5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Kajda 15.4.2008 18:05

Re: Re: Proboha on ten zákaz potratové pilulky stále ještě platí?

Myslíte tu pilulku, která se musí splknout do x hodin (nevím přesně) po nechráněnem sexu? Nebo se jedná ještě o jinou piluli?

Pavla B. 15.4.2008 17:46

Re: Re: Re: Re: Ja si opravdu myslim ze cela otazka je prosta...

No, při stavu dnešní medicíny se snadno může stát i u nás, že zatímco na jednom operačním sále budou lékaři zachraňovat život těžce nedonošenému dítěti, hned vedle budou stejně (ne)vyvinuté dítě uměle potrácet.

Pavla B. 15.4.2008 17:42

Re: Proboha on ten zákaz potratové pilulky stále ještě platí?

Právěže tento způsob potratu většinou neprobíhá pod dozorem lékaře  - tak, že by žena spolkla pilulku někde na klinice a potrácela tam. Děje se tak obvykle doma. Ale to jistě není důvod, proč nebyla pilulka schválena.

Pavel 15.4.2008 17:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ja si opravdu myslim ze cela otazka je prosta...

Kdyby měli všichni Vaše vzdělání nemohl by jste kupovat rohlíky v Kauflandu. To nemluvím o stavech, kdy uděláte něco o čemž dobře víte, že to není dobré (třeba si koupíte hamburger).

JJ 15.4.2008 17:40

Re: Re: Re: Ja si opravdu myslim ze cela otazka je prosta...

Kolem 30teho tydne uz ma plod velmi dobrou sanci na preziti bez uhony. Da se zachranit snad uz 24 (nejsem si jist), myslim, ze limitujicim faktorem je dnes vyvoj plic ditete. Ale asi nelze zrovna cekat genialniho jedince.

Takze od toho cca 30teho tydne, pokud usmrtite to dite pred vytazenim z delohy, jde o potrat, pokud pote, jde o vrazdu predcasne narozeneho ditete. Alespon z pravniho hlediska.

"Za extrémně nezralé se považují ti novorozenci, kteří přijdou na svět mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Tyto děti přežívají asi v 70 procentech a s nejrůznějšími potížemi se bude v životě potýkat asi 40 % z nich. Od 28. do 32. týdne už přežívá 90 % dětí a celoživotní následky si nese jenom 15 %. Po 32. týdnu už má problémy jenom 5 % dětí. Snahou lékařů je proto porod co nejvíce oddálit."

Pavla B. 15.4.2008 17:40

Re: Chápu Vatikán, že má obavu před muslimy, kteří se za pomoci OSN množí jak hmyz na komunálním odpadu.

To asi ne, ale dobrovolně jim uvolňovat "ekologickou niku" taky není moc dobrý nápad.

Pavla B. 15.4.2008 17:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Magore, magore...

O počtu normálních vs. defektních plodů píšu jinde, týká se to i těch, které byly uměle potraceny bez vyšetření....

Samozřejmě souhlasím s vámi, že o medicínské hledisko tady vůbec nejde - v takovém případě bychom v ČR měli opravdu ročně kolem 1000 interrupcí. Nemám ale ráda, když někdo nastolí úplně nesmyslné argumenty jako ten o součásti ženina těla nebo o neživotaschopnosti embrya - proto do těchto debat vstupuji. Nevím, proč zastírat, že je legální zabíjet nenarozené lidi  nebo chcete-li, zabíjet lidi v určité, docela přirozené a normální fázi jejich vývoje. 

honzak 15.4.2008 17:32

Re: Nebouznivec Uzel

"osud těch nebohých utracených tvorů, kteří ani neměli šanci spatřit světlo světa." Vendo, ty budeš asi dost pošahanej, viď?

Pete Brich 15.4.2008 17:31

Chápu Vatikán, že má obavu před muslimy, kteří se za pomoci OSN množí jak hmyz na komunálním odpadu.

Soutěžit s nimi v porodnosti ale není nejlepší strategie.

PB

honzak 15.4.2008 17:31

Re: Re: Co kdyby se

celý den přemýšlím o tvém nicku. Má něco společného s univerzálním časovačem řady 555?

Pavla B. 15.4.2008 17:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Magore, magore...

Sorry, spočítala jse to špatně. Ze všech těhotenství je necelé 1 % ukončováno z důvodů defektu plodu. Tedy na těch cca 24 500 nevyšetřených plodů připadá asi 200 defektních....

