10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLITIKA: Zkusme oživit ideu Československa

Při příležitosti státního svátku 28. října si každý rok uvědomuji, jaké neštěstí nás postihlo, když došlo k rozpadu Československa. Jak zbytečně naše vlast, za kterou považuji stále Československo, oslabila rozpadem na dva samostatné státy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 9.11.2014 9:20

Re: Pane Vlku,

Ale ne, jsem poučitelný. Jsem ochoten se nechat přesvědčit o čemkoliv. Ovšem pomocí skutečných argumentů a ne papouškováním názorů politiků a jejich politických stran, které ostatně nejsou z jejich hlav, ale z politických ideologií, k nimž se hlásí.

K. Janyška 8.11.2014 18:06

Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

A tak je to v pořádku... Dzp.

K. Janyška 8.11.2014 18:07

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Slováci usilovali... Dzop.

P. Gábriš 8.11.2014 19:09

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

pozor, ne "Slováci chtěli", ale po moci toužící "politici" chtěli !

To je zas ten problém mlčící většiny.

V. Kolman 8.11.2014 20:00

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Pokud si vzpomínám, tak ona většina na bratislavských náměstích moc nemlčela. Dost nahlas dávala najevo, že chce samostatnost!

       Nuže - většina má samostatnost a je spokojena! Spokojeni jsou jak Slováci, tak Češi. Tak proboha nevymýšlejte ptákoviny a budˇme rádi, že to takhle dobře a bez násilí dopadlo.

P. Čech 8.11.2014 20:31

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Pár set křiklounů na Bratislavských náměstích považujete za většinu Slováků? Slováků je pět milionů. Většina z nich je 2,5 milionu+1. Tolik by se jich na Bratislavská náměstí ani nevešlo. Milion Pražáků považujete za většinu Čechů a Moravanů? Nenechte se vysmát!

V. Kolman 9.11.2014 11:41

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Nějak mi uniká smysl toho, proč se snažíte něco, co výborně funguje - dva samostatné státy - mermnomocí zase cpát do něčeho, co se v minulosti neosvědčilo!

P. Čech 9.11.2014 12:48

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Vy máte dojem, že tyto dva "samostatné" státy opravdu fungují? Já tedy ne! Nefungují, a to zejména proto,že v nich veškerou moc mají ve svých rukou politické strany a jejich politici, čili naprostá menšina ze všech občanů. Důvod proč se v minulosti společný stát neosvědčil jsem zde již popsal. Bylo to zejména proto, že tento společný stát byl vytvořen na národním a národnostním principu. Takový stát nikdy efektivně fungovat nemůže a také nefunguje. Když se však takový stát rozdělí na dva stejné národní státy, nefunguje to nadále. A o tom to je.

S. Donát 9.11.2014 14:19

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

A máte pocit, že jen tím, že bychom ty státy znovu spojili, že by se na špatném fungování obou něco změnilo?

P. Čech 9.11.2014 17:06

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Ano, mám ten pocit, ovšem podmíněný. Podmíněný tím, že by takovýto stát musel být postaven na občanském principu, nejlépe stejně jako ve Švýcarsku. Postavený tak, že nějaký národ či národnost by byla nepodstatnou, neuváděnou a nezjišťovanou.

P. Gábriš 8.11.2014 20:41

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

- tak to je stejné, jako když vidíte záběry z příjezdu Hitlera do Prahy - davy lidí mávají a hajlují. A ovšem je jasné, že drtivá většina lidí Hitlera nechtěla! (Vím, je to trochu tvrdé přirovnání, ale sedí! Kamera vždycky snímá ty aktivní.)

P. Čech 8.11.2014 20:27

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Souhlasím s Vámi, až na tu mlčící většinu. Ona by totiž ta většina nemlčela, kdyby měla v rukou nástroj, pomocí něhož by mohla vyjádřit a prosadit svůj názor - referendum. Toho se ovšem Václav klaus bál a bojí jako čert kříže. Bojí se vlastních občanů a jejich většinových názorů. Ono by se totiž určitě ukázalo, že názor většiny občanů nekoresponduje s názorem pana Klause. A o tom to je.

M. Prokop 8.11.2014 22:00

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Před volbami 1992 jsem byl na Destakurzu instruktorů. Slováků tam bylo cca 10, proti rozdělení jeden. Těch 9 nijak nemlčelo.

P. Čech 9.11.2014 7:34

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Ani názor deseti náhodně vybraných lidí nelze zobecňovat. I kdyby všech deset bylo stejného názoru, nikdy to nemůže vypovídat o názoru většiny z 5 milionů.

