25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Ruský plyn

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek F. 23.1.2009 17:05

Re: "Rusko nemá k expanzi žádný rozumný důvod. Má všechno co potřebuje k dalšímu rozvoji a to dokonce v nadbytku."

S těmi nevyvratitelnými a jasnými fakty bych byl na vašem místě opatrnější. Především by se nemělo zapomínat na to, že bolševismus nebyl pouze záležitostí Rusů či Ruska, nýbrž, že komunisté byli MASOVĚ  zastoupení snad v každém národě východního bloku. Tohle ignorovat je až neuvěřitelné, při vzpomínce, že ještě před dvaceti lety tady v českých zemích vlastnilo cca 1 milion obyvatel rudou knížku. A nebyli to importovaní Rusové...

Rovněž tak interpretace občanské války je hodně zkreslená, třeba mluvit o podpoře bývalé carské armády? Co jména Kolčak, Wrangel, Děnikin.. nic? Ti a jejich armády rozhodně na straně bolševiků nebojovali. A zase na druhé straně, věrnou oporu bolševiků za občanské války tvořili němečtí a maďarští internacionalisté a lotyšští střelci.

Prostě přičítat podíl na komunismu výhradně obyvatelům Ruska beru jako těžkou rusofobii a zároveň alibismus, protože, jak už jsem napsal, bolševici se vyskytovali v každém národě a totalitu udržovali společným úsilím.

vita 23.1.2009 16:54

Re: "Rusko nemá k expanzi žádný rozumný důvod. Má všechno co potřebuje k dalšímu rozvoji a to dokonce v nadbytku."

On má ps vždy a ve všem jasno. Sice nemá nejmenší podklady pro svá tvrzení - ale co jsou nějaké reálie pro tomu, že ps má jasno? Proč se zabývat něčím tak nadbytečným jako jsou informace, argumenty - když je tady ps A MÁ JASNO?

Já tomu po zkušenostech z vojny říkám politrucký syndrom - ti měli taky vždy jasno a nic než své jasno k tomu nepotřebovali. Skoro jako ps...

PetrK 23.1.2009 16:51

Re: To má být vtip?

Myslím tím poslední odstavec. Pak je to hodně blbý vtip, nebo je auror zarytý rudokožec.

horduch 23.1.2009 16:38

je zajímavé ,že

nejvíce mrzli ti ,co lezli nejvíce Rusku do(Y),čili nejvíce poslouchá ten nejlépe uvázanej pes

www racek 23.1.2009 16:20

Re: "Rusko nemá k expanzi žádný rozumný důvod. Má všechno co potřebuje k dalšímu rozvoji a to dokonce v nadbytku."

he? to čumím jak máte jasno.:-D

ps 23.1.2009 16:08

Re: "Rusko nemá k expanzi žádný rozumný důvod. Má všechno co potřebuje k dalšímu rozvoji a to dokonce v nadbytku."

SSSR = realizace impriálních snů ruska. Nevím zda má cenu neustále vyvracet tu hloupost, kterou zde bolševici a rusofilové neustále prezentují, že rusko se sssr nemá nic společného. 100x ji vyvrátíte a po 101 ji zas nějaký bolševik vytáhne na světlo boží. Je to únavné ale přece jen se pokusím. Rusko nikdo neokupoval. Naopka sovětské rusko postupně v průběhu dvacátých a třicátých let obsadilo okolní země (Ukrajina, Kavkaz, Pobaltí) až vznikl sssr tak jak jsme jej znali. Okdud ti tzv. internacionální bolševici pocházeli, povětšinou z ruska. Argumentovat tím, že měli židovské nebo co já vím polské předky je stejně nesmyslné jak by byl nesmyslný argument, že nacisti okupovali německo protože hitler byl rakušan. Bolševici byla ruská politická strana, bolševici samotní mluvili rusky, během občanské války bolševici měli podporu především v centrálních oblastech ruska (Moskva, Petrohrad), zvítězili díky podpoře ruské carské armády a bývalých ruských carských důstojníků, rusko je nástupnickým státem sssr, dnes řada rusů vspomíná na sssr s nostalgií a čelní představitel ruska tvrdí, že rozpad sssr byla geopolitická katastrofa.  To jsou nevyvratitelná a jasná fakta, ze kterých můžeme udělat pouze jediný závěr. Mezi sssr a rusko můžeme dát víceméně rovnítko.

vita 23.1.2009 15:58

Re: Další blouznivec

Co se plynu týče, je to jedno - buď budeme dostávat ruský plyn přes Ukrajinu a Slovensko nebo tentýž plyn přes Německo.

