24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Franta 12.3.2006 20:54

Bolševici v České televizi.

 
Česká televize zneužívá svého postavení. Jako plátce daní a koncesionářského poplatku protestuji proti tomu, že za moje peníze pořádá předvolební politické vystoupení úzké skupině lidí spolčených v několika politických stranách. Stejně jako za bolševika je znovu vytvářen prostor pro ty ”rovnější nadlidi”.
http://www.cibulka.net/petr/view.php?cisloclanku=2004120101
pavel 99 12.3.2006 17:59

Re: Re: jeste naposledy

Velice přesně a jasně shrnuto. Ovšem když uvážíte, že existují lidé, co záměnu pojistek (jističů) za regulační prvky považují za "drobné nedorozumnění" (kromě jiných nesmyslů), tak jestli to není zbytečná námaha.
pavel 99 12.3.2006 17:56

Re: Kalifornie???

no jestli to náhodou nebyli trotlové, co tvrdí, že žádné další zdroje nejsou potřeba. A schválně - kdo něco podobného u nás tvrdí?
Vládík 12.3.2006 17:50

Kalifornie???

Kdo způsobil ještě horší výsledky v Kalifornii?   Takže ono to asi nebude těmi zelenými.
Vládík 12.3.2006 17:48

Re: Že dynamo vyrábí střídavý proud?

Vžil (resp přežil) u laické veřejnosti. Jinak dynamo je jednoznačně zdrojem ss proudu.
Mysch 11.3.2006 12:16

proc?

naopak pisete velice rozume.  az na regulovat proud je nesmysl se vsim souhlasim. tady je jen zrejme drobne nedorozumeni. asi by tam melo stat spis omezit proud. jinak by mohlo logicky dojit k pretizeni, ci zniceni polovodicu.
Enik 11.3.2006 9:53

Re: jeste naposledy

K hulvátství a výhružkám se většinou uchylují lidé jímž se nedostává faktických argumentů. Vzhledem k tomu že Vaše argumentace se rovná nule, není se tu čemu divit! VE s konstantním příkonem je idealismus a zbožné přání jejich zastánců. Vaše tvrzení o regulaci má totiž jednu zásadní trhlinu a tou je naprostá nesouvislost s tím, co se tu řeší. Regulace fáze při použití DC/AC konvertorů je nutná z důvodu přifázování do sítě, neboli synchronizace se sítí. Napětí na výstupu je taktéž nutné regulovat z důvodu přifázování. Regulovat proud je ovšem nesmysl, neboť jeho velikost je logickým výsledkem okamžitého výkonu a napětí. Jakýkoliv měnič ovšem nezachrání VE před kolísavým výkonem a výpadky při bezvětří. A teď mi to prosím omlaťte o hubu! 
Mysch 10.3.2006 22:06

no to cumim, co krmič

vsechno nevi.
tak nam to prosim vysvetlete. muzete zacit s tim mikrofonem, od uhlokoveho, pres mc, mm, kondensatorovy a electret. nezapomente prosim na impedanzwandler.
pak se muzete rozpovidat o meracich. se 40 letou zkusenosti to nemuze byt problem. chtel jsem si sice otevrit knizku, ale ted s napetim cekam.
krmič 10.3.2006 21:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Máte zapotřebí zesměšňovat se veřejně

Tedy já jsem si myslel, že ten Mysch o elektronice něco ví. To co tady čtu jsou ale neskutečné bláboly. Myschi, víte co to je mikrofon? Víte co to je kabel? Víte co to je (jakýkoli!) měřák pro obor akustických frekvencí? Ty věci o kterých tu zcela nesmyslně diskutujete jsou naprosto jednoduché a triviální, ale vy v tom máte opravdu hokej! (Podotýkám, že mikrofony, zčásti i ty měřicí, zaplňovaly značnou část mé pracovní náplně skoro 40 let.)
Mysch 10.3.2006 18:38

jeste naposledy

prenechavam vam timto pravo posledni slova.
ovsem najdu-li v budoucnosti pod mym prispevkem vas nick, otlucu vam vse o tlamu a to nevybiravym zpusobem.
maucta.
pavel 99 10.3.2006 18:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

