27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená energie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stoura 6.6.2009 22:14

Re: Zelená energie.

Klíčem není ani tak ERoEI ale poměr mezi lidskou prací (časem v člověkohodinách) potřebným na získání 1kWh "čisté" energie. ERoEI je jen jednou složkou složitějšího vztahu.

Jenda 7.6.2009 13:34

Re: Zelená energie.

Tak tak. Oblibena mantra naseho mileho para. To ze spousta cinitelu onoho EROEI je hozena od oka a nektere se schvalne zanedbavaji, je prece nepodstatne. É ró é í, é ró é í, é ró é í, é ró é í, háre krišna, é ró é í.

Glosator 6.6.2009 20:36

Re: Zelená energie.

Nevím, kdo ten výpočet dělal, ale je to snůška nesmyslů.

para 6.6.2009 21:46

Re: Zelená energie.

Glosátore představ si, že ten výpočet nezávisle na sobě dělala řada lidí a zkus si představit co by to znamenalo pokud by měli pravdu oni a né Ty. Zagoogluj a třeba přijdeš na to, že ta pravděpodobnost,  že se nemýlili oni je dost vysoká. Je vysoká zrovna tak jak je jisté, že dnešní celosvětová krize jen tak nezkončí a pravděpodobně se ještě prohloubí. Za takového stavu kdy nejsou prostředky nazbyt, masově investovat do nejdražšího zdroje kterým JE nyní je,  je nerozumné. Proto se do toho nikdo ve světě vyjma Janoucha a podobných lobistů moc nehrne. Všichni čekají na pokrokovější a hlavně levnější technologii - možná 4 generaci? ČEZu bych to přesto přál aby se tak této zemičce v existenci strategického zdroje vrátilo trochu s toho uhlí co vypustil komínama a prodal v zahraničí.;-)

ps 6.6.2009 22:59

Re: Zelená energie.

Já taky nevím, kdo dělal ty výpočty ale jsem si prakticky jistý, že pouze ty z nich vyvozuješ katastrofické scénáře. Co rovněž netuším jak jsi přišel na to, že JE je nejdražší zdroj el. energie. Pokud to nevíš tak výrobní náklady na kilowat v Temelíně je 1,-- Kč, větrný elektrárna ten samý kilowatt vyrobí za 8,-- Kč. Zřejmě ti nechybí znalosti přírodních věd ale do deseti napočítat neumíš.

para 7.6.2009 0:26

Re: Zelená energie.

ps poněkud se mýlíš - to je způsobeno možná tím, že kalkuluješ dnes vyrobenou energii v JE v cenách a to za stavu, kdy je společnost a její ekonomika s 80% poháněna fosilními zdroji. Všechny komponenty jakékoli stavby a jejich nákladovost je tímto stavem ovlivněna. Jakmile fosily dojdou a ceny energi podstatně vzrostou - podstatně vzrostou i ceny těch nejušlechtilejších materiálů a postupů a ty jsou právě nutné v JE. Není to tedy tím,  že bych do deseti neuměl počítat ale tím, že o problému uvažuji s jiného pohledu než Ty. Ten se aktuální stane sice až za nějaké to desetiletí ale nám v úvahách o perspektivě přece o budoucnost jde. Katastrofické scénáře nejsou mým cílem ale bohužel vycházejí v situaci pokud lidstvo nenajde a neuplatní nějakou podstatně efektivnější energetickou technologii a ta se usilovně hledá už víc jak 50 let a marně.  Lze samozřejmě začít zas stavět jednoduché reaktory černobylského typu - to by vyšlo podstatně levněji - ale do toho se pochopitelně vůbec nikomu nechce. 

Stoura 7.6.2009 0:33

Re: Zelená energie.

Ad náklady v době, kdy ostatní zdroje dojdou: Ty lze přece posoudit velmi jednoduše. Pokud vezmeme cenu nějakého zdroje, a pronásobíme ji relativní cenou energie, za kterou ten zdroj vyrábí dnes. Pokud (pro jednoduchost) vyjdeme z běžné ceny 1kč/kWh, pak cena zdroje, který vyrábí dnes za 10kč/kWh je v době, kdy by vyráběl sám, 100 kč/kWh. Pokud vyrábí dnes za 1 kč, bude za tuto cenu vyrábět i v budoucnosti (bude-li mít dost paliva) pokud byrábí za 3 kč, je skutečná cena 10 kč. ceny 1,3 a 10 kč odpovídají přibližně cenám JE/VE/FVE.

