3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda už projedla i majetek předků

Je to jen něco málo přes rok, co zemřel Tomáš Ježek, a už aby se v hrobě obracel. Všichni si ho jistě pamatují, jak počátkem devadesátých let spravoval Fond národního majetku. Byl jedním z těch, kteří dali privatizaci svou tvář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Holíček 24.12.2018 6:49

Trochu problematická Markéta.

Nevím, kdy jsem si jí poprvé všiml, ale víc jak dvacet let to bude. Zpočátku jsem ji vnímal jako ekonomku, která si s teorií nedělá žádné starosti a jde, tak nějak nekomplikovaně, po hodnotách, takže dokáže zjistit, kde je peněz málo, kde moc, a že se jich obecně nedostává.

Posléze jsem zjistil, že víc než ekonomka je spíš taková vcelku zdravá selka a ekonomii dělá jako koníčka, trochu amatérsky, trochu kupecky. Její společenskopolitické postřehy mě ale docela bavily.

A teď, teď to tak nějak pokračuje. Nic nového, stará témata v pozměněné fazóně. Víc kritizuje než řeší a nalézá. Opakuje se. Že jsou důchody shodou okolností největší položkou státního rozpočtu, protože jsou v něm vedeny, ví už i Hájková, že počet důchodců narůstá a narůstat bude, pochopil i Richter (oběma pěkné svátky). Co s tím? Nucená eutanázie?

A projídání? Kdy začalo a co se dnes vlastně projídá?. Ještě socialistické úspory s vnitřním dluhem nebo zisky nového období, které průběžně odplouvají zahraničním vlastníkům?

Stát se zadlužuje od Klause, Kočárníka, Kalouska... Státy se zadlužují globálně. Proč by to měl zachránit Babiš, Markéto Šichtařová? Přeji Vám i Vaší početné rodině pěkné vánoce. S manželem a Vašimi příjmy ten stát zrovna nešetříte, tak nějakou charitou posilte ten důchodový účet. Ono to nijak zvlášť nepomůže, ale přeci jen víc než tahle slohová cvičení. :-))

J. Adamovič 24.12.2018 7:21

Re: Trochu problematická Markéta.

Jak může někdo, kdo není státní zaměstnanec, nešetřit (dojit) tento stát. Myslete člověče, hezké Vánoce.

J. Holíček 24.12.2018 8:26

Re: Trochu problematická Markéta.

A z čeho myslíte, že NextFinance a podobné instituce žijí? Parazitují zprostředkovaně na státním rozpočtu a na rozdíl od neziskovek, které musí všechno "utratit" pracují legálně pro zisk.

Státní rozpočet je základní zdroj, z kterého jdou prachy na všechno, i když konkrétní činnost realizují soukromé firmy.

Hezké svátky! :-))

L. Novák 24.12.2018 9:19

Re: Trochu problematická Markéta.

A co třeba tzv. Bilionový tunel OZE, zák. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Tisíc miliard díra do kapes daňových poplatníků založená na totální blbosti ČSSD a české sjednocené levice při prosazování idiotského zákona.

Tisíc miliard škody, která dále narůstá. Proč vy, socialisté, o tomhle mlčíte? Máslo na hlavě?

M. Prokop 24.12.2018 9:24

Re: Trochu problematická Markéta.

Základní zdroj jsou pracující. Státní rozpočet je jen přerozdělovač.

P. Hlosta 24.12.2018 8:57

Re: Trochu problematická Markéta.

Velice trefné a škoda že nelze přinutit Šichtařovou k tomu, aby si to přečetla a reagovala na vás. Pěkné svátky přeji.

;-)

L. Novák 24.12.2018 9:12

Re: Trochu problematická Markéta.

Člověče, jak můžete takovouhle hloupost napsat? "... Stát se zadlužuje od Klause, Kočárníka, Kalouska..."

Stát se začal dramaticky zadlužovat od okamžiku, kdy vládní moc převzala ČSSD s koaličními přílepky. Řádově 1998 a dále, Sobotka pak rozpumpoval tempo růstu zadlužení na míru nejvyšší, nikdy před tím nic takového česká ekonomika nepoznala. Parlamentem prosazené mandatorní výdaje, které nelze jednoduše zrušit. Socialisté - populisté to nedovolí...

Tak si na ten krach počkejme a pěkně si ho vychutnejme. ;-)

M. Prokop 24.12.2018 9:23

"Proč by to měl zachránit Babiš, Markéto Šichtařová?"

Stačilo by, kdyby to nekurwil, když už od něj nelze očekávat záchranu.

J. Kulheim 24.12.2018 10:04

Re: Trochu problematická Markéta.

Paní Šichtářová v úvodníku píše o důchodovém systému a vy píšete o paní Šichtářové. Do toho jste zapletl Klause, Kočárníka, Kalouska ....

" Státy se zadlužují globálně. " Co tím chcete říct? Abychom drželi krok s pokrokem a zadlužovali budoucnost? Dopadli tak jak v Řeku, Italii, atd.? Nechali dluhy našim dětem, vnuků jenom proto abychom mohli žít nadpoměry? Pokud vám peníze nestačí, zadlužte se sám. Půjčte si peníze na dovolenou, atd. Mne do toho netahejte.

" Proč by to měl zachránit Babiš, ....." Protože je to nutné. Protože se dal do politiky. Měl by řešit věci vveřejné. Není předsedou vlády proto, aby si rozšířil pemězovod ze státní kasy. Zatím neudělal nic podstatného. A také nic neudělá. Takového něco je nutné mít připravené než se dostane do vlády a on nemá nic nebo alespoň nic zatím neprozradil.

Navařil jste pro mne nepochopitelný "guláš", bez masa.

J. Lukavsky 24.12.2018 10:18

Re: Trochu problematická Markéta.

"zisky nového období, které průběžně odplouvají zahraničním vlastníkům?" No je otázka zda by nějaké zisky vůbec byly kdybychom pokračovali ve výrobě skvělých Škoda 105 (ty šly na dračku v Africe, Latinské Americe... akorát že byly na nekonečný úvěr..) a nenechali si Škodovku sežrat Teutony s rohama na piklhaubnách. I sám s. Štrougal přiznal, že 2% našich výrobků jsou schopné konkurence na Západě. Takže to jsme zase nedopadli tak špatně. V.W. nám dodal modely, znalosti, kontrolu, vedení.. a my holt se učíme montovat nová auta podle německých norem. A za to se samozřejmě platí, zadara dodával jen SSSR. J.L. end

L. Novák 24.12.2018 11:45

Re: Trochu problematická Markéta.

:-)

J. Holíček 24.12.2018 13:13

Re: Trochu problematická Markéta.

"No je otázka".., které zisky jsme projedli a projídáme, jak v nadpisu píše autorka. Na to jsem se tázal. Vždyť už ona napsala, že odpluly.... :-))