5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek Šejna 3.1.2006 7:39

Rputi,

plat se nevyplácí ze zisku. Plat je režijní náklad. Zisk vzniká tehdy, když režijní náklady jsou nižší než výnosy. Takže plat mužete dostávat i ve ztrátové společnosti (do doby, než zkrachuje).
Jarda Musil 3.1.2006 9:34

Re: Rputi,

Ono je to ještě složitější - ztráta nebo zisk nemusí vypovídat o tom, jak dlouho bude společnost (firma) ještě existovat. Zisková firma, která tvoří zisk tím, že neinvestuje, může skončit dříve než ztrátová, která dobře investuje do budoucnosti ... totéž platí i v měřítku celého státu (např. ČR)
onlooker 3.1.2006 7:47

Re: p.Polanský - pokud by neexistoval zisk, neexistoval by ani Váš plat.

ale, ale to je ale velké, opravdu velké nepochopení podnikání
loula 3.1.2006 6:53

názor

V článku mě zaujala slova "Je naprosto nepředstavitelné, že by se kraje snažily použít zisk do jiných oblastí než zpět do samotných nemocnic. ". Jsou to moc hezká slova, ale po zkušenosti, kdy přebytky důchodového systému byly použity pro sanaci jiných kapitol rozpočtu, prostě takovýmto slovům nevěřím. Po zkušenosti, kdy poslanci si podvodem - jinak to nelze nazvat - rozmrazili platy, poté se bili v prsa, že tento omyl okamžitě napraví, a rok to bezúspěšně napravují, jim prostě nejde věřit.
jonáš 3.1.2006 8:26

Re: názor

Jistě, je to naprosto nepředstavitelné, ale běda když to chce ministerstvo dodatečně vtělit formou zákona do statutu těch špitálů -- divný, pane Boháčku.
ll 3.1.2006 6:49

Průlomová informace od Dr. Ratha

Nemocnice musí poskytovat péči (neodkladnou i "odkladnou") dle registrace a nikoliv podle smlouvy pacientovy pojišťovny. Škoda, že neuvedl, zda to platí i pro jiné zdravotnické subjekty, např. specialisty. Anebo šlo o klasickou lež či dokonce neznalost pana ministra?
Rpuť 3.1.2006 6:14

Jelikož se, v důsledku reorganizace zdravotnictví, očekává zvýšené množství případů inkontinence, zrušila VZP peventivně i úhradu plen.

...Lékaři musí splnit tvrdé limity: předepsat o dvě procenta méně léků než loni. Zdravotnictví tak ušetří 1,5 miliardy korun. Pokud lékař limit překročí, pojišťovna mu nezaplatí a on léky uhradí ze svého. "Jsem si jistý, že to půjde," říká Rath....idnes
Hubert Mašín 3.1.2006 3:07

A proč celou tu šaškárnu vlastně nezrušit ?

Stačí zrušit peníze anebo rovnou jakoukoli směnu, zavést všeobecnou pracovní povinnost, případně se vrátit k nevolnictví či otroctví, jak to krásně a dlouho všechno fungovalo !  Anebo možná upálit na hranicích všechny ty čaroděje, mastičkáře a šamany, přece si nikdo nemůže vážně myslet, že se bez nich neobejdeme ? K čemu je mi nějaký doktor Rath anebo Pafko, mne nikdy nikdo z nich léčit nebude, maximálně jim za to budu celý život předem platit a když se ukáže, že bych mohl něco potřebovat, tak na to nebudu mít ani žádný nárok, ani žádné peníze, protože moji pojistku nějaký mudrc přejmenoval na daň a ta se přece zásadně bezvýsledně rozfrcává, že ? Že blbnu ? To ale nejspíš nebudu sám, zkuste si představit, že se někdo pokusí přejmenovat takhle i jiné pojistky a že namísto náhrady za nabourané auto a vyhořelý dům se vám nějaký ministr bude smát do ksichtu a říkat, že s těmi penězi měl jiné a lepší plány a tak je sebral ve prospěch nějakých zedníků anebo automechaniků  anebo Výstavby a Dopravy a že to nebyla pojistka, ale automobilová a domovní daň a s tou si stát může dělat co chce ( i jiné pojistky jsou povinné ze zákona!)
volič ODS 3.1.2006 0:44

Pardon

přiznávám, že to s článkem nesouvisí a prosím za prominutí, ale promluva někoho, kdo ve třech v restauraci U lípy v Ústí nad Labem požadoval uvolnění stolu pro cca 15-20 lidí (kteří obědvaki u zadaného stolu po pohřbu matky), a teď tu bude dělat ochránce všeho a všech, mě fakt dokáže pobavit. I on je tím, proč ODS už volit nebudu!!! Ne, že bych trval na tom, že kde se kdo narodil, tam má i umřít, sám jsem se z Ústí odstěhoval a žiju spokojeně jinde, kde se cítím být doma, ale to co dělá tento pán v Ústí se dá srovnávat s husarskými kousky komoušů, co vybourali a zmrzačili Ústí jako město, on jde přesně v jejich stopách. Komouši zbořili historické jádro města, postavili hotel Bohemia, kulturák, prdlej hotel Vladimir, šílenou pravou  stranu Fučíkovky (dříve třídy Jana Masaryka), lépe nepokračovat. Žádné město v republice nebylo tak poškozeno (snad kromě Mostu) jako práve Ústí. A když vidím tu jeho suverénní arogantní držku, tak lituju, že nejsem blíž, abych se ho zeptal, odkud je, kde se tam vyloup, kdo se narodil a žil.
raptor 3.1.2006 5:29