myslím, že jsem psal jasně polovina poloměru 50m, (dovysvětluji - tedy ve 25 metrech). Ale těžiště bude jistě blíže u středu. "...Musite si vybrat, kterou vec chcete kritizovat...."- kritizuji stále totéž - nespolehlivost a kolísání energie. To že prudké nárazy se v rámci jedné "farmy" patrně vykompenzují je celkem pochopitelné. Dokonce bych se samotných nárazů nebál, vzhledem k  setrvačnému momentu cca 100 tunové hmotnosti. Nicméně změny v řádu desítek minut  - které sice možná na pobřeží nebývají běžné, ovšem v našem vnitrozemí vypadá situace jinak. A to musí kompenzovat jiné zdroje. Pochopitelně bych uvítal, kdyby provozovatel VE byl povinen tyto výkyvy alespoň částečně řešit (což však u nás po německém vzoru nehrozí).Taktéž by mi nevadil podíl 2-3% výkonu, ovšem větrní tuneláři plánují časem nějakých 12. Ono stačí ta situace v Německu (tuším 5-6%) a není to nic moc.
pavel 99 10.3.2006 18:12

Re: hm regulacni technika je teda podle vas od toho,

"...jiste se nebudete zlobit, kdyz vase technicke geniality budu ignorovat..." - naopak budu potěšen. Zvláště od člověka, který věří, že větrná elektrárna má KONSTANTNÍ PŘÍKON to potěší dvojnásob. To snad si ani ti nejfanatičtější příznivci (a "přiznívkyně") větrníků nedovolí tvrdit. A ty "mobily" - to je nejspíš další vyhřeznutí Vaší neschopnosti číst, nebo chápat napsané? (To je pochopitelně řečnická otázka).
 
Mysch 10.3.2006 17:51

hm regulacni technika je teda podle vas od toho,

aby se z konstantniho prikonu vytvarel kolisavy vykon.
opravdu nemam slov.
ostatne od odbornika, ktery na pozadani klonuje mobily, se neda nic lepsiho ocekavat.
jiste se nebudete zlobit, kdyz vase technicke geniality budu ignorovat.
pavel 99 10.3.2006 16:26

Re: ale plati,

Samozřejmě - proto by tady jeden génius "reguloval" proud při daném napětí a kolísavém příkonu. A "zachraňuje" to pak měniči.
V. Chaloupková 10.3.2006 14:47

Re: Re: A čím budeme topit, až to uhlí dojde? Odpoví nějaký takyodborník?

Naopak, trh v prodeji elenergie chybí, proto nám vládne ČEZ a proto platíme horentní ceny a ČEZ si zvýšil zisk o 70 % !!! To je důvod, proč nám zvýšil od ledna cenu elektřiny. Stát, který vlastní prý 67 % akcií ovšem nemůže nic. To je opravdu legrační kapitalismus, majitel nemůže ovlivnit cenu ve svůj prospěch (stát = daňový poplatník). A zároveň spotřebitel nemá na vybranou? Neviditelná ruka trhu je zjevně naujata jinde.
JJ 10.3.2006 12:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

 
Diametr je prumer, takze Vam to vyjde na kratsi dobu. Musite si vybrat, kterou vec chcete kritizovat. Promentlivost vetru, narazy apod, ktere poskozuji stabilitu site, nebo dlouhodobejsi rychlost vetru. U reactive power mluvime o sekudach - viz dany dokument, ono take ta zmena v rychlosti nebude v techto casech na dvojnasobek. Ale kdyz budete mit farmu 10-20 techto turbin, tak pravdepodobnost narazu vetru na vsechny najdenou ...
 
Co se tyce problemu fouka/ nefouka, tak se da rici, ze rychlost vetru se nemeni tak rychle, aby na to neslo reagovat. A napriklad v UK musi VE tyto vykyvy kupovat na "balancing market", stejne jako jakakoliv jina elektrarna. Co se tyce situace, kdy nefouka, tak tam je potreba mit zalozni zdroj. Ten je vsak potreba mit i v pripade, ze je netesnost na turbine JETE. U tech procent, o kterych mluvime v CR si mozna muzete usetrit kritiku, celkove muzu akorat odkazat na studii CEZu.
 
Jenom bych upozornil, ze tech cca 30% load factoru VE neznamena, ze ze 70% stoji. Proste ne vzdy jedou na plny vykon. A urcite nechcete tvrdit, ze si CEPS neumi poradit s 2-3% VE u nas.
Čumil 10.3.2006 11:48

Re: Re: No, to je všechno hezké, pane autore, ale právě jsem se dočetl, že dukovanský mezisklad vyhořelého paliva je úplně naplněn.

