5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jiří K. 3.1.2006 21:33

Jardo, Jardo

To je naprosto jasné asi jenom Vám.
 
No jistě, že každá ta akciovka je jiný případ, Poldi je jiný případ než Agrobanka a Zetor je jiný případ, než by byly třeba ty nemocnice. Určitě i krach nemocnice v městě N by byl něco jiného než vytunelování nemocnice ve městě ER.
 
Společné tomu všemu je jenom to, že to dokazuje, že právní forma akciové společnosti sama o sobě není pražádnou zárukou efektivního a průhledného hospodaření a už vůbec ne pojistkou proti krachu či tunelování či zašantročení alespoň části majetku.
 
Ty mnou uvedené akciové společnosti a stovky dalších nejmenovaných prostě jenom mají upozornit, že se nám tu opět někdo snaží sugerovat nepravdy a navíc znovu připravuje v civilizované části Evropy dosti nestandardní experiment.
 
Snad ho přežijeme, když jsme přežili tu kupónovku.
Informovaný 3.1.2006 17:11

Autor nebetyčně kecá

Stávající příspěvkové organizace mají skutečně hospodažení nepřehledné. U akciových společností to ale není jiné, neboť jejich hospodaření spadá pod obchodní tajemství. Akciová společnost může zkrachovat - viz nyní na Slovensku, kde hrozí exekuce majetku nemocnic.
Veřejná neziosková nemocnice dle návrhu zákona musí hospodařit v zásadě podle stejných pravidel jako akciovka, její hospodaření podléhá auditu, musí se řídit zákonem o veřejných zakázkách ale hlavně - vše musí zveřejňovat. Event zisk musí reinvestovat do svého vlastního provozu (akciovka toto ze zákona nemusí). Nemůže zkrachovat.
Hospodaření veřejných nemocnic by bylo mnohem průhlednější a zřejmě i mnohem ekonomičtější. A toho se mnoho lidí děsí.
Ifča 3.1.2006 17:22

Re: Autor nebetyčně kecá

Návrh zákona jsem nečetla, přiznávám, ale když jste Informovaný, tak asi budete vědět  - jak je ošetřeno to, že "nemůže zkrachovat"?
Informovaný 3.1.2006 18:09

Re: Re: Autor nebetyčně kecá

www.psp.cz  oddíl dokumenty tisk 810 (upozorňuji, že jde o návrh zákona - jejo definitivní znění může být jiné).
Nemůže zkrachovat, protože návrh zákona vysloveně říká, že na veřejnou neziskovou nemocnici není možno uvalit konkurs. ev. ztrátové hospodaření je ošetřeno jiným způsobem.
Ifča 3.1.2006 18:23

Re: Re: Re: Autor nebetyčně kecá

Ano, tomu rozumím. Ošetřeno jiným způsobem tedy znamená, že to někdo bude muset povinně zaplatit. Stát? Kraj? ... v konečném důsledku nejspíš z našich daní. Moc velkou výhodu v tom "nemůže zkrachovat" tedy nespatřuji...
Informovaný 3.1.2006 18:53

Re: Re: Re: Re: Autor nebetyčně kecá

Zřizovatel. Kdo všechno bude moci být zřizovatel, není zatím rozhodnuto - je to jedna oblast, o kterou se vedou spory. Jenže je taky stanoveno, co se bude dít, pokud bude nemocnice hospodažit ztrátově. Přečtěte si návrh zákona - zde je na obsáhlejší vysvětlování málo místa
Ifča 3.1.2006 19:07

Re: Re: Re: Re: Re: Autor nebetyčně kecá

"Přečtěte si návrh zákona - zde je na obsáhlejší vysvětlování málo místa."
Jo, díky za radu. To opravdu stačilo. Pravda, co se bude dít, při ztrátovén hospodaření, tam už jsem nedočetla. Zvládla jsem první čtyři paragrafy - zhruba co věta to právnický paskvil Nejsem masochista, abych tenhle nesmysl četla do konce.
(Nicméně - jako zřizovatel je vyjmenován stát-kraj-obce. Takže ano, tam, kde by jiná forma šla do konkurzu, tohle zaplatíme z našich daní...
Ovšem  tohle projít fakt nemůže. Teď nemluvím o myšlence zákona, ale pouze o jazyku, kterým je psán - ustanovení v něm by nemohla platit, protože hovoří o věcech, které náš právní řád nezná.
Informovaný 3.1.2006 20:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor nebetyčně kecá