Re: Pardon

Nehysterčete. Kdyby Gandalovič věděl, že jste smuteční hostina, jistě by vycouval. Jako každej. Mimochodem, a co je to za blbou hospodu? Jsem pořádal v posledních letech (bohužel) několik smutečních hostin a každej trotl z vokolí tehdy pochopil, že hospoda je prostě zadána a basta.
jonáš 3.1.2006 8:29

Re: Re: Pardon

Asi vám tam ještě nepřišel kolega Gandalovič --
Včelka 3.1.2006 10:16

Re: Pardon

Takhle prsknout lze na každého cokoli. Pan Gandalovič je zdvořilý pán, kdykoli jsem ho viděla mluvit s lidmi, choval se naprosto normálně lidsky. Můžete sem napsat cokoli - co s tím, když on se nemůže nařčení bránit? Napsal jste jemu, aby vám tuhle věc vysvětlil?
pf 3.1.2006 0:33

aleale, to je povyku

Zdravotni dan je vybirana statem a jeji vyber a utraceni delegovan na pojistovny. A proto stat, ci vlada, maji pravo urcit, kterym nemocnicim se bude platit. Holoubku, soukrome pojistovny vybirajici komercni pojisteni take jasne urcuji v ktere nemocnici ti lecbu zaplati.
chichichi. Blue Cross/Ble Sheld ti taky nezaplati operaci kde si zamanes.
Andy 3.1.2006 0:52

Zdravotni dan je vybirana statem a jeji vyber a utraceni delegovan na pojistovny. A proto stat, ci vlada, maji pravo urcit, kterym nemocnicim se bude platit

aha. Takže kdo vybírá daně, ten rozhoduje. Správně. Nikoliv pacienti, kteří využívají služeb, ale stát a vláda.
A co takovej Lebensborn?  Nebo Hitlerův projekt euthanasie ? Koneckonců, byl ve vládě ? Byl.
Jarda Musil 3.1.2006 6:32

Re: Zdravotni dan je vybirana statem a jeji vyber a utraceni delegovan na pojistovny. A proto stat, ci vlada, maji pravo urcit, kterym nemocnicim se bude platit

... no prostě z toho vyplývá, že článek POJIŠŤOVNY je v systému naprostu zbytečný - to tvrdím už hezkou řádku let ... čili - buď systém pojištění u jakékoliv komerční pojišťovny, která pojišťuje cokoliv i moje auto a dům (a ta prostě zaplatí moje náklady na léčení kterémukoliv lékaři bez předchozí smlouvy) anebo systém pacient-lékař s penězi deponovanými do virtuálního účtu (jeden v celé ČR), kde můj prvostupňový lékař (v dnešním pojetí obvoďák) bude disponovat mojí částkou na léčení - když mě bude léčit draze, nic mu nezbude, když mě bude léčit nevhodně, půjdu k jinému. Co nezvládne sám, objedná si u specialisty (a přesune peníze na něho) - jak prosté 
Ivan Nový 3.1.2006 7:10

Jardo Musile váš systém je dokonalý, jen

nepočítá se socialisty, kteří se jej vždy, když příjdou do vlády budou snažit zrušit. Proto musí být více pojišťoven a soukromých pojišťoven, aby to neměli tak jednoduché a aby tu byla šance, že systém virtuálních účtů přežije.
Jarda Musil 3.1.2006 7:26

Re: Jardo Musile váš systém je dokonalý, jen

No, nevím komu by jak vadil, ale v každém případě obě varianty by umožnily rozběhnout tržní přístup ve zdravotnictví - a pak by bylo jedno, jakou formu vlastnictví budou mít nemocnice a omezilo by to narůstající vliv společností prodávající léky na obvodní lékaře ... přeji hezký nový rok a hodně zdraví a klidu při diskuzích
Byg 3.1.2006 15:15

Re: aleale, to je povyku

Zdravotní daň je vybírána státem - a to je právě ta chyba. Stát by se do toho neměl vůbec montovat, měl by nechat soukromé pojišťovny (což by měly být všechny) ať si vybírají pojistné a uzavírají si smlouvy s kým chtějí. Stejně tak soukromé nemocnice a lékaři nechť si dělají co chtějí. Státní nemocnice by být neměly, možná s výjimkou pár fakultních.
Úloha státu je kontrolovat dodržování férových pravidel a přispívání pojišťovnám na insolventní pojištěnce (studenti, důchodci, nezaměstnaní atd.).
Hawgh.