22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: Volby, jaké být nemají

Před loňskými sněmovními volbami jsem napsal článek Volby, jaké mají být, v němž jsem se jako dlouholetý zapisovatel jedné okrskové volební komise snažil stručně popsat volební proces a proces zjišťování volebních výsledků a vysvětlit, proč si myslím, že na těchto léty prověřených a funkčních procesech není radno cokoli měnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sura 20.1.2022 17:25

Nalijme si čistého vína. Pokud by se podařilo zajistit rozumné voliče, ale především politiky (kandidáty), kteří chtějí sloužit společnosti, ne své kapse, nic by se měnit nemuselo. A protože ani jedno ani druhé zajistit nelze, je zbytečné hledat systémy, které by tyto chybějící předpoklady nahradily. A na "umělou inteligenci" bych nesázel ani grešli.

V. Čermák 20.1.2022 17:17

HM, nejdemokratičtější přímou volbu nazýváte Účelovostí? Kdyby vyhrál kníže, asi byste to nedělal, nemám pravdu?;-D

V. Čermák 20.1.2022 17:15

A také daň silniční, ale z vašich daní v řádu max několika tisíců byste dlouho marodit nemohl a jezdil byste po hliněných cestách. Vodu byste si nosil v kýblu a vypouštěl do potoka, elektřinu by vám mohl přivádět drát od pantáty k pantátovi a kdybyste vyhořel, pomáhali by vám sousedi tahat putýnky s vodou...;-D

J. Ticháček 20.1.2022 16:27

O počítačovou gramotnost nejde.

To je lehce řešitelné. Volič se prokáže komisi, dostane "parkovací lístek", za plentou ho strčí do díry ve čtečce a na monitoru na něj vyskočí formulář. A teď začíná problém, který s počítačovou gramotností nemá nic společného. Je nutno se někam proklikat. A ať dělám co dělám, neumím si představit menu jednodušší, nežli pár papírových listů. To by se ty volby protáhly.

J. Ráž 20.1.2022 16:14

Přiléhavě napsáno!:-)

J. Ráž 20.1.2022 16:11

Co se týká našich krajanů, kteří žijí trvale v zahraničí, mám vážné výhrady k jakémukoliv jejich volebnímu zvýhodnění. Jednak nemají přímý kontakt jak s poltickou realitou u nás, jednak jsou odkázáni pouze na zprostředkované zpravodajství, které, jak sami dobře víme, je většinou jednosměrně manipulativní, podle toho jakému mediu dáte přednost. A hlavně, volby výrazně ovlivňují život občanů žijící v ČR a krajané v zahraničí tak svým hlasem ovlivňují život lidí, se kterými, mimo dálkového občanství, nemají vůbec nic společného. Svůj život svým hlasem však neovlivní vůbec, takže je to pro ně jen jakýsi druh hry!

J. Machotka 20.1.2022 15:48

Ono i dnes máte nezabezpečenu informaci o volebních seznamech (kdo smí volit, popř. kdo již odvolil) a stejně tak např. výsledky za volební okrsek, které jsou dokonce dostupné přes internet. Už spojením těchto dvou informačních zdrojů si můžete leccos odvodit se značnou měrou praděpodobnosti (ani v kryptografii nemusíte šifru zcela prolomit, stačí, když získáte dostatečně zřejmý výsledek). To, co je potřeba zabezpečit, je vazba mezi tím, kdo obálku do urny vhodil a jejím obsahem, a to pro kohokoliv jiného - volič by k této informaci dostup měl i po volebním aktu, což dnes nelze.

Jsou země, kde je volba (účelně) veřejná. Myslím, že tak tomu bylo i ve starověkých Aténách. Naše historická zkušenost je jiná a touto cestou bych jít nechtěl.

Přiznám se ale, že měl-li bych si vybrat mezi rizikem vyplývajícím z toho, že jednou za 4 roky jsou 2 dny (a chvilku před tím), kdy jde "o vše" (nebo se to alespoň tak prezentuje - viz smysl voleb v "hlubokém státě") a možností tajné volby, asi bych přeci jen obětoval tu tajnou volbu. Respektuji, že to někdo jiný vidí jinak a je mi líto, že jsem vás nedokázal přesvědčit o riziku toho prvního.

