15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Volby, jaké být nemají

Před loňskými sněmovními volbami jsem napsal článek Volby, jaké mají být, v němž jsem se jako dlouholetý zapisovatel jedné okrskové volební komise snažil stručně popsat volební proces a proces zjišťování volebních výsledků a vysvětlit, proč si myslím, že na těchto léty prověřených a funkčních procesech není radno cokoli měnit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 20.1.2022 7:30

Tak vzhledem k cenzuře facebooku a neziskovkám tam přilepeným si tam dejte facebook a máte to totéž. Jinak když jsem déle v zahraničí občas jsem měl tendenci zjišťovat co je v televizi.

F. De Winter 20.1.2022 7:28

Tak v USA se to osvědčilo, tak proč to nepoužít u nás. Farský už vyrazil do Ameriky na školení.

V. Církva 20.1.2022 7:27

Tak to jednoznačně! Já dokonce myslel, že korespondenční hlasování může schválit jen ústavní většina.

V. Církva 20.1.2022 7:26

Až se chce přemýšlet o konspiračních teoriích, jak je to možné?

Na druhé straně pořád věřím že v zahraničí jsou trdla co studují federalizaci Evropy v Oregonu, nebo zhulení ITíci a snobská odnož pražské kavárny TOP09.

I kdyby důvod k těm výsledků byla ta druhá možnost, jsme rádi že ta trdla odešla do zahraničí. Hlavně, ale, protože tu nežijí, ať nám tu neorganizují život. Ten kdo tu nežije by volit neměl, až se vrátí ať volí. Teprve pak si totiž ochutná výsledky své volby.

V. Církva 20.1.2022 7:20

Když tak koukám na úpornou snahu progresivistů TOP09, STAN a Pirátů zavézt korespondenční hlasování, počítám. kolik to defenestrací jsme na našem území už měli?

Pokud po pochybnostech voleb v USA, prezidentských v Rakousku chce někdo prosazovat, evidentně ignoruje občany a nutnost regulerních voleb.

I. Pávek 20.1.2022 7:13

Samozřejmě že je to zlý úmysl manipulace s hlasy.

I. Koubová 20.1.2022 7:10

Přesně.

I. Koubová 20.1.2022 7:09

R^

Z. Lapil 20.1.2022 7:05

Nějak se mi nedaří představit si člověka řekněme pod třicet, jak kouká na televizi.

J. Lukavsky 20.1.2022 6:58

"o dalším směřování země rozhodovat i šestnáctileté děti" proč tak nesměle? Což to posunout na věk kupř. 3 let? A "volič" by volil tak, že by sáhl po zeleném nebo modrém autíčku, po panence se zelenými či červenými šatičkami.... Směle do pr...e. Soudruzi, směle! J.L. end

R. Hansmanova 20.1.2022 6:15

Princip korespondenčních voleb je zcela jednoduchý. Skutečné volby vyhraje někdo nevhodný, nebo snad dokonce přímo politicky nekorektní. Pak odněkud dorazí záplava korespondenčních hlasů pro levicové-multikulturně-zeleně-genderově profilovaného kandidáta a ten zasedne do příslušné sesle. I když v Rakousku to třeba vyšlo až napotřetí, vyjde to nakonec vždycky naprosto spolehlivě.

Takže korespondenční volby budou, to by tak hrálo, aby si lidi volili nevhodné zástupce!

R. Langer 20.1.2022 5:41

"Samozřejmě nemohu a nechci předkladatelům návrhu podsouvat zlé úmysly v tom smyslu, že by při snaze o prosazení korespondenční volby rovnou předpokládali manipulaci s korespondenčními hlasy ve prospěch svých politických subjektů..."

Hm, já jo. ;-€

J. Pilny 20.1.2022 5:30

Volební zákon je tak důležitý, že by neměl být měněn jenom poslaneckou většinou 101 poslanců, ale ústavní většinou alespoň 150 poslanců. Pak by těm podvodníkům tato změna umožňující naprosto nekontrolovatelné podvody neprošla.

J. Pankovic 20.1.2022 2:22

... člověk měl jasno už při volbě rakouského prezidenta...:-P

O. Zuckerová 20.1.2022 0:55

Češi v zahraničí zřejmě čerpají informace z ČT a dalších oficiálních médií, a tam se samozřejmě nedozvědí o programu jiných stran nežli jsou ty "probruselské" (- rozhodně ne "proevropské", páni novináři)! Takže je ani nemusí nikdo "zpracovávat", oni to berou jako by to byla pravda, většinou jsou to úspěšní pracovití lidé nebo mladí, co se informují jen povrchně a analyzami toho, co je doma, se nezabývají. "Konspirační teorie" je ostatně vznešený výraz pro rozpoznané habaďůry, chystané delší dobu s příslušnou rafinovaností, aby na první pohled nebyla rozeznatelná, ale s trochou přemýšlení se nejeví jako nepravděpodobná.

M. Hartmann 20.1.2022 0:52

Mluvíte mi z duše, pane autore!

Není pochyb o tom, že snaha o zavedení korespondenčního hlasování je vedena především dvěma základními účely:

a) Zajistit libovolnou manipulaci s volebními výsledky díky nekontrolovatelnosti toho, KDO vlastně hlasuje. Volby se pak stávají neprůhlednými a nedůvěryhodnými akty.

b) Vědomě dopustit libovolné, často i nesmyslné, ovlivňování výsledků voleb těmi, kteří V TÉTO ZEMI NEŽIJÍ a vlastní zájem na životě v České republice NEMĚLI, NEMAJÍ a nikdy ani MÍT NEBUDOU. Proč to, co chceme v této zemi mít a žít my zdejší, nám mají překrucovat a kazit? Když mohou žít dlouhodobě někde jinde (a já jim to vůbec nevyčítám) a chtějí ten zájem jasně vyjádřit, ať odjedou volit na naše vyslanectví nebo konsulát. Možnost vždy k tomu mají, byť to může být pro ně daleko, pak jejich cestou na zastoupení ČR ale ukáží ten skutečný zájem. Ostatně i my zdejší musíme často na různé volby podstoupit také jisté obtíže, ne vždy je možné volit na volební průkaz, ne vždy se můžeme zz různých důvodů voleb vůbec zúčastnit, byť bychom chtěli.

Suma sumárum, zde je mé přesvědčení: Ve SKUTEČNĚ DEMOKRATICKÉ zemi je dokonce nemravné o nějakém korespondenčním hlasování vůbec mluvit a diskutovat. Však vzpomeňte na předloňský podzim v USA a rozumný člověk má jasno.