P. Čech 8.11.2014 20:23

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Někteří Slováci usilovali, pane Janyško, stejně jako i někteří Češi (Pražáci). V opravdu demokratických státech u takové události vypisují referendum, aby se občanů dotázali na jejich většinový názor. Ne ak u nás, kde v té době existovala Klausova diktatura.

M. Prokop 8.11.2014 23:50

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Nevíte-li co je diktatura, nedělejte ze sebe raději hlupáka (pokud ho tedy jen děláte).

P. Čech 9.11.2014 11:43

Re: Slovensko usilovalo přirozeně o svůj stát a má ho.

Diktatura, pane Prokope, je autoritativní forma vlády, při které vládnoucí subjekt (ODS reprezentovaná Václavem Klausem) soustřeďuje veškerou, nebo rozhodující moc ve svých rukou. Tato definice pochází ze slovníku cizích slov a na náš systém pasuje jako ulitá. Na situaci nic nemění skutečnost, že každé 4 roky (v poslední době méně) se u moci střídají různé politické strany a jejich politici. Na občany je politiky pohlíženo jen jako na stádo ovcí, které jsou potřebné pouze k tomu, aby politické strany volily. Moc zákonodárnou, zčásti výkonnou a soudní vykonávají ony politické strany a nikoliv občané. Občané nemají ve svých rukou naprosto žádný nástroj, pomocí něhož by mohli svou ev. moc vykonávat.

J. Rechnovský 8.11.2014 17:44

Chcete formu nebo obsah?

Autore, vzhledem k existenci EU nejsou mezi Č a S žádné bariery. Vztahy mezi lidmi jsou nejlepší v historii. Většina Českých firem expandujících do zahraničí má svou první pobočku na Slovensku a naopak. To Vám je málo?

Dobrá. Poněkud zaostává kulturní výměna a na nejhorší úrovni jsou politické a vojenské vazby. Jenže na to je poměrně rychle řešitelné. Stačí aby začaly vznikat politické strany s nadnárodním rozměrem a na kandidátkách by se objevovali lidé ze zahraničí. Pakliže toto se stane běžným jevem, pak čím dál užší formální spolupráce nakonec přeroste do znovusjednocení. Bude mít tu výhodu, že bude podstatně pevnější než náš první pokus.

Takže. Pro mne je důležitý obsah a ten je dlouhodobě dobrý. Jestli bude nebo nebude formalizován bych nechal na přirozeném vývoji.

P. Čech 8.11.2014 15:51

Rozpad? Nikoliv! Rozbití!

Došlo k rozpadu Československa? K rozpadu dochází tehdy, když mimo vliv člověka kolabuje nějaký systém. Z tohoto pohledu k žádnému rozpadu nedošlo. Společný stát Čechů a Slováků byl násilně a nezodpovědně rozbit několika mocichtivými jedinci, Kteří se ve společném státě nemohli stát vedoucími politiky. O rozpadu by bylo snad možno hovořit, pokud by byla vyhlášena referenda (jedno v Čechách a na Moravě a druhé na Slovensku) a pokud by jedno z nich dopadlo ve prospěch rozpadu. Žádný politik v té době totiž nebyl občany zmocněn v této věci za ně rozhodovat. Václav Klaus, Vladimír Mečiar, Ján Čarnogurský a Jan Stráský svévolně a bez mandátu občanů rozbili mou, ale i svou vlast a stali se tak vlastizrádci, za což by v každé demokratické zemi byli odsouzeni na doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Ne tak v ČR, kde 281 lidí zvolilo V. Klause prezidentem. Zbývá dodat jediné. Pokud by v té době existoval zákon o přímé volbě prazidenta, Václav Klaus by se jím nikdy nestal a to proto, že by jej většina voličů nikdy nezvolila.

S. Landa 8.11.2014 17:03

Re: Rozpad? Nikoliv! Rozbití!

Já Klause opravdu nesnáším, ale za jednu věc mu děkovat budu do konce svého života. Za rozbití Československa.

P. Čech 8.11.2014 20:15

Re: Rozpad? Nikoliv! Rozbití!

Nejste náhodou Pražák, pane Lando? Pokud ano, potom Vás docela chápu Rozbití státu totiž vyhovovalo pouze Pražákům, Žiliňákům a část obyvatel Bánské bystrice. Všude jnde byla většina lidí proti.

S. Landa 8.11.2014 21:11

Re: Rozpad? Nikoliv! Rozbití!

Potvrzuji, vskutku žiji převážně v Praze. Nicméně, za svůj život jsem se osobně setkal jen asi z deseti Čechy, kteří vyslovili politování nad rozpadem Československa. A všech deset bylo do Česka nalezlých Slováků, případně měli za partnerku Slovenku.