No, sláva. To jsem se právě nedočetl. :-))
Mysch 10.3.2006 9:03

ale plati,

jenomze vy jim nerozumite, a okecavazte to tu nesmyslama.
to je ten problem. takze davat odkazy na techniku fofrniku je zbytecne. stejne to nepochopite.
Lucius Malfoy 10.3.2006 6:45

Re: pisou tam snad neco jineho?

Ano, obvykle dva až tři na polici v laborce mívám, ale nechtělo se mi je sundávat :-) Stačí ? Prosím, vás, Myschi, já si to zařízení PŮJČUJU, rozumíte ? P-Ů-J-Č-U-J-U.  Etwas borgen, verstehen Sie ?
pavel 99 10.3.2006 1:30

Re: Re: pro měniče zřejmě neplatí zákon zachování energie, 2

Jenom na vysvětlenou - podle Mysche "....v nemecku i jinde obvykle reguluji napet, proud a fazi. cimz myslim fofrniky...." - když uvážíme na napojení na síť (velmi "tvrdý" zdroj napětí s pevnou amplitudou) a proměnný výkon větru, je to téměř zázrak. A když si s tím nevěděl rady, tak to vysvětlil použitím měničů. Proto ten pokus vysvětlit, že měniče energii ani "nesežerou" ani "nedodají" (tudíž amlituda proudu bude kolísat přibližně podle výkonu větru). Ale je to zbytečné. V Německu (v okolí Mysche) leckeré zákony přestávají zjevně platit.
pavel 99 10.3.2006 1:28

Re: Re: pro měniče zřejmě neplatí zákon zachování energie,

Jenom na vysvětlenou - podle Mysche "....v nemecku i jinde obvykle reguluji napet, proud a fazi. cimz m
pavel 99 10.3.2006 1:21

Re: Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

No pro zjednodušení, hmotnost 95 tun umístěná v polovině poloměru 50m (ve skutečnosti to asi bude více ke středu) mi vychází akumulace výkonu (z 20 rpm na 10 rpm) 1,5MW na 43s. Myslíte, že to je řešením problému kolísání větru? Ostatně pro akumulaci tam můžete přidat libovolný setrvačník - pro rozumně použitelné doby (alespoň desítky minut) budou vycházet obludnosti.
JJ 10.3.2006 0:51

Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

Rotor a listy VE s diametrem 100m vazi 95 tun. Pro vypocet u te s diametrem 77m muzete pouzit 73 tun - pomerove, jenom pro ziskani trochy pocitu. Nebo si na strankach GE muzete najit vetsi trubinu a parametry rpm.
JJ 10.3.2006 0:16

Re: Re: Re: Re: A primy link na VE, ktera dodava "reactive power"

Pokud se budu drzet udaju brozury General Electric, na kterou jsem odkazoval, tak v pripade turbiny 1.5 MW jsou otacky promenne zhruba z 10 -20 rpm. VE ma tri listy o polomeru 35 - 38.5 m podle provedeni, hmotnost ci hustota se neuvadi, urcite si pro svuj vypocet najdete sam. Sam to delat nebudu, protoze se mi zrovna integorvat nechce a celkem klukum z General Electric verim, ze jim to na tech vice nez 2000 VE, co postavili funguje.
 
Vite, kdyz uz Vam tam clovek da link, tak si to aspon prectete. To je jako v minule diskuzi nekdo spocital, ze podmorsky elektricky kabel, ktery stavitele prijde na stovky milionu dolaru bude mit ztraty okolo 80%.
Dave 9.3.2006 23:42

Re: Re: Re: Re: O tomhle jsem sice nepsal...

Hodnotný příspěvek, Pavle.
jura-p 9.3.2006 23:40

Co to má znamenat, pane Lukavský.

Mohl byste uvést, kde autor brutálně napadl cokoli? Mohl byste uvést citace, kterými se tato brutalita a upírání názoru někomu dá doložit? Jinak si budu myslet, že naopak jste to byl vy, kdo brutálně, neomaleně a nesmyslně napadl autora.
Mysch 9.3.2006 23:38

teda kdyz to tak po sobe ctu,

musim dodat ze chybi frekvence. a to ze v ty impedanci je zahrnuta kapacita i indikcnost vam vysvetlovat nebudu muset. aspon doufam.
Daneš Burket 9.3.2006 23:37

Re: Re: klasický tupý neumětel

opravuji překlep ne mně, ale mě
Daneš Burket 9.3.2006 23:36

Re: klasický tupý neumětel

Děkuji za podnětné argumenty. Vezmu si z nich ponaučení :o)
Srovnání s panem Brezinou mně těší.
jura-p 9.3.2006 23:36

A že ty měniče hřejí docela fest.