P. Sura 20.1.2022 15:43

Autor má naprosto pravdu. Stačí jen vzpomenout, že úplně stejná účelovost nám nadělila Zemana na 2 volební období .... !!

J. Machotka 20.1.2022 15:33

Děkuji za odpověď. Máte pravdu, počítačová gramotnost je jistě také jeden z nutných předpokladů. Stejný problém existuje ve vztahu k současnému systému a schopností číst - u nás irelevantní, ale třeba při volbách ve Východním Timoru se to řešilo přes jakési piktogramy. Osobně se domnívám, že po nějakou dobu by musela existovat i papírová alternativa, která by fungovala podobně, jak je tomu dnes, s tím rozdílem, že by se urny otvíraly např. jednou za měsíc.

Čímž se dostávám k poslední otázce. Ano, volit by se mohlo kdykoliv a v podstatě i kdekoliv (na úřadě). Jako jsou dnes k dispozici seznamy voličů volební komisi, byla by k dispozici (úředníkovi) informace, zda (popř. kolik) má úředníkem ověřená osoba k dispozici hlasů. Bez této "obálky" by nebylo možné volit (proto by se hlasovací zařízení hlídat nemuselo). Odvolené hlasy by se (např. měsíčně) přičetly kandidátovi-straně a v parlamentu by zasedli ti, kteří mají aktuálně nejvíce - uvažoval jsem i o bonusu pro existující reprezentaci, např. že by k vystřídání došlo až např. pokud by nový kandidát-strana získali o 10% více. Co by mělo časovou platnost (4 roky), je hlas, nikoliv mandát. Hlas by se pak voliči obnovoval. Měl-li by volič více hlasů (při přímé volbě kandidátů), mohl by odvolit jen část z nich a zbylé si nechat napříště.

J. Machotka 20.1.2022 15:15

Ano, přesně takto je to navrženo.

I. Polák 20.1.2022 15:13

Můj názor: Elektronicky volit - ANO, ale ve volební místnosti, za plentou.

P. Brecík 20.1.2022 14:48

Ano, mládí bylo vždy hnací silou pokroku: Komsomol - Hitlerjugend - ( Vlajka ) ČSM - Rudé brigády - Pol-potovci - SSM - ..... a dnes Pyjáto-Zeleno-Antifo-Duhoví. Výsledky jsou historicky ověřené. PS: Kde je dnes milionový chlívek, to ušlechtilé, demokratické hnutí ???

J. Jurax 20.1.2022 14:46

Ano.

Jenže to visí na důvěryhodnosti těch cizích autorit. A problematická je v tomto případě tajnost volby.

J. Jurax 20.1.2022 14:39

Jako vtip ne moc dobré.

Myslite-li to vážně, pak je to hovadina. Srovnáváte nesrovnatelné. Kupříkladu v bankovních systémech je klíčová a několikastupňově ověřovaná identifikace zákazníka, nez ho systém nechá provést transakci. U voleb tohle nelze, mají být tajné.

P. Dvořák 20.1.2022 14:36

A proč by měl ve volební místnosti kdokoliv cokoliv měnit?

Co se doma upeče . . . .

J. Jurax 20.1.2022 14:33

Jako obvykle se mýlíte.

J. Jurax 20.1.2022 14:31

A volební hlas nechť má váhu úměrnou výši odvedených daní - berňák ji zná! :-)

V. Hlad 20.1.2022 14:30

Že by to byl absolvent místní rychloprávní fakulty ?

J. Jurax 20.1.2022 14:27

No, možná ve Vaší rodině ... :-)

J. Jurax 20.1.2022 14:26

Ehm ... jestli to myslíte vážně, pak máte názor vpravdě velmi osobitý. Diplomaticky řečeno. Nediplomaticky bych řekl, že až pronikavě blbý.

V. Wagenknecht 20.1.2022 14:25

To je pěkné, že věříte. Já zase věřím, že zajistit tajnost voleb tímto způsobem za pomoci jakékoli superhyperkryptografie nelze, protože ta vám základní předpoklad, totiž tajnost volby, zajistit prostě nemůže. Důvody vás jistě napadnou. Ten váš "časově kritický průběh" je blábol, a to s těmi úředníky nijak nesouvisí s volebním mechanismem.

