28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Povolný 3.6.2021 9:34

Dobrý popis. Jen mi tam trochu chybí zmínka o tom, že pragmatické udržování kontaktů neznamená podlézat a nechat si $rát na hlavu. A to platí na západ i na východ.

P. Dvořák 3.6.2021 9:46

Jo jo. Stejně jako dřív pod kremelskou, tak ani v dnešní době není těžké rozeznat, v kterém směru máme tu naší hlavu pod čí bruselí.

D. Bowman 3.6.2021 10:18

Teoreticky to tak být nemusí ale prakticky nakonec začneme přivírat oči, když nám zkropěj boty. A nakonec i na tu hlavu dojde.

Stačí se podívat na vztah třeba USA a Čína. Se snima zaháčkujou ekonomicky, de facto je vykrměj (na úkor vlastní střední třídy) a pak jim dělá problém se odháčkovat, když jim na tu hlavu sr-t začnou.

My žádný páky nemáme. Pragmatické je, držet si odstup.

Putin si vodí Merkelovou, Macrona a Obamu (Bidena) jak malý kluky. S náma si vytře, kdykoliv se mu zachce.

R. Langer 3.6.2021 12:01

"Putin si vodí Merkelovou, Macrona a Obamu (Bidena) jak malý kluky. S náma si vytře, kdykoliv se mu zachce."

S tím naprosto souhlasím. Jenom si nejsem jistý, že za takovéto situace je rozumné hrát si na hrdiny a dělat ramena, když hajzl máme na dvorku. Podle mě to se zdravým "odstupem" mnoho společného nemá. ;-D

D. Bowman 3.6.2021 14:25

Ramena dělá Rus. Dal nás na seznam nepřátel. To je od něj dost trapný. Náš status to jenom povýšilo. Já bejt Putin, tak nás prostě ignoruju.

On je teď dost v pasti. Na jednu stranu chce bejt za machra, že se zmůže i na víc než psaní seznamů tj. vyhazování skladů do povětří a na druhou stranu to nechce přiznat.

A v duchu KGB metodiky, vydává rozporuplné zprávy tj. kalí vodu.

Já bych se toho nebál. Hajzl na dvorku máme ale to oni taky. Možná proto tak furt flexujou.

Přistřihnout jim ambasádu bylo potřeba už před 15 lety. A trošku chladit vztahy není na škodu. Ať si nemyslej, že si můžou dělat co chtěj.

My je nepotřebujem. To oni si tady kupujou byty a schovávaj potomky. Tak ať se podle toho chovaj. Až přestanou blbnout se Sovětskym Svazem, vyhrožovat a terorizovat sousedy Ukrajince, tak se s nima klidně začnu znova bavit.

K sebereflexi jim nepomůže, když si před nima sednem na prdel.

O. Rychlík 3.6.2021 8:58

V mnohém se dá souhlasit, zejména v tom, že jsme si všechno zkazili v minulosti a kazíme stále, sami. To proplouvání mezi Skyllou a Charybdou, respektive mezi Německem a Ruskem mají na svědomí ti huránárodovci, kteří pohřbili naši bývalou prosperující vlast - podunajskou monarchii, zvanou Rakousko. Československo, stát slušný a relativně noblesní byl dobrý jen do dobrého počasí. První větší krize ho rozložila a Hitler pak už jen lehce dorazil. A po WW2 se stalo totéž v tmavě červené s Ruskem.

M. Valenta 3.6.2021 8:58

Tak bádejte a zkoumejte dál chlapci z IVK . Přesto bych doporučil zájezd do Polska, Pobaltí, na Kavkaz či východní Ukrajinu, tedy do současnosti. Moc by to Vaše zkoumání obohatilo o nové a realistické pohledy na současné putinovské Rusko, které v zápalu boje proti "dekadentnímu" Západu zapomnělo na vlastní ekonomiku až tak, že se během několika málo let jeho podíl na světové produkci propadl ze 7 na současné 3 % a je menší než např. ten nizozemský. Osobně bych to označil za gigantickou ostudu a selhání. A jak jistě víte chlapci z IVK, stát v takovém mizerném stavu, s takovou ideologií a zamindrákovaný navrch, je vysoce nebezpečný. So geht das.

T. Hraj 3.6.2021 9:12

Myslím, že článek docela dobře popisuje obě strany mince problému (ruskou a německou/evropskou). Vy tu jednu pomíjíte, když dáváte dekadenci západu do uvozovek.

M. Valenta 3.6.2021 9:47

Dobře, tak bez uvozovek. Dekadentní, demokratické a mírumilovné Nizozemí má hospodářsky navrch nad nacionalistickým, na slavné doby komunizmu navazujícím, své sousedy terorizujícím, po svých bývalých satelitech lačně pokukujícím a nejen to, tradičně zamindrákovaným a své oponenty likvidujícím Ruskem. Vypadá to zase zaujatě pane Hraji, ale je to tak.

R. Langer 3.6.2021 9:52

No, otázkou je, jak dlouho ještě mít ekonomicky navrch to Nizozemí bude, až to tam znárodní muslimáci. Ale klidně tančete, kapela ještě hraje. :-P

M. Valenta 3.6.2021 10:20

Při současném trendu v Rusku ještě moc dlouho a když ta hospodářské numera přepočteme na obyvatele, tak Rusko zmizí kdesi v - nekonečnu. Je to naivita, víra nebo snad ještě nějaké neznámá síla, která Vás udržuje v optimizmu ve věci Ruska.

