3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda už projedla i majetek předků

Je to jen něco málo přes rok, co zemřel Tomáš Ježek, a už aby se v hrobě obracel. Všichni si ho jistě pamatují, jak počátkem devadesátých let spravoval Fond národního majetku. Byl jedním z těch, kteří dali privatizaci svou tvář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Halašta 25.12.2018 12:14

Re:

Tak Google na otázku "průměrná čínská mzda" nabídne také článek s tímto textem:

"V čínských statistikách sice najdete údaje o ročním průměrném příjmu ve městech, případně ve zpracovatelském průmyslu. Tato čísla je ale opět dobré brát spíše s rezervou. Zastírají nejen obrovské rozdíly mezi městy a venkovem, ale i mezi aglomeracemi nepoměrně vyspělejšího pobřežního pásu a jednotlivými odvětvími čínské ekonomiky."

a končícím takto:

"Zatímco chudí jsou v Číně násobně chudší než u nás, horní pětina městských Číňanů je přibližně stejně bohatá jako její český protějšek, bohatne ale rychleji."

Takže strejda Google potvrzuje moji ústní informaci. Porovnáváte čínské velkoměstské hrozinky s naším skutečným průměrem. Přičemž ty hrozinky v Číně vznikly působením trhu a ne nějakým řízením ekonoimiky. Ergo kladívko, pro ten zásadní soud s naší privatizací máte jen osobní, subjektivní a ničím nepodložený názor. Opakuji, za naše nižší mzdy mohou primárně komunisté a jejich likvidace kapitálu a konkurenceschopnosti a až sekundárně (řekněme ve výši do 20%) nevhodná ekonomická politika státu.

J. Jurax 25.12.2018 0:19

Dá.

Jsem toho živoucím důkazem. A to jsem byl celou pracovní kariéru zaměstnanec, programátor a po sametu zaměstnaný pořád v soukromém sektoru.

L. Novák 24.12.2018 23:48

Re: Karel Jakubec

Tak nám tady ukažte graf skutečné výše státního dluhu ČR za posledních 30 let a uvidíte, kdy dluh rostl a kdy klesal... :-)

Zatím tady jenom blábolíte s čísly a daty zcela vytrženými z kontextu.

J. Krásenský 24.12.2018 23:17

Ad "důchodová reforma"

Jakákoli důchodová reforma je k ničemu, pokud bude počet důchodců srovnatelný a menší než počet narozených, přesněji než množství pracujících. Přesouvání odpovědnosti za výši důchodu na soukromé subjekty - nejčastěji bankovní domy není ve prospěch budoucích penzistů, ale právě oněch soukromých institucí, které je - možná - budou i vyplácet. To je jen jeden z státem podmíněných druhů bezpečného podnikání s maximálně sníženým rizikem konkurence.

M. Pivoda 24.12.2018 22:44

Zaplatí to Institut Václava Klause

Pokud budou intenzívněji vzývat Neviditelnou ruku trhu.

K. Jakubec 24.12.2018 22:32

Do roku 2014 každoročně nastoupal celkový dluh tuším na 1 bilión 670 miliard Kč v reálné hodnotě 44% k HDP . Od roku 2014 kleslo zadlužení na 1 bilión 640 miliard Kč a reálné zadlužení z 44% na 35% . Tomu říkáte propaganda ? Já tomu říkám fakta , černé na bílém , pane...propaganda je , že se to z ČT nedozvíme.

Z. Frys 24.12.2018 22:32

Re: KDYBY (BYLY RYBY V......) ......

Ovšem i v dnešní době nikomu nic nebrání v investici do těchto komodit. Výhodou je nadinflační zhodnocení komodity v dlouhodobém měřítku a nezávislost na fiat měnách. Trochu problémem je poměrně značná volatilita. Osobně jsem jako formu dlouhodobé investice a zajištění v případě krachu měny (viz hyperinflace ve Venezuele) zvolil nákup přiměřeného množství investičního stříbra. V případe, že toho nevyužiji (a v to doufám), bude to pro moje vnuky...

https://www.kurzy.cz/komodity/index.asp?A=5&idk=87&od=9.2.1990&do=21.12.2018&curr=CZK

J. Pražák 24.12.2018 22:29

€-zona - náš vzor

Podívejte se na ten spolek dlužníků. Ještě horší než u nás:

https://www.smava.de/eurozone-schulden-uhr/

L. Novák 24.12.2018 22:15

Re: Karel Jakubec

Kecáte vy. Děláte tady (z blbosti nebo za peníze?) darebákovi Babišovi propagandu a vůbec nerozumíte tomu, o čem tady plácáte...

