3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda už projedla i majetek předků

Je to jen něco málo přes rok, co zemřel Tomáš Ježek, a už aby se v hrobě obracel. Všichni si ho jistě pamatují, jak počátkem devadesátých let spravoval Fond národního majetku. Byl jedním z těch, kteří dali privatizaci svou tvář.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 24.12.2018 21:31

Re: Jo a ne.

Dá, stejně jako lze provozovat průběžný systém, pokud se příliš nemění parametry (a ony se mění). A lze i našetřené investovat. Jen to, bez nějakého jednorázového přísunu peněz, nejde zároveň. Na ten jednorázový transformační přísun peněz byl určen privatizační fond a zvýšení daní, ale kde je těm penězům konec ....

J. Jurax 25.12.2018 0:19

Dá.

Jsem toho živoucím důkazem. A to jsem byl celou pracovní kariéru zaměstnanec, programátor a po sametu zaměstnaný pořád v soukromém sektoru.

K. Jakubec 24.12.2018 12:46

Že privatizace či přechod nešly provést jinak a všechny země V4 jsou na tom víceméně stejně ? Pěkný blábol . Samozřejmě že jsou na tom stejně když se jelo všude podle jednoho scénáře - Washington. konsensu , tj okamžitá liberalizace všeho a zcela otevření trhu všemu . Číňané se nenechali unést liberalizaci a jeli podle jiného scénáře - zcela se uzavřít , soustředit se na pár vybraných oborů a teprv potom , zkonsolidovani , se postupně otevírat

světu . Kde jsou teď oni a kde my . My - subdoddovatelska , vcelku zaostalá ekonomika , oni výrobci špičkových výrobků i technologií . Jejich průměrná mzda v 89 byla ani ne desetinova , v současnosti už se blíží té naší , stím , že ji co nevidět překročí . Je hloupost mluvit , že privatizace a přechod k jinému systému nešli provést jinak , Na příkladu Číny je vidět že šlo , a mnohém lépe....

J. Kratochvíl 24.12.2018 12:54

Přesně .

Souhlasím na 100%. Ale i zde byla podobná transformace předložena, bohužel, komunisty. Klausem smetena se stolu.

V. Kain 24.12.2018 12:59

Re: Přesně .

Transformace předložená komunisty? Kratochvíle, vy jste neuvěřitelně hloupý.

K. Jakubec 24.12.2018 13:34

No zas tak od věci to není . Kdo dělal transformací v Číně ? Sami komunisté . A skloubili to do dobré z každého systému do jednoho celku . Každopádně současní čínští komunisté maj s komunismem tolik společného , jako já ze Sáblíkovou...

K. Filek 24.12.2018 14:58

Re:

A Vy chcete v té Číně žít a pracovat?Já ne..

L. Novák 24.12.2018 21:57

Re: Karel Jakubec

Proboha, co vy jste to za blba? Jaká transformace v Číně, co to melete za nesmysly? Že vy jste se na Štědrý den ožral? :-)

V. Halašta 24.12.2018 13:44

Re:

Jj, jet podle Číny tak máme možná vyšší platy ale taky 70hodinový pracovní týden, životní prostředí zničené ještě víc než za Gusty a pořádek jak na náměstí Nebeského klidu.

K. Jakubec 24.12.2018 14:17

Pane , nikdy jsem nebyl v Číně , to je fakt . Ale taky nerad podléhám dezinformacim ala ČT 24 . Průměrná mzda se vypočítává z hodinového průměru . Ale to je vedlejší , co je hlavní je ten progres . Kde byli oni před 29 lety a kde my , a kde jsme teď my a kde oni . Vždyť my už pro ně představujeme levnou pracovní sílu - pro Číňany !!! Děkuji Klausova a spol...

L. Novák 24.12.2018 16:23

Re: nikdy jsem nebyl v Číně , to je fakt

Jste neskutečný osel. V Číně žádná privatizace jako u nás neproběhla. Vpustili tam zahraniční firmy, které za velmi omezujících podmínek využívají levnou pracovní sílu a přinášejí know-how, které sami Číňané nemají.

Ostatně - můžete se tam odstěhovat, zkuste to, třeba vás (po důkladném prověření loajality k čínské komunistické straně) přijmou a nechají pracovat u zahraničních nebo domácích firem za podmínek, které tam pracující mají... :-)

K. Jakubec 24.12.2018 17:04

Pane , melete nesmysly . Zjistěte si nejdřív jejich průměrnou mzdu , jaká byla a jaká je v současnosti . Jinak nevím zda tam byla privatizace či ne a je mi to jedno

Ale co vím , že v 89. byli po hospodářské stránce světelné roky za náma a že v roce 2018 jsme světelné roky my za nima . Strukturou ekonomiky jsme my v podstatě oproti nim zaostalá země . Vůči Číňanům!!!! Ano , je to ostudné ale pravdivé...