Marat 15.4.2008 17:30

Kajdo ! Čtěte to co jsme napsal a né to vy si nmyslíte že jsem npasal.

Kajdo,račte si znova přečíst co píší.Vůbec se o žádné vnučce nezmiňují.Psal jsem o neteři a neteři nemám co kázat,nic nařizovat,ani mentorovat.Neteř není dcera  ani vnučka!Tím méně,když žije v ČR a já v USA.Nikoho neodsuzují,nikoho nekárám,jen se nad problémem zamýšlím.Nejsem pro potraty an ui  ani proti. Rozumíte alespoň tomu,co jsem napsal teď?

 A demagogem Kajdo jsou i pokrokáři ! Vy asi tak mě nebo někomu můžete vytýkat demagigií.

555 15.4.2008 17:24

Re: Co kdyby se

... a neonacisté by se mohli soustředit na své vyholené hlavy a ostatní ponechali svému osudu.

Marat 15.4.2008 17:20

Re: Re: Re: Re: Je to těžké dilema.

Vašnosto,vůbec jsem nepsal,že na potratu byla má vnučka.Psal jsem o neteři,která šla na potrat,když já už několik roku žil v USA.A do příbzných nikomu ani mě nic není.Neteř není zase tak blízká příbzuná,abych ji měl co nařizovat,nebo doporučovat.Nemoralizují a neodsuzují,jen se nad tím problémern zamýšlím.Zřejmě nejste na tom s myslivnou nejlépe,když se do mě takto pouštíte a vůbec jste nepochopil co vůbec píší..

jirka.s. 15.4.2008 17:18

Re: Re: Re: Re: Uzle,Uzle

Zkus to si pokecat tady s tetičkou:

http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_absurdarium.asp?f=WAG2262ba_Silena_krava.htm

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 17:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Magore, magore...

:-)) tak já jsem s chromozomy nezačal :-)) jak víte, že genetická informace zárodku v době , kdy se provádí UPT, je zaručeně kompletní ?  Myslíte si, že biologický materiál potracených plodů je podrobován genetickému vyšetření ?

Thema je v úplně jiné rovině, než je biologicko-medicínská. Je to věc pohledu na svět a způsobu myšlení.

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 17:11

Re: Re: Re: statistika

Spíše se řeší snaha zakázat zákonem UPT a tal navodit podmínky pro daleko horší běh věcí.

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 17:09

Re: Re: Re: Re: Re: Ja si opravdu myslim ze cela otazka je prosta...

není to administrativně určený čas, má to své opodstatnění z hlediska vývoje zárodku a plodu , ukončení organogenese určuje přechod zárodku v plod.

Podstata sporu o UPT a jeho oprávněnost je v tom, že zákaz přerušení těhotemnství je podmínkou pro obejvení mnohem horších věcí. A protože nejlepší antikoncepcí je vzdělání, je šance, že společnost lidká se nejdnou naučí zabránit početí něchtěného dítěte tak, že přerušení nechtěného těhotenství nebude vůbec na programu dne.

AA 15.4.2008 17:06

Re: Re: Re: Re: Magore, magore...

"Zkompletovat genetickou informaci" - spojit lidské vajicko a spermii dnes dokáže laborant v petriho misce.

Jiří K. 15.4.2008 17:04

Re: Re: Pozoruhodné. Většina takových či onakých úvah začíná těhotnou ženou.

A speciálně nejvíc do toho kecají ti, kterých se to de fakto vůbec nemůže jako "původců" těhotenství týkat.

Ti se slibem celibátu.

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 17:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Magore, magore...

Trisomie 21, jinak mongolismus, nedává šanci na život, který by ve srovnání s životem normálně geneticky vybavených lidí byl životem normálním.  Přesto si nemyslím, že by trisomie 21 měla být absolutní indikací UPT a byl bych docela všemi deseti proti.

Má duše je klidná. V materialistickém pohledu je srovnání množství přenesených genetických informací teoreticky měřitelné, ale není to důležité pro mnohem obecnější hledisko, totiž že potomek vznika  shodně významnou "zásluhou " obou rodičů.

Chomozomální aberace se detekují různě snadno, nicméně nelze vyšetřovat karyotyp každého plodu.  Takže stále se budou rodit děti s poruchami genetického vybavení .   

Jiří K. 15.4.2008 16:58

Proboha on ten zákaz potratové pilulky stále ještě platí?

