28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 3.6.2021 11:35

Nepřátelství se Západem potřebuje pěstovat jedině Rusko, přesněji řečeno ti, kteří tam vládnou. A to čistě z vnitropolitických důvodů. Rusi jsou odjakživa zvyklí pohlížet na Západ jako na nepřítele, takže stačí to nepřátelství tu a tam něčím přiživit. A lze na něj svést prakticky všechno. Třeba i to, proč v Rusku životní úroveň normálních obyvatel hodně zaostává za západním světem....

J. Karlikova 3.6.2021 15:23

Pane Vintr, klobouk dolů, rozumná řečR^R^R^

L. Severa 3.6.2021 10:55

S článkem lze téměř souhlasit, ovšem celkem korektní vztah s Německem vychází z toho, že Němci se vzdali svých dobyvatelských choutek a mají nás ve svém vlivu hospodářsky. Do našich záležitostí se nevměšují – když tak většinou jen přes Brusel. Rusko by rádo víc, ale když to nejde, tak aspoň do svých bývalých satelitů strká nos. Je otázkou, co si nechat líbit.

R. Langer 3.6.2021 11:20

Do našich záležitostí se nevměšují – když tak většinou jen přes Brusel.

Jo jo, jenom.

A stokorunáčka a Mišo Vtipkár putuje za panem Severou. ;-D

J. Ganaur 3.6.2021 12:20

Eura nesmrděj,zvláště pak podvodným příjemcům a jejich volichčijům!:-P:-P:-P

L. Severa 3.6.2021 13:39

Ironie není argumentem !

V. Patrik 3.6.2021 11:25

Jenže ten rozdíl, že se Rusko oproti Německu dobyvatelských choutek nevzdalo, je dosti podstatný, nemyslíte?

R. Langer 3.6.2021 11:32

No, mně spíš připadá vtipné, že si někdo myslí, že se svých mocenských ambicí vzdalo Německo, obzvlášť při tom, jak to vypadá v EU. Tak naivní snad nemůže být nikdo. ;-D

V. Patrik 3.6.2021 12:39

Vzdalo se dobyvačných choutek. Německo neanektuje cizí území, neposílá ke svým neposlušným sousedům zelené mužíčky, ani vojáky na dovolené včetně výzbroje. A taky Merkelová nemluví o pádu Třetí říše jako o geopolitické katastrofě.

P. Brich 3.6.2021 15:27

No tak, zatím si vystačí s určováním cen, za něž nakupuje naše subdodávky a polotovary. Ruka, která drbe pejsánka za uchem, může vzápětí uchopit bič ...

Z. Pícha 3.6.2021 14:37

Výborně rudý Rudo

D. Bowman 3.6.2021 10:47

Rusko tuší, že velmi brzy bude nuceno se k západu přimkout...jinak ho Čína a Islám rozebere na šroubky.

Chtěli by, aby to bylo opačně ale geografie a demografie je neúprosná. Jejich obavy z Německé invaze jsou poněkud směšné. Jejich generálstvo zřejmě furt žije druhou světovou válkou a trošku pozapomíná, že jejich jiho-východní hranice je jak řešeto a navíc v hledáčku Číny, hladové na suroviny.

Dekadence západu je jistě nepřijemná až nebezpečná ale to je jen povrchní problém, který lze změnit během pár dní - jakmile klesne prosperita, po "problémech" homosexuálů, feministek aj. menšin ani pes neštěkne (protože ho lidi sežerou).

Ten patogen neo-Marxismu vypustil na západ bývalý Putinův zaměstnavatel a ten jistě tuší, jaké škody to může napáchat....a doma to nechce. Fajn, chápu. Ale nas-rat si Ukrajince a děsit Estonce, Poláky a Čechy asi není uplně dobrá strategie. Bude je potřebovat.

J. Ganaur 3.6.2021 12:24

To ovšem Putinovy vrtichvostové netuší!;-D;-D;-D

P. Hák 3.6.2021 17:21

No, tak něco o obyčejných lidech - s "generálstvem" jsem na rozdíl od Vás nemluvil, i když mne překvapuje, že něco jiného řekli Vám a něco jiného říkají veřejně.

Nebezpečí plynoucí z Číny si tam lidé (i kvůli zprávám z médií) uvědomují moc dobře. Islám nevnímají jako problém, i když pravda, neznám nikoho z jižní části. K Západu by se rádi přimkli ještě před takovými pěti lety. Ovšem Západ dal dost jasně najevo, že je nepovažuje za plnohodnotné lidi; zejména takový ten nový Západ. Takže to vzdali - ono chtít se přátelit s někým, kdo by vás možná chtěl vyhladit (a že by se i tady na Psu takoví našli) moc nejde.

