15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Volby, jaké být nemají

Před loňskými sněmovními volbami jsem napsal článek Volby, jaké mají být, v němž jsem se jako dlouholetý zapisovatel jedné okrskové volební komise snažil stručně popsat volební proces a proces zjišťování volebních výsledků a vysvětlit, proč si myslím, že na těchto léty prověřených a funkčních procesech není radno cokoli měnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 20.1.2022 10:36

Já myslím, že bude rovnou upravovat ty hlasy, aby to bylo politicky korektní... ;-D

R. Langer 20.1.2022 10:34

No, a až ty peníze najednou zničehonic zmizí, to bude převeliké překvapení. Že se to nemůže stát? Viděl jste někdy důl? Důl, to je díra v zemi! :-P

M. Juraška 20.1.2022 10:31

Pod Váš článek se mohu jen podepsat.R^

Myslím že demokracii ohrožují osoby jako Hilšer,Pekarová etc.

J. Prikner 20.1.2022 10:17

Buď jsou naši občané v cizině dlouhodobě, pak pokud chtějí volit a mít vliv na naši politiku , tak ať jdou volit na ambasádu, jinak jim výsledky voleb mohou být lhostejné, protože tu pak nežijí a nenesou důsledky své volby. Manipulace s korespondenční volbou jsou těžko dokazatelné a já nechci následně žít v zemi, kde byla podvodně zvolena mnou nežádaná vláda.

Z. Lapil 20.1.2022 10:11

Jo. Taky důvod. Řekl bych, že dost důležitý.

Oni to "mladí" nejspíš tak nechápou, ale mě ještě nepřešel tak trochu slavnostní pocit snad dokonce vítězství.

Ne že by můj výběr neprobíhal tak, že si sednu do křesla, volební lístky pečlivě jeden po druhém prohlídnu a zahodím, a pak se zkroušeně hrabu v koši, protože "někoho přece volit musím". (Přeháním, ale ne moc :-))

P.S. T. Pratchett, Kobercové: "...a potom král vyslechl jejich stížnosti. Ne že by s nimi něco přímo udělal, ale alespoň je vyslechl".

Š. Hašek 20.1.2022 10:09

"Komplikujete" to. A jste vedle.

Celkem číselně nepodstatné korespondenční hlasování v cizině by se posléze rozšířilo i na místní. V rámci "digitalizace společnosti". A už by to jelo!!!

Souhlas s věznicemi. Trestný čin "promyšlený" samozřejmě bez volebního práva.

Š. Hašek 20.1.2022 10:04

Jo.

Ten důvod je celkem jasný, tedy těm, co dávali pozor ve škole a není jim sedmnáct. Za Masaryka to bylo, tuším, 21 let.

Z. Lapil 20.1.2022 9:57

Problém je, že i vy máte pravdu.

Říkám si, jestli by cestou nemohly být nějaké zcela lokální "volební místnosti", za využití někoho na způsob místních notářů nebo ověřovačů podpisů. Před zraky "státem uznaného svědka" strčím svůj hlas do obálky, on ověří moji totožnost a na obálku napíše "Toto je hlas voliče XY", strčí do poštovní obálky a pošle do ČR.

Se seznamem voličů nemusíme místní obtěžovat, to se dá ověřit až při rozlepování.

Asi (určitě) by to každého voliče něco stálo na poplatcích, ale pořád lepší, než riskovat zpochybnitelnost voleb. Co riskovat - způsobit!

Z. Lapil 20.1.2022 9:44

To nemůžu. Reaguji na příspěvek začínající: "Češi v zahraničí zřejmě čerpají informace z ČT a dalších oficiálních médií". Pochybuju, že je tím míněn Facebook.

I. Semrád 20.1.2022 9:41

Korespondenční (elektronická) volba je stejný nesmysl jako elektronické (přímé) bankovnictví.

Chceš poslat, nebo vybrat peníze? Pěkně si dojdi do banky, vyplň bumážku a vystůj frontu u přepážky. Jinak ti ty prachy beztak ukradnou, prej přímý bankovnictví, haha.

Stejnej podvod, jako tydlencty volby, co nám chtějí neomargzysti nanutit.

J. Hajský 20.1.2022 9:37

V Rakousku-Uhersku (tedy i v Čechách a na Moravě) byl věk plnoletosti a tedy i práva volit 24 let. A to při podstatně nižším průměrném věku než dnes.

