27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená energie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Milaz 7.6.2009 7:11

dotace Německa

Vyvážíme do Německa peníze!!!!   - díky škůdcům ze strany zelených.

Představte si, že stát nutí rozvodné závody vykupovat jakékoli množství el.energie vyrobené z obnovitelných zdrojů(OZ). Za el. energii z OZ pak doplácí přes 10kč na kW. Vzhledem k tomu, že významná část OZ je z větrníků, vznikají nechtěné přebytky a ty vyvážíme - nejčastěji do Němec a Rakous. Ale né za 12kč za kW ale za 1,5kč za kW(dle burzy). No nejsme pitomci!?

para 7.6.2009 8:42

Re: dotace Německa

Jo to je zkutečnost nutná k tomu aby se energetická sít zdrojově nescvrkla do jediných všemocných rukou - není to momentálně efektivní ale vede to k diverzifikaci zdrojů - je to strategicky efektivní. Považ ale Milazi množství toho vyvezeného a jeho původ. Zjistíš že to má s obrovskou převahou původ v hnědém severočeském uhlí páleném s účiností cca jen 30%. Zbytel letí komíny a horší je i to, že už za pár desetiletí uletí takto i naše domácí surovina pro další generace. Kapitál se ovšem dá přelít jinam. Ti co zde zůstanou at si nějak pomůžou - že? Třeba ji zbude alespon na pár hodin deně těch pár větrníků či solár nebo voda. Jejich věc. A o tuto "jejich věc" se možná trochu málo cíleně ale přeci jen snaží ta vládní energ, politika malinko zasadit. Podle mého odhadu to pro mnohé k přežití stačit nebude. Většinu hodnoty potravin tvoří totiž už dnes energie vložená do hnojiv a transportu a ta se začne zanedlouho obecně nedostávat.

"No nejsme pitomci?" - jak píšeš.;-)

Stoura 7.6.2009 8:50

Re: dotace Německa

Aha - takže těmi konkrétními kroky  má být totální rozpad energetiky, rezignace na cokoliv kromě nespolehlivého větru. Chápu Vás správně?

Tino 7.6.2009 8:55

Re: dotace Německa

No rozhodně pitomci jsme už tím, že nejsme schopni donutit politickou reprezentaci k radikálním krokům v oblasti energetiky. Stát má šedesáti procentní podíl v ČEZu. Tedy stát defakto rozhoduje o činnosti téhle akciovky. Státním úředníkům i vládnoucím politikům určitě vyhovuje současný stav, protože dividendy se sypou, erár má z nich bene, politici mají jednodušší rozpočtově přerozdělovací problémy.

Zatím to z ČEZu sype! Ale až se zjistí, že jedna jaderka už nepokrývá potřebu země, pak bude na všechno pozdě!

Milaz 7.6.2009 9:13

Re: dotace Německa

Jedna jaderka opravdu na pokrytí spotřeby naší země nestačí - obě dodají do sítě necelých 30% elektřiny.

Jenda 7.6.2009 14:56

Re: dotace Německa

Ani majoritni akcionar nemuze vsechno a pokud by stat z pozice majoritniho akcionare umele snizoval cenu tak ho ostatni akcionari daji k soudu a VYHRAJI.

Milaz 7.6.2009 9:06

Re: dotace Německa

Pokud by nebylo větrníků, nemuseli by jsme tolik vyvážet !!! Jinak samozřejmě souhlasím, že spalování fosilních paliv je nesmys. Rozložení nákladů na výrobu potravin není konstantní - měnilo se a bude se měnit a ani Vy a ani já nevíme jak - můžeme jen předpokládat!

Dále účinost - 30% je účinost převodu z tepla na eletrickou energii. Obecná účinost porovnaná s jadernou reakci, či jadernou fúzí či dokonce s anihilací je někde úplně jinde. Výroba elektřiny pomocí spalování je pitomost - jen se to hodí "uhlobaronům".

Yowda 7.6.2009 9:59

Re: dotace Německa

já by jsem, ty by jsi, on by je

my by jsme, vy by jste, oni by jsou..

:-(:-(:-(

Milaz 7.6.2009 10:12

Re: dotace Německa

A oni jsou, takže my dotujem

Emil XX 7.6.2009 11:11

Stačí přejít na jádro, a není co řešit

A ta diverzifikace zdrolů cestou větrníků a fotovoltaikÿ je asi stejně účinná, jako kdybyste poháněl generátor pomocí kliky, kterou byste točil rukou (jako pradávné telefony) což by šlo výrazně vylepšit šlapáním do pedálů.

Uvědomte si, že ta vysoká cena elektřiny z větrníků je dána enormními materiálovými náklady, protože je to obří zařízení s malým výkonem. U fotovoltaiky je to dokonce enormní ENERGETICKÁ náročnost výroby superčistého křemíku.

To nic nemění na faktu, že by se mělo omezit spalování domácího uhlí. Pokud chtějí uhelné elektrárny elektřinu vyvážet, ať používají uhlí z dovozu.

