26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
JJ 9.3.2006 13:51

Hledal jsem spise tuhle citaci (o obrazek vyse)

 
"GE's patented dynamic power conversion system with VAR control technology enables the wind turbine to generate reactive power (current leading voltage), providing transmission efficiencies and enhanced voltage stability, which is particularly beneficial in weak grid applications."
pavel 99 9.3.2006 19:55

Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

Víte i kdyby ti lidé byli geniální, tak platí: vítr poskytuje energii úměrnou třetí mocnině rychlosti. Pokud si z této energie neakumulujete, tak máte jedinou možnost regulace - část z ní záměrně nevyužívat a tím (do určité míry) vyrovnávat kolísání. (Asi jako byste v autě při plném plynu řídil rychlost intenzitou brzdění). Pokud tohoto nebudete využívat (tak jak je zákon nastaven u nás pro to není jediný důvod), tak výstupní výkon (při stejném napětí tedy proud) bude kolísat podle třetí mocniny rychlosti větru. A jestli 50Hz dělá měnič nebo přímo přifázovaný generátor je úplně jedno. (Tedy všede jinde než u Myschů).
JJ 9.3.2006 20:08

Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

 
Pokud by jste si to precetl, tak asi pochopite - zcela urcite lepe nez ja, protoze silnoproud neni zrovna moje hobby.  Tato VE pouziva variabilni rychlost a je tedy schopna akumulovat do rychlosti otaceni vrtule. Proste Vas argument je naprosto v poradku a presto lehce mimo misu.
J. Novak 9.3.2006 22:56

Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

Akumulovat do rychlosti otaceni vrtule? To je dobry for. Spocitejte si setrvacny moment a z toho energii, ktera se tam pri normalnich otackach muze naakumulovat.
Nejhorsi je, kdyz si lide mysli, ze aplikaci ruznych regulatoru (nejlepe rizenych pocitaci) a za mnoho penez lze poprit zakladni fyzikalni zakony.
JJ 10.3.2006 0:16

Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

Pokud se budu drzet udaju brozury General Electric, na kterou jsem odkazoval, tak v pripade turbiny 1.5 MW jsou otacky promenne zhruba z 10 -20 rpm. VE ma tri listy o polomeru 35 - 38.5 m podle provedeni, hmotnost ci hustota se neuvadi, urcite si pro svuj vypocet najdete sam. Sam to delat nebudu, protoze se mi zrovna integorvat nechce a celkem klukum z General Electric verim, ze jim to na tech vice nez 2000 VE, co postavili funguje.
 
Vite, kdyz uz Vam tam clovek da link, tak si to aspon prectete. To je jako v minule diskuzi nekdo spocital, ze podmorsky elektricky kabel, ktery stavitele prijde na stovky milionu dolaru bude mit ztraty okolo 80%.
JJ 10.3.2006 0:51

Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

Rotor a listy VE s diametrem 100m vazi 95 tun. Pro vypocet u te s diametrem 77m muzete pouzit 73 tun - pomerove, jenom pro ziskani trochy pocitu. Nebo si na strankach GE muzete najit vetsi trubinu a parametry rpm.
pavel 99 10.3.2006 1:21

Re: Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

No pro zjednodušení, hmotnost 95 tun umístěná v polovině poloměru 50m (ve skutečnosti to asi bude více ke středu) mi vychází akumulace výkonu (z 20 rpm na 10 rpm) 1,5MW na 43s. Myslíte, že to je řešením problému kolísání větru? Ostatně pro akumulaci tam můžete přidat libovolný setrvačník - pro rozumně použitelné doby (alespoň desítky minut) budou vycházet obludnosti.
JJ 10.3.2006 12:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

 
Diametr je prumer, takze Vam to vyjde na kratsi dobu. Musite si vybrat, kterou vec chcete kritizovat. Promentlivost vetru, narazy apod, ktere poskozuji stabilitu site, nebo dlouhodobejsi rychlost vetru. U reactive power mluvime o sekudach - viz dany dokument, ono take ta zmena v rychlosti nebude v techto casech na dvojnasobek. Ale kdyz budete mit farmu 10-20 techto turbin, tak pravdepodobnost narazu vetru na vsechny najdenou ...
 