L. Novák 24.12.2018 18:54

Re:

Plácáte blbosti.

M. Prokop 24.12.2018 17:44

Re: nikdy jsem nebyl v Číně , to je fakt

Ano.

V. Halašta 24.12.2018 20:16

Re:

Já taky nebyl v Číně ale mluvil jsem s člověkem, který tam žil a pracoval. Což je samozřejmě jen jeden z mých zdrojů informací. Osočení ČT24 nechám bokem, nejsem za ČT zodpovědný a více mluví o osočovateli, než o ČT. Průměrná mzda se nevypočítá z hodinového průměru, záleží jak kde a je dobrým zvykem jednotku uvést. ČSÚ uvádí měsiční, OECD myslím roční. U Číny je ten problém, že není v žádné seriozní organizaci, která by jejich statistiky mohla alespoň minimálně verifikovat a já nevěřím, že v zemi tak obrovských rozdílů bude průměrná mzda skutečným průměrem. Že jsme pro ně levnou pracovní silou je další nesmysl, to by byl náše obchodní bilance opačná. Zatím si od nich stále kupujeme toho 10x více než oni od nás.

Chtělo by to alespoň minimální ekonomické znalosti, než se pustíte do tak silných tvrzení, jakože za to může z wolstrítu řízená reforma. Nikoliv Klausovi ale komunistům můžeme poděkovat.

K. Jakubec 24.12.2018 20:43

Pane , normálně jsem si dal do vyhledávače průměrnou mzdu v Číně a vyjely mi údaje - z různých zdrojů , ale v podstatě se shodovaly , Čínská průměrná mzda nejpozději do pěti let přeskočí tu naši . A že na různých místech bude různá je snad normální . U nás je rovněž jiná úroveň v Praze a jiná v Bruntále . Ale to vše je vedlejší . Důležité je , že struktura naší ekonomiky oproti čínské je zaostalá . A o tom se rozhodovalo v počátcích našeho přechodu a za to vděčíme Klausovi . Jakékoliv pozdější korekce by byly velmi obtížné... máte pravdu , nejsem ekonom .

L. Novák 24.12.2018 22:03

Re: Karel Jakubec

Vy mi připomínáte jednoho neskutečného osla, který mi s pomocí google dokazoval, že hrubky v jeho písemném projevu jsou správně a bez chyby, protože takových našel v cizích textech dvě stránky odkazů...

Tady je vidět, že nemáte všech pět pohromadě a melete nesmysly, které jste si bez ověření někde přečetl...

V. Halašta 25.12.2018 12:14

Re:

Tak Google na otázku "průměrná čínská mzda" nabídne také článek s tímto textem:

"V čínských statistikách sice najdete údaje o ročním průměrném příjmu ve městech, případně ve zpracovatelském průmyslu. Tato čísla je ale opět dobré brát spíše s rezervou. Zastírají nejen obrovské rozdíly mezi městy a venkovem, ale i mezi aglomeracemi nepoměrně vyspělejšího pobřežního pásu a jednotlivými odvětvími čínské ekonomiky."

a končícím takto:

"Zatímco chudí jsou v Číně násobně chudší než u nás, horní pětina městských Číňanů je přibližně stejně bohatá jako její český protějšek, bohatne ale rychleji."

Takže strejda Google potvrzuje moji ústní informaci. Porovnáváte čínské velkoměstské hrozinky s naším skutečným průměrem. Přičemž ty hrozinky v Číně vznikly působením trhu a ne nějakým řízením ekonoimiky. Ergo kladívko, pro ten zásadní soud s naší privatizací máte jen osobní, subjektivní a ničím nepodložený názor. Opakuji, za naše nižší mzdy mohou primárně komunisté a jejich likvidace kapitálu a konkurenceschopnosti a až sekundárně (řekněme ve výši do 20%) nevhodná ekonomická politika státu.

M. Prokop 24.12.2018 17:43

Re:

Zapomněl jste na tři věci:

Češi nejsou Číňani, chtěli svobodu,

Čína buduje to, co my jsme zde měli, byť komunisty zbědované

a Čína nemusela spěchat, lidí má dost, ale odsud by utekli.

Zaplať pánbůh za Klause a jeho privatizaci, nejméně špatnou ze všech možností.

K. Jakubec 24.12.2018 18:40

Buď je svoboda nebo hypotéka . Neexistuje soulad mezi svobodou a dluhy. Klaus zde nic neprovedl , jel pouze dle manuálu a pokynů....

