17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ceskej Honza 20.8.2008 7:27

Re: Stará známá věc

To jsem jeste neslysel ! R^

J.G. Pašek 20.8.2008 5:54

Naš geroj Vaclav Pružinskij . . .

VV

MaB 20.8.2008 5:20

Souhlas

S tímto názorem prezidenta souhlasím.I v širších geopolitických souvislostech. Určitě dobře informovaní Rusové na útok čekali. Ale nebyli první, kdo zaútočil. Proti civilnímu spícímu obyvatelstvu. Humanitárním bombardováním nikoho nepřesvědčíte, že by měl s vámi zůstat.

lucinapes 20.8.2008 9:40

Re: Souhlas

souhlas

jakovy 20.8.2008 16:58

Re: Souhlas

jasně: Ein Reich, ein Volk, ein Führer. My jsme sice provokovali, pár jsme jich zabili, ale jsme ti hodní. Že jo, všichni odtrženci.  :-P

EVa 20.8.2008 4:37

Milý pane prezidente,

jestliže již druhý den po tom, co gruzínská vojska začala dělat pořádek ve své vlastní zemi (pokud jsem pochopil, nepřekročil žádný gruzínský voják hranice Gruzie) vtrhlo do Gruzie asi 1200 tanků a tisíce ruských vojáků. Kde se tam tak najednou vzali ? To přece nějakou dobu trvá, než se něco podobného dá do pohybu, co říkáte ? Takže možná, že udělal gruzínský prezident chybu, protože poskytl záminku (asi něco, jako potřeboval Hitler útoky v Glivici, jenže tady to Gruzíni udělali sami), ale z celkového scénáře je zřejmé, že přesně na tohle Rusové čekali a kdyby to neudělal, za pár dnů by si něco podobného zařídili sami.

    Nic proti Vašim názorům. Pokud je ovšem budete hlásat jako Václav Klaus a nikoliv jako český prezident. Při poslední volbě jsem Vám držel palce, ovšem volba byla mezi Scillou a Charybdou a jak je vidět, nebyla nejšťastnější. Možná, že by pro ČR bylo lepší, zůstat nějakou dobu bez prezidenta.

. 20.8.2008 6:22

Re: Milý pane prezidente,

milá Evo, zřejmě asi nevíte, že 58. armáda je trvale dislokována na Kavkaze a má bohaté bojové zkušenosti, taky asi nevíte, že armáda v jakékoliv "horké" oblasti má trvalou pohotovost a při bojovém polachu určité časové limity, jež musí splnit. Proto není problém ji zmobilizovat a poslat na místo určení co nejrychleji, tady to trvalo 2 dnya věřte, že pro přesun některé techniky nejsou potřeba komunikace. Mimochodem, podobný limit mají snad i síly ryvhlé reakce NATO. Je vidět, že jste nebyla na vojně.

Vodnář 20.8.2008 7:04

Re: Re: Milý pane prezidente,

EVa má pravdu. Vaše mužská nadřazenost ráčila přehlédnout, že EVa píše v mužském rodě a tedy pokud není mladíček, na vojně byl. Já na vojně taky byl, přesto mne připravenost "mírových" sil ruské armády překvapila.

ceskej Honza 20.8.2008 7:33

Re: Re: Re: Milý pane prezidente,

Já na vojne nebyl. Proto nevím o pripravenosti armád nic moc a také asi nebudu chlap! Co ale vím jiste, ze vojáci jsou paka a ze mi jejich problémy visí nekde u pr...   ;-D

. 20.8.2008 8:10

Re: Re: Re: Milý pane prezidente,

tady jde o nedorozumění, neztožňujte mandát rusko-gruzínských mírových sil (v počtu asi 500 na 500), které jsou na území Gruzie od roku 1992 či 1994 s plně bojeschopnou 58. armádou

fdfd 20.8.2008 8:29

Re: Milý pane prezidente,

pokud víme, Osetie s Gruzií nemá nic společného, akorát ji znásilnil Stalin a připojil ke Gruzii. Gruzie se zavázala řešit spor mírovou cestou, na mír dohlížely mírové sbory OBSE. Gruzie smlouvu o neútočení, garantovanou mezinárodně,  porušila. Nerozlišování vojáků a civilistů, jak se stalo při kobercovém bombardování a zničení Cchinvali, je válečný zločin. Též vyhánění civilistů, 30 - 40 000 na útěku, ze 70 000. (Není bez zajímavosti, že USA prosadily pojem " preventivní humanitární intervence". Ovšem o intervenci tohoto typu nešlo, protože gruzínská vojska do Osetie vpadla a vraždila civilisty, takže ruský zásak byl následek, ne prevenci) Je jasné, že se zabránilo humanitární katastrofě obrovských rozměrů , genocidě a etnickému čištění Osetínců. (Což na Foxu potvrzují US občanky, co byly v tu dobu v Cchinval i další zdroje bez vazby na politiku) i