Co se tyce problemu fouka/ nefouka, tak se da rici, ze rychlost vetru se nemeni tak rychle, aby na to neslo reagovat. A napriklad v UK musi VE tyto vykyvy kupovat na "balancing market", stejne jako jakakoliv jina elektrarna. Co se tyce situace, kdy nefouka, tak tam je potreba mit zalozni zdroj. Ten je vsak potreba mit i v pripade, ze je netesnost na turbine JETE. U tech procent, o kterych mluvime v CR si mozna muzete usetrit kritiku, celkove muzu akorat odkazat na studii CEZu.
 
Jenom bych upozornil, ze tech cca 30% load factoru VE neznamena, ze ze 70% stoji. Proste ne vzdy jedou na plny vykon. A urcite nechcete tvrdit, ze si CEPS neumi poradit s 2-3% VE u nas.
pavel 99 10.3.2006 18:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

myslím, že jsem psal jasně polovina poloměru 50m, (dovysvětluji - tedy ve 25 metrech). Ale těžiště bude jistě blíže u středu. "...Musite si vybrat, kterou vec chcete kritizovat...."- kritizuji stále totéž - nespolehlivost a kolísání energie. To že prudké nárazy se v rámci jedné "farmy" patrně vykompenzují je celkem pochopitelné. Dokonce bych se samotných nárazů nebál, vzhledem k  setrvačnému momentu cca 100 tunové hmotnosti. Nicméně změny v řádu desítek minut  - které sice možná na pobřeží nebývají běžné, ovšem v našem vnitrozemí vypadá situace jinak. A to musí kompenzovat jiné zdroje. Pochopitelně bych uvítal, kdyby provozovatel VE byl povinen tyto výkyvy alespoň částečně řešit (což však u nás po německém vzoru nehrozí).Taktéž by mi nevadil podíl 2-3% výkonu, ovšem větrní tuneláři plánují časem nějakých 12. Ono stačí ta situace v Německu (tuším 5-6%) a není to nic moc.
Mysch 9.3.2006 13:31

no regulatory

v nemecku i jinde obvykle reguluji napet, proud a fazi. cimz m<yslim fofrniky.
v cukrovarech zrejme sladkost cukru, u traktoru otacky.
pokud se budem bavit o napeti a proudu, existujou regularoty s ruznou U/I charkteristikou.
ale tohle vam snad vysvetlovat nemusim.
Lucius Malofy 9.3.2006 13:44

Re: no regulatory

Napětí, proud i fázi ? U synchronního zdroje ? Buď dneska opravdu nejste ve formě, nebo se v Německu začaly fofrníky používat jako synchronní kompenzátory a já o tom nevím. Na každý pád  je tu dneska opravdu docela legrace ...
Mysch 9.3.2006 14:04

jak jste zase na tohle prisel?

nekde je tady ode mne ten odkaz na ty fofrniky. tech 50 Hz tse vyrabi v menicich.
ale prosim zijte v te domence dal.
pavel 99 9.3.2006 18:13

Re: jak jste zase na tohle prisel?

"...nekde je tady ode mne ten odkaz na ty fofrniky. tech 50 Hz tse vyrabi v menicich.
ale prosim zijte v te domence dal..." - no pro měniče zřejmě neplatí zákon zachování energie, že? Ach jo.
Vládík 12.3.2006 17:48

Re: Že dynamo vyrábí střídavý proud?

Vžil (resp přežil) u laické veřejnosti. Jinak dynamo je jednoznačně zdrojem ss proudu.
JJ 9.3.2006 12:33

Naopak

Ziska hlasy extremnich odpurcu JE. A to ambicim teto strany pro pristi volebni obdobi staci. Podporu vlady vymeni za ekologickou dan ...
Milda 9.3.2006 12:20

Nejslabší místo SZ je její energetická politika

Bursík asi bude chytrý ale potlačovat jadernou energii je hodně hloupý. To SZ zláme vaz.
AeroKarel 9.3.2006 12:19

Souhlas autore,

jen malý námět, je docela možné, že máme možnosti parlamentu:
a. většina ČSSD a KSČM  a bez zelených "melounů"
b. parlament s "melouny," ale KSČM a ČSSD v menšině.
Pokládám b. za (trochu) menší zlo.
Ale neraduji se z toho.
FAiR 9.3.2006 11:59

