18.6.2024 | Svátek má Milan


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda už projedla i majetek předků

Je to jen něco málo přes rok, co zemřel Tomáš Ježek, a už aby se v hrobě obracel. Všichni si ho jistě pamatují, jak počátkem devadesátých let spravoval Fond národního majetku. Byl jedním z těch, kteří dali privatizaci svou tvář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulheim 24.12.2018 14:09

Re: ano, plné "paděro"

Vy máte panděro, ale já mám banděro. Výsledek je ten, že jsme na tom stejně.

J. Kulheim 24.12.2018 14:07

Re: Jo a ne.

Pane Hašku jsem také důchodce a na stáří jsem si našetřil. Ale o nás nejde. Jde o ty kteří žijí sami a mají třeba průměrný důchod a neměli možnost si našetřit. Žili už před tám z ruky do huby, protože je "stát" obral o penízem aby mohl dostat Babiš dotace.

Těm poraďte. To by byl dárek pod stromeček.

J. Kulheim 24.12.2018 14:03

Re: Jiří Kratochvíl asi nečetl soustředěně

V Německu dělali transformaci ekonomové ze západ, nosite Nobelových a jinch cen. NDR převzalo zákony NSR. Do bývalé NDR šel ze západu jeden celý náš rozpočet.

Kradlo se tam podstatně víc než u nás. Transformace nedopadla dobře. Lze úspěšně pochybovat o tom, že Holanďaané ví něco o socialistickém dirigistickém hospodářství.

Škoda, že jste ležel ma kavalci a čekal jak to dopadne.

J. Kulheim 24.12.2018 13:54

Re: Článek plný mýtů a nepravd!

Průběžný systém financování mohl fungovat před 100 lety, když na jednoho důchodce pracovalo 50 lidí. Rok 2007 počet důchodců 2 68 8 078, počet poplatníků–4 958 581; počet poplatníků na jednoho důchodce 1,84.

Rok 2012- počet důchodců 2 871 453; počet poplatníků 4 933 997; počet poplatníků ne jednoho důchodce 1,72

Celkový průměrný počet let prožitých ve zdraví byl v roce 2010 v ČR 62 roků. Od roku 1962 se však tato hodnota nezvýšila a prodlužování naděje na dožití tedy spočívá ve zvyšování počtu let prožitých v nemoci. To zvyšuje náklady na léčení nemocí starších lidí. O kvalitě života vypovídá množství let prožitých ve zdraví.

Š. Hašek 24.12.2018 13:46

Jo a ne.

Paní Šichtařová rozumí ekonomice.

Ale s důchodem to je poněkud jinačí. Bude to asi hodně skřípat, pro mnoho občanů bude zle (nikoliv smrtelně!!!!). Jako vždycky, grilovaná drůbež jaksi nepoletuje nikde.

Každý žijeme malinko jiný život, každý si žije i jiný důchod ....... někdo žije s penzí 9 000.- Kč subjektivně královsky, protože má nasušeno, bydlí ve svém a děti pomohou ...... Někdo má penzi 15 000.- Kč a fňuká od rána do večera ........ protože mu zdražili Chorvatsko a benzín ....... a subjektivně je furt na prášky. V okolí se jich potuluje!!! Hubení nejsou.

Zkráceno. Jsem na penzi (nikam nedocházím a už vůbec ne starobně), už výrazy starobní docházení a penze pro mě osobně znamenají významný rozdíl - slova někdy znamenají dost.

Veselé Vánoce!

V. Halašta 24.12.2018 13:44

Re:

Jj, jet podle Číny tak máme možná vyšší platy ale taky 70hodinový pracovní týden, životní prostředí zničené ještě víc než za Gusty a pořádek jak na náměstí Nebeského klidu.

J. Kulheim 24.12.2018 13:41

Re: Štědrodenní nadílka

Průměrná d=lka života se prodlužuje, aqle průměrná délka dožití ve zdraví zůstává od roku 1960 stejná. Osciluje kolem 62 let.

O kvalitě prožitého života nejvíce vypovídá ukazatel délky života prožitého ve zdraví. Prodlužování délky života u nás spočívá ve zvyšování počtu let prožitých v nemoci.

S tím souvisí zvyšování finanční náročnosti zdravotního systému.

Sdělte zase něco.

K. Jakubec 24.12.2018 13:34

No zas tak od věci to není . Kdo dělal transformací v Číně ? Sami komunisté . A skloubili to do dobré z každého systému do jednoho celku . Každopádně současní čínští komunisté maj s komunismem tolik společného , jako já ze Sáblíkovou...

M. Pivoda 24.12.2018 13:16

Jiří Kratochvíl asi nečetl soustředěně

Já jsem u komunistů hovořil o moci ekonomické, nikoliv politické. Vyšla dokonce kniha, ve které bylo uvedeno, kdo úspěšně v Česku zprivatizoval (tzn. převážne komunisté), ale všechny výtisky této knihy byly okamžitě vykoupeny, takže se ta kniha do veřejného prodeje nikdy nedostala.

