28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Rusko, my a Evropa

Podivná kauza Vrbětice, která po sedmi letech od svého vzniku nečekaně rozkymácela českou politiku a zdevastovala česko-ruské vztahy na dlouhá léta dopředu, nespadla z čistého nebe.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Šťastný 3.6.2021 11:27

Takže podle vás se nakupováním ruského plynu přeprodávaného nám Němci, zbavíme závislosti na ruských surovinách?;-D Ne, nezbavíme, jenom ten samý ruský plyn budeme mít ještě dražší o německou prodejní marži.

V. Patrik 3.6.2021 11:40

No, tak plyn nakupujeme přes burzu v Rotterdamu. Jestli je to plyn ruský, norský, alžírský, nebo třeba americký, je fuk. Podstatné je, aby Rusko nemělo možnost pohrozit nám zavřením kohoutků.

R. Langer 3.6.2021 11:53

No právě. Odkud že ten plyn k nám jde? ;-)

V. Patrik 3.6.2021 12:17

Jde mj. i z Ruska. Ale Rusko nemá možnost zabránit, aby se k nám nedostal. To by museli zavřít kohouty do celé EU. A pak vyhlásit bankrot, protože sedmdesát procent jejich exportu je plyn a ropa. Takže jo, plyn k nám jde i z Ruska, ale Rusko nemá šanci jej použít jako páku na vzpurné Česko.

P. Brich 3.6.2021 15:38

Takže v Rotterdamu je jeden velký plynojem, kde se všechny ty plyny smíchají a pak se přidělují. Člověk se musí stále učit ...;-(

V. Patrik 3.6.2021 16:56

Musím uznat, že Vaše představa fungování komoditní burzy má něco do sebe.

J. Lukavsky 3.6.2021 12:56

"jenom ten samý ruský plyn budeme mít ještě dražší o německou prodejní marži" čímž se všem vyrovná cenou z kapalnému plynu z USA... takže bude na výběr a to je hlavní. J.L. end

P. Brich 3.6.2021 15:29

"Rusko je zaostalá a rozpínavá velmoc, ...", která svými nosiči vynáší americké a jiné kosmonauty na ISS ;-D

J. Moravec 3.6.2021 9:58

Je to docela logické co zde Pánové z IVK vymysleli. Ja to ale takové dežaví. Stejně logicky argumentoval před lety již Václav Havel. A Rusové byli přizváni a snaha západu byla. Jak to dopadlo víme všichni. Čečna, Gruzie, Krym, Ukrajina.

Na tom, že po třiceti letech došlo konečně k paritě velvyslanců v Praze a Moskvě, nevidím nic hysterického. Ano problém je, že my jsme malý národ uprostřed velkých zájmů. A tak na nás bratr Rus nahlíží jsme pro něj jenom nikdo.

“ Mimo jiné to ukazuje, jak u nás chybí vážné zkoumání a promýšlení vztahu k Rusku a jeho úloze, významu a možností pro české národní zájmy a na nich založenou zahraniční politiku.”

Myslím, že pánové z bývalého prognostického ústavu mají vztahy s Ruskem vyzkoumané a promyšlené již dávno.

R. Langer 3.6.2021 10:03

Ano, oni ano, evidentně. Na rozdíl od vás. :-P

J. Moravec 3.6.2021 10:35

Vztahy s Ruskem = vztahy s Putinem. Kdo bude kritizovat Putina bude vyloučen. Nejsem politolog ani politik.

R. Langer 3.6.2021 10:49

Ano, politolog ani politik evidentně nejste. Takže asi nevíte, o čem to mluvíte. Já tady zatím pozoruji, že vyloučen je každý, kdo Putina hlasitě nekritizuje. Třeba z tendru na JE. Tak na co si vlastně stěžujete? ;-D

A. Renjascu 3.6.2021 10:06

Hezká slova, ale protože v tomto počtu ani Ruská, ale ani naše ambasáda nejsou provozuschopné, tak se potichu počká až tato umělá afera pomine a pak se budou nenápadně počty na obou stranách postupně navyšovat. Schválně kolik jich tady i tam za rok bude?...

V. Patrik 3.6.2021 10:20

Tipoval bych, že podobně, jako například na ambasádě Pakistánské.

D. Bowman 3.6.2021 10:23

Od vynálezu telegrafu a letecké přepravy jsou ambasády přežitek. Plní roli pouze symbolickou nebo zpravodajskou.

Na provoz vám bohatě stačí 5 lidí. Velvyslanec, zástupce, juniorní diplomat, řidič a domovník. 10 ať nežeru.