Ale jinak mi taky připadají Němci přijatelnější. Už se poučili a hlavně zlenivěli. Takoví blahobytní Bavoři se do bitek nikdy moc nepouštěli - zato nedožraní Prusové, půda samej písek a šutry, úroda nic moc - jo, to se bojovalo!

Pamětník 23.1.2009 15:55

Re: Další blouznivec

Tak to tady nebylo ani za Masaryka.  Za první republiky jsme poslouchali "velmoc" Francii a platili jsme za osvobození.  (Reparace se tomu tenkrát neříkalo, ale bylo to prakticky totéž.)

vita 23.1.2009 15:52

Re: Až na to, že Rusko se v případě plynu chová k zemím Střední Asie

Ostatně nemáte pravdu ani v případě Ukrajiny - ta měla platnou smlouvu o tranzitu do r. 2010 včetně. Vypověděl ji Juščenko pomocí nepříslušného (zato povolného) soudu. Přitom ji směla posuzovat jedině arbitráž ve Stockholmu, jak bylo dohodnuto.

Měla dohodnutu i celkem solidní smlouvu o plynu pro Ukrajinu s cenou zvyšující se během 3 let. Juščenko ji zakázal uzavřít. Před koncem roku (a předchozí smlouvy) odvolal vyjednavače. Tedy zavinil, že Ukrajina neměla nasmlouvaný ani kubík plynu! A když se Gazprom zachoval podle smluv - tedy dodal vše kromě plynu pro Ukrajinu, zachoval se Juščenkův Naftohaz jako Nikola Šuhaj.

A 23.1.2009 15:48

Re: Další blouznivec

On tady byl ten Reichsprotektor zřejmě už dost dávno, takže se vzpomínky poněkud zabarvily do růžova.

A nešlo by to bez zalézání do jakéhokoli pozadí? Prostě zůstat stát na svých nohách a přestat být národem s mentalitou sluhů jak o tom psal Masaryk?

Pamětník 23.1.2009 15:41

Re: Další blouznivec

Tady jde především o to, jestli česká kotlina bude patřit do sféry vlivu Německa nebo Ruska.

Já tedy pro Rusko určitě nejsem. Je mi milejší Německo. 

vita 23.1.2009 15:25

Re: Až na to, že Rusko se v případě plynu chová k zemím Střední Asie

Ázerbajdžán může klidně podávat ropu přes Gruzii dál. Akorát ji radši pouští přes spolehlivější ruskou síť. Kazachstán nespolehlivé Gruzii vypověděl plán na stavbu velkého obilního terminálu ma Černém moři. Je (díky zúrodnění celin za SSSR) světovým producentem obilí a plánoval dopravovat megatuny přes Kaspik a Baku a platit Gruzii obilím (moc ho potřebuje) - ale po gruzínské agresi se stáhl.

V Grozném se bojovalo - a obě války tam zahájil ještě Jelcin. Když se bojuje ve městě, to město celkem logicky dopadne jako Stalingrad, Berlín nebo Gaza.

V Cchinvalu  došlo k větším bojům až při zpětném vyhánění gruzínské armády - a to už Cchinval byl v troskách, rozstřílen a zvandalizován bez bojů.

A 23.1.2009 15:20

Re: "Rusko nemá k expanzi žádný rozumný důvod. Má všechno co potřebuje k dalšímu rozvoji a to dokonce v nadbytku."

taky omyl. Rusové měli velmocenskou pozici naposledy začátkem 20. století. Pak o ni usilovali internacionální bolševici, kteří Rusko okupovali. Nikoli však ve prospěch Ruska ale v zájmu exportu světové revoluce. Toho slavného Marxova vynálezu. Podařilo se to až masovému vrahovi Džugašvilimu. Leč na bodácích dlouho sedět nelze a tak se to pochrulo. Těžko mít za zlé Rusům, že po toliké hrůze a milionech jejich mrtvých zas chtějí žít jako lidé.

vita 23.1.2009 15:17

Re: Další blouznivec

Nevidím je.

Zato vidím spoustu obracejících se k dubisku za Velkou louží...

vita 23.1.2009 15:16

Takhle to bylo a je s tím středoasijským plynem.

