19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Ruský plyn

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vita 23.1.2009 9:49

Tak jsme se dověděli, co si autor myslí

o ruské historii, mentalitě, psychologii, pravoslaví...

Jen mě mýlí - proč se to jmenuje "Ruský plyn"?

O tom je tam ze všeho nejméně.

xy 23.1.2009 9:47

Re: Reagan: SSSR je říše ZLA

No to je přece USA!!! Státy se řídí idejemi, na nichž vznikly. USA vznikly vyvražděním původního obyvatelstva a loupeží jejich země. :-D

xy 23.1.2009 9:45

Roura?

Zejména jde o to, kdo vlastní nerostné zdroje v Rusku a kudy je lze dopravovat ke spotřebiteli. Americké koncerny by rády toto bohatství získaly a jak je známo, neštítí se přitom ničeho. Zaplacení pár novinářů je přitom to nejmenší. V nedávné krizi vůbec nešlo o vydírání západu Ruskem, ale o demontáž Juščenka. Kdyby Ukrajina vstoupila do NATO a vyhnala ruskou část obyvatelstva, Rusko by nebylo schopno ubránit své evropské území při budoucí válce. Kdo četl Brzezinskiho a Mackindera, přesně ví, o co se hraje. Západ chce zničit Rusko, protože chce jeho energetické zdroje a jeho území. To ukazuje už řadu století. Historický exkurs otce zakladatele proněmecké ODA do církevní a ruské problematiky sice svědčí o jeho vzdělání, ale současně i o úmyslu překroutit fakta. Ostatně i pana Dlouhého to na jeho studiích (za komunistů) na belgické jezuitské universitě v Leuwen (!) zajisté učili, jak oblbovat masy.

-ferry- 23.1.2009 9:44

Re: příspěvek založený na lživé výchozí tézi

 Rozumný článek,Fero ! Je málo takových ... Zdravím ...

Amigo 23.1.2009 9:34

Re: A co takhle z druhé strany?

Jsou jenom dve moznosti : 1. Vy jste ten clanek necetl. 2. Vy jste ten clanek nepochopil.

Nevim ktera je horsi.

. 23.1.2009 9:29

Reagan: SSSR je říše ZLA

ale zapomněl nás poučit, kde je ona bájná říše DOBRA

vita 23.1.2009 9:28

Možná nejgeniálnější z Marxe bylo jeho poznání,

že komunismus je možné vybudovat jen v nejvyspělejších průmyslových a kapitalistických zemích a rozhodně ne v Rusku. Rusko zmíněno explicitně, o nějaké kolonii ve francouzské Indočíně nebo Korejském království ani neuvažoval.

Však měl taky Lenin problémy přesvědčit soudruhy, že je třeba zrevidovat Marxe  v Rusku už kapitalismus je a tedy ho lze odstranit. Neměl pravdu, kapitalismus tam tvořil izolované ostrůvky, dělnictva bylo málo... Prý si to ke konci života ve světlejších okamžicích uvědomoval.

Standa (nebolševik) 23.1.2009 9:25

Pěkný článek

Ruská historie byla sice poněkud ve zkratce, ale celkem trefně. Souhlasím s Huntingtonem, že Rusové představují samostatnou civilizaci, která je ale přirozeným spojencem Západu. Přesněji řečeno, mohla by být, kdyby se dokázala zbavit mesianistického syndromu a pyšné hry na supervelmoc. Nejsmutnější na tom je, že je to hlavně Rusko, kdo dneska potřebuje podporu Západu (EU i USA) víc, než kdy jindy, protože musí čelit dvěma vážným hrozbám:

1) Vnější čínské expanzi

2) Vnitřní demografické expanzi muslimského obyvatelstva

Je mi jasné, že se jen těžko může Rusko integrovat do struktur, jako je NATO nebo EU, ale konfrotační kurz vůči de facto jediným potenciálním spojencům také asi není úplně ta pravá cesta.

vita 23.1.2009 9:23

Re: Pokud vím, tak "rouru" na západ prosazoval především Klaus. Dokonce se tím (u ropodvodu)

Kdyby Klaus prosazoval druhý Temelín, tak by ho prosadil. Neměl ve vládě za krkem zelené Khméry. Mohl aspoň prosadit dostavbu Temelína podle předpithartovských plánů.

