. Vadí Vám férové vztahy Čechů a Slováků ? Dění na Ukrajině je varovné dost..

V poslední době je vysíláno hodně autentických pořadů z doby rozdělení ČSSR. 

Včera v Hydeparku Václav Klaus věrohodně vysvětlil nejen problémy rozdělení, ale dokázal, jak perfektně rozlišuje podstatné a příčinné (!)  od stále dokola se opakujících zlidovělých,  zjednudušujících ataků a nářků  - "co všechno se nepovedlo".

Díky za vše, co se povedlo a bylo toho dost.

B. Rybák 8.11.2014 19:42

Re: Pane Vlku,

Souhlasím s Vámi paní Kyselková.

P. Čech 8.11.2014 20:19

Re: Pane Vlku,

Ano, povedlo se toho nemálo. Ovšem nikoliv zásluhou panaVáclava Klause. Tomu se totiž podařilo pohnojit, na co sáhl. A škodí dál.Místo toho, aby se patřičně styděl a chodil kanálama, snaží se nadále poučovat občany, kteří mu o to nestojí.

M. Prokop 8.11.2014 21:58

Re: Pane Vlku,

Zdá se, že konkrétně vy jste nepoučitelný.