5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek Šejna 3.1.2006 11:05

Milý eTony,

Rabat je sleva z "doporučené" ceny. Znamená to, že dodavatel mi dodá zboží a sdělí mi, že ho mohu prodávat například za 100 a že mi z toho náleží rabat 20. Druhou variantou je MARŽE. Marže je tehdy, když dodavatel mi prodá zboží za 100 a já si k tomu volně "přirazím" 20. No a pro ty méně chápavé: 20% rabatu odpovída 25% marži.
Ivan Nový 3.1.2006 12:37

No, ale v očích lidí vyrostlých za socialismu,

může rabat a marži utratit majitel pro své potřeby, potřeby firmy si přece dá do nákladů a náklady mu hradí stát odpisem z daní :-)))
Ivan Nový 3.1.2006 12:38

A pak, aby ten socialismus fungoval.

:-)))
Šedovous 3.1.2006 13:12

Re: Milý eTony,

Šejna nechaj toho , tak VYSOKOU matematiku tady stejně nikdo nepochopí
Šedovous 3.1.2006 13:28

Tak jsem si pane Šejno odskočil, jen do encyklopedie,

marže, rabat a dokonce jsem v ekonomickém významu nalezl ARBITRÁŽ !!!
TO je sranda.
Včelka 3.1.2006 10:33

Ad pojišťovny

V současném bordelu se skutečně může zdát, že více pjišťoven je zbytečnost. Jenže ve skutečnosti není chyba ve více pojišťovnách, ale v systému a socilistických politicích. Brání skutečné konkurenci - a konkurovat by si měly - pokud by ovšem směly - i ty pojišťovny. Samozřejmě izdravotnická zařízení. Ty, o které/která by nebyl zájem, by prostě zanikly/a. Oboje - pojišťovny i zdr. zařízení.
Rozhodovat ovšem musí klient - pacient., ne ministr, vláda či úředník.
Převedení nemocnic na akciovky byla zoufalá snafa vymanit je z devastačního rozhodování ministrestva, které je neustále víc a víc zadlužovalo.
Včelka 3.1.2006 10:36

Re: Ad pojišťovny

Středočeský kraj jasně prohlásil, že si nechá v plném vlastnictví kraje akciovky - páteřní síť a zbytek prodá nebo pronajme. To je naprosto v pořádku. Takže pokud tady někdo vykřikuje, že ODS chce nemocnice zprivatizovat, aby je prodala, má do jisté míry pravdu. Jenže na tom není nic špatného.
Kraj své páteřní nemocnice prodávat patrně nebude. I když ve skutečnosti by ani to nevadilo - spousta soukromých nemocnic funguje bez problémů - nejlepší kliniky v USA jsou privátní. Podstatný je systém hrazení péče.
Včelka 3.1.2006 10:37

Re: Ad pojišťovny

Pardon, nikoli snafa, ale snaha.
Včelka 3.1.2006 10:41

Re: Ad pojišťovny

Přejde-li se na systém hrazení vážných chorob a zlikviduje placení hloupostí pro všechny za peníze z pojistného, na hrazení pobytu v nemocnici podle diagnózy, na smlouvy bez omezení s každým, kdo splňuje podmínky a ponechá se výběr na pacientovi, špatná zařízení či lékaři prostě zkrachují. Proč to řešit administrativně? A spoluúčast ve formě placení jídla v nemocnici, poplatku za léky, za návštěvu lékaře - ne kvůli penězům, ale jako regulační prvek. Funkční systém je v podstatě  vymyšlen fa jeho zavedení  brání politici.
pavel 99 3.1.2006 11:56

Re: Re: Ad pojišťovny

no ale právě o to jde. Když se bude rozhodovat administrativně, tak ti špatní (špatná zařízení) se MOHOU UDRŽET. Stačí, když budou zadobře s "rozhodujícím" úřadou.
Tesák 3.1.2006 10:25

Jardo Musile

přes den určitě.večer a o víkendech je tomu zcela jinak.Nápodobně:-))
Tesák 3.1.2006 10:23

Honzo

hezký... vý bli tek... o tom jak by stát měl řídit.dobře si pamatuji,jak byl k dostání jenom paralen a acylpirin ve státně řízeném.Vy si děláte kozy a nebo jste naveden.To musí být silný vír zoufalství ve vašem mozku,nebo vás někdo uhodil do hlavy ?
www racek 3.1.2006 11:00

Re: Honzo

tesáku, představ si, že já si to nepamatuji. zdravotnictví bylo jedno z mála odvětví, co docela dobře fungovalo ...
Bubik 3.1.2006 11:23

Re: Re: Honzo

RACKU!!!!!! Já si to taky pamatuju!!!!! ____________Vy i já jsme v té době byli mladí, tak jsme zas tak moc léků nepotřebovali, ale moji tetu nechali v roce 75 v nemocnici v Jičíně pomalu umírat, protože lék, který potřebovala jí nebyl komisí přidělen. Proč? Bylo jí už 65 let, tak byla nad limit.
dino 3.1.2006 11:31

Re: Re: Honzo

To nic, že se nepamatujete. Tomu se říká amnézie a dá se to trochu léčit - tedy, pokud se Vámi v nově nastaveném "systému" někdo vůbec bude moci a chtít zabývat . Přeji pevné zdraví všem diskutujícím.
jura-p 3.1.2006 16:50