Ś. Svobodová 20.1.2022 14:25

Tajné volby? Minimálně v rodině moc tajné nejsou. Příjdou lístky, hodí se na stůl, rodina se sejde, babička, dědeček, všichni okolo, kibicují jeden druhému. Někdy se to dělá v hospodě u piva. Někde vyplňuje všem lístky hlava rodiny. Ano je možné ve volební místnosti to změnit. Ale udělá to někdo?

J. Jurax 20.1.2022 14:24

No, nová doba chce nové přístupy, že ... :-)

J. Jurax 20.1.2022 14:23

Jestli to myslíte vážně, pak máte názor vpravdě velmi osobitý. Diplomaticky řečeno.

J. Jurax 20.1.2022 14:21

"že systém průběžné volby realizovaný elektronicky ve státem či místními samosprávami kontrolovaných volebních místnostech (kvůli ověření dobrovolnosti volby) by pro voliče ve skutečnosti vedl ke zvýšení jednoduchosti, přehlednosti a srozumitelnosti", pravíte.

No, nevím. V podstatě chcete, aby volič dostavivší se do volební místnosti na obrazovce za plentou vybral stranu či hnutí svého srdce a případně si zakroužkoval. Tiše předpokládáte, že každý si s počítačem tyká, což řekněme za takových dvacet let vskutku bude pravda. A po uzavření volebních místností by někdo ověřil, zda počet odevzdaných hlasů není větší než počet dostavivších se voličů a data poslal dál. Volební komise by tam stejně musela být, aby hlasovací zařízení hlídala a zajistila kontrolu. Akorát by si ušetřila sčítání. Zato by to bylo dražší - škatule s plombou vyjde levněji než jednoúčelové hlasovací zařízení - počítačům s komerčními operačními systémy bych moc nevěřil kvůli hacknutí, ledaže by nebyly připojeny k síti a systém byl před volbami komisielně nainstalován z prověřeného média etc. A muselo by se specifikovat, co učinit při jeho poruše či záměrném poškození, musel by mít za plentou znemožněn jiný vstup dat než přes klávesnici etc. etc. ... nějaký extra přínos bych v tom neviděl.

No a jestli Vám dobře rozumím, navrhujete něco jako že by se volilo průběžně furt nebo co - přiznám se, že tohle nechápu.

P. Čech 20.1.2022 14:06

Vy máte pocit, pane Hraji, že se svou účastí ve volbách nějak podílíte na rozhodování a směřování společnosti někam v naší zemi? Já tedy rozhodně ne. O směřování společnosti v naší zemi rozhodují jen politické strany a hnutí a to nezávisle na tom, koho Vy a nebo já zvolíme. Kterou konkrétní politickou stranu či hnutí. Nejdůležitější totiž je fakt že volíme politické strany a hnutí, kteréžto politické subjekty nejsou a ani nemohou být zástupci většiny občanů. Jsou to totiž zástupci jen svých členů a voličů, jichž je v ž d y naprostá menšina vzhledem k voličům ostatním.

P. Brich 20.1.2022 13:52

Je zcela evidentní, že demoverze z prezidentských voleb v USA tak uchvátila některé tuzemské liberální demograty natolik, že se ji snaží implementovat do našich podmínek, aby byla záruka toho správného volebního výsledku!!;-O

J. Hrdlička 20.1.2022 13:45

U el. bankovnictví není žádná tajná volba, naopak musí být bezpečně známa identifikace.

J. Jurax 20.1.2022 13:44

No, moudré úsloví praví, že do věcí, které fungují, moudrý člověk nesahá. A náš způsob voleb funguje, je celkem blbuvzdorný, obtížně zmanipulovatelný a funguje.

A člověk, který žije v zahraničí a pociťuje nepřekonatelnou touhu si zavolit a mluvit do dění ve své vlasti, v níž ovšem nežije, zajisté rád absolvuje drobné nepohodlí s cestou na konzulát či zastupitelský úřad.

Pokud bych byl pro nějakou modifikaci hlasování do sněmovny, tak leda aby celá republika byla jeden volební obvod.

J. Hrdlička 20.1.2022 13:44

Jen tak pro zajímavost, jakými cestami jste došel k poznání, že odpůrcům korespondenčního hlasování by nejvíce seděla jednotná kandidátka?