"Kdyby nebylo jaderných zbraní, dávno by si nás rozebrali sousedé" jsem četl i slyšel.

D. Bowman 3.6.2021 17:44

Geostrategická pozice Ruska je jasná - snaží se vytvořit nárazníkové pásmo, aby se neopakovala situace z 1942. Což v době atomových zbraní považuji za anachronismus a zkostnatělost Ruské Válečné Akademie resp. oficírstva.

Nemáte pravdu. Už minimálně před 15 lety byly Rusové dostatečně anti-západní a začli dělat velmocenskou politiku a hrát si na SSSR. Němec, Ital apod. se je snažil dokonce zapojit do NATO a vůbec jim všemožně lézt do zadnice, přes protesty Baltů, Poláků a nás.

Ještě Obama jim lezl do řitě - ten slavnáý reset. Vše se změnilo, když zakázali propagaci homosexuality a západní progresivisté to vzali velmi těžce. Vygradovalo to až za Hillary a s Ukrajinou, potažmo Sýrií. Do té doby na ně byl západ jak mílius. Odpustili jim dokonce Gruzii.

Že Putin tuší, co za svinstvo je ten neoMarxismus a sluníčkářství, které jeho alma máter vypustila na západě, je mi jasný. Ani mu nevyčítám, že si to tam nechce pustit pod pláštíkem "demokracie". Já mu vyčítám, že chová jak blb, vůči svým sousedům. Místo aby si z Ukrajinců aj. Evropských sousedů dělal kamarády, tak si je nas-rá. Naprosto zbytečně a pitomě.

Každá inteligentní mocnost ví, že k sousedům se chovám vlídně. Např. Mexiko a Kanada je naprosto v klidu.

Číňani tohle ještě před pár lety chápali taky. Teď když začli vyhrožovat HK, Taiwanu, Vietnamu, Filipínám a dokonce Austrálii.....všichni zpozorněli a jejich image jde do kopru.

P. Hák 3.6.2021 20:42

Nárazníkové pásmo se hodí vždycky, mj. kvůli tomu, aby nějaká provokace neskončila třetí světovou. Co se týká zkostnatělého myšlení, já zas za zkostnatělost považuju triumfálně bojovat 30 let vyhranou válku proti neexistujícímu SSSR, zatímco mi za krkem sílí Čína a obsazuje jedno africké naleziště surovin za druhým.

I představa desetisíců sovětských tanků, které nás zčistajasna obsadí, je excelentní ukázka myšlenkového zamrznutí v 80. letech. A že tomu dost Čechů, i těch mladších, věří.

Mluvím o pocitech běžných lidí. Ještě jednou říkám, že s generalitou nemluvím. Džíny, auta, rokenrol, filmy - oni by se Západem spolupracovali velmi ochotně. Příklon k vlastnectví pozoruju tak pět let.

Tak ono nebýt Majdanu, nepřátelství s Ukrajinci by nebylo. S Poláky kamarád Rusko být nemůže, Poláci prostě nechtějí. S Pobaltím je to hodně složité, jejich sympatie k nacismu jsou data staršího, ale dřív je samozřejmě nemohli projevovat takhle otevřeně. Co se týká Arménie, nikdy s neměla na co stěžovat, naopak, ale stejně se chtěla otočit k Západu...

P. Hák 3.6.2021 20:46

Co se týká postupu v Bělorusku, tomu nerozumím. Je jasné, že Lukašenka trvale držet nemohou, ale co plánují, fakt netuším. Nás berou jako součást Západu, a brali i před 89. Byli jsme takový "jejich Západ". Jednu paní, jinak docela vzdělanou, silně překvapilo, že umím rusky a jsem schopen odborné diskuze. Ještě víc ji překvapilo, že čeština je slovanský jazyk... Věděla ale, že před lety měla české sandály ;-D

D. Bowman 4.6.2021 13:26

Nárazníkové pásmo je blbost. Nevýhody (znepřátelení sousedé) převažují nad výhodama (Israel).

Rusko se ethosu SSSR nikdy nezbavilo. KGB tam vládne furt a Duginova doktrína moc důvěry nebudí.

Majdan vzniknul jako reakce na Moskevskou kliku. Těžko Ukrajincům vyčítat, že preferují globohomo bohatý Západ, před Kleptokracíí.

Podobně s Arménií.

Sympatie k Nacismu? Ona to byla spíš averze na bolševický teror.

P. Hák 4.6.2021 14:30

Kdo říká, že státy v nárazníkovém pásmu musí být nepřátelské?? Kromě Ukrajiny ostatně ani nejsou.

