11.5.2024 | Svátek má Svatava


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
IS 31.3.2006 16:49

Re: Halelujah

cumilek 31.3.2006 16:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

90, at nezeru, a to pocitam od vyhlaseni nezavislosti, tedy od momentu, kdy byly USA de jure jenom carem papiru, az do skonceni obcanske valky, kdy se USA stvorily i de facto. A i tak je to slusny vykon na vybudovani takove velmoci, kdyz uvazime, jak dlouho treba vznikal Rim.
 
Dejiny neprobihaji v jednom okamziku, ale v casovem udobi. Vyhlasenim se to nekonci ale teprve zacina. Zbytecne demagogicky odvadite pozornost od podstaty. Vratme se k puvodni poznamce, na kterou jsem reagoval:
1) USA otroctvi nevymyslely, ale zrusily;
2) USA nedovezly cernochy z Afriky jako otroky na praci, ale naopak proti vyvozu otroku z Afriky protestovaly
3) Indiani nevymreli, ale rozmnozili se
IS 31.3.2006 16:48

Re: Re: Zuzano, angličtina OK, ale ta američtina mi nějak nejde

* 31.3.2006 16:38

Jeste lepsi by bylo mit na nasem uzemi

vojenske zakladny a vycvikove prostory pro armady vice statu nez USA. Takhle se nepratele boji pouze Americanu, ale mohli by se bat i dale Britu, Francouzu, Nemcu, Italu, Spanelu, Turku, Reku ...
 
A my bychom na tom vydelali. Mohli bychom prat jejich spodary, dodavat jim potraviny, prostitutky, elektrickou energii ...
Zuzana W 31.3.2006 16:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

100 let.
JM 31.3.2006 16:35

která z dobré ideje udělala .. utrpení národů

Jejky!
cumilek 31.3.2006 16:27

Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

zvyk je zelezna kosile
 
ale vazne, nebavime se o tom, jak dlouho trvalo, nez se Spojene Staty zbavily otrokarstvi, ale ze to nebyly Spojene Staty, kdo to vymyslel. Mimochodem v roce 1693 USA jeste neexistovaly. Deklarace nezavislosti byla vyhlasena roku 1776, valka za nezavislost skoncila roku 1783. Teprve pak se USA zacaly politicky formovat. Konecnou podobu Spojenym Statum dal az obcanska valka. Do te doby existoval svobodny prumyslovy Sever a zaostaly, agrarni Jih, kde se jeste udrzovalo moderni otroctvi.
 
Roku 1851 byla zalozena Republikanska strana, ktera vyhlasila program ruseni otroctvi. Roku 1860 byl za Republikanskou stranu zvolen presidentem Abraham Lincoln, rok pote se 11 jiznich kolonii odtrhlo, vytvorilo  vlastni konfederaci a zacala valka Severu proti Jihu. Valka skoncila v na jare 1865 a v dubnu je Lincoln zavrazden.
 
Od teto chvile povazuju konstituci Spojenych Statu Americkych za ukoncenou. Postaveni cernochu, byt byli osvobozeni, zustalo jeste dalsich nekolik desitek let nerovnopravne, nebot zvyk je zelezna kosile
Tom 31.3.2006 16:23

Absolutní souhlas

Německo se bojí že o ně příjde,proč asi?Samozřejmě dávají práci a utrácí peníze,to místní levičáci nechtějí vidět!Hlavně je lepší, když máme nad hlavou něco co nám tu hlavu chrání!!
Jenda 31.3.2006 16:09

Re: Cil

To jsem nejak nepochopil. Teda myslim ten zacatek. Nekoukal vy jste moc na Predatora? Jinak je uplne jedno jestli mate nebo nemate zbran. Cilem se rozhodne nestavate tim, ze mate zbran. Tim spis prestavate byt bezbranym cilem. Cilem se stavate spis tim, kdyz vypadate, ze je vam co ukrast.
IS 31.3.2006 16:06

Re: A občas Amíci někoho znásilní - viz Japonsko

Zuzana W 31.3.2006 16:06

Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

To vase liceni, presneji.
Zuzana W 31.3.2006 16:04

Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

A z jakeho duvodu drzely otroky temer 100 let?
To liceni americke historie mi pripomina trnitou cestu jednoho chlapecka pendolinem
Zuzana W 31.3.2006 16:02

Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

Segregace byla dana ustavou - 'separate but equal' .
IS 31.3.2006 16:00

USA - výsledek krádeže tisíciletí

To bude veselo, až se jednou Indiání vzchopí a začnou požadovat na vládě USA  násilně odebraných území pod průhlednou záminkou, že "soukromé vlastnictví je svaté" a nemůže být násilně vyvlastněno.   
cumilek 31.3.2006 15:53

Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

jinymi slovy: USA nebyly zalozeny jako otrokarska kolonialni zeme, ale prave naopak. Ale zrucny demagog to samozrejme dokaze prekroutit.
 
Pripomina mi to jeden ftip. Pani reditelka jde po chodbe skoly a uvidi u dveri jedne tridy Pepicka, kterak se smeje, az se za bricho popada. Pta se ho, co se deje, a Pepicek, ze si uprdl a pani ucitelka ho vyhodila za dvere. Pani reditelka se divi, co je na tom k smichu, stydet by se mel, a Pepicek na to, ze on je ted na certvem vzduchu a ostatni to tam museji cuchat
Vašek 31.3.2006 15:48

Vítané řešení?