To jen pro zajímavost, ale asi pro to měli nějaký důvod. Možná větší vyzrálost osobnosti, podobně jako je dnes nejnižší možný věk pro to být zvolen senátorem 40 let (i když tam ta vyzrálost mnohdy vidět není:-)).

M. Urban 20.1.2022 9:36

Chápu, že tomu, kdo nevytáhl paty z ČR, je to jedno a bude se akorát koukat na to, komu hlasy ze zahraničí přinesou nové voliče, ale proč náš systém hází tolik klacků pod nohy lidem, kteří jsou zrovna třeba na dlouhodobých stážích, pracují v zahraničí atd.? Ono je hezké to šmahem označit "nechce se jim jet volit na ambasádu", ale to možná platí po Evropě, kde je ambasáda na každém rohu, jenže zkuste si to, když jste třeba někde uprostřed USA, Austrálie, v Kanadě nebo v Rusku. Musíte si dvakrát zaletět pár tisíc kilometrů na ambasádu, dostat se tam v úřední hodiny, a doufat, že zrovna nebude agenda odsunutá třeba z důvodu nemoci zodpovědného úředníka. To máte stejné, jako byste kvůli volbám musel dvakrát do Londýna a zpět. V zemi, kde zcela absurdně nosí volební urny do věznic, aby mohli volit vrazi a zloději.

T. Hraj 20.1.2022 9:26

"Obecně je důležité ž e občan volí, rozhodně ne j a k volí."

Ne, volby jsou stěžejním privilegiem občana. Jejich důležitost by měla být reflektována i ve formě. Je veliký rozdíl, jestli volím v pyžamu na kanapi kliknutím na iphonu mezi objednávkou pizzy a kontrolou svého facebooku nebo jestli se slušně obleču, vezmu si občanský průkaz a jdu na úřad využít své velmi nesamozřejmé právo na akt, jímž se podílím se na rozhodování o směřování společnosti ve své zemi.

Ne nadarmo na korespondenci a digitalizaci tlačí právě Piráti a podobní.

P. Čech 20.1.2022 9:19

Korespondenční volba je zavedena v některých státech jen jako svým způsobem jistý komfort vzhledem k odpovědným voličům. Rozhodně není nutná, ani potřebná. Kdo volit chce, ten může. Kdekoliv ve světě, kde existují zastupitelská místa. Korespondenční volba může mít jistý dopad na volby celkově jen u většinových voleb, nikoliv u těch, které probíhají podle zásad poměrného zastoupení tam, kde nejsou voleni zástupci občanů, ale zástupci politických subjektů.

Š. Hašek 20.1.2022 9:17

R^ Trefný článek!

Korespondenční "hlasování" je jasný návod k podvodům!

Dále navrhuji zvýšení věkové hranice pro voliče na 21 let. Minimálně.

Kamarád dokonce navrhuje věk, kdy se volič/volička odstěhoval od maminky. Ten kamarád má vysokou technickou školu, rovněž se domnívá, že jsou dvě pohlaví. Umí dost dobře rusky. Tak takové máme v naší partě!!!

T. Hraj 20.1.2022 9:15

R^

P. Čech 20.1.2022 9:13

Ono to asi bude poněkud jinak, pane Bařinko. Obecně je důležité ž e občan volí, rozhodně ne j a k volí. Každopádně ovšem musí volit kandidáty na zástupce občanů a ne pouze odsouhlasovat nějaké kanndidátky politických subjektů, které zástupci občanů nejsou a ani být nemohou. To totiž nejsou vůbec volby. Skutečné demokratické volby znamenají děj, ve kterém jsou voličům rozdány seznamy kandidátů (fyzických osob) a voliči z nich vybírají potřebný počet, čili volí. Nic jim nesmí diktovat jak mají volit či dokonce koho či co musí volit (politické strany a hnutí), pokud chtějí využít svého volebního práva. Nic jim nesmí diktovat, kolik procent hlasů musí volený subjekt dosáhnout, aby vůbec nějaké hlasy nepropadly. To potom nejsou volby, ale státní diktatura, stejná, jakou jsme zde měli před listopadem 1989. A korespondenční volba? Tu také nelze jednoznačně odmítat. Stačí se podívat opět do Švýcarska, kde se již delší dobu praktikuje a to úspěšně a efektivně. K tomu stačí málo. Převzít efektivně fungující systém a nevymýšlet zase nějaký specificky český podle zásad Princezny koloběžky.