Nakonec aspoň podržel stavbu Temelína - budiž mu za to čest a chvála. Díky tomuto podržení stavby (každý rok o rok odsunutý termín a o 10 GKč větší náklady) mohl Atomový dědek Grégr Temelín skutečně dostavět.

Petr 23.1.2009 9:19

Re: mohlo to být i jinak

No a není to spíš tak že Ukrajina chtěla koupit levnější plyn od států z dálného východu(něco jí dokonce dlužily)a přepravovat to plynovodem přes ruské území a Rusko to odmítlo a tak to samé udělala Ukrajina Rusku?Není vše tak černobílé jak to vypadá.

vita 23.1.2009 9:19

Jediná připomínka:

Sovětský svaz vyhnil zevnitř a zhroutil se.

Ne jenom Rusko.

Stačí porovnat současnou situaci v zásobování s tím, co bylo v 80. letech - nebe a dudy.

certik 23.1.2009 9:17

pekny clanek

Jen ta posledni veta cpi zhovadilosti. Osobni osudy autora nevypovidaji vubec nic o smerovani kterekoliv zeme.

ja 23.1.2009 9:16

A co takhle z druhé strany?

Autore, přece nechcete tvrdit, že Rusko nutilo Evropu, aby se na něm stala závislá. To přece Evropa udělala zcela dobrovolně a vědomě! Tím obviňováním Ruska jste na tom podobně, jako kdybyste obviňoval řidiče, kterému sebevrah úmyslně skočil pod auto.

JOPO 23.1.2009 9:15

Re: příspěvek založený na lživé výchozí tézi

Neuvěřitelné jak někdo dokáže naplácat přes sebe tolik masa a marmelády ?

slovan 23.1.2009 9:09

Pomery v SSSR

Byl jsem v rusku v 80-tych letech take pracovne, smelina, nefungujici zasobovani, ,k dostani jen zakladni potraviny -chleba, brambory, maslo, smetana, zebraci v ulicich. Na vesnicich bida a utrpeni, domy na spadnuti, elektricke draty natazene pres hrdla lahvi jako izolatory, vsude bahno a bo*del. Mladsi lide(pod 35 let) polootevrene kritizovali pomery(i pred cizincem), ti starsi verili oficialni propagande. Nechut delat i sam pro sebe(na otazku proc si nepestuji treba zeleninu sami, byl by problem s pozemkem na zahradku? - pozemek nebyl za mestem problem ale kdo by se s tim babral).

Nevim nakolik to byl vysledek uzbrojeni i kdyz svou vahu zbrojeni take melo. Daleko spis pad rezimu zpusobilo odtrzeni vedeni od praktickych problemu, ostatne tak to funguje vsude - vlady padaji i v USA na vnitrnich problemech, zahranicni konflikty jsou sice dobre na kratkodobe odpoutani verejnosti od domacich problemu ale dlouhodobe boduji domaci pomery.

Mladsi a realisticteji uvazujici politici si uvedomili, ze lidi nejde do nekonecna udrzet jen pohadkami o nejvyssi zivotni urovni v SSSR(ti starsi tomu opravdu verili) a patosem vybudovanym na zaklade vitezstvi v 2WW, uvedomili si, ze rezim je doopravdy prohnily a stavajici struktury jsou nefunkcni, zbrojeni tomu padu jiste pomohlo ale ten rezim by zrejme padl tak jako tak.

pahejl 23.1.2009 8:42

Re: příspěvek založený na lživé výchozí tézi

debil jsi ty. navic bez argumentu ;-D

stará stanová kůže 23.1.2009 8:34

Re: Další příspěvek Orwellovské ovce

Ano hodný Reagan uzbrojil zlé Rusy. Ten režim vůbec nybl shnilý, naopak byl skvěle organizovaný a tudíž strašně nebezpečný.