Odkud berete informace, co si myslí ruské vedení? Z televize a novin? Nebo opravdu mluvíte s ruskými generály?Že na nás koukají jako na "gubernii", je ukázový žvást, donekonečna omílaný v našich médiích. Řadoví Rusové na nás tak nekoukali ani za komančů. Naopak, brali nás jako bohatší, vyspělejší zemi, takový polozápad.

To je fajn, že se Ukrajinci konečně mají dobře, že si polepšili a zbavili se kleptokracie ;-)

Co víte o sympatiích k nacismu v Pobaltí? Viděl jste aspoň pochody veteránů SS?

D. Bowman 4.6.2021 15:05

Nemusí být a neměli by být. Tím že je Rus šikanuje (Ukrajina, Gruzie, Pobaltí), či tam vydržuje satrapy (Bělorusko, Moldávie, Arménie) si ale přátele nezískává.

S generály mluvit nemusím. Dokonce ani neberu vážně jejich tiskovky. Se prostě dívám co dělaj. A jako bonus jsem obeznámen s jejich ideology (Dugin).

Na názorech řadových Rusů, mužiků, tam záleží ještě méně než u nás na názoru řadových Čechů nebo v USA na názoru řadových američanů.

S ruským satrapou by se té Klpetokracie taky nezbavili. Aspoň se snaží.

Sympatie k Nacistům v Pobaltí mě nepřekvapují. Kdyby u nás řádili Bolševici, tak máme na Nacisty taky méně negativní názor.

Tleskat jim nebudu. Stejně jako jim netleská valná většina lidí v Pobaltí. Chápou, že to bylo vyhánění ďábla čertem.

Ono těch NeoNacistů a NazBol apod. je v Rusku taky požehnaně. I kdybyb v Pobaltí vyhrál sám Hitler, tak mě to nechává v klidu. Nemůže vůbec nic udělat.

P. Hák 4.6.2021 15:57

Jak Rusové šikanují Pobaltí?

Co si o Duginovi myslí ruské vedení, netuším.

Nejde o tleskání. Ale sympatie k nacismu je pro mne prostě za čárou. Navíc jde o NÁRODNOSTNÍ motiv, s bolševismem to nemá co dělat.

Vás to nechává v klidu, pro mne to znamená, že v hodnotovém systému těch lidí je něco špatně. Co kdo může nebo nemůže udělat, je jiná otázka. Ono ani to Rusko nás nemůže obsadit, přesto se obsazením straší.

V Rusku nebyla žádná teorie rasové nadřazenosti u vlády nikdy. Nicméně vím, že ruští náckové existují. Předpokládám, že volí Navalného.

Aby nedošlo k omylu - já netvrdím, že Rusko je demokracie nebo že je vždy v právu; takový Donbas je určitě hodně sporná záležitost a ve vnitřní politice to opozice má hodně těžké. Ale nemám rád jednostranné interpretace situace a těžce nesnáším nácky.

D. Bowman 4.6.2021 19:02

Třeba nedávno pomocí cyberattacků v Pobaltí vyřadily banky. Aktivují tam ruskou menšinu, Narušování vzdušného prostoru atd. apod. Prostě se k nim nechovaj jako dobří sousedé. Jako ostatně k nikomu.

Dugin byl leta hlavní ideolog. TO on vymyslel EuroAsijskou unii, která bude mít prvky nacionalismu a bolševismu a samoděržaví. Amalgám těch nejhorších systémů. Já myslel, že je to vtip ale eveidentně mu to tam žrali.

Co nemá co dělat s bolševismem? Baltové se přidali Nacistům kvůli bolševismu. Nezaznemal jsem ani jedinou byť vzdáleně neonacistickou partaj, takže jich tam bude asi tak jako u nás nebo v tom Rusku.

Rus, narozdíl od Baltů nebo Maročanů má prostředky na to někoho dobývat. Což ostatně dělá. Dnes nás asi neobsadí. Ale až bude mít Ukrajinu, tak už je o něco blíž.

V Rusku je docela dost Nacionalistickejch, Panslavistickejch apod. ret-rdů. Viz Žirinovsky nebo ti slavní NazBol.

Já nesnáším všechny socialisty. Nacionální (nacisty) i internacionální (komunisty apod.)

V. Patrik 3.6.2021 10:17

Rusko je zaostalá a rozpínavá velmoc, kterou bohužel máme za humny, a na kterou je třeba si dávat bacha.

