27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ruský plyn

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
xy 23.1.2009 10:31

Re: Pěkný článek

Stando, nerozporuji, že SSSR neustálo vnitřní napětí svého impéria. Už souhlas Západu s okupací východní a střední Evropy SSSR po válce byl pumou v základech impéria, protože bylo jasné, že se těmto národům nebude komunismus zamlouvat. Dále bylo Rusko (ne SSSR) jako součást tzv. Světové socialistické soustavy v podobné situaci jako Srbsko v Jugoslávii (před i po válce), tedy vázáno a omezováno jinými státy a vlivy zevnitř soustátí. Úvahy o řízené implozi impéria byly zahájeny po smrti Brežněva, celá peretsrojka vypadá jako realizace plánu KGB pod krycím názvem Golgota. Nikdo ale nemůže s určitostí říci, zda vše běželo podle plánu nebo zda se to vymklo z ruky. Po intermezzu opilce Jelcina nastalo období upevňování Ruska, vnitřní i navenek. Myslím, že Rusko má ulehčenou úlohu ve srovnání s USA, protože Rusko obhajuje pozici regionální velmoci, kdežto USA světové velmoci. To druhé stojí o mnoho řádů víc.

Malý Aston 23.1.2009 10:28

Re: Pan chytrý se pochválil

Všechna řešení vychází z toho,jak se bude znovu dělit Svět a vliv jednotlivých mocností. A vzhledem k tomu,že Evropa není žádná světová velmoc ale společenství dobrých řečníků se bude muset rozhodnout s kým a za co. Evropa + Rusko + USA by nebylo špatné řešení. Evropa + Rusko bez USA je špatné řešení,Evropa bez USA a Rusko + Čína a Indie nejhorší řešení a do toho se ještě sere Irán a jejich snaha stát se vedoucí silou všech muslimských zemí,které sedí na ropě.A tak si počkáme jak to dopadne a musíme si přiznat,že na náš názor se nás nikdo ptát nebude.:-D

vita 23.1.2009 10:26

Re: Pěkný článek

No, s tou Srebrenicí máte i nemáte pravdu.

Řádění Oriče a jeho hrdlořezů neopravňovalo Mladiče k povraždění tisíců mužů a kluků, kteří povětšině k těm vrahounům nepatřili - Orič se i s bandou včas stáhl.

Kukulín 23.1.2009 10:25

Re: příspěvek založený na lživé výchozí tézi

Nějak mi uniká časová posloupnost bojů v Afganistánů, nebojovali nejdřív v Afganistánu RUSOVÉ?

vita 23.1.2009 10:23

Člověče, co si to dovolujete - zmiňovat Jamal!

Jamal je v Česku sprosté slovo, do slušných novin nepatří. Některé z těch slušných novin radši i vymazaly z mapky trasu Jamalu nebo ho ukončily v Polsku, případně na hranicích Německa - jenom aby nemusely přiznat, že to je ruský plyn, který k nám proudí "severní cestou".

Jenom Právo - a to, jistě uznáte. do slušné rodiny LN, MfD, ČT, Novy a vůbec slušných modrých sdělovacích prostředků nepatří - to opatrně naznačilo.

Ty slušné prostředky je taky po zásluze ignorovaly...

Sprosťáku!

Standa (nebolševik) 23.1.2009 10:21

Re: Pěkný článek

To jsou správné otázky. O tajných dohodách nic seriózního nevím, spíš bych viděl chybu na straně voličů, kteří se nechávají oblbnout multi-kulti propagandou (vynechám krásné téma, kdo za ní stojí, to už bychom se z toho asi nevymotali ;-)). Jinak ten příliv nastal už v letech 50., v souvislosti s rozpadem kolonií (Francie) a poptávkou po levné pracovní síle (Německo). Sociální demokracie si potom plošným udělováním občanství celkem úspěšně rozšiřuje voličskou základnu (Zapatero a poslední volby), ale "pravice" si zatím taky neví moc rady (poněkud mě zklamal Sarkozy).

Kosovo je samozřejmě velký problém, jeho odtržení určitě není z našeho pohledu ideální, ale asi to bylo jediné momentálně akceptovatelné řešení. Nejvíc na něm vydělali Srbové, teď jim nehrozí to, co západní Evropě a Rusku (Vaše zmínka o natalitě), navíc to tam dost oslabilo vliv muslimských extremistů (je samozřejmě otázka na jak dlouho). V Bosně se díky zásahu USA právě podařilo dost těch džihádistů vyexpedovat jako nepotřebné, takže se přesunuli na nová bojiště do Iráku a Afghánistánu (kde, upřímně řečeno, je vidím raději).

