29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Zelená energie

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
para 6.6.2009 9:55

Re: Pane Janouch,

Politika i výdělky jsou a nají dopady jak krátkodobé tak dlouhodobé. Jsteli zastáncem směru "po nás potopa" jak se na akcionáře ČEZu sluší - není se co divit.;-)

Enik. 6.6.2009 10:00

Re: Pane Janouch,

Jen zastávám názor, že pokud mi někdo může vydělat peníze, pak se za to na něj nebudu zlobit. Ty "nehorázné" výdělky má ČEZ totiž jen a právě díky těm, kteří prosazují zelenou politiku. Až se tento nesmysl opustí, tak bude ČEZ zlatým dolem. Jen je potřeba být schopen domýšlet konce věcí veřejných.

para 6.6.2009 10:12

Re: Pane Janouch,

Nehorázné výdělky má ČEZ z prodeje el. na zahraničních trzích kde pro domácí producenty platí jiná pravidla. Nic ale proti tomu pokud by důsledkem nebyly externality a vymazání českých zásob hnědého uhlí ze soupisu toho co našim následníkům zbude k dispozici.

Enik. 6.6.2009 10:21

Re: Pane Janouch,

Nejde o důsledky ale o příčiny. Tvrdé prosazování OZE na německém a rakouském trhu vede k nárůstu ceny elektřiny v celé Evropě. Ceny elektřiny z OZ jsou totiž silně dotované z ostatních zdrojů na vnitřním trhu. Relativně nízká cena elektřiny z produkce ČEZu, která je převážně vyráběná z tradičních zdrojů, je tak velmi žádaným artiklem na evropském energetickém trhu. Pro pokrytí této poptávky tak ČEZ musí "drancovat" místní energetické zdroje. Pokud by Rakousko a Německo vyrábělo elektřinu tradičním způsobem, nebyla by cena elektřiny v Evropě zdaleka tak vysoká jako je dnes. Poptávka by klesla a ČEZ by měl podstatně menší zisky. Příčinou současného stavu evropské energetiky je tak zelená politiky v Rakousku a Německu!

Člověk s elementární inteligencí a přehledem tuto věc snadno pochopí.

M. Zima 6.6.2009 10:32

Člověk s elementární inteligencí neignoruje fakta. Nic neslyšel o elektrokartelu napadeném EK? Tak jste jako čeští politici.

ps 6.6.2009 10:49

Re: Člověk s elementární inteligencí neignoruje fakta. Nic neslyšel o elektrokartelu napadeném EK? Tak jste jako čeští politici.

Celoevropský elektroenergetický kartel? Tak to bude větší pálka než dostal Microsoft. Je jen zajímavě, že sdělovací prostředky mlčí. Nebo se to vše odehrává pouze ve tvé fantazii?

para 6.6.2009 10:42

Re: Pane Janouch,

Tvrdé budou především důsledky ztráty fosilů jako dominantního zdroje energie. Abychom si udrželi při používání  OZEv i JE svou životní úroven bude muset naše spotřeba bud klesnout zhruba na třetinu a více / záleží na efektivitě celkové/ nebo budem muset obě technologie 3 a víckrát zdokonalit. Obojí asi znamená zásadní dosud nepoznanou  změnu.

ps 6.6.2009 10:54

Re: Pane Janouch,

Ve Francii a Švýcarsku jsou dominantním zdrojem JE a není mi známo, že by jim klesala spotřeba nebo životní úroveň.

para 6.6.2009 14:44

Re: Pane Janouch,

ps takto postavené pozorování by mělo svou platnost, pokud by obě ty země byly od okolního světa obchodně zcela odděleny. Pokud v těchto zemích jezdí auta na ropu a taví se ocel s využitím energie uhlí či se jen směnují komponenty se zahraničím....odpovídá to  pozorování jakési střední hodnotětě všeho počínání které je odkudkoli třeba energrticky zabezpečit aby celek pracoval v ustáleném režimu. Je to sice obtížné ale o to méně klamavé jak výpočty přes finanční kličky.