Vyhoštění ruských agentů, redukce přebujelé ruské ambasády, snižování energetické závislosti na Rusku, zabránění vstupu Ruska do našich strategických odvětví, to jsou základní kroky naší bezpečnosti, žádné "programové ničení česko-ruských vztahů", jak hystericky přehání pan Weigl. A ti, co k nám ty Miškiny a Čepigy poslali, ti snad česko-ruské vztahy neničili?

Podle pana Weigla "bychom vést rozumnou a vyváženou politiku vůči všem relevantním mocnostem", no potěš koště, to je zase ta Paroubkova politika všech azimutů, nebo politika mostu mezi východem a Západem po roce 45, po které následoval náš pobyt v ruské sféře vlivu.Tak to ani náhodou. My patříme na Západ, jak svědčí těch pětaosmdesát procent exportu do EU, jakož i všechny důvody, které nás a ostatní země střední Evropy vedly ke vstupu do NATO. A s Ruskem je nutno se pouštět jenom do takových kšeftů, u kterých je jistota, že se nemůžou stát pákou ruského gosudara na na vzpurnou gubernii.

L. Chaloupka 3.6.2021 10:32

Když budu suše konstatovat, že je snad všeobecně známo, že "Patrikovi otravují sousedy příšerným smradem a žerou doma z květináčů." bude mít můj příspěvek do diskuse stejnou, ale spíš větší vypovídací hodnotu než ten váš.

V. Šťastný 3.6.2021 11:23

R^

A. Renjascu 3.6.2021 10:40

Něco pro ty co uvěřili pohádce o Vrběticich, které dosud věří jen někteří čeští novináři, ale rozhodně ne naši západní spojenci z EU, které tato kauza nechala naprosto chladnými.

A. Renjascu 3.6.2021 10:41

Je to jednoduché pane Patriku, stačí si jen sestavit harmonogram, který nám předložila naše masmédia, vláda a BIS, takže: Nejdříve Čuk a Gek zařídili, aby Bulhar poslal domů všechny brigádníky, kteří tam měli ten den pracovat, potom to tam Čuk a Gek v klidu zapálili, potom Čuk a Gek v klidu odešli, potom tam v klidu přišlo pět dalších zaměstnanců skladu, potom se těmto zaměstnancům zdálo, že to pomalu hoří a je potřeba otevřít všechny dveře skladu a přidat tomu kyslík, potom tři z nich v klidu odešli a dodnes s nimi nikdo neudělal rozhovor a zbylí dva tam zůstali, aby se lépe podívali jak tam ty výbušniny dobře hoří. Potom to bouchlo. Potom došlo k uzavření areálu, po tomto uzavření tam Čuk a Gek opět v klidu přišli a přitáhli sebou desítky kilogramů výbušnin, roznětek a časovačů, potom je v klidu několik hodin rozmístňovali v dalším skladu, potom proběhla zevrubná kontrola těchto skladů a na nic nepřišla. Potom po této kontrole to opět bouchlo, potom nastalo vyšetřování, které bylo v roce 2016 uzavřeno s výsledkem, že se jednalo o neodbornou manipulaci a skladování munice, potom za tři roky se zjistilo, že Čuk a Gek mávají do letištních kamer a tak vyšetřovatelé nabyli jistotu, že tuto neodbornou manipulaci má na svědomí Čuk a Gek, potom se o této jistotě zapomněli třikrát zmínit ve výroční zprávě pro vládu a to i v neveřejné části, potom si po vyhlášení tendru na dostavbu Dukovan a po odmítnutí vyřadit Rostatom vzpomněli, že ty vrbětice vlastně vyhodili do povětří zaměstnanci Rostatomu a tak to rychle běželi tuto skutečnost oznámit na vládu, potom cestou narazili na redakci Respektu a raději to oznámili už tam, protože cesta byla dlouhá a nebyla jistota, zda se cestou nic nestane, potom konečně doběhli až do vlády, kde to oznámili premierovi a Hamajdovi. Prostě z pohledu "generála" Koudelky nešlo o nic složitého a nemožného. Koukal jsem nedávno na Jamese Bonda a už si to myslím také...

P. Krešňák 3.6.2021 10:59

Pane Patrik souhlasím s Vámi a to že pan Weigel je z líhně ruských vlezdoprdelistů je každému kdo má pět pohromadě, jasné. Krešňák

R. Langer 3.6.2021 11:36

Ano, bruselouškým vlezdoprdelistům je to jasné jednoznačně, ti mají všech pět pohromadě všichni společně. ;-D

P. Brich 3.6.2021 15:34

A z toho otvoru mají perfektní výhled na Rusko .... Jen se musí zuby nehty držet, aby je nějaký větřík nevyfoukl ven ...