Re: Re: Honzo

Tedy Racku, zdravotnictví by za bolševika bylo v pořádku, jenom kdyby neotravovali ti pacoši. Voni by chtěli sežrat kdejakej nedostatkovej lék, nechtěli držet obložnost s acylpirínem a vůbec otravovali. Proto se musely některé léky přidělovat krajskými odborníky, některé na sekretariátech stran národní fronty a některé, které by stejně pacienti sežrali, se pro jistotu nevozili vůbec. Na druhé straně byli třeba takoví ledvináři docela disciplinovaní a v pohodě umřeli, když je komise pro plné využití umělých ledvin prohlásila za neperspektivní. Racku, byl jste za sociku daleko od nemocných, nebo jste blbej, nebo jste cynický hajzl. Jiná možnost prostě u člověka, který napíše, že zdravotnictví bylo v pořádku, není.
Včelka 3.1.2006 10:22

K onomu "rozdělení zisku":

Především zatím nemocnice vykazují zejména kvůli idiotskému systému, spíš ztráty, které doplácí kraje. Za druhé členové statutárních orgánů nemusejí dostávat nic - záleží na tom, jak to zřizovatel zařídí. Znám i komerční akciovky, kde je za členství v radách symbolická tisícovka ročně. Protože akciovky musejí zveřejňovat tantiémy povinně, bude veřejná kontrola.
Lékař 3.1.2006 12:46

Re: K onomu "rozdělení zisku":

kraje nic nedoplácí ...max. tak na investice a to minimálně 
Včelka 3.1.2006 10:19

Rputi,

s těmi plenami na inkontinenci je to fakt děs - jsou strašlivě drahé, když si je někdo kupuje přímo, naprosto nezbytné a potřebují je zejména lidé ve vyšším věku, kteří žijí z důchodu. Zvěrstvo.
Rpuť 3.1.2006 10:47

Re: Rputi,

Včelko, Klaus to řekl správně - ten systém je nastaven jen pro lékaře. A já bych dodala - jen pro vybrané.
Stredocech 3.1.2006 12:42

Re: Re: Rputi,

Sytém není nastaven jen pro lékaře (vybrané) ale i řadu jiných lidí, kteří se na něm přiživují, včetně dodavatelů. Jenom není nastaven pro pacienta...
jojo 3.1.2006 10:18

Souhlasím, pane Gandalovič

Je skutečně věcí vlastníka jakou formu dá svému podnikání. Je však také nutné aby a.s. potom fungovala v prostředí soutěže o pacienta a neprofitovala ziskem jen z travalého a "na věčné časy" zajištěného přísunu financí z VZP.
Zkrátka, když ve výběrové soutěži s ostatními nemocnicemi prokáží lepší kvalitu a cenu za poskytované služby, ať mají smlouvy, ala ne nadobu neurčitou (jak si veliká většina poskytovatelů přeje).
Tesák 3.1.2006 10:17

Musile ,musile

přesně tak.sedím u svého,zaplaceného ,včetně všech těch poplatků,víme brouku.
Jarda Musil 3.1.2006 10:21

Re: Musile ,musile

hmmm ..., to jste jeden z mála, kteří zde diskutují - přeji hezký rok 2006 . Já to nějak tak přiměřeně vyrovnávám mimoúčetně  - nebo se aspoň snažím ... (to se neobhajuji - jen vysvětluji)
Rpuť 3.1.2006 10:32

Re: Re: Musile ,musile

Ale ono nás není tak málo. Já si jedu taky za své.
Jarda Musil 3.1.2006 10:50

Re: Re: Re: Musile ,musile

fajn, já si myslím, že pominu-li detaily, je dobře, že tady někdo diskutuje (za "své" a třeba i za "společné"), a bylo by dobře, kdyby to zde občas četli i politické "špičky" všech stran ... třeba by občas dokázali nějaký dobrý nápad (a je jich tu dost) dotáhnout do konce a zrealizovat ...
Honza 3.1.2006 10:16

Názorný příklad

 nesmyslnosti rezignace státu ve zdravotnictví  je vidět na příkladu totální privatizace lékárenství. Tím, že stát neudržel základní síť lékáren, ztratil možnost ovlivňovat konečnou cenu léků a páni podnikatelé si mohou s klidným svědomím účtovat  32% rabat a ještě vyhrožovat stávkou a brát si daňové poplatníky za rukojmí.
Stredocech 3.1.2006 12:45

Re: Názorný příklad

Naopak, stát měl povolit prodej léků i jiným subjektům, nejen lékárnám.
Tesák 3.1.2006 10:16

Hrbku

ono už není z čeho krást?Platím k urv a.. velké daně,aby bylo z čeho krást,vždyť vy si užíváte,že.No a co říkáte vaší velké socanské krádeži v osmačtyřicátém?  ...A proč Třísky ,prosím pěkně?...
Antonín Hrbek 3.1.2006 10:49

Re: Hrbku

1. Nevím proč by privatizace v roce 1948 měla být zrovna moje a ne Vaše. O tom jak se kdo z nás měl za socialismu by se dalo diskutovat. Pochybuji, že jste byl v dolech.
2. Pokud si to nepamatujete, tak pan Dušan Tříska, registrovaný spolu se svým bratrem Alešem v Cibulkových seznamech, byl náměstkem pana Klause pro kuponovou privatizaci. Pak přešel do PVT a celou kuponovou privatizaci ve spolupráci se svým bratrem pěkně skouleli.
3. Samozřejmě že bylo a je stále z čeho krást, ale teď  to přece jen nejsou bilióny nebo alespoň stovky miliard.