M. Zima 6.6.2009 10:30

Váš názor především budí otázku:

Jak Vám s tak slabomyslnými představami ve smysly kLausovy etiky a teorie kapitalismu špičatých loktů mohl vadit komunismus? (BTW: Nevíte skutečně nic o EEX, nebo jenom lobbujete jako Janouch, když Vám, jak sám říkáte peníze nesmrdí ?)

Enik. 6.6.2009 10:33

Re: Váš názor především budí otázku:

Chcete nám tu snad tvrdit, že Vám peníze smrdí? U nás se říká:" Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere."

M. Zima 6.6.2009 10:40

Přesně to jsem říkal, ale i když tomu nebudete věřit, jsou i lidé, kteří se ptají "za co?" Ti, co vezmou, co se nabídne, končí jako Topolánek s holýma kulema.

Enik 6.6.2009 11:09

Re: Přesně to jsem říkal, ale i když tomu nebudete věřit, jsou i lidé, kteří se ptají "za co?" Ti, co vezmou, co se nabídne, končí jako Topolánek s holýma kulema.

Doporučuji se seznámit s českou i evropskou legislativou ve věci energetiky a a.s. Přestanete tu takto plkat!

Kelner 6.6.2009 10:22

Re: Pane Janouch,

Nechápu čemu se divíte. Když se zeleným podařilo prosadit pro výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů lukrativní ceny, nevím proč by se na tom zisku, kromě vyvolených zelených, nepřiživili i ostatní podnikatelé tedy i ČEZ.

Flaskowec 6.6.2009 10:26

Re: Pane Janouch,

Pane M.Zimo, koukám, že Vy byste se rozdal. Probůh, proč by ČEZ nevstoupil do byznysu, který mu nese peníze? ČEZ je obchodní firma, ne charita a tady měl obchodní příležitost a využil ji.

M. Zima 6.6.2009 10:38

Další kLausovský etik.

Ceny elektřiny nemají ani podle EEX, ani podle energomanagerů s trhem nic společného. Už vůbec ne se Zelenými, ale hoši berou, co to dá, protože neexistuje trh a neexistuje brzda chamtivosti při využívání monopolního postavení. Opakuji: Potřebuje to americké řešení: rozbití ČEZu a ceny klesnou. (BTW: Nevíte nic ani o žalobě kvůli umělému vytváření nedostatku na EEX, nebo jste koupený, jako Janouch?) 

Jenda 7.6.2009 12:11

Re: Další kLausovský etik.

"rozbití ČEZu a ceny klesnou"? A ted tu o cerveny karkulce! Pokud neco tak ceny vzrostou. Jestli jste si nevsiml, tak draty vedou i pres hranice a elektrina se prodava i pres hranice. CEZ nema, opakuji nema zadny monopol.

M. Zima 6.6.2009 10:45

Obchodní mentalita ČEZu

se neliší od chování dovozců odpadu. ČEZ je jenom trochu sofistikovanější. Jestliže jste proti dovozu evropského odpadu do českých lesů a současně pro ČEZáckou politiku, tak nemáte všechy hrníčky ve skříni na správném místě.

Flaskowec 6.6.2009 12:23

Re: Obchodní mentalita ČEZu

Pane M.Zimo, stojíte jinde, ta mísa je vedle :) Je úplně jedno, jestli jsem nebo nejsem pro ČEZáckou politiku, prostě konstatuji, že ČEZ se chová jako obchodní firma. Moje hrníčky s tím nemají co dělat, ostatně, do skříně je nedáváme,máme na ně kredenc :-)

vládík 6.6.2009 9:20

Volební agitace je zakázána

tři dny před volbami a v dny voleb

von 6.6.2009 9:16

Jak na snižování enrgie?