Rozhodně nechci, aby bylo Rusko na kolenou (stalo by se příliš snadnou kořistí Číny), ale nesmí si ani myslet, že je jediný spasitel světa (tahle politika ho na ta kolena srazí velmi rychle :-(). Pořád nedovedu najít, co jim Západ tak hrozného provedl, že se vůči němu musí tolik vymezovat - asi se stále nedokázali zbavit imperialistického myšlení a cítí tragicky rozpad SSSR, z něhož podvědomě viní Západ. Otevřeně ne, viz častá ujišťování, že "Západ nevyhrál studenou válku". Přitom já bych řekl, že SSSR jí prohrál, ale Západ a Rusko vyhráli.

xy 23.1.2009 10:21

Re: Pěkný článek

Od Izetbegoviče dolů skoro všichni. To jste nevěděl? Přečtěte si třeba knížku od jednoho muslimského autora ze Srebrenice, bývalého poslance, která se jmenuje "Plánovaný chaos" . Za tu knížku se ho muslimští teroristé vedení válečným zločincem (pochopitelně omilostněným v Haagu pro tzv. "nedostetek důkazů" ) Naserem Oričem pokusili opakovaně zavraždit. Autor v knize popisuje, jak teroristé se zelenými čelenkami s nápisem "Naše cesta je džihád" vraždili a vypalovali srbské vesnice kolem Srebrenice, aby se vždy vraceli pod ochranná křídla UNPROFOR. Poutavé je líčení vraždy jednoho srbského soudce ze Srebrenice, jemuž Orič osobně vyloupal obě oči a pak ho podřízl. Když tomu udělalo vojsko RS přítrž, byl generál Mladič označen za válečného zločince a Miloševič byl kvůli tomu obviněn z genocidy. Když udělal z procesu frašku a hrozilo, že se pravda dostane na povrch, tak ho v Haagu otrávili. A toto svinstvo křesťanská Evropa podporuje a platí!

Pamětník I. 23.1.2009 10:18

Re: malé doplnění

Já jsem netvrdil, že Ruml předložil celé vládě dokumenty s utajením PT, pouze údajně argumentoval, že vychází i z  takovýchto informací. Měli jsme asi každý jinou "první ruku".

MZ 23.1.2009 10:17

Historický "detail"

Kateřina II. Veliká se narodila jako německá princezna Sofie Frederika Augusta ve Štětíně, vychována byla dle tehdejších zvyků francouzskou guvernantkou.

Ale jinak ruská duše skrz naskrz !

vita 23.1.2009 10:14

Re: Moc dobře si pamatuji, jak tehdy (1992) jakoby neexistující zelení ovládali

Ohledně tehdejší atmosféry máte pravdu a ohledně zelených lží v ČT samozřejmě taky. Můj šok z toho, co předvádějí SVOBODNÉ sdělovací prostředky mě dovedl k účasti v takových diskusích jako je ta na Psu.

Ale přesto si Klaus prostě nenechal natáhnout zelené vši do vládního kožichu a měl nejpravicovější a nejsoudržnější vládu, co tady kdy byla. Parlament ovládal zcela, KSČM byla v izolaci a krotká ČSSD drobátko nad hranicí vstupu (někde mezi 6-8%, pamatuju-li dobře). Komunisti by proti Temelínu nešli, takže ho mohl snadno prosadit.

Ale díky a pobití země čelem i za to, že ho "jen" udržel v Pithartem zkriplené podobě.

xy 23.1.2009 10:12

Re: Reagan: SSSR je říše ZLA

"Jé" nás poučí, kdo je říše DOBRA. Jen do toho!

xy 23.1.2009 10:10

Re: Roura?

Sorry ale nějak ten váš příspěvek nechápu. Mohl byste to upřesnit, j.?

Lerak 23.1.2009 10:09

Re: příspěvek založený na lživé výchozí tézi

Pár dnů před obnovenými dodávkami (a v době Rusy deklarovaných prohlášení, že oni plyn dodávají), prohlásil český technik najmenovaný EU, že z Ruska nejde plyn, měřáky nic neukazují. bylo to na stanici před ukrajinskou hranicí, na území Ruska. Zdroj ČR-Radiožurnál. Ostatní diskuse je zbytečná, pranírod si dělá co chce.(Y)

xy 23.1.2009 10:08

Re: Roura?

