27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 3.6.2021 8:15

1) Nepíše o "jeho" obchodu.

2) Zkuste si ty miliardy (nejen za rok 2020) sečíst třeba tady:

https://www.businessinfo.cz/navody/rusko-obchodni-a-ekonomicka-spoluprace-s-cr/

P. Jirkovský 3.6.2021 8:20

Tohle je citát z páně Fráňova traktátu: ..." že to poškodí náš obchod s Ruskem" ... Takže píše o jejich (asi má na to kamarády) obchodech. Bilance zahr. obchodu mě nezajímají, to si vopakujte se svejma.

V. Novák 3.6.2021 9:18

Dříve bych se vás zeptal, zda toho blba jenom hrajete.

Už jsem zjistil, že je to zbytečná otázka...

P. Dvořák 3.6.2021 9:44

Hm, zbytečná.

R. Langer 3.6.2021 9:45

Zcela zbytečná... :-(

J. Fráňa 3.6.2021 7:17

Srandovní, jak se všichni bojí Putina a vůbec jim nevadí, že polovinu zákonů nám nařizuje Brusel. Nadávají na Klause, že je podržtaška Ruska a současně tleskají podržtaškům Bruselu. Veselý národ.

F. De Winter 3.6.2021 7:20

Jedním z cílů této protiruské hysterie je od tohoto faktu odvést pozornost.

J. Fráňa 3.6.2021 7:35

R^

I. Pávek 3.6.2021 7:35

R^

J. Pankovic 3.6.2021 7:41

Śkoda, źe mate pravdu ;-)

P. Milan 3.6.2021 8:00

A existuje vůbec nějaká protiruská HYSTERIE?

Nestačil by celkem důvodný odpor, podložený historicky (ne hystericky) i současností?

P. Dvořák 3.6.2021 8:18

Tak to si počkám, jakou současnost myslíte.

Bez Vrbětic, to je věc víc než podivná a spíš emotivní.

R. Langer 3.6.2021 9:58

R^ [>-]

J. Seidl 3.6.2021 6:52

Přilnavost VK i jeho institutu k Putinovi a jeho režimu tento článek demonstruje velmi přesně a výmluvně.Lītost z vypovězenī přátel z ruské ambasády je upřīmná a hluboká.

P. Dvořák 3.6.2021 7:30

Přečtěte si článek znovu a zkuste mozek.

L. Machala 3.6.2021 7:31

8-o

R. Langer 3.6.2021 9:39

Použít mozek! Neznáte? Hmm... :-(

P. Dvořák 3.6.2021 13:08

Díte se, co je to mozek?

Tak vy už raději nic.

P. Milan 3.6.2021 8:02

Nepochopil jste. Já mám Rusko (i jako SSSR) skutečně nerad, ale nebrání mi to (nebo právě proto) vidět realitu. Tu pan Weigl bohužel v hlavních rysech vystihl.

F. De Winter 3.6.2021 6:36

Eurobolševická pátá kolona rozes*ala naše vztahy s Ruskem a teď se pokouší rozes*at naše vztahy s Polskem.

Komu to slouží? Odpovězte si sami.

Jak řekl Orbán. Má-li být střední Evropa svobodná a nezávislá, musí Poláci, Češi, Slováci a Maďaři spolupracovat. Žádná z našich zemí to nezvládne sama.

J. Krejčí 3.6.2021 6:30

Tento blábol je stejný jako ty po Mnichovu, co se zpožděním radily, jak jsme měli hledat cesty k porozumění s Hitlerem a k vycházení vstříc potřebám nacistického Německa. Chraň Bůh, nepřirovnávám Putina k Hitlerovi, ale snaha neostalinistů o dominanci Ruska ve střední Evropě jako nástupce SSSR nemůže mít naši podporu. Co může Rusko nabídnout kromě surovin ? Jeho HDP je menší než zemí Vysegrádu !

R. Langer 3.6.2021 10:02

Jo, Putina k Hitlerovi nepřirovnávejte. Spíš Merkelovou, v úzké spolupráci s Putinem, podle historických tradic a známých scénářů. Bohužel, pro nás z toho zase neplyne nic dobrého... ;-D

Š. Hašek 3.6.2021 5:24

Velice rozumný článek. Velice rozumné shrnutí.

J. Basler 3.6.2021 5:13

Je to velmi zvláštní článek... Rusko, pokud bude dodávat suroviny a NEukusovat si z okolních zemí, bude v pohodě. Nicméně jeho demografický vývoj, stav obyvatelstva, útěk intelektuálních elit a postupně i střední vrstvy na Západ, blízkost Číny a prázdnota na Sibiři není moc zárukou stability. Čína si postupně polovinu Sibiře zprivatizuje (peníze za to poputují pochopitelně do Kremlu).

