16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kdosi 1.6.2006 19:33

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelení a změny klimatu

Psal jsem o problematické validaci pomocí paleodat (třeba 10000 let starých). Validace pomocí dat z doby přístrojových měření (posledních asi 150 let) není technicky ani metodicky problém.

Prosím, nepřekrucujte, co píšu.

Flasi 1.6.2006 19:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelení a změny klimatu

V ridici technice se delaji modely. Jednoduche modely nizkych radu. Vsechny koeficienty se predem celkem slusne zmeri. Pak se to zarizeni postavi a odchylka realneho systemu od modelu je nekdy v desitkach procent.

Klimatologove delaji modely vysokych radu a vetsinu parametru kvalifikovane odhaduji. A nemoznost validace je koukam nijak zvlast netrapi. Inu asi jsou dobri :-).

Flasi 1.6.2006 19:18

Re: Potřeba zeleného svědomí

Moc pekne pisete o te zavislosti na rope z dovozu. Hadejte cim chteji zeleni nahradit jadernou energetiku (kde muzeme snadno zmenit dodavatele paliva a nejsme tedy zavisli). Pokud jste necetla program SZ pozorne, tak pripominam, ze to ma byt zemni plyn. Pochopitelne jenom docasne, do doby nez se novelizuje par fyzikalnich zakonu a CR bude vyrabet vsechnu svoji energii z OZE. Jelikoz Buh ma ale v tomto pripade pravo veta a lze ocekavat, ze bude ty novely zamitat, tak ta plynova etapa mozna bude i docela dlouha.

Jestli nekdo klade bozi (fyzikalni) zakony do pozadi, tak jsou to prave zeleni.

kdosi 1.6.2006 19:18

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelení a zmeny klimatu

No, alespoň je to tak férové, že Vám to ukáže rozptyl mezi různými metodami.

Pokud jde o to víno - "Zprv trpké zdá se..." - takže ani tenkrát nebyla ta cukenatost kdoví co. Vypěstovat víno třeba v jižní Skandinávii není problém. Jsou to sice odrůdy odolné, ale kvalitativně nic moc. Totéž melouny. Tohle by byl argument, pokud byste prokázal, že tehdejší odrůdy byly stejně citlivé na teplo jako ty dnešní. Pokud to ale byly odrůdy odolnější proti nižším teplotám, nedokazuje to vůbec nic.

Flasi 1.6.2006 19:12

Re: Pane Plzáku

No ale ten problem je, ze kde jsou politicky (na pravoleve ose) cesti zeleni, to nikdo nevi. A to ani oni sami a tak pro jistotu prohlasuji, ze deleni na levici a pravici je prekonane, oni jsou moderni. Zeleni byli donedavna hodne doleva a od prevzeti strany Bursikem se nepochybne posunuli vic vpravo - ale kam az? Jak se zacne chovat SZ pri povolebnim vyjednavani? Je opravdu SZ tak jednotna a stoji cela za Bursikem, jak se snazi tvarit? SZ je "napravo" prilis kratkou dobu nato, aby se dalo usoudit, jestli je to nejaky trend, nebo jenom dalsi vykyv.

Divat se na politiku zelenych do ciziny (a usuzovat z toho neco o politice ceske SZ) neni zcela spravne, ale pro zakladni orientaci to neni spatne.

kdosi 1.6.2006 19:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelení a změny klimatu

Človíčku, človíčku, človíčku...

Tušíme s jakou přesností modely fungují, víme co předpovídají. Nemožnost validace neznamená, že ty modely jsou špatné. Pokud známe krajové podmínky nebo je můžeme dobře předpokládat, dávají slušné výsledky...

Emma 1.6.2006 18:35

Pane Plzáku

Vaše srovnáni s německými Zelenými je trochu mimo. Česká SZ je daleko víc napravo než Fischer a Cohn-Bendit. Zatímco v SRN aspon pokud vím ani na urovni spolkových zemí nikdy nedošlo ke koalici Zelení-CDU čeští Zelení aspon podle mých dobře zaručených informací ve své většině preferují  povolební koalici ve srovnání s CDU mnohem pravicovější ODS.

Eva 1.6.2006 18:29

strana k ničemu

Do SZ si nalezlo plno lidí, kteří se jinde neuplatnili. Najednou zezelenali a předhazují nám jak jim záleží na ekologii. Ve skutečnosti budou zejména hájit ekonomické zájmy "spřátelených" lobistů".  

vita 1.6.2006 18:19

Re: Re: Re: Re: Re: Zelení a zmeny klimatu

Víte co mě na tom grafu fascinuje? Udávání teplot kolem r. 1000 s přesností na desetiny °C a rozkmit těchto teplot určených podle různých metod.