Stoura 7.6.2009 0:37

Re: Zelená energie.

Mimochodem: ušlechtilé materiály jsou nutné i pro stavbu VE a FVE. Jejich cena, která je vysoká už teď, vzoste tedy mnohem více  (růst cen ve stejném poměru je pro větší počáteční hodnotu větší)

emersonskej 7.6.2009 1:23

Re: Zelená energie.

Doporučuju k nahlédnutí - jenom tak pro pořádek abychom si ujasnili jak je Temelín a vůbec JE rentabilní...

http://www.jihocestitatkove.cz/index.php/37-temelinsky-otesanek

Jelínková Naďa 6.6.2009 18:59

Zelená energie

Celá ta zelená energie je pěkná blbost,protože nejlepší je energie nespotřebovaná a  celým článkem mi mluvíte z duše,protože politici, co se týká technických věcí, nevědí nic a papouškují jeden druhého.Nepochopím proč Bursík se tak zastává  biopaliv,kdy  každý sedlák má jasno,že u nás jsou biopaliva z řepky pěkně drahé ,jen jsou  na ni zelené dotace.Bionafta je totiž nárámný kšeft.

občan 6.6.2009 19:45

Re: Zelená energie

ale jim nejde o to,aby něco věděli.Ono musí vyjít jeden s druhým,aby se systém nerozsypal a na všechny se dostalo.

go.west 6.6.2009 16:41

vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Není zajímavé, že když už má náhodou nějaký panák od Zelených vzdělání které by stálo za řeč, že to je vzdělání humanitního směru a nikoli přírodovědného směru ?

občan 6.6.2009 17:09

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

je to logické.Člověk,který má přírodovědecké,ekonomické,právnické či technické vzdělání jest alespoň částečně praktický a na zemi ze samé své podstaty,jinak by ho to ani nebavilo studovat.Nu,a ti ostatní ?Rv

Vidlák 6.6.2009 17:22

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Mne také to množství politologů, sociologů a jiných žvanilů rozčiluje.

R 6.6.2009 17:53

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Nojo, technické vzdělání je vždy specializované, v jiném technickém oboru bez nějaké rozsáhlé rekvalifikace nebo přeškolování si člověk obvykle ani neškrtne. Většina humanitního vzdělání je univerzální nebo pseudouniverzální, člověk se naučí na škole nějaké všeobecné kecy a ty uplatní s minimálními odchylkami skoro všude, kde ho napadne. Včetně politiky a zelené ideologie.

Proto tolik zájmu o humanitní vzdělání .  A pokles zájmů o technické vzdělání.

občan 6.6.2009 18:11

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

na tom něco bude...R^

Enik 6.6.2009 19:03

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

To je obrovský omyl. Fyzika a matematika jsou naprosto univerzální vědy tvořící základ poznání vesmíru. Každý kdo ovládá tyto dvě věci je schopen rozumět jakémukoliv jinému vědeckému odvětví.

občan 6.6.2009 19:39

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Eniku,nevyskakuj.Je nás tady víc s diplomem z matematiky či fyziky.A souhlasím,že to je dobrý základ postoje k přírodě,životu,stvoření světa a i k jednotlivým technickým problémům,které čas od času život předhodí....A na ty tensory s.ru

R 7.6.2009 9:27

Re: vzdělání hlasatelů zeleného katechismu

Poznání vesmíru možná, ale v praxi ve fabrikách a jinde, kde pracuje většina lidí, se obvykle s vesmírem nepracuje. Z matematiky se trochu využije statistika, jinak z fyziky a matematiky nic, všechno ostatní jsou speciální znalosti konkrétních technických oborů.

pepa 6.6.2009 16:12

Havlův kamarád dokazuje, jak se všichni dají koupit, i Havel je koupený Chazary

Článek na zvědavci dokládá zločinné spojení několika banditů světa, máme ještě nějakou šanci v demokracii   ANNÓÓ!!! Popsat věrohodně stav a hledat východiska!!!

pepa 6.6.2009 16:00

zelení zločinci s imunitou=likvidace pokroku v cizích službách,stát to chce!!!