Od r. 2006 byla řešena otázka ukrajinské ceny plynu tak, že za ruský plyn se platilo 230 USD a za turkménský 56 USD - dohoda s Turkmenbašim. Plyn se účetně míchal (za tím účelem zřídili RosUkrEnergo) a výsledná cena byla těch 170-180 USD pro Ukrajinu.

Od té doby Turkmenistán přitlačil (i z návodu EU a USA, které přesvědčovaly, že dostává ud Ruska málo a až bude Nabucco, tak to teprve bude cena!) a cena míchaného plynu rostla. Ukrajina (tedy Tymošenková) se nejdřív nechala slyšet, že to je problém mezi Ruskem a Turkmenistánem (což je kec), pak přistoupila na postupné zvyšování ceny a vyloučeni RosUkrEnergo. To bylo loni v říjnu. Juščenko nedovolil smlouvu podepsat a další jsem tady popisoval už mockrát.

Cena středoasijského plynu vzrostla natolik, že nějaké míchání je k ničemu. Mimo jiné i proto, že o turkménský a uzbecký plyn se zajímá i Čína. Třeba Kyrgyzstán si musel na zdražený uzbecký plyn půjčit od Ruska - a zřejmě jako formu "nepeněžního plnění" nebo jako podmínku poskytnutí úvěru (těžko jen tak) vypovídá americkou základnu na letišti Manas. Což je samozřejmě spekulace, ale pravděpodobná.

Rusku jde o to, aby dostalo středoasijský plyn aspoň částečně pod kontrolu - a tedy musí poskytnout těžařům takové podmínky, aby se jim nevyplácelo pokukovat po Evropě. Rozhodně to ale není tak, že by Střední Asie nabízela laciný plyn - a zlí Rusové jí v tom bránili.

A 23.1.2009 15:16

Re: Další blouznivec

Nikdo zázraky nečeká. Možná kromě místních vlajkonošů, kteří očekávají, že si Rusové nechají beztrestně dělat na hlavu. Mně osobně připadá, že je produktivnější se silnějším normálně komunikovat a obchodovat, než mu okopávat kotníky. Kromě toho, že je to kontraproduktivní, letité mindráky se tím stejně nevyléčí.

Historik 23.1.2009 15:06

Až na to, že Rusko se v případě plynu chová k zemím Střední Asie

A K NÁM mnohem hůře než Ukrajina. Nedovolilo např. přes své území transport plynu, kterým chtěl Kazachstán zaplatit své dluhy u nás. U té Gruzie jde zase o snahu Azerbajdžánu prodávat svou ropu nezávisle na Rusku a to může jen přes Gruzii.

Kam se hraba Tchinvali na Groznyj, na to nezpomeňte. A Putin o Grozném oznámil, že je to jeho území a nebude se o tom s nikým bavit. Na to území přtom má nebo nemá STEJNÝ nárok, jako Gruzie na Jižní Osetii nebo Srbsko na Kosovo.

Pamětník 23.1.2009 15:02

Další blouznivec

V české kotlině se najde v každé době dost blouznivců, kteří obdivně vzhlížejí k mohutnému ruskému dubisku a čekají od něho zázraky. Marně.

Historik 23.1.2009 14:59

"Rusko nemá k expanzi žádný rozumný důvod. Má všechno co potřebuje k dalšímu rozvoji a to dokonce v nadbytku."

Není pravda, vezměte si, jak Rusko znemožňuje zemím Střední Asie vyvážet nezávisle plyn. V mnoha směrech je to jinak pravda, ale Rusové také nepřekousli ztrátu velmocenské pozice, která přitom jim byla leda k how...

A. 23.1.2009 14:54

Tak nevím, co si mám o panu Hofhanzlovi myslet

Nechce se mi věřit, že se desinformací dopouští úmyslně. Spíš má nedostatek objektivních informací a tak snadno upadá do šovinistických, rusofobních stereotypů, které jsou u nás v posledních letech pilně kultivovány.

Pokud srovnáme pravoslavnou a katolickou církev , nemůžeme si nevšimnout několika základních skutečností. Katolíci se odštěpili od původní jednotné křesťanské církve a zavedli řadu novot, které namají oporu v Písmu. Jejich cílem bylo získat světskou moc a nadvládu nad panovníky. Pravoslaví zůstalo věrné původnímu křesťanskému učení a Bibli. Katolická sírkev šířila svou moc a nadvládu ohněm a mečem, křížovými výpravami. Pravoslaví se pouze snažilo být morální autoritou pro národ a svědomím svého panovníka.