Rusko je sice velmoc ale jen díky atomovkám, hospodářsky mimo suroviny naprosto nezajímavá. Co světově špičkového vyrábí a exportuje? Jo, možná hackery, ale to je individuální záležitost využívající slabost a bordel v některých firmách. Kosmonautika za pár let bude ve světě provozována soukromníky.

Z těch atomovek jde strach. A z bláznivých lidí, kteří je ovládají. To je tak jediné. Z Ruska jako celku asi ne, ten postupný úpadek bude fakt problém zastavit.

Mimochodem, teď když je budov na ruském velvyslanectví víc než lidí v nich, budou se nějaké vracet? Nebylo jednodušší vypovědět všechny, budovy si vzít a pak přidělit při obnově vztahů Rusku je malou vilku někde v Praze. Víc by potřebovat neměli.

P. Hák 3.6.2021 9:53

"Budovy si vzít"... jo, to na jednom (armádním) webu psali v diskuzi, že když potřebujeme ruské suroviny, "mohli bychom s pro ně (my = armády NATO) dojít". Historie se opakuje.

J. Basler 3.6.2021 10:02

To jsou budovy v Česku a Ěsko by je třeba i odkoupilo ;-). Cizí stat pokud nemá velvyslanectví, nemá ani co u nás vlastnit. S těmi surovinami mně podsouváte něco, co jsem neřekl - myslím, že Čína si s nimi za pát desítek let poradí, až Rusové postupně vymřou. K tomu mají nakročeno. A Rusové potřebují alespoň těžit a prodávat suroviny, nic jiného (mimo zbraní) jsem nezaznamenal. Jo vodku, možná...

P. Hák 3.6.2021 17:11

Pane Baslere, "vzít si" a "koupit" je v běžné řeči docela rozdíl.

Čínou se nezabývám, demografií Rusů taky ne a ani demografií bílých západoevropanů.

K. Machala 3.6.2021 5:05

Je to směs rozumných úvah a něčeho, co vyvolává trochu rozpaky. Jsme opravdu mezi velmocemi Německem a Ruskem a konec? Co třeba Polsko, které sílí, nešílí progresivismem a pseudozelenou ideologií. Není v našem zájmu především pěstovat si V4? To tam úplně chybí. Kromě toho, Rusko je dost daleko, asi jako Francie, takže i tu lze připočítat. Itálie je dokonce blíž, taky významný hráč.

Rusko máme až za dvěma hranicemi (Kaliningrad/Královec) a to velké dokonce až za třemi. Polsko stojí mezi námi a je silné. Proč země jako Estonsko či Lotyšsko, které mají Rusko za jednou hranicí, nemluví stejným appeaserským tónem? Protože se jim to nikdy nevyplatilo a zkušenosti mají špatné, stejně jako Polsko. Rusko si lísajících se států neváží: ili vrag, ili rab možná platí, čili volba mezi tím, být nepřítelem nebo otrokem. To druhé není lepší.

Situace dnes není tak výrazně rozdělena mezi dvě velmoci a už vůbec ne výhradně mezi Rusko a Německo. Naše síla nemůže být v podlézání Rusku či Německu, musí být ve střední Evropě: 65 milionů obyvatel V4 je síla skoro velikosti Německa. A co teprve V4+, která může být. Normální vláda by nenaskakovala na Zelené dealy EU, které mohou vést jen k oslabení Evropy, posílení Německa a Ruska (neo Molotov Ribbetrop) a rozvratu i naší ekonomiky, poklesu životní úrovně, vzteku, a možná až nepěkným revolučním náladám. Místo toho můžeme ve střední Evropě vybudovat prostor prosperity a klidu. Takže V4 v úvaze výrazně chybí a Rusko s Německem tam ční výš, než kolik skutečně váží.

J. Pankovic 3.6.2021 8:01

P. S. Polsko mà momentàlne druhou nejvetśi armàdu....

....ale mit hlavu v polskem pozadi...... :-(

D. Bowman 3.6.2021 9:56

Souhlas. Pěkně napsáno.

Jen nemám moc důvěry ve V4. Slováci mají eminentní zájem vymanit se z našeho a Maďarského vlivu podporou Německa.

A my nakonec taky ohrnujem nos nad Poláky.

To by se mělo změnit ale v rámci mediální pro-EU a anti-Polské masáže se to asi nestane:-(