T. Hraj 20.1.2022 9:11

Ano, ta umělá inteligence vás (každého individuálně) bude jemně formovat a povede si detailní záznamy o vašich názorech a jejich vývoji. A tomu se bude říkat svobodná společnost, na rozdíl od nesvobodné, která bude řízena systémem sociálních kreditů zcela oficiálně.

Š. Hašek 20.1.2022 9:10

R^

Š. Hašek 20.1.2022 9:10

R^R^R^

T. Hraj 20.1.2022 9:06

Naši zahraniční spoluobčani jsou v zahraničí většinou pracovně, tj. znají jazyky, jsou vzdělaní, mají zkušenosti a schopnosti (proto tam taky dostali příležitost). Jenomže to taky znamená, že se pohybují čistých kancelářských budovách či výrobních halách, bydlí v relativně dobrých čtvrtích atd. V této bublině vše funguje a má řád. Somálci ani Nigerijci se v ní nevyskytují. Tito naši zahraniční spoluobčané se pak domnívají, že volbou tzv. "prozápadních" a "proevropských" stran volí to, co při svých pobytech vidí denně okolo sebe.

J. Bárta 20.1.2022 8:54

Výsledek korespondenční volby má asi takovou váhu, jako když Hřib vyhraje neexistující soutěž o nejlepšího primátora.

J. Karza 20.1.2022 8:49

Místo voleb dáte lajk. Předtím vás náležitě ojede umělá inteligence skrze média a sociální sítě. Taková je perspektiva, no.

J. Herink 20.1.2022 8:47

Mě především zaráží selektivní slepota našich zahraničních spoluobčanů. Nebo je tedy kriminalita muslimských a afrických "obohacovačů" pouhým výmyslem našich alternativců a ve skutečnosti tedy Somálci a Nigerijci pečlivě třídí odpad, dělají ošetřovatele, policisty a platí daně.

F. Navrátil 20.1.2022 8:44

Korespondenční hlasy mají velkou šanci znevěrohodnit volební systém. Zatím jsme znali pouze finanční ráje, po schválení senátního korespondenčního experimentu se seznámíme i s volebními ráji.

L. Beneš 20.1.2022 8:33

Výsledky voleb vyvolaly nejen uspokojení na straně těch, kdo chtěli ZMĚNU, ale poskytly prostor také projevům ušlechtilé velkorysosti. Primátor jednoho velkého města se díky volebním výsledkům dostal do vlády a na jeho místo postoupil jeho dosud technický náměstek. Ten se zavázal paralelně s primátorskou funkcí i nadále plnit úkoly své funkce dosavadní. Tím se na radnici ušetří jedno vedoucí úřednické místo. To je ušlechtilé a přínosné. Otázka je, co vedlo dotyčného k tomuto rozhodnutí. Že by nechtěl, aby se s podrobnostmi okolo řady projektů, které byly ve městě realizovány a které jsou plánovány pro budoucnost, seznámil i někdo jiný?

P. Dvořák 20.1.2022 8:05

Jasně.

Volební zákon je tak důležitý, že by o něm neměl rozhodovat senát u soudu. Byť by šlo třeba i o senát Ústavního soudu.

P. Dvořák 20.1.2022 8:03

Hm, já bych také udělal všechno pro to, aby ne-ná-pad-ně došlo v můj prospěch k "manipulaci s korespondenčními hlasy ve prospěch svých politických subjektů..."

:-)

J. Nevrkla 20.1.2022 7:55

Podle mě o korespondenční hlasování usilují podvodníci. O podvodech se silně diskutuje snad ve všech zemích, kde ho mají.

Ale včera jsem viděl, jak se hlasováním v parlamentu můžeme dostat k totalitě. Viděl jsem předvolební vystoupení třech kandidátek na funkci předsedy Evropského parlamentu. Tři pokrokové soudružky, blabolici ty samé pokrokarske kecy. Ty snad musely být vybrány novodobou kádrovací komisí, jaké byly u nás za socialismu. Kandidovat zřejmě mohli jen přísně prověření lidé.

V. Církva 20.1.2022 7:32

Souhlas.