Stando, USA podržely nejen Stalina, ale platily i Lenina a držely nad vodou jeho protiruský režim, implantovaný ze Západu. USA podporovaly i Hitlera, Bushova rodina vesele obchodovala s nacisty i během války. USA podporovaly vznik obou světových válek, protože díky tomu se podařilo likvidovat Británii jako světovou velmoc a podřídit jí svému vlivu. Vždy je lépe, když pracují jiní a vy jen sledujete růst svého účtu. USA chtěly vstoupit do války až v závěru, aby porazily Německo a vysíleného Stalina udržely co nejdále na východě. Protože se Stalinovi podařilo díky své excelentní špionážní síti v Německu (a pro Západ zcela nepochopitelné tvrdosti a bezohlednosti vůči vlastním lidem) otočit vývoj války dřív než si to západ přál, musely USA honem otevřít druhou frontu a zachraňovat co se dá. Američané po útoku na Hirošimu a nagasaki už žádnou atomovou bombu neměli a nevěděli, jestli to Stalin ví. Proto si nemohli vyskakovat.

Historik 23.1.2009 10:08

Re: Pěkný článek

Máte samozřejmě pravdu. Až na to, že Rusko se nechce vzdát svých velmocenských ambicí ani ve vlastní zájmu. Západ Rusko porřebuje jako spojence, ale musí být ve vztahu k němu ostražitý.

Pamětník I. 23.1.2009 10:06

Re: Pěkný článek

Zapoměl jste na hlavní hrozbu: musí za každou cenu v očích obyvatelstva vypadat jako hrdá velmoc, kterou není a doufejme, že už nikdy nebude.

tom 23.1.2009 10:06

Pan chytrý se pochválil

protože to nikdo jiný neudělal. Nejsem odborník na plyn, ale dlouho jsem bydlel v Německu a znám to tam. Pochybuji, že by se při chemickém rozboru jednalo o norský plyn. Jen nám postopili plyn ze severní větve Jamal, která celou dobu fungovala ve výši smluvních dodávek norského plynu. Kdyby ale došlo na lámání chleba, tak nás nechají Němci i Norové na suchu. Pro Norsko je Německo daleko důležitější partner a radši dodá jemu. A Německo vždy bude nejdříve zásobovat své obyvatelstvo a až někde daleko nás. Zkuste bydlet v Německu a zjistit si názor Němců na nás. A proto také Němci udržují dobré styky s Ruskem a budují přímé zásobování z Ruska pod mořem. Za 20-30 let nedostaneme suroviny od nikoho, protože pro nás nebudou. Dostatek zásob bude pouze v Rusku, kde se ještě ani pořádně nezačalo těžit. To vědí i Němci, od kterých to potom budeme draze kupovat, když nám vůbec prodají. Jsem sice antikomunista, ale pragmatik.

Lerak 23.1.2009 10:04

Re: Pan Hofhajzl má pravdu

Z pasáčka koz se stala intelektuální KOZA.(Y)

j 23.1.2009 10:04

Re: Pěkný článek

Teroristi v Bosně?

Stredocech 23.1.2009 10:04

Víťo, Vy sám přece o tom středoasijském plynu víte víc než já

Takže víte, že je na tom hodně pravdy. Rusko na jedné straně není ochotno plyn ze Střední Asie transportovat tak, jako Ukrajina transportuje plyn pro EU, je pouze ochotno ho koupit za lacino a prodat za draho. Ukrajině toto neumožňuje, tam strikně trvá jen na poplatcích za transit.

j 23.1.2009 10:02

Re: Reagan: SSSR je říše ZLA

Xy je dobrej popleta

j 23.1.2009 10:01

Re: Roura?

Teď se do vašeho článku dají přidat pouze jiná jména a názvy a otočit to na vás a bude to taky sedět. Prostě jiný názor. Jen ti neustále placení novináři mi nějak nesedí

Standa (nebolševik) 23.1.2009 9:58

Re: Roura?