A. Renjascu 3.6.2021 10:35

A proto byl Hamajda v šoku, když zjistil, že provozuschopné již nejsou. Také to proběhlo už dávno tiskem. ČR měla opticky v Moskvě méně zaměstnanců, ale jen díky tomu, že si k některým činnostem najímala rusy (tuším, že šlo o 119 rusů pracujících pro naši ambasádu, zatímco rusové si k tomu vozili své lidi a zaměstnávali pouze cca 15 Čechů. Když jsme vyhostili rusy a požadovali paritu, tak jsme netušili, že rusové prokouknou naší fintu s najímáním místních sil a zahrnou je taktéž do parity. Výsledek je, jen dvě velice omezeně fungující ambasády z toho jedna v Praze a jedna v Moskvě.

D. Bowman 3.6.2021 11:03

To sou jen kecy. Diplomatům se makat nechce, tak na práci nejradši najímaj místní síly. Ale pouze za předpokladu, že jsou levnější. Rusové to z ekonomických a bezpečnostních důvodů u nás nedělají. Čech by byl drahej a bezpečnostní riziko.

Naše MZV samozřejmě bude řvát. Protože jako každá byrokracie má vždycky "podstav" a "nestíhá" a "dře se". A politicky se bude snažit být za ublížené.

Faktem zůstává, že tam potřebujete těch lidí pět. Ty místní síly stejně akorát šméčkovali s vízama. A kdo potřebuje víza víc? Ruský mafiáni, který sem uklízej rodiny nebo my?

A. Renjascu 3.6.2021 15:25

Proč má tedy ambasáda USA v Praze 70 zaměstnanců, když by stačilo pět. A co ten Lobkovický palác, který patří německému konzulátu, tam mají ti efektivní Němci taktéž pět osob?

D. Bowman 3.6.2021 15:40

Stačilo. Znova opakuju. Ambasáda má jen symbolický a zpravodajský účel. Plus trafika....hlavně lokace jako Praha.

Oba státy jsou oficiální spojenci v NATO. Vyvíjet nepřátelskou zpravodajskou činnost nemaj zapotřebí, tak když chctěj plejtvat prachama na zbytečný zaměstnance, je to jejich problém.

Já jako Čech budu jenom rád, když naše amasáda bude mít 5 lidí a jen v hlavních metropolích. Zbytek je vyhazování peněz. A nechci platit milióny navíc naší kontrarozvědce, jenom proto, že tady Rus chce mít na ambasádě celej prapor GRU.

A. Renjascu 3.6.2021 19:48

Nemají zapotřebí vyvíjet nepřátelskou činnost? Myslí si totéž i Merkel o odposlouchávání že strany USA s pomocí Dánska? A má mít ten stejný pocit ČR po noční návštěvě německého velvyslance u předsedy US pana Rychetského, den před vynosem US o LS ve vztahu k ústavě ČR? Samozřejmě velvyslanectví o pěti lidech je nesmysl, to by už žádné velvyslanectví být nemuselo.

D. Bowman 4.6.2021 12:18

Výzvědná činnost = normální.

Nepřátelská činnost = nenormální.

Pokud máte pocit, že nám tady rejdí zpravodajské služby Německé a Americké víc než Ruské, prosím, klidně jim ten personál taky seřízněte.

Co myslíte, že tam dělá těch sto lidí navíc? Byrokracii, přepisování novinových článků a tak maximálně setkání s místníma hodnostářeme. Ikdyž to správně zanalyzují a zparcují, tak pak stejně nemáme možnost to nějak zúročit. Takže k ničemu.

P. Hák 3.6.2021 9:47

No ono snažit se mít s kýmkoli co nejhorší vztahy je idiotské. Ať se to týká jednotlivců, organizací a států.

A zde ta snaha (vědomá a záměrná) o co nejhorší vztahy existuje.

D. Bowman 3.6.2021 9:38

Je to tak trochu falešná dichotomie. Nemusíme lézt do zadnice ani jednomu. Na nějakou chytrou politiku - vyvažovat Německo Ruskem, stejně nemáme (ekonomicky ani politicky) a Rusko nás bodne do zad při první příležitosti. Možní na tom vydělá pár Weigelů aj. politické smetánky ale pro ten zbytek z toho nic dobrého nekouká.

Náš zájem je držet si je od těla co nejdál. A to nejde, když je budem podporovat za situace, kdy expandují na Ukrajině.

Chytré by bylo spojit se více s Polskem. Mají naprosto stejné obavy jako my a mají jedinou funkční armádu v regionu.

