25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Ruský plyn

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan 23.1.2009 12:17

Re: Roura?

Historie vývoje jaderných zbraní je dosti spletitá. V SSSR bylo několik vynikajících fyziků ze světové špičky a navíc, v sovětském zajetí se ocitl Ardene, který na konci války měl grafitový reaktor (i když byl ukrytý ve venkovské stodole u Drážďan, tak se ho zmocnili američané). Ardene utekl do Bavorska, přesto ho zajali sověti.  Reaktor nebyl v provozu, ale po složení v USA se ukázalo, že by byl plně funkční.  Ardene se pak v SSSR podstatnou měrou podílel na vývoji jaderné techniky. (Byl v rozhovoru neobyčejně otevřený, např. na otázku, proč zůstává v NDR jako poslední z velkých německých fyziků působících v NDR odpověděl, že nemá žádné vysokoškolské vzdělání a velmi si váží čestného doktorátu univeristy v Greifswaldu jako svého jediného akademického titulu.  ---  Bylo to krátce po zřízení zdi. --  Odmítal ale cokoliv říci o době svého pobytu v sovětském zajetí. Tehdy, v roce 1964, mně trochu udivilo jen to, že vůbec věnoval tolik času studentíkovi fyziky mluvícímu lámanou němčinou, když němečtí profesoři čekali na audienci i roky.)   Takže zpoždění sovětského vývoje jaderné zbraně nebylo nijak velké a jistě bylo víc utajené a USA asi nechtěly příliš riskovat. Navíc, jaderná bomba bez nosiče schopného zasáhnout vnitrozemí SSSR nebyla moc užitečná. A v raketách zase měli náskok sověti. 

vita 23.1.2009 12:04

Nechci strašit, ale možná problém neskončil.

Tymošenková už zase couvá a zpochybňuje smlouvu, kterou vlastnoručně podepsala.

Pokud ji vypoví - a tedy zase nebude žádná smlouva o dodávkách na Ukrajinu, můžeme čekat opakování hry z minulých dnů. Gzprom omezí dodávky PRO Ukrajinu, ta si ukradne, Gazpom omezí o ukradené, Ukrajina opět ukradne...

Jako ostatně vždy.

jirka.s. 23.1.2009 12:02

Re: Pěkný článek

"Už souhlas Západu s okupací východní a střední Evropy SSSR po válce byl pumou v základech impéria, protože bylo jasné, že se těmto národům nebude komunismus zamlouvat."

Poněkud optimistické prohlášení, nemyslíte, xy, když je evidentní, že minimálně nezanedbatelné části například českého národa se ten komunismus zamlová převelice! ;-)

Gonzales 23.1.2009 11:56

Při rozpadu SSSR neumíraly desítky milionů lidí v osvobozeneckých válkách

;-D Bodejť... ty miliony umíraly za "chodu" impéria.

Hoďte Ivane do placu ještě nějaký historický pohled filtrovaný vaším duševnem, ať mi ten pátek uteče ;-D

Ivan 23.1.2009 11:49

Rádoby historie podle Hofhanzla.

Ti protiruští propagandisté už neví, co by napsali.

Rusko jako dodavatel surovin je absolutně spolehlivým partnerem a nenajde se ani jeden případ, kdy by neplnilo svoje závazky a smlouvy. I v případě plynu dodávku přes Ukrajinu znemožnil president Ukrajiny Juščenko, který začal klást ruské straně dodatečné požadavky a spojovat dodávky do Evropy s dodávkami za netržní nízkou cenu Ukrajině. Bylo to evidentně vydírání  na přání USA (ve stejných službách je i propagandista Hofhanzl). Z Juščenka je už politická mrtvola.

Ruská historie je stejně krutá a barvitá jako historie ostatních evropských zemí. Na poli válečném mělo úspěchy i neúspěchy. Švédy (kteří pochodovali i českými zeměmi) nakonec porazilo, stejně tak porazilo i Napoleona, který si předtím podrobil celou kontinentální Evropu. Po staletí tvořilo Rusko štít Evropy proti nájezdníkům z Asie a to velmi zpomalovalo jeho hospodářský rozvoj a nutilo ho k expanzi do Asie. Některé země, jako například Gruzie, vděčí Rusku přímo za svou existenci. Bez ruské pomoci by se už dávno rozpustily v osmanském moři. I Ukrajinská šlechta na kolenou prosila cara o pomoc a slavnostně přísahala věčnou věrnost a poddanství Moskevské Rusi za pomoc proti Polsku. (Socha Chmelnického to v Kijevě připomíná.)