No - vypadá to, že budete muset propagovat nějakou tu genocidu, aby se lidé tak nerozmnožovali. Zvláště někteří, že?8-o

para 6.6.2009 9:12

Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Už léta se snažím pochopit čím to, že JE se na světě nerozmohly tak jak jim bylo předpovídáno. Základ pro odpověd na tuto utázku jsem našel až u pana Cílka a Halla:

http://www.rozhlas.cz/leonardo/anonce/_zprava/473903

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

http://www.esf.edu/EFB/hall/

O aspektu platnosti termodynamických zákonů i ve společnosti lidí pan Janouch asi ještě neslyšel nebo nechce slyšet. Nechce slyšet možná proto, že JE za které lobuje mají dnes sice výborné parametry v bezpečnosti ale zároven se stali tak extrémě nákladnými zdroji, že se efektivita těžení energie u nich podstatně snížila. Analigií pro nezasvěcené mohou být dnešní automobily typu "of road" které dosahují vysokých rychlostí i bezpečnosti pro posádku za jakývkoli podmínek a dokonce jim nevadí provoz mimo silnice ale jsou tak drahé, že je používá jen smetánka společnosti kterí na to má. . Lidská společnost at už ji ale povede jakákoli strana podléhá těm termodynamickým a biofyzikálním principům co je připoměl pan Cílek. Pokud dostavíme JETE - a já jsem pro - získáme tím sice mohutný strategický zdroj energie ale s malou návratností což povede k tomu, že ve společnosti budeme moci mít větší populaci při nižší životní úrovni. Levně těžené fosily dosud v principu umožnovali vyší životní úroven ale to dnes nenávratně končí a JE toto období může za stávající technologičnosti jen trocu protáhnout ale není jedinou perspektivou. Pačesova komise se v zásadě schodla, že mix všech zdrojů bude nutnou cestou a k tomu se přikláním s tím, že i podstatné úspory ve zbytečné jen konzumní spotřebě a změny struktury jsou také tou cestou nezbytnou.

honzak 6.6.2009 9:20

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

podle pravopisu vidím, že včera zase bylo veselo.... Už to nepij.

von 6.6.2009 9:20

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Milý paro - kdo Vás učil gramatiku? Budete se divit, ale ono na tom záleží! Dost to totiž o Vás  vypovídá! (Ty Vaše hrubky totiž určitě nejsou překlepy, které dělá snad každý.)

para 6.6.2009 9:31

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Jo gramatika je pro mě od malinka asi osudovou... Ideální je vše prohnat přes textový samoopravný  editor když už na foru není možné mazat. Možná by ale ti co se do mě skrze hrubky úspěšně trefují chtěli smazat i myšlenky co jsou v pozadí - ty nejsou mé původní - jen se někomu tento pohled nechce navazovat a raděj se tak chytá zjevné gramatické slabiny - že?

vasekpav 6.6.2009 21:24

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

To už je tady taková tradice .Když nevím jak tak se pošklebuju , Ale je to takové osvobozující přišlápnout podolek ;-)?

Flaskowec 6.6.2009 9:27

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Nezlobte se, ale četl jsem Váš text 3x a pořád mi připadá jako text o, dámy prominou, ho*ně. Dlouze žvanit o exkrementu umí pořád víc lidí, ale přijít s něčím konkrétním je, mám dojem, čím dál větší problém. A konkrétně Vy raději, prosím, jen mluvte a nepište, ten pravopis je opravdu hrozný.

para 6.6.2009 9:32

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Četl jste uvedené odkazy alespon jednou? Nebo vám talé - nezlobte se - říkají ho*no?

Flaskowec 6.6.2009 10:22

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Uvedené odkazy nejsou Vaše myšlenky, o těch odkazech se nebavím.  Skromně poukazuji na to, že ve Vámi psaném předlouhém textu myšlenku nevidím žádnou. Jen slova,slova, slova...

para 6.6.2009 10:48

Re: Volební agitka lobisty Janoucha za jádro.

Tak to mě mrzí - jsdnak jsem mizernou gramatikou těm odkazům neudělal dobrou reklamu a navíc jsem se od Vás nedozvěděl vůbec nic o tom co mě eminentně zajímá - Vás asi předně ta gramatika - že?