Věříte, že bych spíš věřil tomu, že když se pěstovalo víno někde, kde dnes neroste a neroste, tak tam asi byla vyšší teplota? Protože to je aspoň informace, která se dá vyčíst ze záznamů. Když se pro Rudolfa 2. pěstovaly v Polabí melouny - a dnes tam dozrávají leda dýně, tak to taky o něčem svědčí. Byť teplotu na desetinu stupně z toho neurčím a neurčím. Relativní změnu spíš...

vita 1.6.2006 18:12

Re: vito, církev svatá svého času zakázala pitvat lidi. Re: Re: Re: Čeho se tak strašně bojíte?

Nevím kdo jste, nevím na co reagujete... Jste si jistý, že máte správně umístěnou odpověď?

Reagoval jsem na prokazatelně nepravdivé tvrzení, že Zelení podporují výzkum. Nepodporují. Podporují dojení státních i soukromých peněz do několika soukromých kapes via VěE. Stavba sériově vyráběných soustrojí není výzkum ani vývoj. Ledaže by se obsah těchto slov silně změnil.

kéja 1.6.2006 18:02

Re: kdo koho dojí?

vole

honzak 1.6.2006 18:01

Re: Kdy jste byl naposled venku.

a co jsi znepokojivého spatřil v temném lesíku? Já projíždím na kole Brdy každý víkend a kromě polámaných stromů od větru jsem nic znepokojivého neviděl. Oteplení do hustých lesů nedorazilo, je tam zima jako v ruském filmu.

křovas 1.6.2006 17:45

Re: Re: Re: Dědictví zelených

A taky mlátíme černochy.

křovas 1.6.2006 17:34

Re: Ani já ne. Stejně intenzivně nechci, aby vládu sestavoval člověk, který svou firmu dovedl ke krachu, sám má z toho kus bytu na Hradčanech, zatímco my jsme zaplatili / platíme / zaplatíme jeho dluhy.

ODS nerovná se Topolánek. Nechci ČSSD, protože by tu vládla s komunisty stejně jako teď. Komunisti jsou zmrdi a Paroubek mě sere. To aby bylo jasno.

ps 1.6.2006 17:26

kdo koho dojí?

stát automobilisty nebo automobilisti nás ostatní. Já bych řek, že platí to druhý. Jen ať platí, když nejsou ochotní zvednout ty svoje tlustý zadky z auta a zkusit taky používat nohy.

Stredocech 1.6.2006 17:11

Demokrate, budovat celé město pod úrovní mořské hladiny

a peníze na opravu hrází prožrat v sociálních dávkách aby byl příslušný starosta opět zvolen (a vyšlo mu to) je jaksi blbost a na to není třeba bát zeleným aby to člověk věděl.

Máte představu kolik obětí si podobné hurikány vyžádalu v USA třeba před sto lety?

A viděl jste snímky z povodně roku 1890 se zřícenými oblouky Karlova mostu?

JanS 1.6.2006 16:56

Re: Re: trochu jednostranný pohled

Ty přehledy tam jsou v grafu za rok 2003-2004. Přestože mají zřejmě podpořit vize pana Pávka, podle mého soudu naopak dokládají, že VE jsou v současné době ekonomickým nesmyslem, zřejmě kouzlo nechtěného. Proto jsem také nakloněn jim věřit.  Jindřichovicím vydělávaly jen proto, že stát je z poloviny zaplatil, na dalších 40% výhodně půjčil, a za kWh platíme 3x víc než bychom měli. Samozřejmě můžete mít pravdu, že realita je ještě horší ...

vita 1.6.2006 16:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mablungu

No, jasně, že bude inflace. Ale peníze budou taky...

Že na prt? Jako v Německu po 1. světové?

Já se jen vždycky snažím zdůraznit, že peníze jsou jenom poukázky. S penězmi není problém. Surovin, energie - TO je problém.

ok 1.6.2006 16:55

Re: Re: OK: Vaše starost o to co vím nebo nevím je dojemná, avšak naprosto nadbytečná.

Díky, ó Loki, není nad to potkat někoho opravdu vzdělaného a opravdu seriózního, nejspíš jste opravdu sám božský Loki, ne nějaký ubohý pozemský červ. Váš příspěvek si ještě několikrát přečtu, abych pochopil i nejjemnější nuance vašeho textu (tedy budu se o to alespoň snažit, opravdu netuším, jestli na to mám).

Opravdu nemám pocit, že bych se do Vás nějak navážel, a pokud snad máte pocit, že nemluvím k tématu (já si myslím že ano), omlouvám se, ó božský Loki. Rv 

Jen si tu jen tak s vámi povídám, na své úrovni samozřejmě, ale možná jsem právě hanebně propásl příležitost mlčet...

vita 1.6.2006 16:52

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zelení a změny klimatu

Jo. Máme modely, o nichž netušíme, s jakou přesností - a co vůbec - předpovídají. Když nemůžu validovat, nevím nic.

vita 1.6.2006 16:50

Re: Potřeba zeleného svědomí

Jen tak mezi námi - se kterým ustanovení Desatera to je v rozporu?

Nepožádáš manželku bližního svého nebo v jednoho boha věřiti budeš?