Jediné, co má u alternativních zdrojů smysl, je jejich vývoj, pokud lze nakonec vyvinout konkurenceschopné zařízení (to snad bude možno časem dosáhnout u té fotovoltaiky, pokud se vyvine jiná metoda získávání superčistého křemíku).  Jejich dotované nasazení  je hovadina a zlodějna (ze strany jejich provozovatelů a politiků, kteří schválili zlodějské zákony o povinném odkupu vyrobené elektřiny).

Kontrolní otázka, víte jak se dnes vyrábí superčistý křemík???

M. Zima 7.6.2009 9:15

Copak o to, pitomci jste kovaní, to tu dokazujete permanentně,

Např.: Věřím Vám, že máte pravdu a že Češi vyvážejí na Západ pod cenu, (přitom vycházím z toho, že myslíte kWh), potom se ale ptám, proč mi stejní blbečci, kteří Vám aplaudují včera spílali, když jsem mluvil o ČEZáckém dumpigu. (Těch příkladů na blbost atomových fanatiků je bezpočet.)

Milaz 7.6.2009 9:25

Re: Copak o to, pitomci jste kovaní, to tu dokazujete permanentně,

Pod cenou vyvážíme DOTOVANOU energii!!!!! Výrobní cena 1kWh je cca 70ha(v jaderkách), takže cena na burze zase není tak špatná.

O ČEZáckém dumpingu?

Georgg 7.6.2009 9:47

Kolik

ale stojí el.energie v průměru, tedy ze všech zdrojů?

Stoura 7.6.2009 9:57

Re: Kolik

Vzhledem k tomu, že ČEZ má zisk asi 25% ze svého obratu, bude to asi tři čtvrtiny jeho cen.

Milaz 7.6.2009 10:05

Re: Kolik

Průměr je proměný - skladba energie je proměná. Navíc jsou tady služby sítě - platí se např. i za to, že elektřinu nevyrobíte. Nejlevnější uhelka 75ha/Kwh jinak přes 1kč, EDU 55ha, ETE 73ha - ale to jsou čísla bez služeb!!

Emil XX 7.6.2009 11:20

Z hlediska tunelování kapes zákazníka je toto

irrelevantní. Elektřinu z "alternativních" zdrojů totiž musí rozvodné závody tak jako tak vykoupit VŠECHNU. Takže to dotuje vlastně distribuor, který to rozpočte do cen pro koncové zákazníky.

Elektřina je ale o nás taK drahá a zisky ČEZ tak vysoké z úplně jiného důvodu - je to prodej elektřiny na burze za účasti cizích subjektů. To znamená přenesení cizích cen do cen našich. Naštěstí vlastní většinu akcií ČEZu stát, takže zisk jde převážně do státního rozpočtu. Tento mechanismus tvorby cen je dáreček eurohujerů z ČSSD. 

Milaz 7.6.2009 11:52

Re: Z hlediska tunelování kapes zákazníka je toto

dotaci platí stát!!!

Glosator 7.6.2009 11:59

Re: Z hlediska tunelování kapes zákazníka je toto

To není pravda, výkupní ceny z větrníků stát neplatí. Pokud platí dotace, jsou to pro větrné tuneláře peníze NAVÍC. Akorát nevím, kdo platí "zelené bonusy."

jaryn 7.6.2009 6:53

para, Luky, OZE,

je vážně nutné dávat každou větou najevo jak moc jste hloupí? Co věta, to pitomost, reagovat ani nemá cenu

k. 7.6.2009 7:23

Re: para, Luky, OZE,

Jaká pitomost,můžete být konkretní ?Jinak ten Váš příspěvek je pitomost.

para 7.6.2009 0:43

Energetika trochu šířeji

Jak zde tak pročítám příspěvky tak je pozoruhodné, že málo kdo uvažuje zdali by nešlo vyjít se současnou produkcí energie nebo ji i snížit a přestat tak sledovat cestu extenzivního  rozvoje. Pro příklad - polovina našeho národa je otylá - mnohdy za to může zbytečný konzum a lenost, často také nevhodná skladba a zlozvyky. Často konzumujem hodně "rafinované" produkty a jednoduché strava na kterou byl náš organismus po staletí naučen jde stranou se všemi důsledky. Takto by se dalo pokračovat....  Aby byla v systému udržena jeho dynamika pak je ekvivalentním řešením zvýšení jeho efektivity opatření i na straně spotřeby. Zde je šance pro každého. Ztratit phodlí to se ale mnohým nechce a raděj lobují za megalomanské projekty.:-/

Stoura 7.6.2009 1:03

Re: Energetika trochu šířeji

Zkuste navrhnout konkrétní kroky, jak k tomu lidi donutit. Jediný stát, kde se Vaše idee prozatím realizovany, k tomu použil brutální násilý a jmenoval se Kambodža.