Když si nejste schopna zajistit informace, i když jsou vám předloženy na pdnose, tak prosím mlčte. Jazyk zákonů je holt jiný než obecná čeština, ale průměrně inteligentní člověk ho zvládne.
Ifča 3.1.2006 20:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor nebetyčně kecá

Nikoli, já právě jsem schopna zvládnout jazyk zákonů ...živí mě to totiž... autoři tohoto návrhu ani náhodou!
Ifča 3.1.2006 20:51

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor nebetyčně kecá

PS - to jsem především totiž kritizovala. Je psán obecnou češtinou. Leč právnický jazyk je jiný - a z tohoto úhlu je tento návrh absolutní slátaninou.
Včelka 3.1.2006 21:07

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor nebetyčně kecá

Ifčo, máš link? Chtěla bych se na to kouknout.
Ifča 3.1.2006 21:08

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Autor nebetyčně kecá

Jo, dal ho sem sám Informovaný. www.psp.cz
dokumenty - sněmovní tisky - č. 810
pavel 99 3.1.2006 18:55

Re: Re: Re: Re: Autor nebetyčně kecá

no ono je to ještě fikanější. Majitel bude mít v rozhodování silnou MENŠINU, ale povinnost uhradit ztrátu. Takže různí "odboráři" a ouřadové (kteří jsou prý "shúry" povoláni zastupovat zájmy pojištěnců) si udělají takový pořádný "mejdan" na cizí účet. Přece po nich nemůžete chtít, aby nesli zodpovědnost (i finanční) za své rozhodování. Od toho je zde přeci "majitel".
Informovaný 3.1.2006 17:03

Slovenský přístup ukazuje zatím jedno

Nárůst komplikací a léčení zanedbaných stavů (zejména třeba v terapii hypertense) z důvodů nedostatečné dlouhodobé terapie.  
Ladislav N. 3.1.2006 18:07

Re: Uvedu vám jeden současný český...

Důchodkyně (cca 70) onemocněla příušnicemi a po domácím "léčení" lékaři na pohotovostech (Brno - svátky a zavřené ordinace) si ji nakonec museli nechat v nemocnici ve stavu ohrožujícím život... To je taky současné české zdravotnictví. Ta dáma teď leží ve Vojenské nemocnici v Brně, kde o ni (konečně!) je postaráno úměrně stavu, do nějž se dostala nikoli vlastním zaviněním.
Informovaný 3.1.2006 18:11

Re: Re: Uvedu vám jeden současný český...

No, jeden kuriozní případ je plně srovnatelný se stasiticky významnými změnami. A tuto zprávu jste čerpal odkud?
Ladislav N. 3.1.2006 18:31

Re: Re: Re: Uvedu vám jeden současný český...

Nemyslím si, že je až tak "kuriózní" a rozhodně jej nepaušalizuji. Jsou to mí známí...
Informovaný 3.1.2006 18:55

Re: Re: Re: Re: Uvedu vám jeden současný český...

Ano, příušnice jsou v 70 letech zcela běžným onemocněním. (Pokud to ovšem byly příušnice)
Ladislav N. 3.1.2006 19:04

Re: Re: Re: Re: Re: Uvedu vám jeden současný český...

Neodvádějte řeč od podstaty problému. Tím je zhoršení zdravotního stavu pacienta nedostatečně intenzívní léčbou (zvláště, je-li to po lékařské stránce kuriózní případ!). Jde o to, že pacient, který nemá dostatek sil (či výřečného partnera či zástupce) k zajištění své účinné léčby (třeba i raději "preventivní" hospitalizaci kvůli možným komplikacím), může se dostat do stavu ohrožujícího život. Uvedený případ můžete sledovat "on-line"...
jarda 3.1.2006 21:06

Re: Re: Re: Re: Re: Uvedu vám jeden současný český...

příušnice u dospělých nejsou tak vzácné- a to ani u starších- je to ale debata o něčem jiném
Pavel Kořenský 3.1.2006 16:31