Nesmyslné je tvrzení "car při vnitřním revolučním konfliktu a ohrožení státu neměl na své straně nikoho, žádnou společenskou vrstvu, která by s nasazením bránila režim a stát. " Naprostý opak je pravdou. Na obranu státu se postavila celá ruská inteligence, mládež, studenti a autonomní kozáci. Vytvořili Bílou armádu, která s bolševiky bojovala několik let v občanské válce. Protibolševická povstání se pravidelně opakovala až do šedesátých let. Český národ ale, ač poučen praktickými důsledky komunistické vlády v Rusku, naopak, s nadšením, volil komunisty v roce 1946. A jejich následovníky v KSČM a ČSSD volí nadpoloviční většina Cechů dodnes.  Ostatně v StB, stejně jako organizátoři a dozorci koncentráků v ČSR, PSVB, domovní důvěrníci, kádrováci atd. také nebyli Rusové ale Češi. Tak z čeho pramení to autorovo pohrdání Rusy?

Expanduje po celé zeměkouli a buduje stále nové vojenské  základny Rusko nebo USA? Rusko nemá k expanzi žádný rozumný důvod. Má všechno co potřebuje k dalšímu rozvoji a to dokonce v nadbytku. Totéž se nedá říci ani o EU ani o USA.  Hodně králíčků, málo kapustičky. A to se ještě hlásí Čína, Indie, Brazílie atd. Ropy. plynu ani dalších surovin není dost pro všechny. Proto USA potřebuje oslabit EU a vráží klíny mezi EU a Rusko

vita 23.1.2009 14:47

"Kdo počítá s laciným plynem, ten vkládá bombu do základů své ekonomiky",

((C) D.Medveděv, 23.1.2009 Taškent.).

Myslím, že bychom s tím měli začít počítat - je to přímo od zdroje.

LOJZA 23.1.2009 14:40

CIVILIZOVANÝ ROZPAD V ČEČNĚ?

CIVILIZOVANÝ ROZPAD V ČEČNĚ , IVANE IVANE KOLIK TAM BYLO MRTVÝCH CIVILISTŮ!!! RUDEJ AGENTE

huhu 23.1.2009 14:28

kdykoliv tyhle články čtu napadne mi jediné slovo - paranoia

;-PRv

karel-smichov 23.1.2009 14:25

Re: Rádoby historie podle Hofhanzla.

Ivánku :  Zapoměl jste pochválit  lidumyla  STALINA ;-€;-€

karel-smichov 23.1.2009 14:20

Re: A kterým

ODA  udělala chybu,že přijali do strany  členy  KSČ  !!

karel-smichov 23.1.2009 14:16

Re: Politika:Ruuský plyn

Pamětník: I já jsem pamětník (1925) byl bych rád,kdyby jste byl tak laskav a napsal v čem

nemá p.Hofhanzl PRAVDU.  Jen se podívejte v které době studovali dnešní  představitelé

včetně p.Klause ,který mohl studovat v USA, s. Dlouhý  také na západě ,kdopak jim to

umožnil ?  >->-

drak 2 23.1.2009 14:14

Pane Hofhanzle,

;-)popsal jste to velmi pěkně, někteří diskutující jsou skutečně zapšklí, s tím  se netrapte. Rád čtu Vaše články a fandím Vám, jsem také rodákem z Vysočíny i když teď bydlím na ostravsku. Samozřejmě nejoblíbenější politik svého času -Dlouhý a papátunel to upekli ještě v prognosťáku. Hlavně se dostat k moci a potažmo s tím i k penězům. ;-O

www racek 23.1.2009 14:07

Re: Že bych Vás bral vážně jsem netvrdil, mě můžete brát doslova.

no, když je teď svoboda názorů, tak proč ne :-D 

Pamětník 23.1.2009 14:04

Pamětníku,

koukám, že se to tady pamětníky jenom hemží!

S tím, že Klaus a Dlouhý jsou ruští zaprodanci, naprosto souhlasím.

karel-smichov 23.1.2009 14:00

souhlas !!

S článkem 100% souhlasím !>- Kdopak asi s. Dlouhého  chce opět dostat mezi soudruhy ,

 nebo docházejí korunky z privatizace ,jak je vidět soudruzi drží za každé situaci  věrně při

sobě ,od Hradu až po magistrát  Prahy  NAZDAR>-