58 armáda nejsou mírové sbory OBSE. Těch bylo okolo 2 000 a byly lehce ozbrojeny. Neměly tedy šanci agresora zastavit. Proto jí byly posíleny.  Vzhledem k tomu, že gruzínský diktátor několik měsíců ostřeloval území Osetie, jen za 1 noc asi 3-4 dny před agresí gruzínci, díky ostřelovačským puškám s noktovizory z USA zastřelili 6 osetínských domobranců, o válce se mluvilo, nebylo to tajemství.  Byly známy plamenné televizní projevy gruzínského diktátora, a´la Mussolini nebo Hitler. Bylo také známo, že Saakasvili po odjezdu US emisarky Riceové ve vojenském městě  Gori soustředil  těžkou invazní techniku. takže připravenost 58 armády je pochopitelná, není v tom žádné spiknutí.

Vasekpasek 20.8.2008 3:42

Tak asi takhle

"Odmítám pokrytectví, které říká: „už se stalo, neptejme se proč, nyní

je třeba najít řešení“. Pokud pravdivě neřekneme, kdo konflikt začal a

co tím sledoval, spravedlivé a trvalé řešení nenalezneme."

Já s tím bezvýhradně souhlasím. Nicméně nesouhlasím s pravdou pana prezidenta, která po těchto větách prohlašuje, že za válku mohou Gruzínci. To je až příliš velké zjednodušení nehodné člověka, který svými myšlenkami obohacuje diskuze a politiku (a to nemyslím ironicky, aby nevznikla mýlka).

Niky. 20.8.2008 4:04

Re: Tak asi takhle

Jenom naivní člověk si může myslet,že V.Klaus nemá pro svá tvrzení relevantní informace,jsem zvědav co budou říkat odpůrci V.Klause až vyjde pravda na povrch.

Pišta 20.8.2008 6:00

Re: Re: Tak asi takhle

Kampak na našeho pana prezidenta! Ten má za ušima! To budeme ještě čumět, co z něj vypadne! Tu medajli od Putina si určitě zasloužil.

a 20.8.2008 15:03

Re: Tak asi takhle

tak jinak: Kdo komu vyhlásil válku ?

Niky. 20.8.2008 3:05

Děkuji vám pane presidente!

R^>-

Holubec 20.8.2008 2:06

Jste na strane Rusu, pane prezidente!

O zasahu v gruzinske Osetii snad mela jednat RB OSN podle mezinarodnich pravidel.  Rusove tam zasahli a asi jeste dlouho v Gruzii pobudou, protoze sleduji svoje imperialni zajmy.  O provokacich Rusu v poslednich letech nic nevite?  Ruske obcanstvi Jiznim Osetincum, "odsun" Gruzincu z Ruska, zejmena z Moskvy, tim nejhrubejsim zpusobem jako revans za vyhosteni dvou ruskych spionu z Gruzie, zablokovani spoju do Ruska, atd.  To nebyly ruske provokace, kterymi Rusko zvysovalo tlak na Gruzii, ktera po mnoha strankach je demokratictejsi nez Putinovo Rusko. To se vam asi libi, ze ano.  Zadne zakonzervovani nepratelskeho stavu nejakymi silami OSN.  Nejste nejak ovlivnem myslenim soudruha Salgovice?

derik 20.8.2008 3:17

Re: Jste na strane Rusu, pane prezidente!

Tak to uz dost prehanite. Podle mne pan prezident mluvi do vlastnich rad, ze pokrytectvi a lhani si do vlastni kapsi nic nevyresi. Nase schopnost nazyvat veci pravymi jmeny a snazit se analyzovat priciny a prubeh konfliktu ma nejvetsi vyznam pro nas samotne. Pokus si budeme zamlcovat priciny, zametat nepohodlne nazory pod koberec, a jen poslusne dodrzovat "spravnou linii" tak na to doplatime jenom my. Nejenom ze muzeme stratit moralni kredit na nekoho pusobit, ale muze to i oklestit fungovani demokraticke spolecnosti.

D 20.8.2008 8:49

Re: Jste na strane Rusu, pane prezidente!