Smyšlenka o tom, že SSSR se rozpadl kvůli "uzbrojení" je typickým výplodem propagandy. SSSR se rozpadl z vnitřních důvodů a stalo by se to i tehdy, kdyby USA vůbec neexistovaly. Naopak, Reaganovo zbrojení oddálilo rozpad SSSR tak asi o 5 až 8 let. V té době už imperium SSSR drželo pohromadě jen z obav z agresivní politiky USA. Je třeba si také všimnout o kolik civilizovanější byl rozpad SSSR ve srovnání s rozpadem imperií Britského, Francouzského a jiných. Nic podobného Vietnamské válce se taky nekonalo. Při rozpadu SSSR neumíraly desítky milionů lidí v osvobozeneckých válkách.

Ludva 23.1.2009 11:40

Ruský plyn je dobrý,

stejně jako jiné suroviny, které k nám dovážíme a přepracujeme na hodnotnější výrobky. Co třeba železná ruda - kdybychom ji nenakoupili, tak odejde půlka průmyslu. Buďme rádi, že s námi Rusi vůbec obchodují, po instalaci amerického radaru klidně mohou vyhlásit embargo, tak jak to dělají Američani třeba na Kubě. A k ruským dějinám by se autor nemusel stavět tak pohrdavě - málokterý národ tolik zkusil a dokázal přežít jako Rusové. Zejména od takových zbabělců a kolaborantů, jako jsme my Češi, by bylo na místě spíše držet hubu. Čím to, že Kanaďané, když s Rusy prohráli MS v hokeji u nich doma, tak jim zatleskali a my umíme jenom pískat. Tak jako autor článku.

Mozek 23.1.2009 11:40

Re: Pomery v SSSR

Já jsem zase slyšel o tom, že Rusové jedí malé děti!

jirka.s. 23.1.2009 11:36

Re: Opět zvítězila myšlenka nad zdravým rozumem

Velmi správné oslovení: "Prátelé" ! ;-)

mechis 23.1.2009 11:35

Re: no, nějak opožděne. dneska se už

... ano, v blistech a spol. :))

jirka.s. 23.1.2009 11:34

Re: Stavění čínské zdi mezi Evropou a Ruskem není řešení !

BTW: Už jsi přeslabikoval tu Libanonskou smlouvu ??? ;-D

jirka.s. 23.1.2009 11:33

Re: Stavění čínské zdi mezi Evropou a Ruskem není řešení !

Správně hameráku !!! Jakápak zeď ! Velice nákladné !!! Rozumnější by bylo vykopat na ruských hranicích 50 metrů široký a 10 metrů hluboký příkop a napustit kyselinou sírovou!!! ;-D

www racek 23.1.2009 11:31

Re: Máte pravdu, že česká media manipulují historii i současnost,

no, zimo, ten ami nepochopil, že nějaká laciná kašírovaná senzace pro turisty nazvaná muzeum totality nemá jaksi u čechů, kteří dobře vědí, co to ta totalita byla, dostatečnou  informační hodnotu.

hrdinství němců, zejména těm polepšenejm, se nemohou ovšem vyrovnat. i když poslední dobou regisruji, že u toho stalingradu většina němců už nestřílela do vzduchu, ale bojovala za mír a pokrok lidstva. jen měla špatný lidi v čele, že ...

www racek 23.1.2009 11:27

no, nějak opožděne. dneska se už

obecně ví a otevřeně píše, že to byla hra juščenka a spřátelených mafiánů. holt si mysleli, že to bude pokračovat jako doposud.

vita 23.1.2009 11:27

To jistě.

Každý spojenec je nejistý a státy nemají přátele - mají jen zájmy.

Říkám: obchodujme s Ruskem, neočekávejme od něj milosti. Každá sleva může být hodně drahá a kratší pobyt v jedné arabské zemi mě přesvědčil, že nejvíc se mě pokouší prodávající oholit, když začne volat "zadarmo!"...

Ukrajina brala výhody a odmítala poskytnout protiplnění - a to nejde.

Míra 23.1.2009 11:08

Re: Opět zvítězila myšlenka nad zdravým rozumem

Máte pravdu. Na ruské předávací stanici byl dostatečný tlak v potrubí - ale ve kterém? Přátelé, řada z Vás se stala obětí ruské propagandy, někreří dokonce velmi rádi a ochotně!

miroslav.vojta@volny.cz

M. Zima 23.1.2009 11:08

Máte pravdu, že česká media manipulují historii i současnost,

že skutečný newspaperman, kterému jde o věc samou, v Česku téměř neexistuje, i ti, kdož by chtěli být objektivní a přímo, musí brát ohledy. Je ale také pravda, že to Čechům absolutně nevadí, oni si rádi poslechnou o národním, tudíž vlastním hrdinství v ČT, lžou dál stejným stylem jako za komoušů. Ale trochu jste naletěl i Vy. A sice s tím uzbrojením Ruska Reagenem. Je to stejná fáma, jako české sametové vítězství nad totalitou. Poslal jsem Neffovi článek s výběrem informací z ověřených zdrojů, dokládajících roli KGB při transformaci Východu, Neff a stejní matadoři to pochopitelně nepustili cenzurou.