R. Langer 3.6.2021 10:50

To je ovšem jenom váš názor. Já mám jiný. ;-)

M. Valenta 3.6.2021 11:08

Vidíte, konečně s Vámi mohu souhlasit.

R. Langer 3.6.2021 11:44

Jo, to nepochybně. :-P

T. Hraj 3.6.2021 22:24

Ano a Německo má ještě víc na vrch. Tedy především ekonomicky. Ale to neznamená, že dekadence (neboli úpadek) hodnot, kterou v něm zřetelně pozorujeme není nebezpečná a dokonce existenčně.

M. Husovice 3.6.2021 10:42

Ono koukat sousedovi přes plot a kritizovat je jistě chvályhodné, ale "zamést si před vlastním prahem je možná rozumější. Naše "montovna" jistě ve světě mnoho halasu nevyvolá. Kritizovat souseda je jistě snažší.:-):-)

J. Ptáček 3.6.2021 8:46

Jeden z nejuznávanějších amerických ministrů zahraničí Henry Kissinger, kdysi řekl:

"Rusko je hybrid, který do srdce Evropy vnáší zákony stepi. Táhne se přes dva kontinenty, ale úplně doma není ani v Evropě, ani v Asii."

Poznámka:

Jako německý Žid, který utekl před Hitlerem do USA a Evropu znal dokonale, jistě věděl o čem mluví.

V. Novák 3.6.2021 9:52

Rusko je spíš kontinent než stát.

IMHO to je jeho výhoda...

F. Navrátil 3.6.2021 8:46

Čína usiluje o pozici světové mocnosti číslo jedna a Evropa se zoufale snaží, aby nespadla do druhé ekonomické ligy. Evropa by mohla být třetím hráčem světového trhu, kdyby spojila svoje technologie s ruskými surovinami. Politika izolace Ruska od Evropa vyhovuje jak USA, které se zbavuje evropského konkurenta, tak Číně, do které bude Rusko přesměrovávat plyn, ropu a další surovinové bohatství.

J. Nevrkla 3.6.2021 8:03

Skvělý článek. Naší politiku ovšem ovládají lidé bez rozhledu. A zcela nevěrohodná kauza Vrbětice udělala ostudu a způsobila škody především nám. Je to trestuhodné.

D. Polanský 3.6.2021 8:00

My žádnou strategii nemáme. Jenom žijeme a bušíme se občas do prsou, abychom si dodali sebedůvěry.

P. Milan 3.6.2021 8:00

Vy, a kdo ještě?

R. Langer 3.6.2021 9:54

Tak to jste na tom blbě. Ještě, že my ne. ;-)

P. Milan 3.6.2021 7:58

Je to, bohužel poměrně reálné.

Ale není to (jako skoro vše) 0/1, ale méně/více. Možná, že jsme momentálně trochu daleko ve směru spory s Ruskem, z druhé strany lze na situaci pohlížet jako na radikální řez do zanícené rány, po němž může nastat hojení.

A i ta politika Německa se může změnit, i když se obávám, že ne k lepšímu, jen k jinému.

M. Kanda 3.6.2021 7:50

Česko-ruské vztahy byly zdevastovány v roce 1968. Od té doby se neudálo nic, co by ty vztahy zlepšilo. Zejména ruská strana o to evidentně vůbec nemá zájem.

Nechci špatné vztahy s Ruskem. Nechci ani ty dobré. Přál bych si nemít s ruskem vůbec žádné vztahy, ani ty diplomatické. K tomuto cíli jsme se v posledních týdnech přiblížili a já se z toho raduji.

T. Hraj 3.6.2021 9:04

To je přání stejně jalové, jako přání některých intelektuálů (a samozřejmě i politiků) vyměnit voliče v zemi za jiné, rozumnější. Jedna věc je totiž zcela jistá, s Ruskem nějaké vztahy mít budeme.

I. Pávek 3.6.2021 7:34

Souhlas, věrný popis naší reality. No naší ,,představitelé" ztrácejí schopnost rozumět jazyku, kterým k ním promlouvá historie. Nu snad si zvolíte jiné, kteří tak negramotní nebudou.

P. Dvořák 3.6.2021 7:29

Tak jsme se jim postavili, že jako se nedáme a chtěli jsme to těm Rusům zavařit, tedy tentokrát jen diplomaticky. Válka až příště.

A západní spojenci nás nechali ve štychu. Co mi to jen připomíná?

Komu není rady . . . .

J. Fráňa 3.6.2021 7:42

Tyhle partičky chytráků to chtějí natřít Rusku i Číně. Žijí v představě, že Putin chudák strachy nespí, když mu vyženeme velvyslance. Jediné co se stane je, že to poškodí náš obchod s Ruskem a naši západní bratři na tom vydělají místo nás. Opravdu chytrá zahraniční politika v tričku s Tibetskou vlajkou.;-D

P. Jirkovský 3.6.2021 7:47

By mě zajímalo, kolik jste votočil peněz ve vašem obchodu s Ruskem v roce 2020. Nevíte to bajvoko z hlavy?