To nikoho za tu neskutečnou řádku let nenapadlo navrhnout její legalizaci? Prožili jsme za tu dobu několik legislativních smrští, prakticky každý zákon se mnohokrát novelizuje, spousta věcí se zavádí do legislativy různými přílepky a v tomto případě bude jedno, lidoveckou a katolickou lobby zmanipulované, hlasování platit na věky věkův?

Přitom se jedná, nemýlím-li se, o nejméně rizikový způsob potratu. Pochopitelně prováděný pod kontrolou lékaře.

Kde vůbec vzali a berou lidovečtí politici s jejich pár procenty voličské podpory tu (slušně řečeno) troufalost, mluvit do takovéhoto ryze osobního problému celému zbytku ženské populace?

Takovéto tmářství a pokrytectví (z homosexuálního a pedofilního styku tuším ještě nikdo v historii neotěhotněl;-)) nemá podle mého názoru v moderním a demokratickém státě na prahu jednadvacátého století co dělat.

To se opravdu nenajde nikdo, kdo by legalizaci navrhl? To se opravdu nenajde cca 101 + 41 rukou, které by se pro ni zvedly?

zalozak 15.4.2008 16:57

Re: Re: Re: Re: Ja si opravdu myslim ze cela otazka je prosta...

Dekuji. Ale, jen jsem odpovidal na otazku.. ve skutecnosti nevim proc ten limit tam je .. jen jsem predpokladal ze duvody jsou zdravotni.  Pokud je te cas pouze administrativni - pak jisteze nejsem jeho obhajcem. (ale tak jako tak si opravdu myslim ze podstata vseho je v tom co jsem psal nahore)

Pavla B. 15.4.2008 16:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Magore, magore...

Osobně jsem všemi deseti pro interrupce takto jednoznačně defektních plodů, které nemají šanci na normální život - navíc chromozomové aberace se velmi snadno detekují.

Víceméně se však bavíme o situaci, kdy je vše v normě - a k tomu se vztahovala moje poznámka o dědičnosti genetické informace. Pro klid vaší duše tedy doplním - přibližně polovinu:-)

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 16:56

Re: Re: Re: Re: statistika

si myslím, že nejde o kázání.či přednášku. Sděluji svůj náhled, že UPT správné není a že zákaz UPT je ještě horší zlo a sděluji, že nikdo neříká, že UPT je správná věc - to jako reakci na předchozí příspěvek ve vláknu.  Ohledně srovnání ženy së samicemi ostatních živočišných druhů bych měl docela zásadní výhrady. Ale to už je věc jiná.

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 16:53

Re: Re: Re: Re: Ja si opravdu myslim ze cela otazka je prosta...

I v průběhu porodu může být nutné - naštěstí je tzo zcela vyjímečné - usmrtit plod.

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 16:52

Re: Re: Re: Ja si opravdu myslim ze cela otazka je prosta...

no to byste se načetl. Nota bene řada UPT ze zdravotních důvodů je prováděna s jinýmnež Vámi myšleným omzením ( např. do 24. týdne ) a např. mimoděložní těhotenství je přerušováno hned kdykoli se na něj přijde. Bezpečný zákrok není žádný.

AA 15.4.2008 16:51

Re: Re: Re: statistika

Pokud jsou ty statistiky pravdivé, tak to, že bylo přerušeno každé 2 těhotenství neznamená, že ho podstoupila každá druhá žena, může to také být tak, že každá žena měla na jedno narozené dítě 1 potrat. Možná by tuto problematiku měl každý z tady horlivě diskutujících probrat nejdříve s vlastní maminkou. Já například vím, že moje maminka podstoupila min. 2 potraty a kdyby se rozhodla opačně, tak tady dnes nejsem;-) byl by tady možna nějaký můj o rok starší "sourozenec". A třeba by to bylo úplně jinak. Ono je všechno relativní.

Pavla B. 15.4.2008 16:49

Re: Re: Re: Ja si opravdu myslim ze cela otazka je prosta...

V některých státech USA se dělají legálně interrupce až těsně před porodem. Na vašem místě bych si vůbec nedělalal starosti o nějaká zdravotní rizika - pokrok se nezastaví.

MUDr Jiří Kilian 15.4.2008 16:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Magore, magore...

no, ponechme to raději stranou - až snad na jednu maličkost, kterou jste zmínila, totiž když to nepobíhá v pořádku.  Já tím chci naznačit že podíl množství genetického materiálu není vůbec rozhodující a je marno se o něm v  souvislosti s UPT zmiňovat.  Došla byste třeba ke sporu kdo má rozhodnout o UPT plodu s trisomií 21.