L. Novák 24.12.2018 18:57

Re: Karel Jakubec

Mě by zajímalo, co jste v té době dělal vy, kolik vám bylo, a jaká stanoviska jste zastával... :-D

I. Širůček 24.12.2018 20:27

Re:

Nejméně špatnou? Pro koho? Pro amnestované zloděje?

L. Novák 24.12.2018 22:06

Re: I. Vermis

Jste blb. Koukám, že na Štědrý den to tady vzali útokem Babišovi komunisti... :-D

M. Pivoda 24.12.2018 12:23

Štědrodenní nadílka

Šichtařová: "Demografové varují, že délka života se bude prodlužovat ..." --- Hm. S tou větou lze souhlasit, ale místo slovesa "varují" bych já raději použil sloveso "zvěstují". To je totiž radostná zvěst, nikoliv tragedie.

A pokračoval bych takto: budoucnost bude jiná, než byla minulost - takže silné argumenty z minulosti nejsou relevantní pro předpověď naší budoucnosti. Tím samozřejmě neomlouvám předchozí vlády, které "projedly i majetek předků" (a ochudili tím naše zadky). Ale popravdě řečeno, mne tíží mnohem více skutečnost, že ty minulé vlády konkurenčně nepřipravily českou ekonomiku na naši "zářnou budoucnost".

My do té "zářné budoucnosti" vstoupíme tak jak tak. Pro nízkou konkurenceschopnosti české montovny ale nikoliv mezi prvními, nýbrž spíše na chvostu světového dění.

Více sdělím někdy příště. Je to na cestě.

J. Kulheim 24.12.2018 13:41

Re: Štědrodenní nadílka

Průměrná d=lka života se prodlužuje, aqle průměrná délka dožití ve zdraví zůstává od roku 1960 stejná. Osciluje kolem 62 let.

O kvalitě prožitého života nejvíce vypovídá ukazatel délky života prožitého ve zdraví. Prodlužování délky života u nás spočívá ve zvyšování počtu let prožitých v nemoci.

S tím souvisí zvyšování finanční náročnosti zdravotního systému.

Sdělte zase něco.

M. Pivoda 24.12.2018 20:23

Pro Jana Kulheima

Vaše první odstaveček více méně odpovídají realitě. Snad bych jen doplnil, že průměrná délka života se prodlužuje už od středověku.

Váš druhý odstavec je rovněž v podstatě správný.

Třetí odstaveček odpovídá realitě, ale jen pokud by zdravotnictví neinovovalo. Tak tomu ale není. Nebudu se zde příliš rozepisovat, protože zdravotnictví není můj obor. Ale podstatné je to, že už dnešní a hlavně budoucí technologie (které už dnes se docela jasně rýsují na obzoru) umožní zdravé stáří a zdravotnictví podstatně slevní.

Budoucí zdravotnictví spočívá v přeprogramování lidských buněk (aby imunitní systém například rozpoznal a zlikvidoval rakovinu) a od 30. let i v nepatrných robotech, které mouhou cirkulovat v krevním řečišti. Vydržte ještě 10 let a vaše naděje na delší zdravý život se podstatně zvýší.

I. Širůček 24.12.2018 20:29

Re: Pro Jana Kulheima

Toť nejkrásnější naděje - bohužel, jen naděje!

L. Novák 24.12.2018 22:10

Re: Miroslav Pivoda

Hahahaha, typické komunistické fantasmagorie. Dnes za peníze, zítra zadarmo...

Zdravé stáří, pak nesmrtelnost a bezplatná turistika po vesmírných objektech...

Jenom mi není jasné, kdo tohle všechno bude muset zaplatit. :-P

M. Pivoda 24.12.2018 22:44

Zaplatí to Institut Václava Klause

Pokud budou intenzívněji vzývat Neviditelnou ruku trhu.

J. Kratochvíl 24.12.2018 11:13

Článek plný mýtů a nepravd!

Tak za prvé privatizace byla provedena diletanty a zloději. Není pravda, že nabyly jiné varianty, ale byly smeteny ze stolu vítězi voleb a ti by měli za to nést dnes odpovědnost. Pan Ježek již svou sebereflexi provedl.

Průběžný důchodový systém funguje a nesmí se rušit nebo měnit. Měnit se mohou pouze parametry, podle okamžité ekonomické situace. Tento příjem by měl být zajištěn pro každého občana příslušného věku a státem garantován jako je tomu dnes. Každý má možnost k tomuto státnímu důchodu šetřit podle svých možností celý život.

Není pravda že nás ubývá a nebude na důchody. Před 100 lety pracovalo v zemědělství také 80% obyvatel a živilo zbývajících 20% a dnes nás uživí cca 5% zemědělců. Podobná situace bude díky novým technologiím i v průmyslu. Na práci nebude třeba tolik zaměstnanců.

Článek je nepravdivý a zavádějící. Jen žádné reformy a revoluce.