P. Čech 9.11.2014 17:08

Re: Rozpad? Nikoliv! Rozbití!

Vždyť říkám, asi jste se ptal v Praze.

S. Landa 9.11.2014 18:35

Re: Rozpad? Nikoliv! Rozbití!

I kdepak. Stále se mi snažíte namluvit, že s výjimkou cca milionu Pražanů v této zemi všichni Slováky ohromně milují. Není to pravda. Většina lidí jimi pohrdá, nezapomínají co je to vesměs za svoloč.

J. Mrázek 8.11.2014 14:56

Začínat článek spoustou lží ...

A pak to téma... slováci spíš skousnou termín "severní maďaři", než by se připojili a navíc proč zase táhnout kouli na noze? Každý sám a za své! To nestačí bankovní unie, která vytuneluje všem všechny peníze a Junckerovo průsšvih s Kypr-Luxembourgh pračkou peněz, ještě nás chcete dodachmat tímhle nesmyslem ??? Připomíná to nápad s policejní hymnou ...

P. Gábriš 8.11.2014 19:03

Re: Začínat článek spoustou lží ...

je mi líto, že lidi, kteří vědí o Slovensku a názorech Slováků (tedy ne politiků) h***vno, šíří tady své názory jako hotovou věc. Ale je to poslední dobou u nás normální - bohužel.

P. Čech 8.11.2014 20:38

Re: Začínat článek spoustou lží ...

Opět mi nezbývá, než s Vámi souhlasit.Lidé, o jejichž názorech se zmiňujete jsou většinou Pražáci, ti neměli Slováky nikdy v lásce, stejně jako žiliňáci neměli nikdy rádi čechy a zvláště Pražáky.. Nevím, jaký je na Slovensku vztah mezi Žiliňáky a ostatní populací, Pražáky však nemají rádi ani Moravané a mnoho Čechů.

O. Zuckerová 8.11.2014 14:43

Probůh, co je to za šílený nápad?

Spojení se Slovenskem bylo přece jedním ze zdrojů stálé nestability a napětí v regionu. Už vzpomínka na válečnou epizodu "samostatného štátu" přece zanechala ve druhé části země značnou pachuť, což je mírně řečeno. Za "totáče" byl státní rozpočet rozdělen mezi obě části země na dvě stejné poloviny, přičemž Slovensko zaujímalo třetinu - životní úroveň tam proto byla vyšší (také platy Slováků pracujících v Čechách a na Moravě byly příslušně vyšší, což zase vzbuzovalo závist Čechů). Při návštěvě P.Pitharta a Dagmar Burešové v Bratislavě po převratu byli oba naši představitelé zasypáni nadávkami a sprškou shnilých rajčat - to si chcete opakovat? - Když jsme se rozdělili, bylo po všech konfliktech, účelově rozdmychávaných bůhvíjakámi všemi existencemi, které teď mají s rozvracením vztahů utrum. Klidný "rozvod" byl tím nejlepším a nejmoudřejším řešením, teď jsou naše vztahy prosty veškerého napětí. A že by nás bylo "hodně"? Při vzájemných problematických vztazích by nám to bylo houby platné.

J. Josífko 8.11.2014 16:39

Re: Probůh, co je to za šílený nápad?

Ve většině souhlasím a pokusím se doplnit :jsem z generace, která za první republiky studovala. Kromě toho má, rodinné deníky od r.1830, asi jako jediný. Z toho lze vyčíslit a dovodit :

1/ po r.1918 siv ČSSR na Rakousko skoro nikdo nevzpomněl ,

2/ z deníků vyplývá, že ani v létech 1880-1914 nepociťovali

např. středoškoláci nijak příslušnost k c.k.Rakousku,

3/ "Československo" bylo po mezinárodní stránce výplodem chorých mozků. Kdo se mohl v případě konfliktu spoléhat např. na pomoc rumunské nebo jugoslávské armády ? A ti velcí "bratři", kteří nám zaručovali bezpečnost hranic nás s velkou slávou hodili přes palubu do tlamy Hitlerovi, Otevřte si třeba www stránky "Daladier" nebo "Chamberlain".

P. Čech 8.11.2014 20:45

Re: Probůh, co je to za šílený nápad?

Projevujete zde typicky českou malost. Každý svobodný národ si musí svou svobodu především bránit sám. I malé národy (viz Vietnam, Afganistán a pod). Spoléhat se na to, že někdo jiný za nás bude tahat horké kaštany z ohně je typicky český názor. Ten národ (český), který si svou svobodu nedovede ubránit vlastní krví, nestojí za to, aby ji vůbec měl. A právě proto si český národ v dějinách moc svobody neužil.