Nevím, co by si mohly od americké základny slibovat české obce, z ekonomického hlediska, když je známo, že základny USA na cizím území berou z místních zdrojů pouze vzduch a vodu, a tu pouze na mytí. Jo, a prostitutky. Takže přece jenom nějaký přínos :-).
cumilek 31.3.2006 15:45

Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

ja jsem nenapsal, ze to hned vyresili, ale do ustavy si to dali hned. Ani po valce Severu proti Jihu nebylo jeste vsemu konec. Podstatne ale je, ze to bylo dedictvi evropskych kolonialnich velmoci. Vy se naucet nejen cist, ale i myslet
cumilek 31.3.2006 15:41

Re: Re: Re: Re: Soudruhu Slávkovi

dalsi takovy  clovece, prestante cist ty pomatene anarchobolsevicke tiskoviny, prestante hulit to svinstvo a az budete mit cistou hlavu, trosku se po to svete podivejte vlastnima ocima.
 
V USA dnes zije mnohem vic indianu, nez kdyz do Karibiku priplul Kolumbus. Indiani maji v USA vysadni postaveni jako aborigines, vic prav nez ostatni Americane. Na svych uzemich, kterym se z historickych duvodu rika rezervace, mohou podnikat zpusobem, ktery neni v ostatnich castech statu povoleny, napriklad provozovat hazardni hry. Rezervace neznamenaji, ze tam jsou zavreni, ale naopak, ze ostatni Americane tam maji omezeny vstup, jinak indiani jsou samozrejme americti obcane se vsim vsudy.
demokrat 31.3.2006 15:39

Re: Ne. Adolf Hitler nebyl fašista. Ta a další tvrzení jsou na úrovni politického školení mužstva na úrovni "Když nám němečtí fašisti upálili soudruha Žižku"

No, když pro vás má mobil větší hodnotu než lidské zdraví nebo život, tak byste se měl nad sebou zamyslet, zda jste ještě vůbec člověk.
Sch.glosátor 31.3.2006 15:23

Hitler musel udeřit protože expanzi lebensraumu na východ měl ve svém programu.

Šlo o půdu a o suroviny. V podstatě totéž o co dnes. O zdroje.
Zuzana W 31.3.2006 15:18

Re: Naprostý souhlas s názorem v článku.

No, kdyz ovladate 'vo co go' tak prects ten anglicky text bude pro vas hracka , chlapce.
Sch.glosátor 31.3.2006 15:17

tam pravděpodobně nevlezou Rusáci, komunisti nebudou moc vystrkovat růžky

Oni si v Rusku v reálu moc nevystrkují. Rusko plnou parou směřuje od komunismu k impériu se standardní  tržní ekonomikou. Na rozdíl od EU. Abychom v Rusku na stará kolena nežádali o azyl.
Zuzana W 31.3.2006 15:16

Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

Snazila jsem se o casove upresneni texty v anglictine vyse - hned jsem dostala vynadano, ale nemam cas to prekladat. Cumilek snad anglicky trosku premava, tak si to mozna precte.
Pete 31.3.2006 15:15

Rusy jsme nevyhnali my, vyhnal je Reagan, to byl Američan, víš.

Sch.glosátor 31.3.2006 15:14

Ne. Adolf Hitler nebyl fašista. Ta a další tvrzení jsou na úrovni politického školení mužstva na úrovni "Když nám němečtí fašisti upálili soudruha Žižku"

Nejde o dělení na nadlidi a podlidi ale o to, aby těm, kteří jiným dělají ošklivé věci, když už to nejde jinak, a ono to mnohdy nejde,  byly dělány ještě ošklivější věci, které by je od dělání ošklivých věcí odradily, nebo jim v tom účinně zabránily. Každý si cenu svého života stanoví sám svými činy. Když po mě drban  s kudlou bude požadovat mobilní telefon a  peněženku a já budu mít pistoli, věru nebudu ochotný s ním diskutovat o demokracii, humanismu a jeho lidských právech. A pokud mi to zákon dovolí, nechám ho pověsit. Dokud nebude mrtev, mrtev, mrtev. Protože nic jiného si nezaslouží. Pak nebude problém s recidivisty s trestním rejstříkem jako telefonní seznam.
Na zneužívání slova demokracie tak jak  v nejrůznějších a nejnemožnějších souvislostech je vyprázdněné používá kdejaký vohnout,  tak jako kdysi slovo socialismus,  jsem čím dál alergičtější. Demokracie je výlučně forma vlády. Nic víc. Nic o tom zda je vládnuto moudře, špatně, humanisticky či krutě. Demokracie je jako nádoba, která může mít rozličný obsah. Teoreticky. Protože demokracie ve velkém měřítku, na úrovni států, neexistuje. "Reálná demokracie" ano. Podobně jako kdysi "reálný socialismus".
Pete 31.3.2006 15:13

Re: Otroctvi:

Ty ses asi pomátl, mladej ne? Did you lose your mind, boy? Or are you practising English writing?
Pete 31.3.2006 15:10

Naprostý souhlas s názorem v článku.

Nemám s tím žádný problém. Kde jsou Američané, tam pravděpodobně nevlezou Rusáci, komunisti nebudou moc vystrkovat růžky, Němci dají taky pokoj. Tak vo co go, je to super.
Vašek 31.3.2006 15:03

Re: Re: Re: Soudruhu Slávkovi

To musí být žůžo, užívat si v rezervacích a přitom si být vědom, že před třemi sty lety patřil indiánům celý kontinent. Dneska jich je v USA pár promile a většina z nich už ani nehovoří svým původním jazykem. Tedy, Čumílku, já vám závidím, jak máte ve všem jasno, vy vypulírovaný legále. Svatá prostoto.
Sch.glosátor 31.3.2006 14:54

masové popravy tisíců lidí na čínských stadionech...

Otázka je za co ty popravy. Nám někdo jiný vyčítá, že máme příliš mnoho uvězněných...
Stredocech 31.3.2006 14:53

Re: "pod přímou ochranou armády USA"

V čem se liší situace po stažení základny od situace při jejímj nepostavení?