Mimochodem, geronte

já bych dokonce i klidně souhlasil s tím, že nějakou část peněz bude formou zdravotní daně platit do státního systému každý. Například stejnou částku, jakou platí za své pojištěnce (důchodci) stát. Ale zbytek, ať má každý možnost použít podle svého. Mně celkem nevadí být v rozumné míře solidární, ale nesmírně mně s.e.r.e když mně někdo za moje peníze nutí používat mizerné služby, které nechci, jen proto, abych náhodou neměl lepší péči než průměrný vohnout. Zatím to holt řeším tak, že si platím hotově u soukromých lékařů. To se dá ještě tak nějak vydržet. Řádově horší ovšem je, že si nesmím platit pojištění, které by mi umožnilo se dostat do špičkové soukromé nemocnice, pokud bych potřeboval třeba nějakou operaci.
adam.b 3.1.2006 17:16

Re: Mimochodem, geronte

O co Vám jde ? Můžete chodit k soukromému lékaři, když si budete dávat peníze stranou, můžete si zaplatit operaci třeba v Americe. Mně spíš štve, že doktoři po škole mají míň jak uklízečky. Ostatně i toto pojištění podle mne si můžete sjednat u klasické pojišťovny, pokud na to tedy budete mít. Ale Vy byste chtěl špičkovou zdravotnickou nemocnici skoro zadarmo a aby to nadstandard za Vás platil někdo jiný.
Šedovus 3.1.2006 17:19

Re: Mimochodem, geronte-špičkové nemocnice,

už máte vytypováno pro vhodné choroby ?
Pavel Kořenský 3.1.2006 16:21

geronte

proč by mělo 30% lidí chcípat ? Kdo by se nechtěl komerčně pojistit, ať si klidně platí klasickou zdravotní daň a léčí se v neziskových zdravotních zařízeních vlastněných státem a řízených DRáthem a jeho klony.
Jiří K. 3.1.2006 17:08

Re: Pavel Kořenský

Komerční pojištění nebo přímo léčba za hotové - no jistě by to bralo hodně lidí, pane Kořenský.
Také já bych na tom evidentně vydělal - ta moje obligátní jedna chřipka (někdy to je angína) ročně by mě samozřejmě stála podstatně méně než dnešní zdravotní pojištění.
 
Jenom by mě zajímalo, z jakých prostředků by se potom léčili např. nezletilí pacienti s leukémií či rakovinou a podobnými záležitostmi, jejichž léčba stojí statisíce či milióny.
 
Jak velké množství těch nemarodících pojištěnců musí připadat na vyléčení jednoho takového pacienta?
 
Děkuji, ale takový sobec být nechci, ba naopak jsem rád, že jsem (zatím relativně) zdravý, takže výdaje (mnou zaplacené pojistné) jsou zatím podstatně vyšší, než užité služby a doufám velice, že při tom zůstane.
Šedovus 3.1.2006 17:18

Re: Re: Pavel Kořenský

Nejste žádný sobec, jen jednáte VELMI racionálně.
To tady ale nevysvětlíte .
Zdravím.
Čumil 3.1.2006 15:50

Hm, pan Gandalovič donedávna působil o dost seriozněji.

Inu, kdybys byl mlčel... :-))
Byg 3.1.2006 15:23

Socializmus je přeci o zákazech

Stačí přeci pod trestem smrti zakázat alkohol, cigarety a jiné drogy, přejídání, nedostatek pohybu. A přeživší, dodržující zákony, budou zdraví jako rybičky.
A poku ne, zakáže se pod trestem smrti onemocnět. To by bylo řešení!
Hodně zdraví přeji :-).
Antonín Hrbek 3.1.2006 15:56

Re: Socializmus je přeci o zákazech

a proto byl za první republiky na oknech vlaků čtyřjazyčný nápis "nenahýbejte se z oken" a na záchodech "ve stanici nelze"
adam.B 3.1.2006 15:17

všem co podporují privatizaci

Stav zdravotnictví se bytostně dotýká jak chudých nebo bohatých. Naštěstí české zdravotnictví je na poměrně slušné úrovni. Samozřejmě jsou i chyby v systému. Je potřeba upozornit, že ODS ve spolupráci s předlistopadouvou nomenklaturou vytvořila podmínky pro stav který tady byl po roce 1990, kdy se kradlo jak na běžícím pásu. A může mít ODS důvěru, že to neudělá znovu. Jedině hlupák by ji tu důvěru dal. Osobně jsem proti privatizaci nemocnici, dokud nebude vytvořen systém státních zdravotnických zařízení a kontrolní systém pro státní tak i nestátní zdravotnická zařízení. To co píše pan Gandalovič jsou cinty, které už jsme slyšeli.