Jen se ptám, jen se ptám. To víte, neznaboh...

ok 1.6.2006 16:37

Re: Re: Dědictví zelených

Zato u nas mate svobodu palit PET lahve. Tak si ji poradne uzijte.

Flasi 1.6.2006 15:55

Re: Re: Re: Re: Re: Zelení a zmeny klimatu

Ne? Ja myslel ze ano. V Praze se pestovalo vino a pozdeji (to ale opravdu pozdeji nekdy zacatkem 17. stoleti) se pry na Melnicku pestovaly i melouny.

andy 1.6.2006 15:42

http://volny.cz/zeleni_kostlivci

http://volny.cz/zeleni_kostlivci

Radek J. 1.6.2006 15:33

Re: Dědictví zelených

Zakladni myslenka clanku je naprosto spravna: podivejte se do Nemecka, at vite, co na vas zeleni chystaji. V Nemecku jsem byl jenom rok,  ale neslo si nevsimnout,  jak tam pod zelenou fangli buzerujou kdekoho ;-O O energetice nemluve ;-€

silvatax 1.6.2006 15:25

Potřeba zeleného svědomí

Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří. Volební programy stran nelze brát doslova - to by snad šlo, kdyby nějaká strana získala 100%. Se stranou  100 Zelených tomu nebude jinak. Podstatné je, aby si lidé uvědomili, že opravdu cena nafty a benzinu není jen to co za nějplatíme. Odněkud tyto komodity dovážíme a nemusí být daleko doba, kdy se někdo pokusí naši závislost na ropných produktech politicky zneužít. Překotný růst spotřeby asi není tou správnou cestou. Na zelených lukách  a v historických centrech měst překotně pokračuje výstavba hypermarketů. Nedostatečná silniční síť je přehlcena kamiony, které tyto hypermarkety zavážejí odpadky z německého, francouzského a britského potravinářského a jiného průmyslu. Nákladná želenizniční síť zeje prázdnotou. Nejkrásnější kouty země jsou zastavovány fabrikami pochybných  handlířů s auty. A to nemluvím o temných mracích, které se stahují nad Lesy České republiky, jedním z posledních neprivatizovaných soust v tomto státě. Asi je dobře, když za této situace  čas od času z parlamentu zazní hlas, který nám připomene, že všeho moc škodí a že stokrát nic umořilo i osla. Jen tak mimochodem  - podle  měřítek ostatního světa většina obyvatel střední a západní Evropy, USA a Kanady  žijí v blahobytu až v blahobytném plýtvání stylem "Po nás potopa" a v rozporu s Desaterem kladou  Boží zákony až někam daleko dozadu. Na Boží zákony zhusta zapomínají i lidé, kteří si říkají křesťané.

kdosi 1.6.2006 15:18

Re: Re: Re: Zelení a změny klimatu

1. Mechanismus působení freonů jasně ukazuje, že antarktická ozonová díra by bez nich zdaleka nebyla tak výrazná. Určité poklesy ano, ale zdaleka ne na tak nízké hodnoty, jaké byly v posledních letech pozorovány.

2. Z Antarktidy existují ojedinělá měření ještě z "předfreonové" doby a ta ukazují, že tenkrát se ozonová díra netvořila.

3. Nejde jen o Antarktidu, i u nás byly zaznamenány systematické poklesy ozonu o nějakých 10-15%

kdosi 1.6.2006 15:14

Re: Re: Re: Re: Re: Mablungu

Rozjedeme-li tiskárny, znamená to inflaci, zdražování, znehodnocení peněz... Tohle tedy nepomůže...

Větrníky jsou ekonomicky přijatelné jen někde, ale rozhodně ne v takové míře, jak si to Bursík představuje. Desetitisíce elektráren Jindřichovického typu... kam to dáte? Na hřebeny Krkonoš?

;-( 1.6.2006 15:12

kurva kup si už ty brele Re: Cíl autora je jasný. Napsal to i na konci článku příliš dlouhého

;-(

Tomas 1.6.2006 15:10

Re: Re: Zelení a změny klimatu

Já se jen snažím rozlišovat. Např. freony - to že freony mají vliv na ozón v atmosféře je fakt (jak se to přesně děje nevím, nejsem chemik), že existuje ozónová díra je rovněž fakt - ovšem to, že freony způsobily ozónovou díru je už interpretace těchto faktů. Nejsem vážně odborník, jen tvrdím, že zkrátka a dobře nikdo prostě neví, zda freony přispěly k ozónové díře 2% nebo 50% nebo 100%. Nikdo také neví, zda ozónová díra existovala vždy, nebo jen v posledních x letech. Jednoho dne prostě někdo zjistil že je...

Abych byl správně pochopen - nejsem proti třídění a recyklaci odpadů, nebo proti snižování emisí... Jen prostě odmítám sdílet vizi katastrofy, která je společná Zeleným, Greenpeace a řadě dalších. V rámci této VIZE je pak možné fatálně omezovat individuální či ekonomické svobody.