Jasně, dnešní Západ chce zničit Rusko, proto asi USA podržely Stalina proti Hitlerovi... Proto asi nevyužily období krátce po WWII, kdy ještě Stalin neměl atomovou bombu a Rusko bylo zcela vyčerpáno největší pozemní válkou všech dob... Stačí se podívat na mapu a musí Vám být okamžitě jasné, kdo chce (a pomalu i získává) ruské území a zdroje!

xy 23.1.2009 9:57

Re: Pěkný článek

Stando nebolševiku, dovolím si doplnit jednu věc. Jistě jste si všiml, že od 70. let 20. století se do Evropy začínají hromadně stěhovat stovky tisíc muslimů, kteří mají několikanásobně větší natalitu než křesťané. To se děje na základě tajných dohod, údajně výměnou za nízké ceny ropy po ropné krizi v 70. letech. Proč podporuje krešťanská Evropa a USA teroristický islámský režim v srbském Kosovu? Proč platí kresťanská Evropa muslimské teroristy v Bosně?  Přitom Usáma bin Ladin má bosenský pas! Nejsem antisemita, ale kdo myslíte, že tu ropnou krizi tehdy uměle způsobil? Asi ten, kdo má tolik, že ho nějaká ztráta neohrozí a naopak vydělá ovládnutím slabší konkurence. A jako přidanou ( a hlavní) hodnotu získá tento "mozek" za pár desítek let zničení křesťanství v Evropě. Stejně jako zaniklo roku 1453 po dobytí Konstantinopole Turky východní křesťanství. Máte pravdu v tom, že Rusko potřebuje spojenectví Západu, ale těžko ho někdo přesvědčí o tom, že má přitom klečet na kolenou.

StandaU 23.1.2009 9:57

Re: malé doplnění

nick Pamětník napsal :"Jan Ruml argumentoval před všemi členy vlády i informacemi tajných služeb našich i západních, na které měla právo jen Rada obrany státu a právě tím se stal veřejným nepřítelem č.1.", kde jste na tuto hloupost přišel, že to byly infor. s utajením PT. Je zápis, kde je toto jasně napsáno. Ruml uvedl info, které byly z volných zdrojů.

Stredocech 23.1.2009 9:56

Moc dobře si pamatuji, jak tehdy (1992) jakoby neexistující zelení ovládali

všechna média a štvali proti Temelínu a blábolili o možnosti neskutečných úspor.

Václav Klaus tehdy jako PŘEDSEDA VLÁDY musel OSOBNĚ přijít do "veřejnoprávní" ČTV (jeho tam pustit museli) aby občanům sdělil, že máme menší spotřebu elektřiny na hlavu, než sousední Rakousko.

Ale Grégrovi dík a Zemanovi rovněž. Bez nich by se Temelín snad ani nespustil.

vita 23.1.2009 9:53

Re: příspěvek založený na lživé výchozí tézi

Jen upřesnění - ukrajinský ventil "je zavřenej"...

Pamětník I. 23.1.2009 9:52

malé doplnění

Hofhanzl zapomněl zmínit, že na onom jednání vlády Jan Ruml argumentoval před všemi členy vlády i informacemi tajných služeb našich i západních, na které měla právo jen Rada obrany státu a právě tím se stal veřejným nepřítelem č.1.

Standa (nebolševik) 23.1.2009 9:51

Re: Pomery v SSSR

Režim by určitě padl i bez zbrojení (jedinou šancí by bylo ovládnutí celého světa, aby nikde nemohl fungovat žádný efektivnější systém - prostě taková velká KLDR), jen by to trvalo mnohem déle a úpadek by byl mnohem horší. Takže by vlastně měli Rusové Regana oslavovat jako spasitele.

Nebyl jsem sice v 80.letech v Rusku (to až loni), ale znám trochu ty poměry z vyprávění příbuzných, kteří tu čest měli. Navíc jsem ve třetí zemi několik let chodil do ruské školy, takže mám trochu představu i o ruské mentalitě. Samozřejmě zkreslenou tím, že jsem se setkával především s mými vrstevníky (vesměs opatrnými i méně opatrnými kritiky, náležejícími spíš mezi ruskou elitu) a s učiteli, kteří byli za hlásání oficiální propagandy přímo placeni (a nedělám si iluze, co byl tehdejší ruský učitel pro výjezd do zahraničí a s ním spojené ekonomické benefity ochoten udělat). Ale v posledním roce už se začala projevovat perestrojka a paradoxně se s některými Rusy (včetně učitelů) dalo mluvit mnohem otevřeněji, než bylo třeba u nás v té době zvykem.

Jenom na okraj: myslím si, že komunistická ideologie se skvěla naroubovala na ruský mesianistický syndrom, proto se v Rusku tak ujala.

vita 23.1.2009 9:50

Re: mohlo to být i jinak

Není.