Stoura 7.6.2009 1:06

Re: Energetika trochu šířeji

násilí ... :-(

para 7.6.2009 8:29

Re: Energetika trochu šířeji

Stouro já znám kultivované lidí i v tomto státě a když se kolem sebe nyní podívám, tak vidím, že ona krize učí šetřit i některé ty další. Zatepliujem, méně cestujem...Né já ale okolnosti to asi budou co donutí k úsporám - bohužel Souhlasím ale s Tebou v tom, že jen idea nestačí. Jak jsem psal již jinde - člověk je obecně nejnebezpečnější predátor této planety - ten se svých vymožeností, pohodlnosti, chtivosti v prvenství a dalších dosti ostudných vlastností jen tak snadno nějakou i dobe míněnou radou nezbaví. Hovoří o tom jasně i jeho historie. Vždy to byly až okolní podmínky co jej determinovali. Platí to ale obdobně i pro zbytek přírody. Ten náš metabolismus je ale nyní extrémě náročný na suroviny a energie. Jsme teplokrevníci a velmi samolibí na to abychom si svou zranitelnost s pohledu této závislosti uvědomili a to i přes  naši duševní vyspělost oproti přírodnímu okolí. Ke hvězdám se takto nedostanem - začíná padat klec.:-(

Stoura 7.6.2009 8:33

Re: Energetika trochu šířeji

Takže jinými slovy: žádné konkrétní kroky nenavrhujete.

para 7.6.2009 9:11

Re: Energetika trochu šířeji

Ale jo - navrhuji: Např ohledně vzdělanosti. Je nutné aby si dopady úrovně ERoEI na společenský systém uvědomilo co nejvíce lidí a zejména těch v jejím vedení. Proč by se to ale neměli učit už i děti ve školách kduž je to bude až fatálně determinovat - nás potkali jen prvé náznaky toho co přijde. Diskuse k tomuto tématu by také mohla být přínosná. Jedinci by měli zavzpomínat na své dědy a pradědy a jejich skromnost i houževnatost - tedy zavzpomínat zavčas. Ten JETE by měl dostavit ČEZ Z VLASTNÍCH NÁKLADŮ. Tak by v této zemičce zůstalo de facto zakonzervováno ještě trochu toho hnědého uhlí. Obecně je třeba jít cestou souladu zákonů přírodních se společenkými.

Je toho víc o čem uvažovat - sám hledám a kladu si takové otázky. Náměty jsou v odkazech co jsem zde už nechal. Já sám bych měl např. máknout na gramatice...

Ted už mě ale čeká namísto diskuse běžná práce. Pěkný den. Budu snad večer.;-)

Glosator 7.6.2009 11:33

ČEZ by milerád dostavěl Temelín za svoje peníze

Jenže bez pověšení zelených na větrníky to asi nepůjde.

Vždycky v lidských dějinách existovaly zrůdy, které chtěly žít na úkor ostatních tak, že jim nějakým způsobem prodávaly a/nebo později  vnucovaly ideologii. To je ten nejpohodlnější způsob, jak žít na účet druhých, ač někdy dost nebezpečný, protože těch syčáků, co by to chtěli dělat je moc a tak se po získání moci vraždí navzájem.

To začalo lidskými obětmi, bez kterých by dle těch podvodníků nevycházelo slunce !!! a zatím posledním výkřikem byl rudozelený šílenec Pol Pot s jeho venkovskými komunami, které se tak líbí i našim zeleným (oni ovšem zamlčují, že bez násilí toho nelze dosáhnout).

 

Stoura 7.6.2009 11:40

Re: ČEZ by milerád dostavěl Temelín za svoje peníze

Ale půjde to. Zelených je málo. A věšení oponentů, byť nepohodlných,  je velice nešťastné řešení. Člověk totiž nikdy neví, kdy se stane nepohodlným oponentem.

Po několika blackoutech ale většině společnosti dojde, co se děje. K tomu, aby takové situace nastaly brzy, Německo se svou větrníkovou výstavbou rychle směřuje. Buďme rádi, že tuhle slepou cestičku prošlapává za své peníze někdo jiný než my.

Milaz 7.6.2009 9:11

Re: Energetika trochu šířeji

Nejlepším krokem je investice do nových jaderných zdrojů s paralerní mohutnou investicí do vývoje jaderné fúze.

Např celosvětové známé zásoby uranu by při současntné spotřebě vystačili celému lidstvu na několik tisíc let !!!

R 7.6.2009 9:16

Re: Energetika trochu šířeji

Kultivovaní lidi postaví nízkoenergetický barák a ten potom přecpou  nejmodernějšími elektrickými spotřebiči ovládanými mikroprocesory, takže společně s klimatizací a vzduchotechnikou v nízkoenergetickém baráku obvykle nutnou spotřebují více elektrické energie než v původním starém vysoce energetickém baráku. Pravda, ušetří tepelnou energii za topení.  A když při stavbě udělají nějakou chybu, tak se jim do izolace stěn nastěhují myší a v izolaci střechy si udělají hnízda práci a za 10 let mohou izolovat znova...;-(