BTW: Včera bylo v německé TV o pražském Museu komunismu Na příkopech. Ten Ami, který to celé financoval a managoval popsal Čechy trefně: Nezajímá je minulost, Magistrát a vláda odmítly se podílet, Češi tam nechodí, pouze cizí turisté. On to sice neřekl přímo, ale ten popis Čechů pasuje na spokojený, nenáročný dobyteček.

j 23.1.2009 11:05

Re: Stavění čínské zdi mezi Evropou a Ruskem není řešení !

Ale bude nebojte

Luba 23.1.2009 11:03

Re: Stavění čínské zdi mezi Evropou a Ruskem není řešení !

Evropa s Ruskem bude Asií se vším všudy

vita 23.1.2009 11:03

Ráčíte být skutečně takový pitomec

nebo to hrajete?

vita 23.1.2009 11:02

Re: Pěkný článek

Žádný spor o tom, že se na Srby nakydalo neoprávněného bláta.

Žádný spor o tom, že zločiny všech protisbských bojovníků se přehlížely, bagatelizovaly, zatajovaly.

A už vůbec tádný spor o tom, že jmenovaní by měli sedět tamtéž, kde seděl Miloševič a kde sedí Karadžič. IMHO podstatně oprávněněji.

Herakleitos 23.1.2009 10:59

Stavění čínské zdi mezi Evropou a Ruskem není řešení !

V první polovině příspěvku opomněl podíl Francie a její kultury, která měla velký vliv vzdělanost horní vrstvy v Rusku. Ve druhé polovině autor sklouzl do studenoválečnického postoje. EU by měla usilovat o spojenectví s Ruskem. Evropa bez Ruska nebude Evropou!

vita 23.1.2009 10:55

Re: Víťo, Vy sám přece o tom středoasijském plynu víte víc než já

Od r. 2006 byla řešena otázka ukrajinské ceny plynu tak, že za ruský plyn se platilo 230 USD a za turkménský 56 USD. Plyn se účetně míchal (za tím účelem zřídili RosUkrEnergo) a výsledná cena byla těch 170-180 USD pro Ukrajinu.

Od té doby Turkmenistán přitlačil (i z návodu EU a USA, které přesvědčovaly, že dostává ud Ruska málo a až bude Nabucco, tak to teprve bude cena!) a cena míchaného plynu rostla. Ukrajina (tedy Tymošenková) se nejdřív nechala slyšet, že to je problém mezi Ruskem a Turkmenistánem (což je kec), pak přistoupila na postupné zvyšování ceny a vyloučeni RosUkrEnergo. To bylo loni v říjnu. Juščenko nedovolil smlouvu podepsat a další jsem tady popisoval už mockrát.

Cena středoasijského plynu vzrostla natolik, že nějaké míchání je k ničemu. Mimo jiné i proto, že o turkménský a uzbecký plyn se zajímá i Čína. Třeba Kyrgyzstán si musel na zdražený uzbecký plyn půjčit od Ruska - a zřejmě jako formu "nepeněžního plnění" nebo jako podmínku poskytnutí úvěru (těžko jen tak) vypovídá americkou základnu na letišti Manas. Což je samozřejmě spekulace, ale pravděpodobná.

Rusku jde o to, aby dostalo středoasijský plyn pod ontrolu - a tedy musí poskytnout těžařům takové podmínky, aby se jim nevyplácelo pokukovat po Evropě.

krmič 23.1.2009 10:54

Re: energetickou nezávislost

Myslíte, že všichni obyvatelé ČR mají rodinné domky?

Kukulín 23.1.2009 10:54

Opět zvítězila myšlenka nad zdravým rozumem

car Putin, zabil dvě mouchy jednou ranou.

Předvedl svou sílu a naznačil co bude následovat, když se budem moc přátelit s neposlušnou Ukrajinou. Poštval EU proti Ukrajině tvrzením o krádežích plynu.

Pro toto tvrzení svědčí:  - termín byl vybrán v době kdy byla Evropa nejvíc pocítí nedostatek plynu.

- byl vybrán ropovod přes Ukrajinu bez možnosti ověřit pravdivost tvrzení kdo za nedodáváním plynu stojí.

Všichni uvěřili, protože chtěli, tvrzení Putina a jeho nohsledů.