Ostatní: Ekonoma Václava Klause u disidenta Václava Havla prosadila tzv. Rudá Rita Klímová. Václav Havel byl v ekonomii slabý jako čaj a Vávlav Klaus se opíral o ekonomickou teorii z předminulého století.

Osobní poznámka: Já jsem v roce 1990 dostal od Holanďanů knihu profesora M.E.Portera: Konkurenční přednost národů. Navrhoval jsem, aby tento profesor Harvardské školy byl pozván do Česka (pozvalo ho také Portugalsko!), ale Václav Klaus pozval Miltona Friedmana.

J. Holíček 24.12.2018 13:13

Re: Trochu problematická Markéta.

"No je otázka".., které zisky jsme projedli a projídáme, jak v nadpisu píše autorka. Na to jsem se tázal. Vždyť už ona napsala, že odpluly.... :-))

F. Navrátil 24.12.2018 13:03

Re: Plácání

Nedovedu vašemu tvrzení oponovat, protože analyzuji reálná fakta. Ale domnívám se, že by bylo vhodné neopakovat mantry České televize a demobloku. Veřejný rozpočet (tj. státní rozpočet a rozpočty měst, obcí a institucí) je v plusu a mírně se umazává i celkové zadlužení. Pravdu máte ovšem v tom, že vláda rozhazuje peníze na přebujelou státní správu, která se rozrůstá jako rakovina, na nepojistné sociální dávky entity, která nepracovala, nepracuje a pracovat nikdy nebude a na činnost parazitických neziskovek, které v lepším případě nedělají nic a v tom horším přímo škodí.

V. Kain 24.12.2018 12:59

Re: Přesně .

Transformace předložená komunisty? Kratochvíle, vy jste neuvěřitelně hloupý.

J. Kratochvíl 24.12.2018 12:54

Přesně .

Souhlasím na 100%. Ale i zde byla podobná transformace předložena, bohužel, komunisty. Klausem smetena se stolu.

J. Kratochvíl 24.12.2018 12:51

Re: Článek plný mýtů a nepravd!

Nejsem prorok a nejsem ochoten diskutovat, co zůstane po vládách A. Babiše, to dnes nikdo neví, ani nějaký poskok Klause Knižák. Za to víme jak dopadlo rozhodování V Klause.

J. Kratochvíl 24.12.2018 12:46

Re: Upřesnění ke správnému sdělení Jiřího Kratochvíla

Pokud si pamatuji po r.89 měli politickou moc Klaus a Havel, podle vás zakuklení komunisti. Reformu vymysleli Ježek, Tříska a další také komunisti. Odmítám důrazně, že by za polistopadový vývoj měli zodpovědnost komunisti, ne proto abych se jich zastával, ale protože je to lež !!!

K. Jakubec 24.12.2018 12:46

Že privatizace či přechod nešly provést jinak a všechny země V4 jsou na tom víceméně stejně ? Pěkný blábol . Samozřejmě že jsou na tom stejně když se jelo všude podle jednoho scénáře - Washington. konsensu , tj okamžitá liberalizace všeho a zcela otevření trhu všemu . Číňané se nenechali unést liberalizaci a jeli podle jiného scénáře - zcela se uzavřít , soustředit se na pár vybraných oborů a teprv potom , zkonsolidovani , se postupně otevírat

světu . Kde jsou teď oni a kde my . My - subdoddovatelska , vcelku zaostalá ekonomika , oni výrobci špičkových výrobků i technologií . Jejich průměrná mzda v 89 byla ani ne desetinova , v současnosti už se blíží té naší , stím , že ji co nevidět překročí . Je hloupost mluvit , že privatizace a přechod k jinému systému nešli provést jinak , Na příkladu Číny je vidět že šlo , a mnohém lépe....

M. Pivoda 24.12.2018 12:36

Upřesnění ke správnému sdělení Jiřího Kratochvíla

Kratochvíl "... Napište mi, jaký je rozdíl když soukromé fondy vykradou komunisti nebo dnes nějací kamarádi Kalouska."

Já za J. Lepku nebudu odpovídat, jaký je v tom rozdíl, ale připomenu, že právě kvůli takovým smutným skutečnostem, se někdejší čeští disidenti dnes distancují od tzv. Sametové revoluce 1989. Petr Pitthart to v listopadu 2018 sdělil natvrdo: "Žádná Sametová revoluce nebyla, bylo to dojednané předání moci". Doplním, že šlo předání moci politické, výměnou za moc ekonomickou (tzn. urychlené překabátění českých komunistů na české kapitalisty).

V. Kain 24.12.2018 12:33

Re: Článek plný mýtů a nepravd!

Kratochvíle v Parlamentních listech naprosto přesně pan Knížák popisuje kdo je to Babiš a jaké nebezpečí znamená pro naší zem.Příspěvky plné sprostoty ukazují jací oslové jsou Babišovi voliči.Tato vláda je ta nejhorší jakou jsme měli.Zneužívání státní moci k likvidaci konkurence dokáže jenom skutečný gauner.