L. Novák 24.12.2018 22:13

Re: Novák 475 primitivní antibolševický komsomolec

S komunistickým blbem Kratochvílem diskuse nemá smysl. Nemá funkční mozek a vzdělání. :-)

L. Novák 24.12.2018 22:10

Re: Miroslav Pivoda

Hahahaha, typické komunistické fantasmagorie. Dnes za peníze, zítra zadarmo...

Zdravé stáří, pak nesmrtelnost a bezplatná turistika po vesmírných objektech...

Jenom mi není jasné, kdo tohle všechno bude muset zaplatit. :-P

K. Jakubec 24.12.2018 22:08

Ono je to relativní s těma rezervami . Paroubek zas nechal prý v rezervách 97 miliard Kč v rezervách, jak kolikrát uvedl . Buďto jsou to kecy , nebo každá vláda nechává něco . Jinak nejlepší obhospodařování státní kasy od r.92 má Babiš . To není můj názor , ale údaje ČSÚ . A hospodářský růst byl kolikrát větší než v současnosti . Vše ostatní jsou jen kecy v klecí...

L. Novák 24.12.2018 22:06

Re: I. Vermis

Jste blb. Koukám, že na Štědrý den to tady vzali útokem Babišovi komunisti... :-D

L. Novák 24.12.2018 22:03

Re: Karel Jakubec

Vy mi připomínáte jednoho neskutečného osla, který mi s pomocí google dokazoval, že hrubky v jeho písemném projevu jsou správně a bez chyby, protože takových našel v cizích textech dvě stránky odkazů...

Tady je vidět, že nemáte všech pět pohromadě a melete nesmysly, které jste si bez ověření někde přečetl...

L. Novák 24.12.2018 21:57

Re: Karel Jakubec

Proboha, co vy jste to za blba? Jaká transformace v Číně, co to melete za nesmysly? Že vy jste se na Štědrý den ožral? :-)

M. Prokop 24.12.2018 21:31

Re: Jo a ne.

Dá, stejně jako lze provozovat průběžný systém, pokud se příliš nemění parametry (a ony se mění). A lze i našetřené investovat. Jen to, bez nějakého jednorázového přísunu peněz, nejde zároveň. Na ten jednorázový transformační přísun peněz byl určen privatizační fond a zvýšení daní, ale kde je těm penězům konec ....

M. Prokop 24.12.2018 21:27

Re: Celý Babišův majetek činí tolik, kolik

Bureš nehospodaří nijak zázračně, proto taky vlezl do politiky, aby mohl tu a tam zakleknout na nějakou konkurenci a žrát co nejvíc dotací.

Viz třeba zde: https://archiv.ihned.cz/c1-66073520-pekarna-agrofertu-dostala-100-milionovou-dotaci-na-zdravejsi-toastove-chleby-ty-vyrabime-uz-roky-bez-dotaci-kontruje-united-bakeries

M. Prokop 24.12.2018 21:22

Re: KDYBY (BYLY RYBY V......) ......

Ano.

Zlatý standard a zrušení frakčního bankovnictví.

I s těmi mincemi se ale lumpačilo, byť pracněji.

M. Prokop 24.12.2018 21:20

Re:

Ono to není tak jednoduché, jak to Bureš podává. Náklady dluhové služby se snížily zásluhou celosvětového snížení úroků (které už ale zase rostou), absolutní hodnota se snížila jednou, nárazově díky konstelaci plateb z EU a jiných nejistých okolností, od té doby zase roste, byť méně, než v době recese. A co s ním udělají nově přijaté mandatorní výdaje až zase nějaká recese přijde, navíc s vycucanými rezervami, na to se raději obávám pomyslit.

S ČT to nic společného nemá, tak se takovými složitostmi nezabývají. Spíš to vypadá, že vy jste podlehl nějaké Burešově sebepropagaci, to on umí dost dobře.

M. Prokop 24.12.2018 21:14

Re:

To by nebyl problém, ovšem pouze za totožných podmínek. Třeba že by ten, kdo si platí privátní vzdělání neplatil zároveň s tím ještě i to státní. Tedy, příslušná sleva na daních. Dtto zdravotnictví, kde je to sice složitější, ale rovné podmínky také nejsou.

M. Prokop 24.12.2018 21:12

Re: Je třeba důsledně

Souhlas.