Sice jsem plynovod v osmdesátých letech stavěl, ale nic si nepamatuji. Ani rozpadlou armádu, ani pro mne naprosto šokující pád moci místních autorit. Z obkomu měli všichni srandu, KGBščik který nás měl na starosti šmelil s vodkou a džínami, Oděsa byl plná pašovaného zboží a milice pašerákům za peníza hlídala mafiánům sklady. Fakt uzbrojení jako poleno.

horduch 23.1.2009 8:29

energetickou nezávislost

tohoto státu lze  zajistit ekologickou jadernou energií a masivním budováním ekologickych tepelných čerpadel pro rodinné domky /tady má možnost stát opravdu ekonomicky využít dotace /

honzak 23.1.2009 8:25

Re: Další příspěvek Orwellovské ovce

A TEĎ TU bUDULÍNKOVI PROSÍM!  JE TO MÁ NEJOBLÍBENĚJŠÍ!

Tx 23.1.2009 8:25

Re: příspěvek založený na lživé výchozí tézi

Plyn na hranici s Ukrajinou má potřebný tlak... Co je to platný, když je ventil zavřenej. Pak samozřejmě na ukrajinské straně je tlak 0.

honzak 23.1.2009 8:20

Vy to schytáte!

Pane Hofhanzle, to jste si dovoli moc! Rudé gardy Vás rozcupují.

stará stanová kůže 23.1.2009 8:11

Další příspěvek Orwellovské ovce

která bečí Rusko blběěěěě Ukrajina dobřeeee.

Norský plyn který nás zachraňuje je z Ruska - je to swap. Kapcita roury nemůže úplně nahradit plyn tranzitovaný přes Slovensko.

Ukrajina plyn krade - prokázáno nezávislými institucemi. Rosukrenergo bylo zdrojem obrvských zisků.

Reagan SSSR uzbrojil - nesmysl, svaz matek vojáků v Afghanistánu (opomíjená hrstka statečných a zoufalých ženských) měla větší vliv na vývoj v Rusku. Rusko se zhroutilo zevnitř, prostě vyhnilo.

Já chápu když někdo řekne NEMÁM RÁD RUSY, ale vadí mi když to kvaziintelektuálně zdůvodňuje. Rusové sledují své zájmy jako KAŽDÝ JINÝ národ.

tich@dohoda 23.1.2009 8:04

Pro individuální život, násobně pro politiku je dobré znát historii. Znalost historie a používání zdravého rozumu nám dává možnost vyvarovat se osudových chyb.

pane Hofhanzle/viz vas titulek/ . Predne byste se sam mel ridit doporucenim z titulku, ten vas pokus o dejinach Ruska a genezi ruskeho naroda a ruske duse, to je docela slusny blabol, takova bramboracka. Jinak si dovolim upozornit soudruhy diskutujici /zejmena modre bolsany/, ze tzv. norsky plyn, je ve skutecnosti plyn rusky, jen proudi severni vetvi plynovodu, Norove  tento rusky plyn kompenzuji svym plynem nekde na severu dodavkami do Ruska. O Rusech si zadne iluze nedelam, nicmene, pokud by chteli zavirat kohoutky, jak radi vykrikuji modri bolsevici, potom take mohli zavrit severni vetev /Belorusko, Polsko/ , coz neudelali. Vybudovat plynovody ze stredni Asie, to je dobry napad, bohuzel tranzit vede prakticky jen pres politicky a ekonomicky velmi nestabilni zeme, takze se muze stat, ze EU nebude mit ani plyn a prijde navic o investici vybudovaneho plynovodu. Daleko rozumnejsi se jevi vybudovat zasobniky na svem/EU uzemi a drzet strategickou zasobu , minimalne na celou zimu. Rusko potrebuje penize z prodeje plynu, dnes daleko vice nez pred par mesici. Ukrajina jako "demokraticka" zeme /podle modrych bolsanu/ , ta mela cca 20 let nato, aby omezila svou zavislost na Rusku, dnes by bez Ruska zbankrotovala. Na cele pataliii s plynem se nejvice podepsal soudruh prezident  Juscenko, tedy "demokrat" a kamarad modrych bolsanu. Cest :-)