M. Pivoda 24.12.2018 12:23

Štědrodenní nadílka

Šichtařová: "Demografové varují, že délka života se bude prodlužovat ..." --- Hm. S tou větou lze souhlasit, ale místo slovesa "varují" bych já raději použil sloveso "zvěstují". To je totiž radostná zvěst, nikoliv tragedie.

A pokračoval bych takto: budoucnost bude jiná, než byla minulost - takže silné argumenty z minulosti nejsou relevantní pro předpověď naší budoucnosti. Tím samozřejmě neomlouvám předchozí vlády, které "projedly i majetek předků" (a ochudili tím naše zadky). Ale popravdě řečeno, mne tíží mnohem více skutečnost, že ty minulé vlády konkurenčně nepřipravily českou ekonomiku na naši "zářnou budoucnost".

My do té "zářné budoucnosti" vstoupíme tak jak tak. Pro nízkou konkurenceschopnosti české montovny ale nikoliv mezi prvními, nýbrž spíše na chvostu světového dění.

Více sdělím někdy příště. Je to na cestě.

J. Kratochvíl 24.12.2018 12:20

Re: Majetek předků

Chcete snad tvrdit, že po r. 89 zde k žádným krádežím nebo nespravedlnostem nedošlo? A omlouvat tyto zločiny nějakým znárodňováním po r.45, kdy bylo krátce po válce.. To si můžete vykládat mezi svými antibolševickými blbečky, troubo.

J. Kratochvíl 24.12.2018 12:12

Re: Článek plný mýtů a nepravd!

Jsem možná vůl, ale vy jste nechtěně asi, předpokládám, potvrdil můj názor. Komunisti mu dali státní důchod, nebudeme diskutovat jak velký, ale soukromé fondy ukradli nejspíš. Napište mi, jaký je rozdíl když soukromé fondy vykradou komunisti nebo dnes nějací kamarádi Kalouska.

J. Kratochvíl 24.12.2018 12:05

Novák 475 primitivní antibolševický komsomolec

diskutuje!!! Pozor !!!

V. Kotas 24.12.2018 11:53

Re: Chytrolínové

A proto máme co jste chtěli, místo Švýcarska, Singapuru.

V. Kotas 24.12.2018 11:51

Re: ano, plné "paděro"

Snad panděro, ne ?

L. Novák 24.12.2018 11:45

Re: Trochu problematická Markéta.

:-)

L. Novák 24.12.2018 11:42

Re: ano, plné "paděro"

Miroslav Šejna je zde už dlouhá léta ve funkci socialistického agitátora a propagandisty-demagoga ČSSD. Berte ho jako vzorek socialistického člověka dnešní doby. :-)

L. Novák 24.12.2018 11:37

Re: historie "znehodnocování" koruny

Žijeme ve státě s oficiální měnou 1 Kč a řeč je o růstu cen zboží na(českém) trhu. To lze těžko zdůvodnit porovnáním kurzů se zahraničím. :-) Demagog Šejna se samozřejmě našel v propagandistické profesi, kterou tady dlouhodobě provozuje na obhajobu ČSSD a její hloupé hospodářské politiky...

J. Lepka 24.12.2018 11:34

Re: Článek plný mýtů a nepravd!

Milý Kratochvíle, můj otec by vám řekl, že jste wůl a pijete vodu na jezeře. Před 100 lety, můj děda sloužil jako ajznboňák, tedy pod stání penzí a k tomu si ještě platil penzijní připojištění soukromě. Když ho v osmačtyřicátém bolševici poslali do penze, byly jimi již oba fondy rozkradené a on si mohl smlouvou o penzijním pojištění ledy vytřít (_!_).

Takže když už hodláte s někým polemizovat, zkuste nějaká fakta ne vlhké sny bolševizující chátry s názory "po mně potopa"

L. Novák 24.12.2018 11:30

Re: Majetek předků

Historie rozkradení majetku začala (v největším rozsahu všech dob) po II. světové válce a násilném uchopení moci komunisty. Zajímavé je, že sami komunisti tuhle éru zcela zamlčují a blábolí o rozkradení majetku po roce 1989. Jenomže nebýt komunistů, majetek by zůstal v rukou původních soukromých majitelů a problém "privatizace" by vůbec nevznikl. Naši předkové žádný majetek(kromě osobního sloužícího v domácnosti a rodině) neměli. Rozkradli jim ho komunisti!

L. Novák 24.12.2018 11:24

Re: Komunistické hovádko Kratochvíl

Co jiného čekat od ekonomicky negramotného a přitroublého bolševika Kratochvíla, kterému je parazitní mentalita vlastní - určuje mu ji komunistická ideologie, zločinná ideologie, která napáchala ve světě nesmírné škody jak na majetku, tak i životech lidí...