K. Jakubec 24.12.2018 20:43

Pane , normálně jsem si dal do vyhledávače průměrnou mzdu v Číně a vyjely mi údaje - z různých zdrojů , ale v podstatě se shodovaly , Čínská průměrná mzda nejpozději do pěti let přeskočí tu naši . A že na různých místech bude různá je snad normální . U nás je rovněž jiná úroveň v Praze a jiná v Bruntále . Ale to vše je vedlejší . Důležité je , že struktura naší ekonomiky oproti čínské je zaostalá . A o tom se rozhodovalo v počátcích našeho přechodu a za to vděčíme Klausovi . Jakékoliv pozdější korekce by byly velmi obtížné... máte pravdu , nejsem ekonom .

I. Širůček 24.12.2018 20:29

Re: Pro Jana Kulheima

Toť nejkrásnější naděje - bohužel, jen naděje!

K. Jakubec 24.12.2018 20:29

Ve zdravotnictví i školství zde funguje vedle sebe v mnoha případech erár s privatem . Není nic jednoduššího než místo planých řeči uvést obecnější příklad skvělého privatu oproti mizernému eráru...

I. Širůček 24.12.2018 20:27

Re:

Nejméně špatnou? Pro koho? Pro amnestované zloděje?

M. Pivoda 24.12.2018 20:23

Pro Jana Kulheima

Vaše první odstaveček více méně odpovídají realitě. Snad bych jen doplnil, že průměrná délka života se prodlužuje už od středověku.

Váš druhý odstavec je rovněž v podstatě správný.

Třetí odstaveček odpovídá realitě, ale jen pokud by zdravotnictví neinovovalo. Tak tomu ale není. Nebudu se zde příliš rozepisovat, protože zdravotnictví není můj obor. Ale podstatné je to, že už dnešní a hlavně budoucí technologie (které už dnes se docela jasně rýsují na obzoru) umožní zdravé stáří a zdravotnictví podstatně slevní.

Budoucí zdravotnictví spočívá v přeprogramování lidských buněk (aby imunitní systém například rozpoznal a zlikvidoval rakovinu) a od 30. let i v nepatrných robotech, které mouhou cirkulovat v krevním řečišti. Vydržte ještě 10 let a vaše naděje na delší zdravý život se podstatně zvýší.

V. Halašta 24.12.2018 20:16

Re:

Já taky nebyl v Číně ale mluvil jsem s člověkem, který tam žil a pracoval. Což je samozřejmě jen jeden z mých zdrojů informací. Osočení ČT24 nechám bokem, nejsem za ČT zodpovědný a více mluví o osočovateli, než o ČT. Průměrná mzda se nevypočítá z hodinového průměru, záleží jak kde a je dobrým zvykem jednotku uvést. ČSÚ uvádí měsiční, OECD myslím roční. U Číny je ten problém, že není v žádné seriozní organizaci, která by jejich statistiky mohla alespoň minimálně verifikovat a já nevěřím, že v zemi tak obrovských rozdílů bude průměrná mzda skutečným průměrem. Že jsme pro ně levnou pracovní silou je další nesmysl, to by byl náše obchodní bilance opačná. Zatím si od nich stále kupujeme toho 10x více než oni od nás.

Chtělo by to alespoň minimální ekonomické znalosti, než se pustíte do tak silných tvrzení, jakože za to může z wolstrítu řízená reforma. Nikoliv Klausovi ale komunistům můžeme poděkovat.

Z. Frys 24.12.2018 20:08

Je třeba důsledně

demontovat "sociální stát". Tedy odstátnit zdravotnictví, důchody, školství a vůbec všechno, kam stát strká své špinavé nenechavé loupžnické pracky.

"Neupírám socialistům jejich právo na vymýšlení sociálních konstrukcí, na jejich propagaci, obhajobu a na jejich zkoušení na sobě samých na své vlastní riziko. Upírám jim ale jejich právo na vnucování těchto projektů prostřednictvím zákona – mocí – a na to, aby nás nutili platit jim na ně prostřednictvím daní.“ F. Bastiat

I. Širůček 24.12.2018 19:54

Re: Jo a ne.

A opravdu si myslíte, že se dá na stáří našetřit? Svatá prostoto!

K. Jakubec 24.12.2018 19:34

Pane , taková ošklivá slova v době vánočním . A proč myslíte , že nemluvím pravdu ? V době internetu ? Doporučuji si prostudovat údaje ČSÚ . Celkové i reálné zadlužení za Babišove éry kleslo . Méně dezinformací z ČT 24 a víc vlastního rozumu přeji...