Jindřichovice pod Smrkem

Jsem fyzika a tudíž i příznivec jaderné energetiky, ale musím se velmi ohradit proti nepravdě, která zazněla hned na začátku článku! Jindřichovice pod Smrkem výstavba větrných elektráren rozhodně nepřivedla na pokraj krachu! Pokud jsem dobře informován, potom tato výstavba je pro obec dokonce velmi dobrým zdrojem příjmů do obecní pokladny, která má z provozu zisk (i s ohledem na splátky půjček na výstavbu).
Mysch 9.3.2006 12:02

Jindřichovice pod Smrkem

zajimave je, ze temito jindrichovicemi tu argumentuje porad ta sama spolecnost.
ale odbornikum jsou nezname, nebo se asi ve svetove literature jmenuji jinak.
Lucius Malfoy 9.3.2006 12:08

Re: Jindřichovice pod Smrkem

Checht, dobrý :-) Ale ty forníky opravdu existují, viz třeba zde http://www.jindrichovice.cz/foto/44_4.jpg
A taky jsem je viděl na vlastní oči, když jsem si je jel s mikrofonem a spektrálním analyzátorem  očenichat.  Bohužel se netočily ...
Mysch 9.3.2006 12:11

a co jste proboha

s timto vybaveni chtel delat?
Lucius Malfoy 9.3.2006 12:14

Re: a co jste proboha

Změřit si hlukové spektrum, Pávek cosi tvrdil o polykarbonátových listech, potažených teflonem  a fungl nové strojovně :-)
Helax 9.3.2006 12:21

Re: Re: a co jste proboha

Jen tak, sám pro sebe, žejo. To ovšem znamená, že asi máte zájem o větrník a jel jste se přesvědčit, jak to je, v tom případě ovšem Vaše vyjadřování na tomto fóru poněkud postrádá konsistenci. Pokud je premisa chybná, tak co tak asi můžete být.
Lucius Malfoy 9.3.2006 12:25

Re: Re: Re: a co jste proboha

Podívejte se IP, už skor patnáct let ajťák :-) Ale fofrníky mne docela zajímají, a abych nemlátil na fórech prázdnou slámu tak jsem jich taky hezkých pár viděl, tady i v Německu. Co je na tom nekonzistentního ?
Helax 9.3.2006 12:42

Re: Re: Re: Re: a co jste proboha

No, milé IP, trochu nekonzistentní to je, nicméně jako to tedy s těmi větrníky vidíte? To hlukové spektrum by mě taky docela zajímalo, samozřejmě neměřené například na úleťáckém Hostýnu, a taky jestli vůbec má smysl nad nimi uvažovat v Čechách, když nemáme moře a naše komplikovaná krajina má vysokou hodnotu.
Lucius Malfoy 9.3.2006 12:55

Re: Re: Re: Re: Re: a co jste proboha

No, ty Pávkovy fofrníky se mi nepovedly, asi mám smůlu na bezvětrná období nebo profylaxe. Mám ale Ostružnou a to je fakt neštěstí, jsou tam slyšet šrotující ložiska a moc zajímavé jsou občasné svisty od konců listů někde na 15 kHz, a amplitudou až 66 dB s A filtrem, tam bych tipoval, že robot nezvládá správný pitch, ozývají se při změně rychosti větru ... Jo, a v předchozím příspěvku mělo být podívejte se na IP :-) 
Mysch 9.3.2006 12:25

no, ja jsem jen nevzdelanej Mysch,

ale tady se meri hlukove spektrum s audioanalyzatorem.
Lucius Malfoy 9.3.2006 12:27

Re: no, ja jsem jen nevzdelanej Mysch,

A co podle vás asi NOR stodesítka je ? Půjčený z Ekoly, proti docela vysoké záloze :-) 
Mysch 9.3.2006 12:43

tak tohle auto ja neznam.

na mereni nizukofrekvencnich signalu njsem pouzival jen ty audioanalyzatory od hp a vysokofrekvencni spektrum zase vetsinou se spectrumanalyzer od rhode & schwarz.
ta nor stodesitka bude asi nejaky hradlo, ne?