Standa (nebolševik) 23.1.2009 10:51

Re: Pěkný článek

Tady se asi shodneme, až na toho "opilce Jelcina". Myslím si, že jeho význam je dnes značně začerňován, snad se mu po čase dostane lepšího soudu (totéž si myslím o Bushovi Jr.). Dostal se k moci ve velmi kritické fázi a zvládnul to docela dobře, nedávný hospodářský růst Ruska stavěl právě na výsledcích Jelcinových reforem (kromě vysoké ceny ropy a dalších surovin). Navíc právě on vybral svého nástupce Putina. I když mohl být jen součástí "plánu" a ve skutečnosti ho i s těmi reformami řídil Putin už dávno, jenom nechtěl být spojován s jejich negativními projevy (ale to už je zase spekulace).

xy 23.1.2009 10:45

Re: Pěkný článek

Vito, souhlas, ale problém vidím v nastavení hranic rovnováhy ze strany toho, kdo to hodnotí, tedy onen známý problém "vítěz má vždy pravdu". Mezinárodní tribunál ICTY je placen Pentagonem a George Sörösem, který podporoval také UCK. Tento tribunál vznikl jako propagandistický prostředek ke kriminalizaci Srbska a k ochraně masových vrahů z nesrbských entit. Nemá žádný právní mandát, který by za něco stál. Stejně postupovala proti Srbům v Bosně u habsburská okupační správa v 19. století. Tehdy stál např. před soudem v Mostaru Srb za to, že údajně šlapal svému psu na ocas, aby štěkal na katolické procesí. Odsouzen byl přesto, že dokázal, že"... jeho pes ocasu nemá..."(Arnošt Denis, Velké Srbsko). Když tento tribunál rozdává tresty doživotí srbským politickým a vojenským elitám a na druhou stranu pouští na svobodu vrahy typu Oriče, Haradinaje a Thaciho, je to plivanec do tváře mezinárodního práva a elementární lidskosti.

StandaU 23.1.2009 10:42

Re: malé doplnění

Ruml, přečetl dokument, který mu vypracovala kancelář, tento dokument je uložen v archívu MV. S případným oprávněním si tento dokument můžete samozřejmě přečíst. Ani při největší fantazii nelze obvinit Rumla z vynášení informací. V celém dokumentu není ani náznak zdroje informací, mimo citací z veřejných zdrojů tj. medií.

Standa (nebolševik) 23.1.2009 10:39

Re: Roura?

Tak tady už se pouštíme na trochu tenký led spekulací. Asi by bylo dobré nepředstavovat si USA jako jednotnou skupinu konající vše s nějakým jasným spikleneckým cílem, takhle funguje jen hodně málo států (hodně totalitních). Určitě byly i v USA skupiny podporující Lenina či Hitlera, ale jejich vliv bych příliš nepřeceňoval. Podíl USA na vypuknutí světových válek považuji za naprosto marginální, maximálně na úrovni některých "zlatokopů" ze zbrojního průmyslu. Americká materiální pomoc Stalinovi v roce 1941 byla hodně důležitá, protože pomohla překlenout kritický výpadek domácí produkce při stěhování průmyslu na Ural. Oblíbené klišé, že USA čekaly až do roku 1944 s druhou frontou, je poněkud zavádějící, protože již od roku 1942 bojovaly v Africe a následně se v roce 1943 vylodily v Itálii. Teorie "měkkého podbřišku osy" fungovala, během pár měsíců byl Hitlerův spojenec vyřazen z války. Domnívám se tedy, že toho dělaly USA pro vítězství SSSR hodně už od roku 1941 a že se to s kšeftíky pár "zlatokopů" s Hitlerem nedá moc srovnávat.

U té atomovky si nejsem 100% jistý, ale mám dojem, že si USA dokázaly vyrobit další dřív, než SSSR. Každopádně nápady některých generálů (Patton), že by se mělo na Stalina udeřit, se sluchu nedočkaly.

Mirek F. 23.1.2009 10:36

Re: Pomery v SSSR

No, slyšel jsem o tom ,že se tam bolševici dostali k veslu až po krvavé občanské válce a moc si udržovali bezohledným terorem. O nějakém všeobecném dobrovolném přijetí komunistické ideologie nebylo ani řeči, bolševiků tam sice bylo dost, ale to je případ každého národa bývalého ostbloku, ať už mesianistického nebo ne.

StandaU 23.1.2009 10:31

Re: malé doplnění

Ruml, použil informace z veřejných zdrojů, ale je pravdou, že až 90 procent informací, které obsahují PT jsou z veřejných zdrojů. Schopný analytik vytvoří z veřejných zdrojů informaci, která mnohdy potom  je opravdu PT . Tímto chci říci, že jedna informace vytržená z kontextu může být použita aniž by došlo k úniku PT informací. Např.: info o jednom pracovníkovi UZI je maximálně důvěrné ,ale info o celém oddělení má charakter PT. DZP