Jak zoufalé cíle si kladou politici a mocní!?!  Ohrožují život miliónů spoluobčanů, páchají prokazatelné zločiny bez potrestání!!!   Nejvyšší státní žalobkyně R. Vesecká mlčí!!! Dle §179 z.č.140/1961 Sb. má být ten kdo ztěžuje odvrácení Obecného ohrožení potrestán až na 12 let nepodmíněně Rozpad elektrické sítě naplňuje skutkovou podstatu tr činu dle §179 a180 Obecné ohrožení! Proč občané mlčí? Proč Policie nekoná??? 

 Zájem vedení státu je asi ztěžovat životní podmínky pro většinu občanů!!!  PROČ? PRTOČ tak činí Topolánkové Paroubkové a jiní ???  Jsou hodně neodpovědní!!!

para 6.6.2009 16:19

Re: zelení zločinci s imunitou=likvidace pokroku v cizích službách,stát to chce!!!

Jo jo - sít by se měla urychleně diverzifikovat a decentralizovat... Black Out je vážná hrozba;-)

Glosator 6.6.2009 18:08

Re: zelení zločinci s imunitou=likvidace pokroku v cizích službách,stát to chce!!!

Decentralizovat síť - jak si to představujete????

Spíše se dodržuje zásada existence rezervní trasy. Větrníky (alespoň ty německé) ale ze svého PRINCIPU, spojení sumárně velkého ale časově omezeného a vlastně příležitostného výkonu a POVINNOSTI tento výkon odebrat jsou silně nestabilním prvkem. V normálním tržním hospodářství by je prostě odpojili a blackout by nenastal. Zajistit síť proti výpadku při takovýchto podmínkách je šílené drahé a nikdo to nezaplatí...

Niky 6.6.2009 15:24

Janouch,

velký kamarád Václava Havla,který podporuje zelené zločince,nepřijde vám to hloupé pane Janouch?!

para 6.6.2009 15:57

Re: Janouch,

Jo jo - Zelení jsou asi opravdu těmi největšími zločinci s pohledu lobistů velkokapitálu a přátel neomezeného rozvoje. I pan Janouch v tom grafu pěkně ukazuje jak neomezeně asi poroste spotřeba dál a dál ....- jednou třeba budem mít každej z nás takovej Temelín v kapse jak mobil ... a ani to prý nebude konec...;-D

Ta dnešní celosvětová krize co si s ní nikdo s tradičních liberálních ekonomů nějak neví rady ale ukazuje na realitu něčeho docela jiného - extenzivní cesta dál už nevede.;-) A možná přijde i doba kdy se zas vrátí vše do prastarých kolejí OZE. http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/scenare-soumraku-civilizace-rustu

go.west 6.6.2009 16:31

Re: Janouch,

Jedinným úkolem Zelených je zakonzervovat stávající poziční sítě, zabránit za jajkoukoli cenu investicím do inovací skutečně efektivních technologií a zajistit tak svým chlebodárcům ohromné zisky produkované zastaralým zařízením.

para 6.6.2009 17:14

Re: Janouch,

Jo a jak to víte? Vy u nich jste? Překvapuje mě už jen to, že někdo tak rozhádanej jak SZ a DZS má jen jeden úkol.;-)

Jenda 7.6.2009 13:30

Re: Janouch,

Zlocinecke bandy se taky obcas rozhadaji. Ovsem nepredpokladam, ze by se to u zelenych a jeste zelenejsich resilo strelbou.

Glosator 6.6.2009 18:13

Stačí pověsit zelené a problémy s energií jsou vyřešeny

A celosvětová krize je důsledkem vpádu humarightistů do finančního sektoru. Toho využili šíbři, kteří se tam pohybovali vždycky a neštěstí je na světě. Reálná ekonomika za to tentokrát zaručeně nemůže.

Zelení jsou zločinci z pohledu lidí, kteří si na rozdíl od Al Gora nemohou dovolit platit enormní účty za energii...

para 6.6.2009 19:59

Re: Stačí pověsit zelené a problémy s energií jsou vyřešeny???

Jo pověsit... - pán G. je "tolerantní lidumil" - /možná s nacistickými sklony/

  Co takhle místo bližního pověsit svou zlobu na hřebíček a podumat čím to, se že kdy společenstva rozrůstají či kolabují? Třeba to není dnes jinak - jen to měřítko poskočilo.

http://ac.blog.sme.sk/c/181117/Skutocne-priciny-financnej-krizy.html