čtenář 23.1.2009 8:03

I když to vypadá

nepravděpodobně, Rusko přece jen nedokázalo přivést komunizmus k úplné dokonalosti. Jako sice pravoslavná, ale přece jen křesťanská země se nedokázala úplně zbavit "tmářských  předsudků" a třeba nevraždila s úplně krajní vehemencí. Správný komunizmus předvedly teprve země dál na východě jako Kambodža (zabili každého, kdo nosil brejle) nebo S. Korea. Ta ho předvádí dosud. Obzvláště groteskní je srovnání s původně zaostalejší J. Koreou. Dnešní poměr hospodářské výkonosti je 1:30.

Karel 23.1.2009 7:59

Re: mohlo to být i jinak

R^R^R^

Petr Kohout 23.1.2009 7:56

Pokud vím, tak "rouru" na západ prosazoval především Klaus. Dokonce se tím (u ropodvodu)

opakovaně chlubil. Ovšem u ropovodu. U plynovodu ovšem Klaus prosazoval "druhý a ještě větší Temelín", čili by jsme se mohli v...t na Rusy i na Nory.

Změžluč 23.1.2009 7:53

Re: příspěvek založený na lživé výchozí tézi

Ještě malou poznámku- VÍME KDO BYL PROTI STAVBĚ iNGOLSTADSKÉHO PLYNOVODU A KDO  HO PROSADIL. Takže podobnou oprikou se dívejte i dopředu. Dále taky víme kdo prosazoval "ruskou cestu" v privatizaci těžké chemie to víme taky. Co k tomu kdo dodá budou jen kecy. Podle jejich skutků poznáte je(viz bankovní socialismus a lehké topné oleje včetně následné změny legislativy, která ze zločinců udělala úctyhodné podnikatele.

Změžluč 23.1.2009 7:48

Re: Děkuji za článek i za analýzu, kterou obsahuje.

A stejně tak prázdný a falešný Topol a opravdu, opravdu vševědoucí Zakladatel privatizace a všech věd Učitel národů a Profesor z Hradu. Další zloděje nebudu vypisovat, neboť nechi strávit zbytek týdne klepáním do PC.

sim 23.1.2009 7:44

mohlo to být i jinak

Osvěžte si trochu své znalosti s dějepisu, či se je spíš snažte získat a nevidět jednostraně. car měl sice v Rusku velkou moc, ale co třeba král ve Franici, na kterého poddaní sahal iv naději na uzdravení? Co třeba právo šlechtice rozpárat poddanému břicho, aby si ohřál nohy? Jak daleko do milosti chcete chodit? Byl car až tak nedotknutelný, když prostým nahlédnutí do učebnice dějšepisu snadno zjistíte., kolik carů§ bylo zavražděno, a to svými příbuznými, později "buržoazními demokraty" a ještě později bolševiky? A pro srovnání: nevyrovnala se jim v tomto směru Anglie? Neusurpovala své sousedy, nevraždila krále, nedostal se tam kdejaký bastard na trůn? Nemá dosud uzákoněnou náboženskou diskriminaci? Může tam být katolík králem? Neřešte diktátorksé chování carů a všimněte si, že např. USA mělo problém z otroctvím ještě před 150 roky a s rasitickými zákony před 50. Vytrhávání ze souvislostí není argument. A o naftové krizi ví každý,  že její příčinou byla Ukrajina.

Změžluč 23.1.2009 7:41

To se dá podepsat.

Ještě bych doplnil, že první univerzita v Rusku vznikla v 18. století.