čímpak je demokratičtější? tím že Saakašvili je kamarád Bushe? no to pak je Gruzie asi demokratičtější i než Česko, ne? Klaus se Bushem zrovna nekamarádí :-)

Jarda 20.8.2008 1:45

Sam jste pokrytec pane prezidente

Kdyz zaujimate ke dvema stejny pripadum uplne rozdilne stanovisko. Jedna se o Sudetske Nemce v roce 1938 kteri jednali naprosto stejne jako jizni Ossetijci, dopustili se rozvratne cinnosti proti svemu statu, jejich bojuvky byly vycviceny a vyzbrojeny mocnym sousedem v jejichz zajmu i sahli i zaskodnickym akcim, po jejichz zlikvidovani prisla zachrana od soudruhu Hitlera a Putina.  Potrestani sud. Nemcu po valce bezvyhradne schvalujete vcetne etnicke cistky-kompletniho vyhnani. Kdyby podle Vasi logiky jednali Gruzinci tak vyhnali vsechny jine narodnosti (j.Ossetce a Abchazsce) hned znovunabyti nezavislosti v roce 1991 a mohli mit od rozvratniku pokoj jako my ho mame od roku 1946.

derik 20.8.2008 2:37

Co kdyz je to trochu jinak

Mozna jsou dva zakladni scenare pri uplatnovani prava na sebeurceni a nezavislost a prava na uzemni celistvost a integritu. V prvnim je najaky utvar dobre historicky definovan a v ramci nej se vyskytuji mensiny. Priklady: Ceskoslovensko-Sudety, Srbsko-Kosovo. Tehdy je mozne menit hranice jen se souhlasem obou stran. V druhem je nejaka mensina zaclenena do jineho utvaru a to pomerne nedavno a nedobrovolne. Priklad. Estonsko-Rusko, Jizni Osetie-Griuzie, Tibet-Cina. Tehdy je mozne jednostranne uplatnovat pravo na sebeurceni.

A poznamka. Zacatkem devadesatych let se o to Gruzici pokusili ale Osetinci se ubranili.

AndyO 20.8.2008 1:10

co na to říci?

Snad jen jeden citát:" Jen nepřítel naléhá na panovníka, aby zachoval neutralitu, přítel naopak žádá, aby ses mu nezastřeně postavil po bok. Ve snaze vyhnout se momentálnímu nebezpečí volí někteří krátkozrací monarchové - sobě ke škodě - neutralitu. Jiní, moudřejší, se neváhají postavit na stranu jednoho ze soupeřů....Jen jedno musí mít moudrý vládce vždycky na paměti: vyhýbat se spojenci silnějšímu, než je sám, pokud to není nezbytně nutné. Vítězství bývá hořké, upadne nakonec do jeho područí."

To i ten Paroubek čte klasiky diplomacie pečlivěji než vy.

Stanislav 20.8.2008 1:21

Re: co na to říci?

Ááá, Machiavelli ... inu dobré čtivo. Jen pro současný svět už bych poněkud žádal něco ... ehm ... přímějšího ... ;-)

Vašek 20.8.2008 8:27

Re: Re: co na to říci?

co chcete novějšího " ale svět je pořát stejný, lidé ho nezmění, plivni si stokrát do moře, ono se nezpění "

Vlasta.on 20.8.2008 3:11

Re: co na to říci?

AndyO, nečte. Zkuste si to, co jste napsalapřečíst ještě jednou a dosaďte si tam, kde jste myslelajedno mocnost, jinou.

A že se Čína má smíchy potrhat vám nevadí?

Honza2 20.8.2008 9:05

Re: co na to říci?

Pěkné, jenom nějak nechápu, jak to aplikovat v praxi na ČR. Ten konflikt je evidentně mezi Ruskem a USA. Máme se podle toho citátu někomu postavit po bok, ale máme se taky ,pokud to jde, vyhýbat silnějšímu spojenci. Podle všeho se naše politická reprezentace jako celek opravdu úspěšně snaží dělat obojí :-)

I. Laengsfeld 20.8.2008 1:01

Masaryk na tom byl podobne

Take se ho snazili ukricet, v kauzach  Rukopisu ci pri antisemitskem  sileni v Polne. Je videt, ze srpen 68 byl opravdu  velikym traumatem  pro tenhle narod,  kdyz budi hysterii i v jinak rozumnych lidech jeste 40 lert pote. To byla ta touha   po socialismu s lidskou tvari tak velika?  ;-PNo   a nebyla li to touha po socialismu -   to se  jeste nekdo divi, ze  bolsevik  zasahl? Soucasne Rusko  je kapitalistictejsi nez tihleti pravicaci s bolsevickym myslenim "gruzie dobry, rusko spatny"   ochotni prijmout i tu nejpitomejsi propagandu, je  z te "spravne" strany

AndyO 20.8.2008 1:11

Re: Masaryk na tom byl podobne

40 let poté? Neodešli snad okupanti z ČR před necelými osmnácti lety?

Jarda 20.8.2008 1:44

Re: Masaryk na tom byl podobne

Srovnavat Masaryka a inz. Klause je totez jako Heideggerra a Svejka.

Vašek 20.8.2008 8:22

Re: Re: Masaryk na tom byl podobne

malej jarda