R. Langer 3.6.2021 9:49

Ehm, kdy nás Rusko a v čem v posledních letech bodlo do zad? Uniklo mi něco? Pokud vím, tak nás poslední léta omezují jedině sankce a regulace EU. A také nám ta EU v poslední době docela hlasitě vyhrožuje, pokud jste si nevšiml. Máte nějaké zprávy o tom, že by tak činilo Rusko? Povídejte, přehánějte, fakt mě to zajímá...

D. Bowman 3.6.2021 10:05

Ono k tomu bodnutí nemělo naštěstí moc příležitostí ale pokud nejste slepý víte, že nás vnímají jako válečnou kořist a jejich politika je imperiální viz Duginova doktrína Euro-Asijské Unie resp. samoděržaví.

Stát v děšti EU je problém ale nevyřešíme ho útěkem pod okap Ruska.

R. Langer 3.6.2021 11:01

Já vám nevím, ale o útěku pod jakýsi "ruský okap" melou pořád dokola jenom ti největší bruselouši, od nikoho jiného jsem to zatím neslyšel. Inu, bojí se přímé konkurence jako čert kříže, to chápu. Nebo vy snad někoho takového znáte, kdo říká - vystoupíme z EU, a připojíme se k Rusku? Jako jeho nová republika? Kdo to prosím vás říká? Ukažte mi takového. Že bruselouši lžou a podvádí jako všichni bolševici pokládám za normální, ovšem stejně tak pokládám za samozřejmé, že těm bolševikům ty jejich lži snad nikdo nevěří.

A o tom, jak nás kdo vnímá, by se dalo určitě polemizovat, ale o tom, jak nás vnímá EU mám celkem jasno, a spokojený s tím NEJSEM! :-P

D. Bowman 3.6.2021 11:19

Teď jste to slyšel i od Weigela, který chce vyvažovat Brusel Moskvou.

Podle mě je to pitomost a falešná dichotomie.

A to nejsem žádný Bruselouš nebo EUnuch.

Přesně tyhle kecy, jako má Weigle, jsou vodou na mlýn EUnuchům a nic dobrého nepřinesou. Místo EU hada na prsou, si tam ještě budem hřát Moskevského? Proč? Jako že se nás Moskva zastane pri vyjednávání o kvótách na migranty? Blbost.

Navíc, z migrační vlny z rozm-dané Sýrie mají škodolibou radost, protože to oslabuje NATO apod.

R. Langer 3.6.2021 11:30

Kde se prosím v tom článku píše o vyvažování Brusele Moskvou, já tam NIC TAKOVÉHO NEVIDÍM!? Já tam vidím napsáno, že: "Pokud nechceme znovu skončit jako úplný protektorát jedné z velmocí, měli bychom vést rozumnou a vyváženou politiku vůči všem relevantním mocnostem, politiku, v níž není místo pro hysterii, politiku, která slouží našim, a nikoliv cizím zájmům."

Což je ovšem podle mne něco ÚPLNĚ JINÉHO, než co tvrdíte vy. To, co tvrdíte, je naopak pěkná ukázka bruseloušské agitky. Přesně tohle totiž vyřvávají ti bruselouši. Jestli v tom nevidíte rozdíl, zřejmě jste ztratil orientaci. Pokud to není tak, že za ty bruselouše rovnou kopete. :-P

J. Lukavsky 3.6.2021 13:00

"vyváženou politiku vůči všem relevantním mocnostem," kupř. tím, že budeme mít s Ruskem stejně personálně obsazené ambasády, což se právě stává. Souhlas. J.L. end

D. Bowman 3.6.2021 13:03

Cituji:

"Vzhledem ke své poloze, historii i exportní orientaci hospodářství naše země potřebuje, aby se rozvíjelo skutečné východní partnerství se zeměmi v postsovětském prostoru včetně Ruska."

Vyváženou politiku s Ruskem hrát nemůžeme. Nemáme na to, ekonomicky, vojensky ani politicky. Oni nám navíc neustále dávají najevo, že nás považují za svou válečnou kořist, podobně jako to dávají najevo Baltům a Ukrajincům.

Takže to co píše pan Weigl o rozumnosti a vyváženosti, jsou pouze vzletné fráze, word salad tj. snůška keců.

Žádné Rusko k ničemu nepotřebujeme. S našim "bojem" s EUkracií nám nepomůže. A pokud ano, tak výměnou za vazalský status viz Bělorusko, Arménie, Moldavsko a málem Ukrajina. Děkuji nechci.

Pro korektní vztahy jsem. A už se na tom pracuje. Když se nechtěj omluvit za zločiny SSSR a nelíbí se jim naše členství v NATO, tak ať si laskavě zmenšej ambasádu. A jestli nám nechtěj prodávat plyn, tak ať si ho nechaj.